#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/10/2010 06:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πάμε για κρίση τροφίμων;
Μια μεγάλη κρίση λιμού ελλοχεύει. Oφείλεται στην  αύξηση των παγκόσμιων τιμών  τροφίμων, η οποία  θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρή αστάθεια σε πολλές χώρες. Το κόστος των βασικών ειδών διατροφής έφτασε στο υψηλότερο σημείο εδώ και 2 χρόνια, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν γενίκευση των ξηρασιών, αλλά και των πλημμυρών.

Η τιμή του σίτου αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ και το κρέας πωλείται στην υψηλότερη τιμή του εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με τους δείκτες Reuters-Jefferies. Τη περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ προέβλεψαν πως οι σοδιές σιταριού θα είναι κατά 30 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από πέρσι, μια μείωση της τάξης του 5.5%. Εν τω μεταξύ ρεκόρ αυξήσεων σημειώνουν οι τιμές της τομάτας Αιγύπτου, σκόρδου Κίνας, και άρτου στο Πακιστάν.

Οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο η αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε μια  παγκόσμια κρίση, όπως αυτή του 2008 που προκάλεσε ταραχές σε 25 χώρες, ή απλά αντανακλά την εκρηκτικότητα των αγορών, καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να δοκιμάζεται.

Οι ταραχές που σημειώθηκαν στη Μοζαμβίκη θα μπορούσαν να επαναληφτούν οπουδήποτε στο κόσμο μέσα στα επόμενα χρόνια, λένε οι ειδικοί. Ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχίες, αλλά πουθενά και από κανέναν δεν γίνεται η οποιαδήποτε προσπάθεια να μειωθεί η ανισορροπία που κυριαρχεί στη διαχείριση των τροφίμων παγκοσμίως, και στην οποία οφείλεται η παρούσα κρίση.

Μπορεί οι τιμές να μην έχουν φτάσει ακόμη στα επίπεδα του 2008, αλλά ο δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ ανέβηκε κατά 5% το περασμένο μήνα και σήμερα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δυο χρόνων.

Το σιτάρι ανέβηκε κατά 57%, το ρύζι κατά 45%, και η ζάχαρη κατά 55% μέσα στους τελευταίους 6 μήνες και η σόγια βρίσκεται στην υψηλότερή της τιμή για τους τελευταίους 16 μήνες.

Τέλος, η αμερικανική κυβέρνηση προέβλεψε ψυχρότερες από το κανονικό θερμοκρασίες ύδατος στον Ειρηνικό Ωκεανό, κάτι που συνήθως σημαίνει άσχημες καιρικές συνθήκες στο πλανήτη, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανησυχίες σε σχέση με τις τιμές των τροφίμων.

The Guardian

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 30/10/2010 08:15:52

  Ο παγκόσμιος πληθυσμός σύμφωνα με την Μπίλντεμπεργκ,τις λέσχες και τη Μασονία πρέπει να φτάσει τα 500 εκ. Αν δεν το καταφέρουν μέσω πολέμων και πανδημιών, υπάρχει η λύση των τροφίμων.

 2. anonymous avatar
  anonymous 30/10/2010 08:49:02

  Οι τιμές των τροφίμων είναι πολύ χαμηλές. Οι αγρότες την περνάνε δύσκολα. Η αγορά λαδιού άνοιξε και η τιμή είναι 2,43 Ευρώ. Θα έπρεπε να είναι 5 Ευρώ. Το ίδιο γίνεται με όλα τα αγροτικά προϊόντα.

  Παλιότερα ξοδευόταν το 40% του οικογενειακού εισοδήματος για την αγορά τροφίμων. Σήμερα ξοδεύεται μόνο το 16%. Καιρός να ανέβει λίγο αυτό το ποσοστό.

 3. airleaf avatar
  airleaf 30/10/2010 11:31:22

  Η κρίση τροφίμων είναι στο μυαλό του κόσμου από την συνεχή προπαγάνδα.

  Ούτε το κρέας ούτε το στάρι είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο, απλά βρίσκονται μέσα στις 10 μαζικές τροφές (όπως ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι, σόγια, μπανάνες, κλπ) που καταναλώνει η πλειοψηφία του πλανήτη, επειδή έχουν επιβληθεί από τις αντίστοιχες βιομηχανίες του καπιταλιστικού συστήματος.

