#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2011 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Berlusconi τα έμπλεξε στο θέμα της ΛιβύηςΗ πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα στη Λιβύη, είναι η Ιταλία, η οποία και συμμετέχει ενεργά στην αποστολή εναντίον του Καντάφι. Έχει 8 πολεμικά αεροσκάφη σε κατάσταση ετοιμότητας, και διαθέτει στους συμμάχους τη χρήση επτά αεροπορικών της βάσεων.

Η τρέχουσα κρίση όμως έχει αναδείξει την αδυναμία του Silvio Berlusconi, όπου ακόμη και πολιτικοί του σύμμαχοι διαφωνούν με την ιταλική εμπλοκή. Όπως λέει ο Umberto Bossi της Λίγκας του Βορρά, «θα μας πάρουν το πετρέλαιο και το αέριο, και θα μας έρθουν εκατομμύρια λαθρομετανάστες».

Οι αντιδράσεις εναντίον του Berlusconi αυξάνονται καθημερινά. Ήδη χρειάστηκε να βασιστεί σε ψήφους της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσει την απόφασή του για συμμετοχή στις επιχειρήσεις της Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Franco Frattini απείλησε να αρνηθεί τη πρόσβαση στα ιταλικά αεροδρόμια, αν δεν αναλάβει την ηγεσία της αποστολής το ΝΑΤΟ, κάτι στο  οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Γαλλία.

Όπως λένε οι αναλυτές, η θέση του Berlusconi είναι δύσκολη αφού διατηρούσε όχι μόνο πολιτική, αλλά και  προσωπική φιλία με τον Καντάφι. Η Ιταλία έχει ισχυρούς οικονομικούς και γεωπολιτικούς δεσμούς με τη Λιβύη. Ιταλικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Λιβύη στο τομέα των κατασκευών, και αν πέσει η κυβέρνηση του Καντάφι, τότε τα συμβόλαια αυτά, είναι πολύ πιθανόν να πάνε σε άλλους.

Πέραν αυτού, η Λιβύη τροφοδοτεί την Ιταλία με το 25% του πετρελαίου και το 10% του φυσικού αερίου της, σε χαμηλές τιμές, μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων με ιταλικές επιχειρήσεις. Μια νέα λιβυκή ηγεσία θα συνέχιζε αυτές τις συμφωνίες; Οι Ιταλοί ανησυχούν πως το πιο πιθανό είναι να σπεύσει η γαλλική Total, να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί.

Εξίσου αμφιλεγόμενη είναι και η συμμετοχή των Λίβυων σε κρίσιμες ιταλικές εταιρίες, όπως είναι η Finmeccanica, η  Fiat, και η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη  Unicredit. Αυτά τα κεφάλαια είναι προς το παρόν «παγωμένα», αλλά σύντομα θα ανοίξουν. Κάτι τέτοιο ανησυχεί ιδιαίτερα την Unicredit, αφού το 7.6% της ανήκει στη Λιβύη, και αν πουληθεί μπορεί να αλλάξει ο έλεγχος και το μάνατζμεντ της τράπεζας, ενώ σχεδόν κανένας Ιταλός επενδυτής ή όμιλος επενδυτών δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να αγοράσει το μερίδιο αυτό.

Οι Ιταλοί πολιτικοί ανησυχούν για τον κυρίαρχο ρόλο των Γάλλων (στην επιχείρηση), και φοβούνται πως ανάλογα κυρίαρχος θα είναι και ο οικονομικός τους ρόλος μόλις επιτευχθεί ειρήνη.

Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Berlusconi έκανε λάθη. Άφησε τη πρωτοβουλία των κινήσεων σε άλλους, και τώρα, αν ανατραπεί ο Καντάφι, η Γαλλία και η Βρετανία είναι αυτές που θα βγουν κερδισμένες οικονομικά. Από την άλλη, αν επιβιώσει ο Καντάφι, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα κατηγορηθεί ότι έπραξε «ιταλικά», δηλαδή πρόδωσε έναν φίλο του σε στιγμή ανάγκης. Και στις δυο περιπτώσεις, η Ιταλία θα χάσει την οικονομική της πρωτοκαθεδρία στη Λιβύη.

