#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/02/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Sarkozy είναι καταδικασμένος να μην επανεκλεγείΟ επόμενος Γάλλος πρόεδρος θα είναι ο …. σοσιαλιστής υποψήφιος François Hollande.

Μόλις πριν από έναν μήνα, μια τέτοια πρόβλεψη θα ακούγονταν αστεία. Κυριαρχούσε ακόμη η αβεβαιότητα. Υπήρχαν τέσσερις δυνατοί υποψήφιοι, και κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ποιοι απ αυτούς θα κατάφερναν να περάσουν στον επόμενο γύρο. Όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά.

Ξαφνικά όμως, κάτι περίεργο συνέβη. Κάτι που ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, με την μεγαλειώδη συγκέντρωση του Hollande, και κατέληξε στη πλειοψηφία των Γάλλων να θέλουν να τιμωρήσουν τον πρόεδρό τους.

Μπορεί αυτό να μην συνέβαινε αν οι Γάλλοι δεν διέθεταν μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή. Όμως, ο Hollande εμφανίζεται σήμερα πολύ πιο σταθερός, και πιο αποφασισμένος από ότι  πίστευαν οι περισσότεροι ψηφοφόροι, και έχει δώσει φωνή σε ένα ολόκληρο κομμάτι του γαλλικού λαού που απορρίπτει τον Nicolas Sarkozy.

Ο Hollande δεν είναι χαρισματικός. Αντιθέτως, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το ειδικό βάρος του, ή ακόμη και για τον ρεαλισμό και την σοφία του πολιτικού του προγράμματος. Σε αντίθεση όμως με την πρώην σύντροφό του Ségolène Royal, που αντιμετώπισε τον Sarkozy στις εκλογές του 2007, μοιάζει (και ακούγεται) αληθινός.

Από δω και στο εξής, ο προεκλογικός αγώνας θα μοιάζει όλο και περισσότερο με έναν κλασικό αγώνα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, με μια όμως μεγάλη διαφορά στις στρατηγικές των δυο υποψηφίων.

Ο Hollande θέλει να μετατρέψει την εκλογική μάχη σε ένα είδος δημοψηφίσματος για τον νυν πρόεδρο, ο οποίος με δεδομένη την έλλειψη δημοτικότητας, προσπαθεί να βάλει μπροστά τις αξίες, και την εμπειρία του.

Έτσι, η ουσία του προεκλογικού μηνύματος του Sarkozy φαίνεται να είναι το: «μπορεί να μην σας αρέσω προσωπικά, κι αυτό είναι λάθος, αφού η εμπειρία μου στην εξουσία με έχει αλλάξει σε βάθος, αλλά στηρίζετε τις συντηρητικές μου αξίες, οι οποίες εκπροσωπούν όλα όσα πιστεύετε πραγματικά. Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει με βίαιο τρόπο, χρειάζεστε σιγουριά και σταθερότητα. Αυτά μπορώ να σας τα προσφέρω».

Δίνοντας έμφαση στην ιδεολογική διαφοροποίηση μεταξύ του ιδίου και του Hollande, ο Sarkozy αρχίζει να φλερτάρει όλο και πιο πολύ με το ακροδεξιό κοινό των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου της Marine Le Pen. Η στρατηγική αυτή είναι λογική στον πρώτο γύρο, αφού ελκύει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, αλλά μπορεί να του στοιχίσει σε ψήφους κεντρώων στον δεύτερο γύρο. Μπορεί δηλαδή κάποιοι να θέλουν να ψηφίσουν την πείρα, αλλά όχι και να ψηφίσουν κάποιον Χριστιανό συντηρητικό που απομακρύνεται από τις ανθρωπιστικές αξίες.

Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι οι Γάλλοι αδικούν τον πρόεδρό τους. Ο Sarkozy είχε να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα κρίσιμες συγκυρίες, και κάθε άλλο παρά απέτυχε.

Στην αρχή της θητείας του, η Γαλλία βρίσκονταν στο τιμόνι της ΕΕ, και ο ίδιος αποδείχθηκε ικανός καπετάνιος. Αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης το 2008, αντέδρασε με ταχύτητα, και με μεγάλη ενεργητικότητα. Παράλληλα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην ανώτερη παιδεία, και στο ασφαλιστικό. Έκανε σωστές επιλογές στις επεμβάσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, και στη Λιβύη. Τα θετικά  παραδείγματα είναι πολλά. Εν ολίγοις, προσπάθησε να ανανήψει μια κυριολεκτικά παραλυμένη χώρα. Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτός υπεύθυνος για την υψηλή ανεργία, σε μια περίοδο βαθιάς και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αν όμως δεν σημειωθεί κάποιο λάθος της τελευταίας στιγμής από πλευράς του Hollande, κάτι δηλαδή που θα κατέστρεφε την αξιοπιστία του, τότε ο Sarkozy είναι καταδικασμένος να χάσει τις εκλογές, και να αποτελέσει τον δεύτερο μόλις πρόεδρο στην  ιστορία της γαλλικής δημοκρατίας, που προήδρευσε για  μόνο μια θητεία ( ο άλλος είναι ο Valéry Giscard dEstaing).

