#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2011 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Gorbachev μετάνιωσε που «διέλυσε» της ΕΣΣΔ!
Είκοσι χρόνια μετά, ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ Michail Gorbachev δηλώνει μετανιωμένος για τον «θάνατο» της Σοβιετικής Ένωσης, και κατηγορεί τις ΗΠΑ που δεν τον στήριξαν στις προσπάθειες που έκανε για την αναμόρφωση του κομμουνιστικού συστήματος.

Πιστεύει πως και η Αμερική βρίσκεται σε πτώση ως παγκόσμια υπερδύναμη, ενώ ανησυχεί για τον Vladimir Putin, που όπως λέει οδηγεί τη χώρα του προς τα πίσω.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στην Liliya Shevtsova  του Moscow Carnegie Center, ο Gorbachev παραδέχεται ότι το κομμουνιστικό σύστημα έπασχε από αυταρχισμό, και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά επιμένει ότι η ΕΣΣΔ είχε πολλές καλές προοπτικές οι οποίες και θα έπρεπε να διατηρηθούν.

«Πάντα πίστευα πως η διατήρηση της ΕΣΣΔ ήταν δυνατή, και το ίδιο πιστεύω και σήμερα…», λέει, «απλά αργήσαμε με τις μεταρρυθμίσεις…  Η Σοβιετική Ένωση είχε να προσφέρει πολλά σε όσους ζούσαν εκεί, και θα είχε μέλλον αν εκσυγχρονίζονταν και προσαρμόζονταν στις νέες προκλήσεις. Ναι, μετανιώνω (για την κατάρρευσή της) πάρα πολύ…».

Μέσα σε μόλις 6 χρόνια από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην ΕΣΣΔ το 1985, ο Gorbachev έφερε την ελευθερία του λόγου στα ΜΜΕ, και στη χώρα γενικότερα, χαλάρωσε τους πολιτικούς ελέγχους, και αντικατέστησε την άσκηση εξουσίας  μέσα  από  διατάγματα του κομμουνιστικού κόμματος, με εκλεγμένα σώματα σε όλα τα επίπεδα της κρατικής διοίκησης.

Οι προσπάθειές του αυτές πνίγηκαν μέσα στο οικονομικό χάος που προέκυψε όταν αποπειράθηκε να μεταρρυθμίσει τον κεντρικό σχεδιασμό, συναντώντας παράλληλα ισχυρές αντιδράσεις από τις εθνικές ελίτ των μη ρωσικών δημοκρατιών, που εκμεταλλεύτηκαν τις νέες ελευθερίες για να επιδιώξουν την ανεξαρτησία τους.

Παράλληλα, δέχθηκε ισχυρή κριτική από πολλούς φιλελεύθερους υποστηρικτές του, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για βραδυπορία στις αλλαγές, και άρχισαν να στηρίζουν τον πιο ριζοσπάστη αντίπαλό του Boris Yeltsin.

Η Liliya Shevtsova  ήταν από αυτούς που του άσκησαν δριμεία κριτική στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η οποία όπως λέει σήμερα, εκτιμά τα δημοκρατικά του ένστικτα, τον ανοιχτό του χαρακτήρα, και τον ειρηνικό τρόπο με τον οποίο παρέδωσε την εξουσία όταν του τελείωσαν οι επιλογές στα τέλη του 1991.

«Στο παρελθόν, οι Ρώσοι ηγέτες αποσύρονταν από την εξουσία, μόνο μέσα σε φέρετρο», λέει η  Shevtsova . «Ο Gorbachev ήταν ο πρώτος που έφυγε ειρηνικά. Και στη συνέχεια διαχειρίστηκε τη ζωή του με χάρη. Αποτελεί μοντέλο πολιτικού που δεν υφίσταται στην Ρωσία, και σίγουρα δεν χαρακτηρίζει τους σημερινούς ηγέτες της χώρας».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε, ο Gorbachev δηλώνει πως ο George Bush δεν τον στήριξε αρκετά, και αφήνει να εννοηθεί ότι κάποια ριζοσπαστικοί πολιτικοί του Λευκού Οίκου, όπως ο τότε υπουργός Άμυνας Dick Cheney, έπεισαν τον Αμερικανό πρόεδρο να στηρίξει τον Yeltsin.

