#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/01/2011 07:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Krugman για τη ΚίναΗ Κίνα μπορεί να αποτελεί μια αναπτυσσόμενη οικονομική υπερδύναμη, όμως παραμένει εγκλωβισμένη  σε ένα νομισματικό φιάσκο, το οποίο μπορεί  εύκολα να μετατραπεί σε σοβαρή κρίση και να την απειλήσει.

Αυτά υποστηρίζει ο γνωστός Paul Krugman, μέσα από άρθρο του στην εφημερίδα New York Times.

Το πρόβλημα, λέει, είναι η άρνηση του Πεκίνου να αφήσει το νόμισμα του να πάρει αξία. Αυτή η πολιτική δυσκολεύει τις ΗΠΑ, αλλά δεν κάνει καλό και στη Κίνα. Η διατήρηση του νομίσματος σε τεχνητά χαμηλή αξία, ζορίζει τη κινεζική οικονομία και προκαλεί πληθωρισμό.

Οι τιμές των ειδών αυξάνονται αλματωδώς, και ο λαός υποφέρει. Το καθεστώς προσπαθεί να επιβάλλει ελέγχους τιμών, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο μόνος τρόπος διαφυγής είναι εμφανής: «Αφήστε το νόμισμα σας να πάρει αξία».

Οι Κινέζοι ηγέτες όμως, είτε εξαιτίας της υποταγής τους στα συμφέροντα των κατασκευαστών, είτε εξαιτίας ελλιπούς κατανόησης του ζητήματος, φαίνονται ανήμποροι ή αδιάφοροι όσον αφορά στη λήψη αυτού του αναγκαίου μέτρου. Στη πραγματικότητα, λέει ο Krugman, οι Κινέζοι κάνουν τα ίδια λάθη με εμάς.

S.A.-NY Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. hasu avatar
  hasu 23/01/2011 09:30:51

  Καλά καλά.

  Το οτι οι περισσότερες επιχειρήσεις του κόσμου εδρεύουν στην Κίνα(τυχαίο)
  Το οτι η Κίνα αγοράζει επιχειρήσεις γη και ιδιοκτησίες ανα τον κόσμο(τυχαίο)
  Το οτι η Κίνα αγοράζει ΠΟΛΥ χρυσό τα τελευταία χρόνια(τυχαίο)
  Το οτι η Κίνα αποφάσισε να πάψει να συναλλάσεται με την Ρωσία σε dollars(τυχαίο)

  Όλα είναι fixed να καταρρεύσουν ίσως και η Κίνα αλλα αυτό δεν θα τους σύμφερε το industrial complex που έχουν στήσει απλά να σκάσει.

  Κατα τα άλλα βλέπουμε διάφορες μπούρδες ανα τα comm. media στον κόσμο και πως αυτά διαλύονται μαζί με τις κυβερνήσεις αφού τουλαχιστον στην Αμερική πλεον όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης για στρατικοποίηση της χώρας τους επιστρέφουν στη μούρη διότι όλο και περισσότερος κόσμος εκεί και παγκόσμια δεν μασάει πλεον.

  Κατα τα άλλα ο ΓΑΠ μιλάει ακόμη για ανάπτυξη και άλλα κουραφέξαλα.
  Cheers.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/01/2011 10:30:00

  Ασχετα, με το ότι η Κίνα έχει γιγαντωθεί (ναι έχει πάρει παραγωγή και επίχειρήσεις) (α) παραμένει "φτωχή" στο σύνολό της -- αυτό της δινει το παραγωγικό συγκριτικό πλεονέκτημα , ενω΄(β) εισπράττει με το υποριμημένο νόμισμα αλλά (γ) εμποδίζει την κίνηση κεφαλαίων ελεγχοντας αυστηρά την εξαγωγή συναλλάγματος.

  Το αν κάνει καλά ή όχι αυτοί το ξέρουν. Αλλά εάν κλείσει η Δυτική αγορά για αυτούς; η εσωτερική αγορά τους; Μα τότε θα έχουν και άλλλες απαιτήσεις... ελευθερία, τζιζ κακά.