Το 1981, ο Giscard d’Estaing έχασε επειδή «προδόθηκε» από τον πρώην πρωθυπουργό του Jacques Chirac, που έβαλε υποψηφιότητα απέναντί του. Σήμερα, κανένας δεν προδίδει τον Sarkozy, και όσοι το δοκίμασαν, όπως ο Dominique de Villepin, δεν πέτυχαν καμία στήριξη. Ο ίδιος ο Sarkozy είναι αυτός που πρόδωσε τον εαυτό του, προδίδοντας τις ελπίδες των ψηφοφόρων του, και δίνοντας την ευκαιρία στους αντιπάλους του να οργανωθούν.

Αυτό έγινε κυρίως στην αρχή της θητείας του, και τώρα θα τιμωρηθεί. Άλλαξε προς το καλύτερο, αλλά μόνο μέχρι σε ένα σημείο, κάτι που δεν αρκεί για τους περισσότερους συμπατριώτες του, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν αντέχουν να τον βλέπουν στις τηλεοράσεις τους για άλλα πέντε χρόνια!

Βέβαια, συνεχίζει να ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε ο Βρετανός πρωθυπουργός Harold Wilson: «μια εβδομάδα είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην πολιτική», και επισήμως, ο Sarkozy θα γίνει υποψήφιος σε λίγες μόνο μέρες.

Θα είναι όμως πολύ δύσκολο για αυτόν, αν όχι αδύνατον, να αποτρέψει την μετατροπή της ερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης σε προσωπικό, συναισθηματικό, και αρνητικό δημοψήφισμα για τον ίδιο, και την προσωπικότητά του.

 

Του Dominique Moisi

Project Syndicate

http://www.project-syndicate.org/commentary/moisi76/English

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ραβινος avatar
  Ραβινος 23/02/2012 09:21:38

  Καθαρα μονοπλευρο προπαγανδιστικο αρθρο προβολης ενος ανεπαρκεστατου πολιτικου οπως ο François Hollande που μαλλον θα επρεπε να μην προβληθει και ακομη περισσοτερο με αυτον τον προκλητικο τιτλο !

 2. franc avatar
  franc 23/02/2012 09:48:25

  O Σαρκοζί, ο Μπλαιρ και ο Μπερλουσκόνι ήταν το τρίδυμο των πολιτικών του "δοκιμαστικού σωλήνα των ΜΜΕ". Η πολιτική λογική που τους ανέδειξε ήταν αυτή που έλεγε οτι Ολοι οι πολιτικοί είναι πουλημένοι στα ΜΜΕ. Αντί λοιπόν να ψηφίσω κάποιον που παριστάνει ότι δεν είναι κατευθυνόμενος απ΄ αυτά, ψηφίζω απ ευθείας καναλάρχη ή φανερό "πολιτικό τέκνο" του καναλάρχη.
  Ακόμη και η ψηφοφόροι του Σαρκοζί αν τους ρωτήσεις: Είναι ανήθικος ο πρόεδρος που ψήφισες? Θα σου απαντήσουν Ναι, γιατί όλοι είναι...
  Ο Σαρκοζί λοιπόν ψηφίστηκε για τα λεφτα. Ομως απέτυχε παταγωδώς να τα φέρει. Η ανεργία αυξήθηκε. Οι κάτω του ορίου της φτώχειας επίσης . Οι κοινωνικές παροχές ψαλιδίστηκαν άγρια. Οι άστεγοι πολλαπλασιάστηκαν. Η ανταγωνιστικότητα έναντ των Γερμανών έπεσε. Στη διαχείρηση της κρίσης της ΕΕ απέτυχε. Και στό τέλος ο Σαρκοζί έκανε και το πολιτικό έγκλημα να θίξει τον πατριωτισμό των Γάλλων συρόμενος πίσω από την άγαρμπη Ανατολικογερμανίδα πρώην κομμουνίστρια την οποία είχε και την βλακώδη ιδέα να παρουσιάσει μέσα στην Γαλλία σαν υποστηρίκτρια της προεκλογικής του καμπάνιας!!!... Ηταν χοντρά τα λάθη για να την γλυτώσει ο Σαρκοζί. Φαίνεται οτι η αισθησιακή παρουσία της Κάρλας Μπρούνι στο πλευρό του, τον μαλάκωσε πολύ. Σαν να του έκοψε τα μαλλιά η Δαλιδά του μύθου...

