#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/04/2011 07:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πάλι η Αμερική θα πρέπει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά (της Λιβύης)Το 1992, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jacques Poos είχε ανακοινώσει πως «έφτασε η ώρα της Ευρώπης». Τη δήλωση αυτή την έκανε, πιστεύοντας λανθασμένα πως η χώρα του μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα έβαζαν τέλος στη σφαγή της Βοσνίας. Η σφαγή αυτή όμως τελείωσε μόνο όταν τα αμερικανικά άρματα μάχης διέσχισαν τον Δούναβη.

Το 2011, κάτι ανάλογο ακούμε και σε σχέση με τη Λιβύη. Μόνο που δεν το λένε οι Ευρωπαίοι, αλλά ο Ομπάμα. Ξεπερνώντας τον Κλίντον, που είχε υποσχεθεί πως δεν θα αναμιχθούν αμερικανικά στρατεύματα στις επιχειρήσεις του Κοσσόβου, ο σημερινός πρόεδρος δεσμεύτηκε πως δεν θα είναι αμερικανικά αεροσκάφη αυτά που θα επιβάλλουν την απαγόρευση πτήσεων πάνω απ τη Λιβύη, και μάλιστα η όλη διοίκηση των επιχειρήσεων θα βρίσκεται  στα χέρια του ΝΑΤΟ. Έτσι η αποστολή ανατροπής του Καντάφι πέρασε όντως σε ευρωπαϊκά χέρια, μέσω όμως μιας συμμαχίας που στην ουσία ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού αντιπροέδρου, «Εμείς ηγούμαστε, αφήνοντας τις πρωτοβουλίες στους συμμάχους…». Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι σύμμαχοι αυτοί δεν έχουν… καύσιμα.

Ο  Αμερικανός πρόεδρος εισήγαγε μια νέα εποχή διεθνούς συνεργασίας, τονίζοντας ότι αποτελεί συμφέρον της Αμερικής να δρα μέσα στα πλαίσια συμμαχιών παρά μονομερώς. Σύμφωνα μάλιστα με την Hillary Clinton, «Η ασφάλειά μας, οι αξίες μας… δεν μπορούν να βασίζονται μόνο στην ισχύ, και μόνο σε εμάς τους ίδιους…». Όσο όμως φιλελεύθερη και προοδευτική μοιάζει να ακούγεται αυτή η άποψη, δεν κρύβει το γεγονός ότι στη Λιβύη τουλάχιστον, αποκαλύφτηκε το μεγάλο χάσμα μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνατοτήτων. Μια εκστρατεία που σχεδιάστηκε για να αποδείξει την αξία της συνεργασίας και της πολυμερούς συμμετοχής, απέδειξε το ακριβώς αντίθετο.

Αλήθεια, αναρωτήθηκε κανείς στην αμερικανική κυβέρνηση, αν η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να πετύχει μια στρατιωτική νίκη επί του Καντάφι; Εδώ και 20-30 ή ακόμη και 60 χρόνια, η Ευρώπη εγκατέλειψε τον ιστορικό της ρόλο στα χέρια της …ιστορίας. Μάλιστα, εδώ και μερικά χρόνια, οι Ευρωπαίοι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, απεμπολώντας τον ιστορικό τους ρόλο. Υπάρχει για παράδειγμα ένα κύμα περικοπών, σε ολόκληρη την ήπειρο, που έχει να κάνει με αμυντικές δαπάνες. Πριν από 10 χρόνια, οι ΗΠΑ συνεισέφεραν σχεδόν τα μισά του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ. Σήμερα συνεισφέρουν τα 2/3. Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε μείωση στους αριθμούς των στρατιωτών που υπηρετούν σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά το 1/3. Μια μόνο μέρα μετά την απόφαση για στρατιωτική δράση στη Λιβύη, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μείωση των ενόπλων δυνάμεων κατά 11.000 άνδρες. Λίγο καιρό πριν, είχε ανακοινώσει τον παροπλισμό του μοναδικού βρετανικού αεροπλανοφόρου.