Όπως λέει, «θα έπρεπε οι Αμερικάνοι να είναι πιο ξεκάθαροι στη φιλία τους, εκείνη την δύσκολη στιγμή για την ιστορία της χώρα μου…». Προσθέτει πως η Αμερική χάνει την παγκόσμια ισχύ της σήμερα, εξαιτίας λανθασμένων επιλογών της στην εποχή που έδυε ο ψυχρός πόλεμος.

«Θεωρώ πως η στιγμή του λάθους υπολογισμού των ΗΠΑ ήταν όταν έπαψε να υπάρχει η ΕΣΣΔ. Τότε ξεκίνησε η ψευδαίσθηση, και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να γίνουν αυτοκρατορία».

Ο Gorbachev κατηγορεί συχνά τον Putin, οι δυο πρώτες θητείες του οποίου αντέστρεψαν τις ανοιχτές και δημοκρατικές πολιτικές, που ο ίδιος είχε φέρει. Όπως λέει, το νέο σύνθημα θα πρέπει να είναι «Η Ρωσία πάει πίσω», και πως η μόνη επιθυμία του Putin είναι η διατήρηση της εξουσίας και του στάτους κβο. «Έξι ακόμη χρόνια εξουσίας του Putin θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα», προσθέτει.

«Η χώρα καταδικάζεται σε λεηλασία των φυσικών της πόρων για πολύ καιρό ακόμη…. Πρέπει να γίνουν θεμελιώδεις αλλαγές. Πρέπει να υπάρξει νέο μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αν δεν γίνουν δημοκρατικές εκλογές, κάτι που έχουμε να δούμε από το 1990», λέει.

Σύμφωνα με την Shevtsova, αν και πολλοί απλοί Ρώσοι ακόμη κατηγορούν τον Gorbachev για την διάλυση της ΕΣΣΔ, υπάρχουν πολλοί πρώην σκεπτικιστές και αμφισβητίες διανοούμενοι, που τώρα τον αντιμετωπίζουν με νέο σεβασμό.

«Βλέπουμε έναν πρώην Σοβιετικό ηγέτη, που τώρα εκφράζει πολύ λογικές αντιπολιτευτικές απόψεις», λέει, «βλέπει μπροστά, είναι αντικειμενικός, και πολύ πιο ορθολογιστής από πολλούς σημερινούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τον πιο εξαιρετικό Ρώσο πολιτικό, που αποτελεί μοντέλο συμπεριφοράς, είτε σε θέση εξουσίας είτε όχι, και διαφέρει κατά πολύ από όλους τους υπόλοιπους…».

 

The Christian Science Monitor

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2011/1013/Mikhail-Gorbachev-We-should-have-preserved-the-Soviet-Union

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 15/10/2011 09:49:00

  Δεν το κάνουν πρόεδρο της ΕΕ?
  Το ίδιο μόρφωμα είναι και τώρα, όπως η Σοβιετία.
  Έχει και την τεχνογνωσία της καταστροφής.

 2. JOHN avatar
  JOHN 15/10/2011 09:54:13

  Ειναι πολυ αργα για δακρυα τωρα,ο χρονος δεν γυριζει πισω!Καλα θα κανει ο Μιχαλης να συνεχισει να διαφημιζει καμια πιτσα,να βγαλει κι αυτος κανενα μεροκαματο,γιατι οι καιροι ειναι δυσκολοι.Οσο για το τι αφεισε πισω του ας τον κρινει η ιστορια.

 3. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 15/10/2011 10:05:09

  Κάποιον μου θυμίζει,κάποιον που θα λέει κι'αυτός οτι δεν τον στήριξαν οι Αμερικανοί ενώ τους τα έδωσε όλα!Αυτός διαφημίζει πίτσες,ενώ ο δικός μας θα διαφημίζει βατραχοπόδαρα!
  Ο Πούτιν Μιχαλάκη εκτόξευσε την Ρωσία στο μέλλον και την έκανε αληθινή υπερδύναμη!!!

 4. manos avatar
  manos 15/10/2011 10:19:24

  Τώρα που βλέπει τα λεφτά που είχαν συσσωρεύσει τα μέλη του εσωτερικού κόμματος, μετανιώνει ο υποκριτής.
  Οπως λένε και ο John και ο Κώστας, άντε να πας να διαφημίσεις καμμιά πίστα και άει στο καλό.
  Παρεπιπτόντως, δεν σε καλούν Αμερικάνικα πανεπιστήμια σε διαλέξεις πιά? Μάλλον φοβήθηκαν οι πρυτάνεις μήπως περάσεις περίεργα μηνύματα στα Αμερικανάκια.

