#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/12/2010 07:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέντε πολιτικά πτώματα ψάχνουν διάδοχοΟ Hosni Mubarak είναι 81 ετών, και από το 1981 παραμένει πρόεδρος της Αιγύπτου. Ο Fidel Castro είναι 85, και έχει διατηρήσει την απόλυτη εξουσία στη Κούβα εδώ και 50 χρόνια. Στα 83 του, ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Bhumibol Adulyadej θεωρείται ο μακροβιότερος αρχηγός κράτους του πλανήτη. Ανέβηκε στο θρόνο το 1946! Ο Abdullah bin Abdul Aziz, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, είναι ήδη 86 χρόνων. Τέλος, ο «ανώτατος ηγέτης», ο επίσης αποκαλούμενος «λατρευτός ηγέτης», «πατερούλης», στρατηγός και αρχιστράτηγος, ο τύραννος της Β. Κορέας Kim Jong Il, κλείνει σύντομα τα 70.

Και οι πέντε είναι πολύ άρρωστοι. Κάποιοι απ αυτούς μπορεί και να πεθάνουν μέσα στο 2011. Ακόμη όμως κι αν δεν πεθάνουν, η αδυναμία της υγείας τους δημιουργεί πολιτική αδυναμία, και αναγκάζει τις χώρες τους να υποστούν κάποιες επώδυνες μεταβάσεις. Οι συνέπειες αυτών των αλλαγών εξουσίας, είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν τα εθνικά τους σύνορα.

Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική παίκτρια στον αραβικό κόσμο, ενώ η επιρροή της Κούβας στη λατινική Αμερική είναι επίσης μεγάλη. Στη Ταϊλάνδη, ο θάνατος του βασιλιά μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια, και το χάος μπορεί εύκολα να μεταδοθεί στα γειτονικά της κράτη. Όλα όσα συμβαίνουν στη Σαουδική Αραβία μπορούν κάλλιστα  να επηρεάσουν τις τιμές του φυσικού αερίου και πετρελαίου που πληρώνουμε στη Δύση, όπως μπορούν να επηρεάσουν τη πολιτική κατάσταση στη Μ. Ανατολή αλλά και στο Πακιστάν. Μια ένοπλη σύγκρουση στη κορεατική χερσόνησο θα προκαλέσει τριγμούς σε ολόκληρη τη παγκόσμια οικονομία. Η πρόσφατη επιθετικότητα της Β. Κορέας συνδέεται άλλωστε με το ζήτημα της διαδοχής που την απασχολεί.

Τα παραπάνω πέντε κράτη διαφέρουν μεταξύ τους στη πολιτική, στην οικονομία, στη γεωγραφία, στα δημογραφικά, και στη κουλτούρα τους. Παρόλα αυτά, έχουν μεγάλη ομοιότητα όσον αφορά στις διαδικασίες διαδοχής των ηγετών τους.

Ο Hosni Mubarak κάνει ότι μπορεί για να τον διαδεχτεί ο γιος του Gamal. Ο Fidel παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Raúl.  Ο Kim Jong Il έχρισε τον 26χρονο γιο του Kim Jong-un ως διάδοχό του. Χάρη σε κάποια άγνωστα στρατιωτικά του χαρίσματα, ο νεαρός διάδοχος είναι ήδη στρατηγός τεσσάρων αστέρων! Ο πατέρας του επίσης αποφάσισε, πως ο διάδοχός του θα πρέπει να αποκαλείται «λαμπερός σύντροφος». Και όπως αναρωτιούνται οι παραπάνω, αφού μπορούν να είναι πρόεδροι οι George H. W. Bush και  George W. Bush, γιατί όχι κι αυτοί;

Στη περίπτωση των μοναρχών, η κληρονομική διαδοχή είναι εμφανής, και συχνά πολύπλοκη. Ο βασιλιάς Abdullah όρισε τον ετεροθαλή αδελφό του πρίγκιπα Sultan bin Abdulaziz ως διάδοχό του. Το πρόβλημα είναι πως ο διάδοχος είναι ήδη 80 ετών. Και επίσης είναι πολύ ασθενής, αντιμετωπίζοντας καρκίνο. Οι αποφάσεις περί της διαδοχής, λαμβάνονται μέσα από άκρως μυστικές και σύνθετες διαπραγματεύσεις, που αφορούν τις διάφορες υποομάδες της πολυμελούς Σαουδικής βασιλικής οικογένειας.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Ταϊλάνδη. Ο γιος του βασιλιά, πρίγκιπας Maha Vajiralongkorn (57 ετών) είναι ο φυσικός διάδοχος. Όμως, ενώ ο λαός λατρεύει τον πατέρα, φοβάται και απεχθάνεται τον γιο. Η αμφιλεγόμενη ερωτική του ζωή, η λατρεία που τρέφει στον Fu-Fu το κανίς του, που έχει στρατιωτικό βαθμό και που παρακάθεται σε επίσημες δεξιώσεις και δείπνα, καθώς και οι φήμες για τους «περίεργους» φίλου του, έρχονται σε αντίθεση με την αγάπη του κόσμου για την αδελφή του πριγκίπισσα Sirindhorn. Ένα πιθανό σενάριο είναι πως στη νεκρική του κλίνη, μπορεί ο πατέρας να χρίσει διάδοχο τη κόρη του αντί του γιου, ή ακόμη ένα από τα εγγόνια του. Πάντως, ότι και να γίνει, αυτό που η Ταϊλάνδη δεν χρειάζεται, είναι μια μάχη διαδοχής μέσα στο παλάτι, που θα έρθει να συμπληρώσει τη πολιτική αναταραχή που επικρατεί στους δρόμους.