Εδώ και δέκα χρόνια, όπως είπε και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Gates, το ΝΑΤΟ εξελίσσεται σε μια συμμαχία δυο πυλώνων. Από τη μια υπάρχουν κάποιοι σύμμαχοι πρόθυμοι να πολεμήσουν και να πεθάνουν για χάρη της κοινής ασφάλειας, και από την άλλοι κάποιοι που δεν είναι εξίσου πρόθυμοι. Αυτό αποδείχθηκε σαφέστατα στο Κόσσοβο, όπου το 83% των βομβών που ρίχθηκαν, ρίχθηκαν από αμερικανικά αεροπλάνα. Στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές δυνάμεις αντιστοιχούν στα 2/3 της συνολικής παρουσίας του ΝΑΤΟ εκεί. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν μιλάμε για μάχιμες μονάδες. Στη Λιβύη, μέχρι να αποσυρθεί η Αμερική, περισσότερες από τις μισές αποστολές πραγματοποιήθηκαν από τα δικά της αεροσκάφη.

Αν κάτι αποδεικνύεται από όλα αυτά,  είναι ότι η μονομερής στρατιωτική δράση των προκατόχων του Ομπάμα ήταν μάλλον δικαιολογημένη. «Η λιβυκή κρίση απέδειξε πως δεν υπάρχει κάποια ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική πολιτική. Δεν υπάρχει κοινό όραμα, και δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης αυτού του μεγέθους», λέει ο Γάλλος αναλυτής  Bruno Tertrais. Παράλληλα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Deutsche Press Agentur ένας Γερμανός διπλωμάτης: «Η κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική ξεψύχησε στη Λιβύη. Πρέπει να βρούμε έναν αμμόλοφο και να την θάψουμε». Και ποιοι τα λένε αυτά; Οι Γερμανοί, οι οποίοι παρέμειναν ουδέτεροι απέναντι στη λιβυκή περίπτωση, και παράλληλα κατηγορούσαν τους Άγγλους και τους Γάλλους, την ίδια ώρα που οι πρώτοι, σύμφωνα με την Washington Post, ξέμειναν από βόμβες.

Οι Ευρωπαίοι έφτασαν πλέον στο σημείο να εκλιπαρούν για περισσότερη συμμετοχή της Αμερικής στο πόλεμο της Λιβύης. Για αυτό και ο Ομπάμα αποφάσισε να στείλει μη επανδρωμένα αεροπλάνα, που μάλλον θα τα ακολουθήσουν και αντίστοιχα επανδρωμένα.

Ότι και να γίνει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο κόσμος έχει συνηθίσει στην ιδέα μιας ισχυρής αμερικανικής παρουσίας και εμπλοκής στη διεθνή σκηνή. Το επιβάλλουν οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την αίσθηση της Αμερικής ότι αποτελεί κάτι το ξεχωριστό, ούτε με τον φιλελευθερισμό, ούτε με τον νεοσυντηρητισμό. Έχει να κάνει με το τεράστιο μέγεθος και την επιβολή της αμερικανικής ισχύος. Έτσι, η αμερικανική στρατηγική παραμένει η ίδια διαχρονικά παρά τις όποιες ρητορικές των κυβερνώντων της.

Που καταλήγουν όλα αυτά; Ότι άσχετα με τις προσωπικές του επιθυμίες, ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται ενώπιον μιας σειράς από κρίσεις, στις οποίες θέλει δεν θέλει πρέπει να αντιδράσει. Ο ΟΗΕ δεν μπορεί, όπως δεν μπορεί και η Ευρώπη. Ή θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, ή κανένας.

«Η αποστρατιωτικοποίηση της Ευρώπης…», λέει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, «…από ευλογία του 20ου αιώνα, κατέληξε να γίνει  εμπόδιο στην επιτυχία της ασφάλειας και της ειρήνης στον 21ο…».

Η Αμερική δαπανά για αμυντικά ζητήματα περισσότερα χρήματα από ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη συνολικά. Έτσι, ανήμποροι να κάνουν το οτιδήποτε λόγω αδυναμίας, και διαφημίζοντας τις φοβίες τους ως αρετές, αυτοί που καθορίζουν τις τύχες της μοναδικής πλέον υπερδύναμης, ξεκίνησαν ένα πείραμα «εικονικής αποστρατιωτικοποίησης».

S.A.-The New Republic.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/04/2011 08:34:26

  Ποιά Ευρώπη;

  Η Ιταλία την θεωρεί αποικία της.
  Η Γαλλία θέλει να βρυχάται
  Η Αγγλία συμφωνεί με την Γαλλία

  Οι Γερμανοί ή θυμούνται το h++p://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Sonnenblume και κάνουν ότι ντρέπονται, αλλά περιμένουν με τους Ισπανούς να βάλουν καθρέφτες και να πάρουν καύσιμα.

