#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/05/2011 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πάμε για κατάργηση της Συνθήκης του Schengen;
Το 1951,  ο τότε  Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ομολόγησε πως το όραμά του είναι να υπάρξει στο μέλλον η δυνατότητα της ανεμπόδιστης μετακίνησης από χώρα σε χώρα της Ευρώπης.

Την εποχή που διατύπωσε την επιθυμία του, η κατάσταση της Ευρώπης ήταν θολή. Το σιδηρούν παραπέτασμα είχε μόλις κάνει την εμφάνισή του, και η ουτοπία της κατάργησης των συνοριακών, διαβατηριακών, και τελωνειακών ελέγχων ήταν άπιαστο όνειρο. Παρόλα αυτά, κάποια χρόνια αργότερα, το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Από το 1995, 26 ευρωπαϊκά κράτη (πλην όμως της Βρετανίας) υπέγραψαν τη Συνθήκη του Schengen, βάσει της οποίας καταργούνται τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι πολίτες της Ευρώπης μπορούν πλέον να ταξιδεύουν όπου θέλουν, χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν διαβατήρια, βίζες, κλπ. Μια σημαντική δηλαδή έκφραση της ευρωπαϊκής ενότητας.

Αυτή όμως η επιτυχία, σήμερα απειλείται. Πρόσφατα, σε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, συζητήθηκε το ενδεχόμενο της εισαγωγής και της εφαρμογής νέων συνοριακών ελέγχων, σε προσωρινή βάση.

Πρόκειται για μια αντίδραση σε πιέσεις από πλευράς Γαλλίας και Ιταλίας, οι οποίες βρίσκονται τελευταία σε κόντρα μεταξύ τους, με αφορμή το γεγονός ότι οι γαλλικές αρχές εμπόδισαν την είσοδο στη χώρα ενός μεγάλου αριθμού Τυνήσιων, οι οποίοι είχαν εισέλθει προηγουμένως στην Ιταλία.

Το νέο υπό συζήτηση σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Παράλληλα θα πρέπει να υπερψηφιστεί και από το Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Κομισιόν, το κλείσιμο των συνόρων θα πρέπει να αποτελεί το τελευταίο μέτρο, και να εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Υπάρχει όμως ο φόβος, πως αν εφαρμοστεί έστω και προσωρινά, να γίνει μόνιμο. Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι ακριβώς είναι οι λόγοι για τους οποίους ένα κράτος θα μπορεί να «σφραγίσει» τα σύνορά του, και αυτή η ασάφεια επιτρέπει στις κυβερνήσεις να δρουν μονομερώς. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει κατά κόρον.

Η Δανία ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Σουηδία, παρά το γεγονός ότι από πουθενά δεν προκύπτει κάποια μαζική  προσέλευση Βορειοαφρικανών μεταναστών στη χώρα αυτή. Αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι ότι η Κοπεγχάγη αντιδρά σε εσωτερικές ξενοφοβικές πιέσεις που δέχεται από πλευράς της αντιπολίτευσης. Αν συμβεί κάτι ανάλογο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολύ σύντομα είναι πιθανό να δούμε την «αποσυναρμολόγηση» της Συνθήκης Schengen.

Το μεγάλο κύμα μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική που πρόσφατα σάρωσε την Ευρώπη, σίγουρα απαιτεί μια άμεση αντίδραση από πλευράς ΕΕ. Η Ιταλία και η Μάλτα, που είναι οι κοντινότερες χώρες στο Maghreb, έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν βοήθεια από τους εταίρους τους, αφού μόνο πρόσφατα, πάνω από 25.000 Τυνήσιοι και Λίβυοι πρόσφυγες έχουν φτάσει στις ακτές τους.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ  είναι λογικό πως θα πρέπει να μοιραστούν το κόστος της φιλοξενίας αυτών των προσφύγων. Μια καλή ιδέα θα ήταν να συμφωνηθεί ένα ενιαίο σύστημα παροχής ασύλου, παρά το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο. Αν αντί αυτού, ισχύσει το κλείσιμο των συνόρων, αυτό θα ήταν μια πολύ άσχημη εξέλιξη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι αραβικές εξεγέρσεις θα πρέπει να αποτελέσουν μια εποχή αισιοδοξίας για τη Ευρώπη. Οι πληθυσμοί της Μ. Ανατολής αντιμετωπίζουν τις αδίστακτες ηγεσίες τους και απαιτούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Όμως η Ευρώπη αντιδρά σε αυτή τη μεγάλη επανάσταση, με άγχος και εγωισμό. Και το χειρότερο είναι πως οι σημερινοί Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν σιγά σιγά να γκρεμίζουν μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες, την ελεύθερη διακίνηση, η οποία κατέστησε την ήπειρό μας φάρο ελπίδας για όλους τους καταπιεσμένους ανθρώπους του πλανήτη.

The Independent

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/05/2011 10:42:09

  Στην πράξη έχει ήδη καταργηθεί για όσους ταξειδεύουν για Γερμανία. 5-6 φορές στην σειρά τώρα, κάνουν έλεγχο όταν βγαίνεις από το αεροπλάνο. Στην πόρτα.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 16/05/2011 10:50:54

  Όταν μπορούσαμε να καταγγείλουμε μονομερώς το "Δουβλίνο ΙΙ" και να στείλουμε εις τας Ευρώπας τους λάθρο που μας φορτώνει, εμείς προτιμήσαμε να το παίξουμε καλά παιδιά και να κάνουμε την Ελλάδα πολυπολιτισμικό χυλό. Τώρα που θα κλείσουν τα σύνορα, δεν θα μπορούμε καν να καταγγείλουμε τη συνθήκη, ακόμα κι αν το θέλαμε. Ας προσέχαμε...

 3. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 16/05/2011 10:59:02

  "Και το χειρότερο είναι πως οι σημερινοί Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν σιγά σιγά να γκρεμίζουν μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες, την ελεύθερη διακίνηση, η οποία κατέστησε την ήπειρό μας φάρο ελπίδας για όλους τους καταπιεσμένους ανθρώπους του πλανήτη".
  Ο συντάκτης του Independent στις μετα-μαρξιστικές αριστερές ιδεοληψίες του...
  Προφανώς μένει σε κάποια καλή συνοικία ευρωπαϊκής πόλης, όχι στο 18ο Διαμέρισμα του Παρισιού, ούτε στο Saint-Dénis.

 4. enianos avatar
  enianos 16/05/2011 11:07:59

  Το ρωμαίικο το έχει ρίξει στο κλάμα? Δεν θέλει να αφήσει τον καναπέ !?

 5. nikosw avatar
  nikosw 16/05/2011 13:07:03

  Καιρός ήταν!

 6. ΚΜ avatar
  ΚΜ 16/05/2011 16:31:37

  Όλα τα'χε η Μαριωρή, το Σέγκεν της έλειπε. Τίποτα χαβιαροαριστεροί ας σκούξουν για το Σέγκεν αλλά όσοι χρειάζονται πανοπλία για να παν μέχρι τον μπακάλη σκοτίστηκαν άν θα χρειαζονται διαβατήριο για το εξωτερικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.