 5. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 15/10/2011 10:57:24

  H Ρωσία ξέφυγε από το Σιωνιστικομαρξιστικό ζυγό. Στο χέρι μας είναι, να ελευθερωθεί και η Ελλάδα μας.

  • NEOTERA avatar
   NEOTERA @ Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 15/10/2011 13:10:47

   Το "μαρξιστικό" ζυγό που τον είδες, δεν κατάλαβα...

   • Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
    Γενίτσαρος Πανεπιστημίου @ NEOTERA 15/10/2011 13:55:42

    Ναι, ξέχασα να πω ότι στη Ρωσία είχαν δημοκρατία!
    Και ότι ο κουμουνισμός δεν εφαρμόστηκε ποτέ εκεί.

    • lampros avatar
     lampros @ Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 16/10/2011 04:09:47

     Όχι, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

     ΕΣΣΔ = ΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ Δ, όχι «κομμουνιστικών».

     Αλλά και ο σοσιαλισμός είναι θέμα αν εφαρμόστηκε --πικραμένη ιστορία. Όσο τον εφάρμοσε ο ...Ανδρέας άλλο τόσο τον «εφάρμοσε» ο Στάλιν και οι μετέπειτα.

     Πάντως από απόψεις ήταν καλύτερα από ότι θα είμαστε εμείς σε 1-2 χρονάκια...

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ NEOTERA 15/10/2011 15:22:43

    Ακούγεται επίσης, ότι ο Κεμάλ τα είχε αρπάξει από τον Λένιν, μετά τη συμφωνία του Μαρτίου του 1921....

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 15/10/2011 11:08:56

  Eίναι ένα θέμα η γεωπολιτική ύπαρξη της ΕΣΣΔ ως αντιπάλου δέους (η σημερινή Ρωσία εξακολουθεί να είναι) και είναι άλλο θέμα η διάλυση μιας αυταρχικής στο εσωτερικό της συνομοσπονδίας.

  H πολιτική και η οικονομία δεν είναι ικανές συγκολλητικές ουσίες για να συγκολλήσουν γερά διαφορετικά έθνη που έρχονται από μακριά κάτω από μια ομπρέλα.

  Απαιτείται κάτι παραπάνω, και αυτό είναι μια κοινή πολιτισμική ταυτότητα και προέλευση -γένος- των εθνών που φτιάχνουν τέτοιες "συνομοσπονδίες".

  Η περίπτωση της Σοβιετικής Ένωσης είναι το κλασικότερο παράδειγμα εκ των άνωθεν ή με κατάκτηση ένωσης διαφορετικών εθνών υπό την ομπρέλλα του κομμουνισμού, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, θα μπορούσε να ήταν υπό την ομπρέλλα του καπιταλισμού - επομένως καλώς διαλύθηκε -νομοτέλεια- και από την κατάρρευση αναδύθηκαν πάλι τα παλαιά έθνη.

  Κανείς δεν θα θυμάται στο μέλλον τι σήμαινε ή τι ήταν "σοβιετικός" πολίτης (το φαντασιακό της αμεσοδημοκρατίας, αυτό σημαίνει soviet στα ρώσικα).

  Ήταν ένα τεχνητό κατασκεύασμα που δημιουργήθηκε πάνω στη βίαιη ισοπέδωση και ανάμειξη διαφορετικών πολιτισμικών ταυτοτήτων.
  Αντίθετα ήταν, είναι και θα είναι εξόχως διακριτό τι είναι Ρώσος, Γεωργιανός, Ουκρανός, Τσετσένος κ.ο.κ.

  Το πρώτο πείραμα εφαρμογής της παγκοσμιοποίησης και πολυπολιτισμού ήταν η Σοβιετία.
  Η κατάληξη της είναι ενδεικτική της αποτυχίας που θα έχουν ιστορικά ανάλογα πειράματα.
  Θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ οι οποίες θα αποσυντεθούν στα τρία: Λευκοί Αμερικάνοι, Αφροαμερικάνοι και Λατινοαμερικάνοι.

  Η δε ΕUSSR (Ευρώπη) μεταλλάσσεται ταχύτατα σε αυταρχική σοβιετία κρατών διαφορετικών μεταξύ τους και σύντομα θα βιώσουμε τη δική της διάλυση.