 3. Q-Nihilism avatar
  Q-Nihilism 23/02/2012 12:21:22

  Ραβίνε το διάβασες; Επειδή τυχαίνει να παρακολουθώ το Project Syndicate το έχω διαβάσει στα αγγλικά και ο τίτλος της απόδοσης είναι λάθος. Επίσης το άθρο δεν υποστηρίζει τον Hollande, όπως καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος. Στην πραγματικότητα είναι και φιλο-Σαρκοζικό.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/02/2012 13:09:49

  O Σαρκοζύ, ως virtual τμήμα της πραγματικής οντότητας (Μερκοζύ), είναι απλά πολιτικά ανεπαρκής. Στην καθομιλουμένη, "λίγος".
  Τέτοιοι πολιτικοί, ποτέ και πουθενά δεν επανεκλέγονται. Ανεξαρτήτως του ποιός είναι ο αντίπαλος.
  Η πραγματική οντότητα ως όλον, το Μερκοζύ, είναι επίσης ανεπαρκής. Ισχύουν τα ίδια, με διαφορετική ημερομηνία λήξεως.

 5. ROTHSCHILD avatar
  ROTHSCHILD 23/02/2012 16:43:17

  O συγγραφέας του άρθρου είναι ένας επίσης Εβραίος ... http://en.wikipedia.org/wiki/Dominique_Mo%C3%AFsi#Life που δουλεύει για το Γαλλικό CFR ή την αντίστοιχη βλαχαδερή του έκδοση που στην Ελλάδα λέγεται ΕΛΙΑΜΕΠ... δηλαδή τα χρήματα των τοκογλύφων σε "διανοούμενους" του κ...λου για δημιουργία κλίματος. Είναι μέλος και στο αντίστοιχο ECFR , το πανευρωπαικό CFR όπου κι εκεί ρέει χρήμα του SOROS ... με τη σέσουλα όπως και στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

  Τον Σαρκοζύ δεν τον θέλουν γιατί μάλλον δεν ήταν αρκετά γρήγορος για τα σχέδιά τους εξ ου και τα "πορτοκαλί" επεισόδια στο Παρίσι. Προσπάθησε να ξανακερδίσει πόντους βομβαρδίζοντας αμαχους Λίβυους αλλά όταν η ΕΛΙΤ θέλει αίμα ... εννοεί αίμα ...και δεν αντέχει ερασιτέχνες όπως ο Σαρκοζύ και ο Στρος-Καν. Σύντομα και η Μέρκελ θα φύγει και ο Πούτιν . Κι εννοείται όταν σχεδιάζεται σφαγή στα εργασιακά και το σύνταγμα ο κοσμάκης "θέλει" ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ για να κοιμάται ήσυχος!

  • franc avatar
   franc @ ROTHSCHILD 23/02/2012 19:29:16

   Aγαπητέ ROTHSCHILD,
   Καλά τα λές . Αλλά εκείνο για τον Πούτιν που το στηρίζεις?
   Δώσε καμμιά παραπάνω πληροφορία αν έχεις, γιατί εγώ τον βλέπω για άλλες 2 τετραετίες τουλάχιστο...

 6. Εγώ avatar
  Εγώ 23/02/2012 17:35:55

  "Ο Hollande δεν είναι χαρισματικός. Αντιθέτως, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το ειδικό βάρος του, ή ακόμη και για τον ρεαλισμό και την σοφία του πολιτικού του προγράμματος".

  Ενώ ο Σαρκοζύ είναι χαρισματικός; Ένας λαδέμπορας είναι, που τακτοποίησε τα φιλαράκια του στο γαλλικό δημόσιο, εξαθλίωσε τους Γάλλους, και τρέχει ξωπίσω από τη Μέρκελ σαν πιστό κανίς για να διεκπεραιώσει αυτά που αποφασίζει ο φασιστικός της εγκέφαλος. Ο Πεταίν τού 2012.

 7. undercover gpr avatar
  undercover gpr 23/02/2012 18:15:22

  "Ο Hollande δεν είναι χαρισματικός. Αντιθέτως, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το ειδικό βάρος του, ή ακόμη και για τον ρεαλισμό και την σοφία του πολιτικού του προγράμματος"
  -
  "Στην αρχή της θητείας του, η Γαλλία βρίσκονταν στο τιμόνι της ΕΕ, και ο ίδιος αποδείχθηκε ικανός καπετάνιος. Αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης το 2008, αντέδρασε με ταχύτητα, και με μεγάλη ενεργητικότητα. Παράλληλα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην ανώτερη παιδεία, και στο ασφαλιστικό. Έκανε σωστές επιλογές στις επεμβάσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, και στη Λιβύη. Τα θετικά παραδείγματα είναι πολλά. Εν ολίγοις, προσπάθησε να ανανήψει μια κυριολεκτικά παραλυμένη χώρα. Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτός υπεύθυνος για την υψηλή ανεργία, σε μια περίοδο βαθιάς και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης."
  -
  Αν αυτά είναι καθαρα μονοπλευρο προπαγανδιστικο αρθρο προβολης του François Hollande μάλλον άλλο άρθρο διαβάζουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.