  Σαν το Eurofighter. Εξαιρετικό αεροπλάνο, αλλά για ποιόν πόλεμο σχεδιάστηκε;

  • BTS avatar
   BTS @ archaeopteryx 27/04/2011 13:03:21

   Σχεδιάστηκε κυρίως για τον τεχνολογικό πόλεμο.

 2. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 27/04/2011 09:00:42

  "Το 1992, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jacques Poos είχε ανακοινώσει πως «έφτασε η ώρα της Ευρώπης». Τη δήλωση αυτή την έκανε, πιστεύοντας λανθασμένα πως η χώρα του μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα έβαζαν τέλος στη σφαγή της Βοσνίας. Η σφαγή αυτή όμως τελείωσε μόνο όταν τα αμερικανικά άρματα μάχης διέσχισαν τον Δούναβη."

  Σε ποιο ονειρο ειδε ο συντακτης αμερικανικα αρματα μαχης να περνανε το Δουναβη το 1992?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Αθωος Περαστικος 27/04/2011 09:51:10

   Το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ, αγαπητέ. Μια ζωή αγεωγράφητοι αυτοί οι Αμερικανοί... Και ανιστόρητοι. I told you his name, General.

  • Μisha avatar
   Μisha @ Αθωος Περαστικος 27/04/2011 11:11:52

   ΔΕΝ κάνουν λάθος τα καθίκια οι γιάνκηδες..Ξέρουν καλά τι λένε...
   Γυρω από τον Δούναβη, που αποτελεί το φυσικό σύνορο της σημερινής κρατικής οντότητας της Κροατίας προς ανατολάς, παιχτηκε ένα πολύ σημαντικό τμήμα της σέρβικης «μικρασιατικής καταστροφής», πριν 15χρόνια.

   Μάλιστα συμμετείχε σε αυτό και ο «δικός μας» Τζόρτζ Τενετ, ένας ακομα ελληνοαμερικανός γενίτσαρος...

   Αντιγράφω από τον Αλέξις :

   «Η κροατική επίθεση για την ανακατάληψη της Κράινα και την εκδίωξη 200.000 Σέρβων το 1995, για την οποία δικάζεται ο Κροάτης στρατηγός Αντε Γκοτοβίνα, σχεδιάστηκε με την ενεργό συμμετοχή του τότε υπαρχηγού της CIA Τζορτζ Τένετ, όπως ισχυρίζονται οι συνήγοροι του κατηγορούμενου. To 2001, έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Newsweek περιέγραφε τη συνεργασία της CIA με την κροατική στρατιωτική ηγεσία κατά τη μάχη της Κράινα, χωρίς ωστόσο να εμπλακεί το όνομα του Τένετ.

   Οι συνήγοροι του Γκοτοβίνα προέβησαν στους πιο πρόσφατους ισχυρισμούς, μιλώντας στο κροατικό περιοδικό Globus. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η CIA σχεδίασε και επιτήρησε την όλη επιχείρηση από κοινού με την κροατική ηγεσία. Ο Τζορτζ Τένετ βρισκόταν το 1995 στη στρατιωτική βάση Σεπουρίνε της πόλης Ζαντάρ και προετοίμασε μαζί με τον στρατηγό Γκοτοβίνα τις επιχειρήσεις «Καλοκαίρι 95» και «Καταιγίδα» (Oluja), για την ανακατάληψη της Κράινα. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία συνειδητοποίησε ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να λήξει με το επιθυμητό αποτέλεσμα μόνο με τη χρήση αεροπορικών βομβαρδισμών και ότι απαιτείται στρατιωτική συμμαχία με τον κροατικό στρατό. Η επιχείρηση αυτή ήταν απόρρητη και δεν εγκρίθηκε με τις συνήθεις διπλωματικές οδούς αλλά μέσω των μυστικών υπηρεσιών του στρατού. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα.

