#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/12/2011 07:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο David Cameron έχει δίκιοΗ σθεναρή αντίσταση του David Cameron στα Γαλλογερμανικά σχέδια αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, αποτελεί συνέχεια μιας σταθερής διαχρονικής συντηρητικής στάσης της Βρετανίας, προκειμένου η χώρα να μην καταλήξει ένα ακόμη μέλος μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης.

Ο Cameron δεν είναι οπαδός μιας απομονωμένης Βρετανίας. Όπως και η Margaret Thatcher, έτσι κι αυτός πιστεύει σε μια κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Όσον αφορά όμως στο ευρώ, και στη Συνθήκη Σένγκεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει στη διατήρηση της βρετανικής εθνικής κυριαρχίας.

Τα παραπάνω δεν είναι αποκλειστικά πολιτική των Συντηρητικών. Κάτι ανάλογο πίστευε και ο Gordon Brown, αρνούμενος να εντάξει τη χώρα στην ΟΝΕ. Αν το είχε κάνει, η Βρετανία θα υπέφερε σήμερα από οικονομική συρρίκνωση, την οποία δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με τη νομισματική ελαστικότητα την οποία χρησιμοποίησε επιτυχώς στο διάστημα 2008-09.

Η βρετανική πολιτική δεν άλλαξε. Άλλαξε όμως η πολιτική των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης, και των άλλων 6 μη μελών, που επέλεξαν να τις ακολουθήσουν. Και ας μην υπάρχει καμιά αμφιβολία. Αυτό που αποφασίστηκε είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δημοσιονομικής ένωσης. Και μάλιστα ελαττωματικής.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, έχει ως δηλωμένο στόχο «τη δημιουργία και επιβολή ενός νέου συμπαγούς, και ενισχυμένου συντονισμού οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη». Χρησιμοποιείται μάλιστα ο όρος «ένωση δημοσιονομικής σταθερότητας», που θα βασίζεται σε «κοινούς, φιλόδοξους κανόνες», και σε «νέα νομικά πλαίσια».

Εν ολίγοις, μέσω των νέων ελεγκτικών μηχανισμών, που θα εξετάζουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς, και θα προχωρούν σε κυρώσεις σε όσες χώρες παραβιάζουν τους στόχους, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ηγέτες ξεκαθάρισαν πως αυτό που οραματίζονται είναι η εναρμόνιση της εργατικής νομοθεσίας, της φορολόγησης, και των χρηματοπιστωτικών κανόνων της ευρωζώνης.

Πρόκειται δηλαδή για το καταστατικό ίδρυσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Με δυο προβλήματα. Το πρώτο είναι πως θα μπορεί να αστυνομεύεται μια δημοσιονομική ένωση με 23 μέλη, εφόσον δεν υπάρχει μια Συνθήκη; Το δεύτερο αφορά στους όρους περί ισολογισμένων προϋπολογισμών. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιο πράγμα, αν παράλληλα δεν υπάρχει και μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που να μπορεί να εφαρμόζει ελαστικούς δημοσιονομικούς κανόνες, όπως κάνουν οι ΗΠΑ.

Γιατί λοιπόν δεν υπάρχει και ένας όρος που θα περιγράφει ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών, με δικαίωμα έκδοσης ομολόγων, και μεταφοράς κεφαλαίων από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τις ανάγκες; Δεν υπάρχει τέτοιος όρος, επειδή δεν θέλει κάτι τέτοιο ο Γερμανός ψηφοφόρος. Συνεπώς, ή θα δημιουργηθεί στα κρυφά, ή η ομοσπονδιακή αυτή ένωση θα αποτύχει από την αρχή.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε, αν δεν υπήρχε η κρίση την οποία ξεκίνησαν οι ίδιοι οι «ευρωκράτες». Πριν από 12 χρόνια είχα προβλέψει πως μια νομισματική ένωση χωρίς δημοσιονομικές παραμέτρους θα αποτύχει μέσα σε δέκα χρόνια.