  .εστηκαμαν...

 7. ΕΣΣΔ avatar
  ΕΣΣΔ 15/10/2011 13:06:04

  Οι μεταρρυθμίσεις (κατά τον Γκόρμπι άργησαν!) που εφαρμόστηκαν από την κλίκα Γέλτσιν και μετέπειτα τον Πούτιν και που "έσωσαν" τον Σοβιετικό λαό από τον αυταρχισμό και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατάφεραν τα εξής πρωτοφανή:
  Σε καιρό ειρήνης την μείωση του προσδόκιμου ζωής (1) και την μείωση του δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ (2), φαινόμενο που παρατηρείται μόνο σε αφρικανικές χώρες !
  Το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ, που παρουσίαζε ετήσια αύξηση περίπου 3% τον χρόνο τη δεκαετία του 1980, στη μετα-Σοβιετικη δεκαετία του 1990 παρουσιάζε μια δραματική μείωση, η οποία ξεπερνά το 7% ετησίως (3).
  Η Ρωσία σήμερα να έχει ένα από τα χειρότερα συστήματα υγείας στον κόσμο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη κατατάσσει στις τελευταίες 60 από τις 190 χώρες του κόσμου.

  Πώς τα κατάφερε αυτά;

  Με μετατρεψιμότητα και συνακόλουθη πελώρια υποτίμηση του νομίσματος (βασικό μέσο για το ξεπούλημα των Ρωσικών επιχειρήσεων στο ξένο κεφάλαιο.
  Μαζική ιδιωτικοποίηση των μέσων παραγωγής.
  Με αναγνώριση του συστήματος της οικονομίας της αγοράς που συνοδεύτηκε από νομοθεσία η οποία επέτρεπε στους Ρώσους και σε αλλοδαπούς το δικαίωμα ατομικής ιδιοκτησίας στην μη αγροτική γη.
  Με δραστική μείωση του φόρου εισοδήματος με ενιαία κλίμακα 13% για δισεκατομμυριούχους και οδοκαθαριστές ρύθμιση που ευνοούσε σκανδαλωδώς τους κλεπτοκράτες.
  Με διάλυση του περιεκτικού Σοβιετικού κράτους πρόνοιας ως αποτέλεσμα της αγοραιοποίησης της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών (στην αρχή της δεκαετίας του 21ου αιώνα η Ρωσία ξόδευε 6% του ΑΕΠ για την υγεία όταν το μέσο παγκόσμιο ποσοστό ήταν 10%!)
  Με κατάργηση των γενναίων «προνομίων» που απολάμβαναν στην ΕΣΣΔ οι φτωχοί, οι ανάπηροι, οι συνταξιούχοι κ.λπ. και αντικατάστασή τους με ισχνές χρηματικές επιδοτήσεις που εχορηγούντο μόνο σε 14-17 εκ. από τα 102 εκ. πολιτών που έπαιρναν πλήρη σοβιετικά επιδόματα γεγονός που προκάλεσε σημαντική κοινωνική αναταραχή το 2005.

  (1) World Development Indicators 2005, ο.π. Πιν. 2.1 & 2.19.

  (2) UN, Human Development Report 2005, Πιν. 2.

  (3) World Development Report 1998/99, πιν. 11 και Human Development Report 2000, Πιν. 13.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΕΣΣΔ 15/10/2011 14:52:28

   Και μόνο που ξεκινάς το κείμενό σου τσουβαλιάζοντας τα χρόνια του Γέλτσιν (χρόνια παρακμής και διάλυσης) με τα χρόνια του Πούτιν (όπου όχι μόνο μπήκε φρένο στον κατήφορο αλλά η χώρα άρχισε να ξαναπαίρνει γρήγορα τα πάνω της σε όλους τους τομείς), δίνει το στίγμα....

   Α, και προφανώς, θεωρείς ότι μέχρι τον Γκορμπατσώφ όλα έβαιναν καλώς...

 8. rally monkey avatar
  rally monkey 15/10/2011 13:08:59

  λες να δουμε και τον ΓΑΠ σε διαφημιση της Pizza Hut

  • manos avatar
   manos @ rally monkey 15/10/2011 13:13:36

   Αυτός θα διαφημίζει τα DUREX και τα STOP.