  Και ενώ έχει μορφωμένα και ικανά άτομα, αυτά έχουν την τάση να θέλουν την μαγική λέξη Freedom. Καταναλωτισμός ξεκαταναλωτισμός, είναι όμορφη λέξη.

 3. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 23/01/2011 12:25:38

  το τι είναι καλύτερο για την κινα δεν γνωρίζω, πλήν όμως είναι αλήθεια ότι είναι ένα τεχνητά υποτιμημένο νόμισμα.

  Όσο αφορά για το λαό της Κινας, χέστηκε το καθεστώς γραμμένους τους έχει.

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 23/01/2011 20:38:21

  Δεν τον καταλαβαίνω τον κο Krugman: Αν αφήσουν το νόμισμα να πάρει αξία θα φτηνήνουν τα ξένα προϊόντα πολύ και τα ντόπια λίγο. Η μείωση του πληθωρισμού θα έλθει από την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητάς τους, που θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής τους. Γιατί να το θέλουν αυτό;
  Οι Κινέζοι, λόγω πολιτεύματος, έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι: Αν θελήσουν να μειώσουν τον πληθωρισμό τους, που ανεβαίνει γιατί η ανάπτυξή τους είναι στο 10% και η ανεργία ανύπαρκτη (στα βιμηχανικά παράλια), μπορούν να το κάνουν και "αποφασίζοντας και διατάσσοντας" μείωση μισθών, αλλά γιατί να δημιουργήσουν άμεση λαϊκή αντίδραση, αφού δεν έχουν παρά να φέρουν στα εργοστάσια μερικές...δεκάδες εκατομμύρια εργάτες από την ΑΛΛΗ Κίνα, των ενδοτέρων, και να δημιουργήσουν τεχνητά, αυτό που στις ελεύθερες οικονομίες επιφέρει η ανεργία, δηλαδή την μείωση μισθών->μείωση καταναλώσεως->μείωση πληθωρισμού.
  Καημένη Δύση, αν δεν κολλήσεις σύντομα στους Ανατολίτες κλπ ανερχόμενους, τις δικές σου ασθένειες, σε βλέπω να βαδίζεις, οσονούπω, προς την δύση...

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/01/2011 21:01:57

  Ο μηχανισμός είναι η συμβιωτική σχέση ΗΠΑ - Κίνας: Ο σταθερά καταναλωτικός πελάτης και ο έμπορος που προσφέρει τα πάντα σε προσιτή τιμή.
  Άν ακριβήνει το γιουάν ως προς το δολλάριο, οι εξαγωγές της Κίνας θα μειωθούν σε όγκο (αλλά ίσως, όχι σε -σχετική - αξία). Έχουν και άλλους πελάτες οι Κινέζοι, ιδίως όσο το Ευρώ είναι "σκληρό". Αλλά αν ακριβήνει το γιουάν, μέρος της εσωτερικής αγοράς των ΗΠΑ που λυμαίνονται οι Κινέζοι θα μπορεί να καλυφθεί από εγχώρια Αμερικανικά προιόντα. Αυτό θα σημαίνει αύξηση επενδύσεων στη χώρα τους, δηλαδή το χρήμα της FED θα πιάσει επί τέλους τόπο, και δεν θα σκορπάει σε κερδοσκοπία εκτός ΗΠΑ: Αυτό ακριβώς θέλει ο Κρούγκμαν (και ο Ομπάμα), να εξουδετερώσει την "παγίδα ρευστότητας".
  Δεν ξέρουμε πώς σκέφτονται οι Κινέζοι για το θέμα αυτό. Θα παραμείνουν απρόβλεπτοι. Το σίγουρο είναι, ότι ως καλοί έμποροι, θέλουν πελάτες. Τους δανείζουν, τους πουλούν και σε προσιτές τιμές. Ξέρετε κανέναν έμπορο να ενδιαφέρεται για τα ισορροπημένα οικονομικά μέσα στην οικογένεια του πελάτη του; Εγώ όχι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.