Πριν από 4 χρόνια, είχα πει πως οι γερμανικές τράπεζες είναι σε πολύ πιο άσχημη κατάσταση από τις αμερικανικές, και χρειάζεται άμεση προσοχή. Οι ηγεσίες της Ευρώπης αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και το αποτέλεσμα ήταν μια εντελώς προβλέψιμη συνδυαστική κρίση δημοσιονομικής και τραπεζικής κατάρρευσης.

Εδώ και μερικούς μήνες, οι ανίκανες ηγεσίες έχουν φέρει την οικονομία της ευρωζώνης (αλλά και την παγκόσμια) σε μια κατάσταση που θυμίζει το 1931.

Τότε, όπως και σήμερα, δεν υπήρχε τρόπος να επιτευχθεί αναδιάρθρωση του χρέους κρατών. Τότε, όπως και σήμερα, οι τραπεζικές αστοχίες απειλούσαν με ολική κατάρρευση την οικονομία. Τότε, όπως και σήμερα, ένα υπερβολικά ανελαστικό νομισματικό σύστημα (τότε ο χρυσός, τώρα το ευρώ) απλά επιδείνωσε την κρίση.

Είναι αυτονόητο, πως ο μόνος τρόπος για να σωθεί η ευρωζώνη, είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του 1931. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται πρώτα απ όλα, μια μαζική ποσοτική χαλάρωση από πλευράς της ΕΚΤ, ώστε να πέσουν τα επιτόκια που αναγκάζονται να πληρώσουν οι χώρες της Μεσογείου.

Δεύτερον, χρειάζεται αναδιάρθρωση των χρεών των χωρών αυτών.

Τρίτον, χρειάζεται ένας νέος δημοσιονομικός μηχανισμός που θα μεταφέρει πόρους συστηματικά από τον πυρήνα προς την περιφέρεια.

Τέλος, χρειάζεται άμεση επανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Η τελευταία συμφωνία των Βρυξελλών τα αντιμετωπίζει όλα αυτά με χαλαρότητα. Οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να ξοφλήσουν περίπου €1.1 τρισ χρεών μέσα στο 2012, με τα μισά από αυτά να λήγουν εντός του πρώτου εξαμήνου. Παράλληλα, οι τράπεζες χρειάζονται €115 δισ σε νέα κεφάλαια. Η οροφή όμως του EFSF έχει οριστεί στα €500 δισ, εκ των οποίων τα μισά είναι ήδη δεσμευμένα. Στο ΔΝΤ θα δοθούν (από ποιόν;) μόλις €200 δισ για να τα επιστρέψει (σε ποιόν;). Και τέλος, η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να μην πληρώνει περισσότερα από €20 δισ την εβδομάδα σε αγορές ομολόγων στην  δευτερογενή αγορά.

Όλα αυτά είναι πολύ λίγα. Και έτσι, θα δούμε μια επανάληψη της ιστορίας. Αν δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για το νέο ομοσπονδιακό μοντέλο, οι νέοι κανόνες που υιοθετήθηκαν (για προϋπολογισμούς και τραπεζικά κεφάλαια) απλά θα επιδεινώσουν την οικονομική ύφεση.

Η Βρετανία  απομονώνεται από την Ευρώπη, όπως λέει η Financial Times, που επί χρόνια τώρα στηρίζει την νομισματική ένωση. Αν όμως ο Cameron καταφέρει όντως να απομονώσει τη χώρα του από την ηπειρωτική καταστροφή, τότε θα είναι άξιος επαίνων. Στην σημερινή πραγματικότητα, η Ευρώπη είναι αυτή που απομονώνεται από την Βρετανία, η οποία διατηρεί την νηφάλια οικονομική της πολιτική.