Ένας ακόμη κοινός παρανομαστής σε αυτά τα 5 κράτη είναι και ο βασικός ρόλος που παίζουν οι ένοπλες δυνάμεις στη διαδικασία της διαδοχής. Και οι 5 ηγέτες βασίζονται στη στρατιωτική τους ισχύ, προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία. Στην Αίγυπτο,  η έλλειψη στρατιωτικής εμπειρίας, καθώς και οι υποσχέσεις του γιου του προέδρου για οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις δεν βρίσκουν σύμφωνους τους στρατηγούς. Ο Raúl Castro εκτός από αδελφός του Fidel, ήταν επί δεκαετίας ο αρχηγός του στρατού. Στη Σαουδική Αραβία, οι πρίγκιπες που ελέγχουν το στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται στη πλέον κατάλληλη θέση για τη διαδοχή, ή τουλάχιστον μπορεί να επηρεάσουν όπως θέλουν την όλη διαδικασία. Στη Β. Κορέα, μόλις πεθάνει ο «λατρευτός ηγέτης», η χώρα μάλλον δεν θα διοικείται από τον «λαμπερό ηγέτη», αλλά από μια στρατιωτική χούντα. Στη Ταϊλάνδη, οι στρατηγοί έχουν μια μακρά παράδοση στα πραξικοπήματα και στις ωμές παρεμβάσεις  στα πολιτικά πράγματα. Κάθε άλλο παρά παθητικοί και ουδέτεροι παρατηρητές θα είναι στο ζήτημα της διαδοχής του βασιλιά.

Μια παλιά ισπανική παροιμία λέει πως «δεν υπάρχει κακό που να κρατά 100 χρόνια, ούτε κορμί που να μπορεί να αντισταθεί». Οι απολυταρχικοί ηγέτες που θέλουν να διατηρήσουν την εξουσία ακόμη και μετά το θάνατό τους, μέσω των συγγενών τους, μάλλον αγνοούν την εν λόγω  παροιμία. Προσπαθούν να σιγουρέψουν τη κακιά τους διοίκηση πέραν των 100 χρόνων. Σε μερικές περιπτώσεις, το καταφέρνουν, εις βάρος των ταλαιπωρημένων λαών τους.

Κάποιοι ή και όλοι από τους παραπάνω 5 ηγέτες μπορεί να αποβιώσουν μέσα στο 2011. Οι θάνατοί τους δεν θα επηρεάσουν μόνο τις κοινωνίες τους, αλλά και πολλούς περισσότερους.

S.A.-El Pais, National Interest

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Enzo avatar
  Enzo 28/12/2010 09:29:41

  να στειλουμε τον γαπ!
  και εδω τους εχουμε 60 χρονια και βαλε. χορτασαμε! ας πανε και παραπερα ετσι για αλλαγη!

 2. giannis avatar
  giannis 28/12/2010 11:12:13

  Υπερβολές. Μπορεί ο Κάστρο να έχει φήμη και όνομα και για ορισμένους μια ιδιαίτερη σημασία αλλά επιρροή δεν έχει. Λεφτά δεν έχει. Η σημασία που του δίνουν άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι μέρος της διπλωματίας. Μαζευόμαστε πολλοί για να μην καταλήξουμε πουθενά.
  Στη Σαουδική Αραβία το τελευταίο πρόβλημα που έχουν είναι η διαδοχή. Πάντα βρίσκουν λύση. Ακόμα κι αν είναι ετοιμοθάνατος ο νέος βασιλιάς άλλοι αναλαμβάνουν την εξουσία.
  Στην Αίγυπτο στρατός και Μουμπάρακ θα τα βρουν. Αλλιώς θα σηκώσουν κεφάλι όλοι οι τρομοκράτες και όλοι η σημερινή εξουσία θα καταλήξει στην κρεμάλα.
  Για την Ταϊλάνδη δεν έχω ιδέα.
  Και στη Β. Κορέα θα τα βρουν όπως και στην Αίγυπτο και την Σ. Αραβία για να μην χάσουν τον έλεγχο.
  Λίγο πολύ είναι κατα παραγγελία αυτά τα άρθρα. Δείτε σε τι κόσμο βρισκόμαστε, ανα πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος, εμείς καλά είμαστε κλπ. Αποτέλεσμα: σκύψτε το κεφάλι και σκάστε

 3. Γραφείο Πολιτικών Συνοικεσίων avatar
  Γραφείο Πολιτικών Συνοικεσίων 28/12/2010 11:27:04

  Ψάχνουν διάδοχο; Έχω μια καλή κοπέλα, με προϋπηρεσία διαδόχου, που έχει μείνει άνεργη πρόσφατα και θα ήθελα να την αποκαταστήσω. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση; Αλλά μήπως αυτές οι μπασκλασαρίες οι τριτοκοσμικοί δεν δέχονται γυναίκες ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.