
Ο Raul Castro εισάγει μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της Κούβας
Όπως ανακοίνωσε προχθές ο πρόεδρος της Κούβας Raul Castro, στο εξής θα επιτρέπεται σε περισσότερους Κουβανούς να αυτοαπασχολούνται, καθώς και να προσλαμβάνουν υπαλλήλους. Η κίνηση αυτή, που έχει σκοπό την βελτίωση της παραγωγικότητας, αποτελεί ριζική τομή στη κομμουνιστική αυτή χώρα όπου το κράτος ελέγχει το 90% της οικονομίας και οι μηνιαίοι μισθοί είναι μόλις $18.
Ο Castro, απευθυνόμενος στην Εθνοσυνέλευση, τόνισε πως τα βήματα αυτά της «ελαστικοποίησης των προσλήψεων», στοχεύουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για ένα πλεόνασμα 1.000.000 εργαζομένων, που βαραίνουν την οικονομία και που αναμένεται να απολυθούν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Πρόκειται για τη τελευταία διορθωτική επέμβαση στον κουβανικό κομμουνισμό, που θα είναι αρκετά σημαντική, αν συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό πολιτών και αν διαρκέσει. Ένα παρόμοιο μέτρο είχε ληφθεί στη δεκαετία του 1990, όταν η οικονομία της χώρας έκανε «μακροβούτι» εξαιτίας της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ. Τότε είχαν δοθεί αρκετές άδειες αυτοαπασχόλησης, που όμως δεν ανανεώθηκαν όταν η κατάσταση βελτιώθηκε. Η Κούβα έχει πληθυσμό 11.000.000 και μόνο 143.000 άτομα είναι νομίμως αυτοαπασχολούμενοι.
Η ομιλία του προέδρου αποτέλεσε συνέχεια σε προηγούμενα σχόλια του υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα του θα επιδιώξει να μειώσει το ρόλο του κράτους στις μικρές επιχειρήσεις αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί με βάση τη κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία. «Το κράτος θα πρέπει να αποσυρθεί από κάποιες οικονομικές δραστηριότητες. Δεν χρειάζεται να αναλαμβάνει τα πάντα… αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ηγείται της οικονομίας, που είναι και το πιο σημαντικό καθήκον του». Όπως διευκρίνησε, «…προχωρούμε σε μια ανανέωση του οικονομικού μοντέλου όπου οι οικονομικές κατηγορίες του σοσιαλισμού, και όχι η αγορά, έχουν την προτεραιότητα… ελαφρύνουμε κάποιες καταστάσεις, αλλά δεν παραδίδουμε την ιδιοκτησία». Η κυβέρνηση ελέγχει και έχει υπό την ιδιοκτησία της το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της χώρας.
Ο Raul Castro έχει πάρει παρόμοια μέτρα πρόσφατα, προσπαθώντας να αυξήσει την αγροτική παραγωγή, και επιτρέποντας σε κουρείς και ταξιτζήδες να λειτουργούν ως αυτόνομες μικρές επιχειρήσεις. Τα τελευταία δυο χρόνια η Κούβα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, αναγκάζοντας την να περικόψει τις εισαγωγές, να αναστείλει πληρωμές, και να παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς ξένων επιχειρήσεων στο νησί.
Πολλοί Κουβανοί είναι ενθουσιασμένοι με τα νέα μέτρα, όμως η αμερικανική πλευρά δηλώνει πως πρόκειται για «περιθωριακές μεταρρυθμίσεις που δεν στοχεύουν στην αντιμετώπιση της θεμελιώδους ανεπάρκειας της κουβανέζικης οικονομίας».
Ο Castro μίλησε και για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως τίποτα δεν άλλαξε με την εκλογή Ομπάμα. «Το εμπάργκο συνεχίζεται…» είπε.
Reuters
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .
Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
α,ρε Λιανα...μονο η βορεια κορεα μας εμεινε τωρα....