  Υπάρχουν εκατοντάδες άλλες τροφές για να τραφεί ο κόσμος και μάλιστα πολύ πιο υγιεινά και φτηνά.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ airleaf 30/10/2010 11:57:59

   Πολύ σωστά το έθεσες.

 4. Δημος avatar
  Δημος 30/10/2010 12:02:02

  Το νέο μεγάλο κόλπο Πανάρετου. Θα επανακρίνει τους καθηγητές Πανεπιστημίου για να μειώσει τους μισθούς. Ανεξάντλητη αυτή η αντιλαικότητα και εφευρετικότητα των Πασόκων να κλέβουν και να μειώνουν μισθούς.

 5. Σαος avatar
  Σαος 30/10/2010 12:18:29

  Έχω διαβάσει διάφορα! Πχ πως θα μπούμε σε νέα εποχή των Παγετώνων, ότι υπάρχει αστεροειδής που σύμφωνα με τα τωρινά μοντέλα της τροχιάς του έχει μεγάλες πιθανότητες να πέσει στην Ανταρκτική και να λιώσει τους πάγους, ότι θα σκάσει το Yellowstone και θα έχουμε ηφαιστειακό χειμώνα κτλ κτλ αλλά όλες αυτές οι θεωρίες, όποια επιστημονική βάση και να έχουν, δεν προσφέρουν τίποτε άλλο από φόβο! Μια σωστά οργανωμένη πολιτεία θα έπρεπε να μπορεί ν' αντεπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις, οπότε επειδή είμαστε στο Ελλάντα των παπανδρελλήνων, αρχίστε να φοβάστε από ΤΩΡΑ! :-)

 6. tsilivithras avatar
  tsilivithras 30/10/2010 14:28:05

  Τα γράψαμε και σε άλλη πρόσφατη ανάρτηση...

  Χρέος, φαγητό, πρώτες ύλες, γενικό επίπεδο υγείας και διαβίωσης, εκπομπές άνθρακα, κλιματολογικές αλλαγές...όλα υπακούν στην χρηματιστηριακή σπέκουλα και στους περιβόητους "δείκτες".
  Ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

  Περνάμε μια παγκόσμια κρίση πολιτισμών και οι "άρχοντες" τεστάρουν αντοχές και αντιδράσεις προκειμένου να περάσουμε στην Διεθνιστική Εποχή όπου ο έλεγχος γίνεται από επιτροπές και διορισμένους αντί για αρχές εκλεγμένες από τους λαούς.

  Φυσικά και η μείωση του πληθυσμού είναι το ένα ζητούμενο αλλά αυτό δεν είναι μυστικό...το παραδέχονται και οι ίδιοι ανοιχτά όποτε μπορούν.

  Στο πρώτο μισό του αιώνα σχηματίστηκαν οι παγκόσμιοι οργανισμοί με πρόσχημα την παύση των πολέμων και την παγκόσμια ευημερία...Παγκόσμια τράπεζα, GATT (WTO), OHE (LoN), ΠΟΥ, ΕΟΚ κτλ...
  (το αποτέλεσμα των δράσεών τους σε παγκόσμια κλίμακα πλέον την βλέπουν όλοι).

  Σήμερα παρακολουθούμε εν μέσω παγκόσμιας κρίσης την Γερμανία να πιέζει για ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια στους προϋπολογισμούς και την γενική οικονομική συμπεριφορά των κρατών, την Αμερική να πάλεται από ισχυρότατους κλυδωνισμούς (μετά από έναν αιώνα παντοκρατορίας), την Κίνα να τους βγάζει την γλώσσα περιπαικτικά και τις ανδυόμενες αγορές όπως η Ινδία και η Βραζιλία.

  Να ετοιμαζόμαστε για νέους "οργανισμούς" και διεθνιστικές "κυβερνήσεις" πάντα με γνώμονα το "καλό μας" και τον έλεγχο πόρων και πληθυσμού.

  Ελπίζω να μην χρειαστεί να ετοιμαστούμε και για τίποτα χειρότερο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.