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ manos 15/10/2011 15:16:22

    χαχα! αμερικανικής ή κινεζικής κατασκευής;

 9. Asterios avatar
  Asterios 15/10/2011 14:37:31

  Αυτά τα λέει γιατί κατάλαβε πως ο Βλαδιμηρος είναι έτοιμος να τιναξει τη νέα τάξη στον αέρα σε λίγο καιρό !!!

 10. Θ avatar
  Θ 15/10/2011 19:33:25

  Ο Gorbachev δεν «διέλυσε» την ΕΣΣΔ!
  Το κάναν οι πραξικοπηματίες.
  Ο Gorbachev διέλυσε τα στρατόπεδα εκτόπισης, και πάλι όχι τα ποινικά, εκεί βρέθηκε αργότερα ο Χονδροκόφσκυ.

 11. Νίκος avatar
  Νίκος 15/10/2011 22:21:55

  Η Ρωσία απελευθερώθηκε ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ από τη δουλεία των σατανικών σιωνιστών.
  Να είστε ΣΙΓΟΥΡΟΙ, ότι στην πρώτη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ παγκόσμια ταραχή, η Ρωσία θα ξαναγυρίσει στην παλιά της σκλαβιά στους αδίστακτους σιωνιστές.

  • lampros avatar
   lampros @ Νίκος 16/10/2011 04:11:18

   Είπαμε να λέμε καμμία σαχλαμάρα να περνάει η ώρα, αλλά το παρακάναμε...

   Η ...ΕΣΣΔ ήταν στα χέρια των «αδίστακτων σιωνιστών»;

   Και η Δύση, με το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, τι ήταν τότε; Ελεύθερη και ωραία;

 12. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 16/10/2011 08:16:33

  Μπροστά σε αυτή τη ζούγκλα του καπιταλισμού στην οποία οδηγείται ο λαός η ΕΣΣΔ. φάνταζε και ήταν ένας παράδεισος τον οποίο αναπολούν πολλοί τώρα. Η περεστρόικα προσπάθησε να διορθώσει την γραφειοκρατική εκτροπή ενός συστήματος, η τελική της κατάληξη όμως ήταν η ανατροπή του. Ο σοσιαλισμός είναι ξανά επίκαιρος και οι διαδηλώσεις που γίνονται παγκόσμια δε δηλώνουν κάτι άλλο παρά την κρίση στην οποία έχει εισέλθει ο υπαρκτός καπιταλισμός. Η πόρτα εξόδου της κρίσης γράφει: προσεχώς Σοσιαλισμός!

 13. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 16/10/2011 08:32:55

  Ο Γκορμπατσώφ ήταν ένας ανανεωτής ηγέτης, ένας ηγέτης νέου τύπου με λενινιστικό στιλ ο οποίος θέλησε να ανατρέψει τον αυταρχικό τρόπο άσκησης της εξουσίας στην ΕΣΣΔ. Τον είχα πιστέψει στα νιάτα μου και εξακολουθώ να πιστεύω τα ίδια. Δυστυχώς σε κάθε σύστημα υπάρχουν εκείνοι που γαντζώνονται από μια καρέκλα και αυτούς όλους είχε σκοπό να διώξει ο Γκορμπατσόφ. Τα ίδια είχε προσπαθήσει να κάνει και ο Λένιν στην εποχή του,αλλά και ο Αντρόποφ. Η ιστορία όμως κάνει σπειροειδείς κύκλους ,χωρίς να επαναλαμβάνεται. Η Αμερική που νόμιζε πως βρήκε τη χρυσή ευκαιρία για την πρωτοκαθεδρία τώρα αντιμετωπη έρχεται με την πτώση της, η οποία δε θα αργήσει να συμβεί.

 14. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 16/10/2011 08:40:33

  Και όσον αφορά τα καλά συστήματα που είχε η Σοβιετική Ένωση θα συμφωνήσω με τον κύριο Γκορμπατσόφ. Ναι, είχε δωρεάν παιδεία και υγεία υψηλού επιπέδου, κοινωνική ασφάλιση για όλο το λαό, μηδενική ανεργία, αυξημένο δίκτυο αθλητικών και πολιτιστικών λέσχών για την μόρφωση και άθληση του λαού και κυρίως αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, μια ζωή χωρίς άγχος ή στρες.