   Το 2001, τέσσερα χρόνια πριν από τη σύλληψη του Γκοτοβίνα, το αμερικανικό περιοδικό News week, σε άρθρο με τίτλο «Τι γνώριζε η CIA;» περιέγραφε τη χρήση μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών της CIA στη μάχη της Κράινα. «Οι απόρρητες αναγνωριστικές αποστολές συνεχίστηκαν επί μήνες, πολύ αφότου οι κροατικές δυνάμεις είχαν απωθήσει τους Σέρβους πίσω στη Βοσνία» ανέφερε τότε το περιοδικό. «Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι η CIA έστελνε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από βάση κοντά στο Ζαντάρ στις ακτές της Αδριατικής στη διάρκεια της επιχείρησης “Καταιγίδα” και μετά από αυτήν». Στο Ζαντάρ ισχυρίζονται τώρα οι συνήγοροι του Γκοτοβίνα ότι βρισκόταν ο ίδιος ο Τένετ. Στο δημοσίευμα εκείνο, αμερικανικές πηγές ισχυρίζονταν ότι οι ΗΠΑ είχαν γνώση της επιχείρησης αλλά όχι των εγκλημάτων που έγιναν στο πλαίσιο αυτής.

   Η επιχείρηση «Καταιγίδα» είχε σκοπό την επιστροφή της Κράινα σε κροατικό έλεγχο και την εκδίωξη του σερβικού πληθυσμού της. Το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία έχει παραπέμψει τον Γκοτοβίνα με την κατηγορία της δολοφονίας 150 Σέρβων της Κράινα και εκδίωξης 200.000 άλλων.»

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Μisha 27/04/2011 12:18:58

    Αίσχος, μεγάλο αίσχος.
    Τόσα χρόνια μετά, αδύνατον να μην θυμώσω ακόμη μια φορά με τον άνανδρο εξανδραποδισμό του σερβικού έθνους από τη Νέα Τάξη. Να τα μελετάμε καλά τα όσα έγιναν, η μοίρα των λαών των Βαλκανίων είναι κοινή.

    • Μisha avatar
     Μisha @ δρόμος 27/04/2011 13:19:53

     Θ ακουσεις όμως τα δυτικά ΜΜΕ να οδυρονται και να κλαυθμυρίζουν μόνο για την Σρεμπρενιτσα και τους σφαγιασθέντες (;) μουσουλμάνους.

     Για τη σφαγή στις δυο Κράινες, για τις ανθρωπιστικές βομβες με το ουράνιο , για την γενοκτονία ,ανθρωπιστική και πολιτισμική, στο Κόσοβο, γιατους νεοναζί κροάτες και τους μουτζαχεντιν γενιτσαρους της Βοσνίας που χρηματοδοτούσε ο Μπιν Λάντεν ΟΥΤΕ ΚΙΧ από τα κτήνη του «ευρωπαϊκού διαφωτισμού», τους πράσινους ντιντήδες και τους επαγγελματίες των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

  • Φούλης avatar
   Φούλης @ Αθωος Περαστικος 27/04/2011 13:24:50

   Μάλλον εσείς είστε αγράμματοι, ο Misha σας το είπε. Σημέιωσις προς αγωγράφητους Έλ-ληνας ο Δούναβης περνάει από το Νόβι Σαντ της Βοιβοδίνας και μετά μέσω Ρουμανίας εκβάλει στην Μαύρη Θάλασσα.

 3. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 27/04/2011 10:21:46

  Οι στρατιώτες στην φωτογραφία πάντως είναι βρετανοί.

  • Karmacedon avatar
   Karmacedon @ Ευθύμης 27/04/2011 14:04:45

   Σωστή παρατήρηση

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Ευθύμης 27/04/2011 15:35:56

   h__p://kennedysdisease.blogspot.com/2010/07/proud-to-be-american.html

   • Karmacedon avatar
    Karmacedon @ Strange Attractor 27/04/2011 20:39:53

    Προς αγαπητο S.A. , ενα μικρο λαθακι εκανες σε μια φωτογραφία. Το υπολοιπο κομματι της ανάρτησης ειναι Ο.Κ . Δηλαδη τι θα πρεπει να κανω για να παραδεχτεις το λαθος σου? Παράδειγμα το 99% των Αμερικανων στρατιωτων ΔΕΝ χρησιμποιουν το ντουφεκι SA-80. Τα στρατα στη φωτογραφια κρατανε ντουφεκι bullpup μαλλον ενα SA-80.
    Φιλικούς χαιρετισμούς , ενας πρωην συμφοιτητής του Π.Ζ.