Τον περασμένο μήνα είχα προειδοποιήσει πως η διάλυση της ΕΕ είναι πιο πιθανή από τον θάνατο του ευρώ. Οι εξελίξεις με δικαίωσαν. Η πορεία που επέλεξε η Ευρώπη δεν είναι μόνο αυτή μιας ομοσπονδίας, αλλά μιας διαρκώς σε ύφεση ομοσπονδίας.

Οι Ευρωπαϊστές αντάλλαξαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (που παραβίαζαν) με ένα Σύμφωνο Λιτότητας και Ύφεσης (που σκοπεύουν να τηρήσουν).

Η Βρετανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποστασιοποιηθεί από αυτό το αυτοκτονικό Σύμφωνο. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα φύγει από την ΕΕ.

Παρά τις κριτικές που δέχεται και που θα δεχτεί, ο David Cameron έκανε το σωστό. Και οι εξελίξεις στην Ευρώπη θα τον δικαιώσουν.

 

Του Niall Ferguson, καθηγητού ιστορίας στο  Harvard University

The Daily Beast

http://www.thedailybeast.com/articles/2011/12/09/niall-ferguson-great-britain-saves-itself-by-rejecting-the-eu.html

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 12/12/2011 09:34:00

  Το άκουσα κι αυτό !

 2. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 12/12/2011 10:36:27

  Φοβάμαι οτι ο καθηγητής έχει απόλυτο δίκιο σε όλα.
  Εμείς τί κάνουμε ? εμείς τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο απ' αυτό που κάνουμε . Μένουμε στριμωγμένοι στη γωνία του εξώστη και περιμένουμε να δούμε το τέλος...Ετσι ώστε μετά να αρχίσουμε (όσοι επιβιώσουμε) πάλι από το μηδεν, όπως και το 1930...

 3. Ioustinianos avatar
  Ioustinianos 12/12/2011 10:42:34

  Πολύ σωστό άρθρο.
  "....Στην σημερινή πραγματικότητα, η Ευρώπη είναι αυτή που απομονώνεται από την Βρετανία, η οποία διατηρεί την νηφάλια οικονομική της πολιτική..."
  Ο Cameron στήριξε ΚΑΘΑΡΑ τα ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ συμφέροντα.
  Ποιος σημερινός έλληνας πολιτικός είχε τα κότσια να το κάνει αυτό?
  Δυστυχώς κανείς....
  Γιατί με μια τέτοια στάση μπορεί εικονικά από τις αγορές να είχε πτωχεύσει η χώρα Ελλάδα, όχι όμως οι πολίτες της.

 4. anetos avatar
  anetos 12/12/2011 15:02:57

  Το Βρετανικό βέτο στην αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών εγινε μονο για την προστασία του ρόλου και των εισροών του Λονδρέζικου City από τις προσπάθειες θέσπισης κανόνων στις αγορές .

 5. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 12/12/2011 15:49:44

  Το βετο εγινε για να διασφαλισουν οι βρεττανοι τα συμφεροντα τους (οποια και αν ειναι αυτα) και καλα εκαναν
  Μονο ενα τρελλος η προδοτης πολιτικος στην θεση του καμερον θα ελεγε ναι

  Δεν σημαινει οτι επειδη εμας δεν μας νοιαζει , πρεπει να ισχυει το ιδιο και για τους βρετανους , ουτε επισης εχουμε δικαιωμα να σχολιαζουμε την αποφαση ενος λαου σε μετρα που λαμβονται , δεν μας πεφτει λογος
  Να βλεπουμε παντα αντικειμενικα τα πραγματα

 6. Nίκος avatar
  Nίκος 12/12/2011 18:18:31

  Στην σημερινη Ελλαδα,οποιος μιλησει για επαναπροσδιορισμο της θεσης μας οσον αφορα την καταρρεουσα ευρωζωνη,βγαινουν οι αργυρωνητοι δημοσιογραφοι των τηλεπαραθυρων,τα ντοπερμαν της ενημερωσης και τον στολιζουν κανονικα.Αρον-αρον σταυροσων αυτον.Στην πυρα οπως ακριβως στον μεσαιωνα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.