  • alakran avatar
   alakran @ Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 16/10/2011 14:15:45

   Το μόνο που δεν είχε ήταν ανθρώπους που θα ήθελαν να μεταναστεύσουν εκεί!Για κάποιον περίεργο λόγο,τα κορόιδα οι υπόλοιποι,αντί να εκτιμήσουν το σοσιαλιστικό θαύμα,προτιμούσαν να μεταναστεύσουν σε χώρες δυτικές,με ελευθερία λόγου και καπιταλιστική οικονομία.Από τα περίεργα της ιστορίας...

 15. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 16/10/2011 08:48:42

  Και μια πρόβλεψη: η ΕΣΣΔ θα έρθει ο καιρός που θα ανασυσταθεί και το μέλλον της θα είναι λαμπρό. Όπως είπα και πιο πριν η ιστορία κάνει σπειροειδείς κύκλους και σε κάθε στροφή αφήνει στην άκρη τα πράγματα που δεν μπορούν να εισέλθουν στην καινούρια φάση. Ο σοσιαλισμός που προυπήρξε αφέθηκε στην άκρη για να ωριμάσουν οι συνθήκες εκείνες που θα τον επαναφέρουν σε ισχύ με πιο μεγάλη δύναμη.

 16. parsifal avatar
  parsifal 16/10/2011 12:23:36

  Ρούφα κι'ερχεται...

 17. Κάποιος avatar
  Κάποιος 16/10/2011 12:58:29

  Γκόρμπι, πάρε αγόρι μου τη Louis Vuitton σου και πήγαινε σπίτι σου.
  Άσε τις δηλώσεις.
  Αρκετά μας τα έπρηξες με τις ανούσιες ομιλίες σου ανά τα διεθνή φόρουμ είκοσι χρόνια τώρα.

 18. Θ avatar
  Θ 16/10/2011 13:52:48

  «Πάντα πίστευα πως η διατήρηση της ΕΣΣΔ ήταν δυνατή, και το ίδιο πιστεύω και σήμερα…», λέει, «απλά αργήσαμε με τις μεταρρυθμίσεις… Η Σοβιετική Ένωση είχε να προσφέρει πολλά σε όσους ζούσαν εκεί, και θα είχε μέλλον αν εκσυγχρονίζονταν και προσαρμόζονταν στις νέες προκλήσεις. Ναι, μετανιώνω (για την κατάρρευσή της) πάρα πολύ…».
  Kατηγορεί τις ΗΠΑ που δεν τον στήριξαν στις προσπάθειες που έκανε για την αναμόρφωση του κομμουνιστικού συστήματος, και ανησυχεί για τον Vladimir Putin, που όπως λέει οδηγεί τη χώρα του προς τα πίσω.
  Ο Gorbachev δεν «διέλυσε» την ΕΣΣΔ!
  Το κάναν οι πραξικοπηματίες.
  Ο Gorbachev διέλυσε τα στρατόπεδα εκτόπισης, και πάλι όχι τα ποινικά, εκεί βρέθηκε αργότερα ο Χονδροκόφσκυ.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Θ 16/10/2011 16:54:25

   Υποννοείς ότι τάχα δεν θα έπρεπε να είναι στη φυλακή ο Χοντορκόφσκι;

 19. jordano bruno avatar
  jordano bruno 17/10/2011 03:48:36

  Για τη Ρωσία του KGBιτη Πουτιν άλλα νόμιζα και άλλα είδα...
  Όποιος πάει διακοπές στην Πετρούπολη θα δει ένα λαό εξαθλειωμένο να μπεκροπίνει φωτιστικό οινοπνευμα...
  Εκτός από την αγένεια και την αδιαφορία από τους ορθοδοξους αδερφούς συνάντησα και μια απέχθεια που μου φάνηκε εντελώς ρατσιστική.
  Εγώ προσωπικά φοβόμουν να κυκλοφορήσω μετά το σούρουπο.

  Την εμπειρία θα την χαρακτήριζα τραυματική.
  Δεν μπορώ να εντοπίσω τα κοινωνικά αίτια, αλλά νομίζω ότι ο λαός αυτός υπέφερε πολύ κατα τη μετάβαση από τον σοσιαλισμο στον καπιταλισμο και εξαγριώθηκε.
  Ο φίλος που βρίσκεται εκεί μου περιέγραψε ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι τεράστιες και ειδικά οι ηλικίες από 50 και πάνω είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους εξαθλειωμένες. Στη Μόσχα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα όσο αφορά τις αντιθέσεις αλλά δεν προκειται να πάω για να το επιβεβαιώσω...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.