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Karmacedon 27/04/2011 21:20:25

     Δεν αντιλέγω, ούτε είμαι γνώστης των όπλων. Με Μ1 ξεκίνησα, και σε G3 κατέληξα. Απλά σου έβαλα το λινκ της φωτογραφίας.
     Αν δηλαδή έκανα εγώ λάθος, φαντάσου τι λάθος έκαναν αυτοί που το σάιτ τους , αλλά και το συγκεκριμένο άρθρο του λίνκ είναι αφιερωμένο στον Αμερικανό στρατιώτη!

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Strange Attractor 27/04/2011 21:31:40

      Επειδή με προβλημάτισε η εμμονή σου, δες κι αυτό, από φόρουμ τρελαμένων με τα όπλα: http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?33851-Marine-with-SA80

      "Marine with SA80!!! I thought this was an interesting pic, never seen an american with an SA80 whereas you quite commonly see brits with armalite variants.
      h--p://www.usmc.mil/marinelink/image1.nsf/ae82f18a8e1b160b852568ba007e7e5e/d71d20a34bf33bb185256a640048cbba/$FILE/fastball20.jpg
      Another touching pic.
      h__p://www.usmc.mil/marinelink/image1.nsf/ae82f18a8e1b160b852568ba007e7e5e/cb5ccedf4ec8ca3485256d2b0058d518/$FILE/Cemetary6.jpg

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Strange Attractor 27/04/2011 21:32:28

      Επειδή με προβλημάτισε η εμμονή σου, δες κι αυτό, από φόρουμ τρελαμένων με τα όπλα: h__p://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?33851-Marine-with-SA80

      “Marine with SA80!!! I thought this was an interesting pic, never seen an american with an SA80 whereas you quite commonly see brits with armalite variants.
      h–p://www.usmc.mil/marinelink/image1.nsf/ae82f18a8e1b160b852568ba007e7e5e/d71d20a34bf33bb185256a640048cbba/$FILE/fastball20.jpg
      Another touching pic.
      h__p://www.usmc.mil/marinelink/image1.nsf/ae82f18a8e1b160b852568ba007e7e5e/cb5ccedf4ec8ca3485256d2b0058d518/$FILE/Cemetary6.jpg

     • Karmacedon avatar
      Karmacedon @ Strange Attractor 29/04/2011 00:05:18

      Προς αγαπητο SA, δεν είναι ακριβώς εμμονή γιατί δεν είναι μονομερής. Είναι μάχη διάνοιας , η δικιά μου έναντι της δικιάς σου. Γράφουμε και οι δυο κάποιος θα επιβεβαιωθεί στο τέλος. Εαν και δεν κατάφερα να ανοίξω τα 3 link που προσαπτεις αντιλαμβάνομαι το συλλογισμό σου. Στη συγκεκριμένη όμως φωτογραφία ο τρίτος άνδρας φορά στο αριστερό του μπράτσο βρετανικό εθνόσημο. Οι διαγώνιες γραμμές της βρετανικής σημαίας είναι ξεκάθαρες. Το οτι μπήκες στο κόπο να απαντήσεις στην κριτική μου, με τιμά έμενα ως αναγνώστη και ως σχολιαστή.

 4. neotera avatar
  neotera 27/04/2011 10:35:53

  Οι αμερικάνοι να "βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά", εννοείτε να πάνε να ηττηθούν κι εκεί όπως παντού τα τελευταία χρόνια ? Γιατί δεν τους λυπάστε, τι αντιαμερικανισμός είναι αυτός ?? )))
  Ισως θα πρέπει οι δυνάμεις της Λιβύης να πιάσουν ομήρους 5-6 αγγλογαλλους πεζοναύτες "εκπαιδευτές" που επιχειρούν να επιχειρήσουν αυτή την εποχή για να δούν κι αυτοί πόσα απίδια βγάνει ο σάκκος..

 5. Ταλάντη avatar
  Ταλάντη 27/04/2011 18:21:21

  Ευτυχώς υπάρχουν και αυτά τα άτιμα τα δολάρια, που ως από μηχανής θεός την τελευταία στιγμή λύνουν τα προβλήματα.

 6. lampros avatar
  lampros 27/04/2011 18:27:25

  Οι «αμερικάνοι να βγάλουν τα κάστανα απ' την φωτιά», αχ τους καημένους, με το ζόρι πάνε...

  Τέτοιες αηδίες ταιριάζουν ίσως στο αμερικάνικο και καλά εναλλακτικό αναγνωστικό κοινό του New Republic.., αλλά στην Ελλάδα είναι κάτω και από επίπεδο κομμώτριας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.