Παράλληλα, η Ιταλία κινδυνεύει να δεχτεί πλημμύρα λαθρομεταναστών από την Αφρική. Ήδη, το μικρό νησί Lampedusa είναι κατακλυσμένο από μετανάστες εν αναμονή του να περάσουν στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Η κατάσταση αυτή βολεύει τη πολιτική ατζέντα της αντί-μεταναστευτικής Λίγκας του Βορρά, την οποία μια κατάρρευση του καθεστώτος της Λιβύης θα επιβεβαιώσει.

Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης  θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μάιου. Ο Berlusconi ανησυχεί πως θα χάσει ψήφους που θα πάνε στη Λίγκα του Βορρά, ενισχύοντάς την. Ήδη το εν λόγω κόμμα έχει σημαντικό λόγο στον κυβερνητικό συνασπισμό, και μάλιστα σε τομείς κρίσιμους. Είναι, λένε, ο άξονας της κυβέρνησης.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως οι 8 στους 10 Ιταλούς προτιμούν μια διπλωματική, και όχι στρατιωτική, επίλυση στη κρίση της Λιβύης. Όμως, ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός ρισκάρει να χάσει περισσότερη δημοτικότητα, η οποία ήδη πάσχει από τα σκάνδαλα σεξ και την ασθενική οικονομία, δεν μπορεί να κάνει και πολλά, αφού προς το παρόν τουλάχιστον έχει συνταχθεί με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, εναντίον του Καντάφι.

S.A.-Global Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 24/03/2011 10:07:50

  εεε ναι παρτυ σε τεντα εκαναν και οι 2....
  θα πει στο δικαστηριο ο Συλβιο οτι τα κοριτσια ηταν σωματοφυλακες του...

  ΠΠ

 2. mind trap avatar
  mind trap 24/03/2011 10:13:24

  Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη μόνο κατ' όνομα. Κατά τα άλλα τα κράτη που την απαρτίζουν - και μάλιστα τα ισχυρά έτσι ώστε να δίνουν το παράδειγμα - λειτουργούν ατομικά και για ιδίο εθνικό όφελος.

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 24/03/2011 11:01:06

  Η πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα στη Λιβύη είναι η Ελλάδα.
  Η Κρήτη βρίσκεται πιο κοντά στη Βεγγάζη από ό,τι στη Θεσσαλονίκη.
  Η Σικελία απέχει 450 χλμ από τη Λιβύη ενώ η Κρήτη μόνο 290.
  Ακόμα και η Λαμπεντούζα βρίσκεται πιο μακριά από τη Λιβύη από ό,τι η Κρήτη.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/03/2011 11:14:49

  Όλοι σχεδόν, παντού, τα έχουν μπλέξει μετη Λιβύη, πόσο μάλλον ο ζαλισμένος και μπλεγμένος από τα Viagra γερο-μερακλής. Εκτός από τους Γάλλους, που είναι μπετόν (πλήν των γνωστών υπόπτων).
  Το μπάχαλο περί Λιβύης στις ΗΠΑ και στη Γερμανία συνεχίζεται. Σήμερα, η Ρενάτε Κύναστ, συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πράσινων στη Bundestag, λέει ότι είναι αντίθετοι με την στάση της κυβέρνησης Μέρκελ-Βέστερβέλε, διότι η στάση αυτή διασπά την Ευρώπη. "Άν δεν θέλεις να συμμετέχεις με στρατιωτικό τρόπο στην επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων, υπάρχουν πιό κομψοί τρόποι για να το πείς, από μια λευκή ψήφο στο Συμβούλιο Ασφαλείας", λένε η Κύναστ και ο πεπειραμένος Γερμανός διπλωμάτης Ischinger.
  Στην άλλη πλευρά του λόφου, φαίνεται ότι και ο Ομπάμιας αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες αντιδράσεις στο Κογκρέσσο γαι τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

 5. parsifal avatar
  parsifal 24/03/2011 11:29:00

  Η αντίθεση της Γαλλίας στην ανάληψη ρόλου απο το ΝΑΤΟ (και κυρίως τα Μεσοεγιακά του μέλη, διάβαζε Ιταλία) υποκρύπτει και αυτήν την πτυχή η οποία αναφέρεται στο αρθρο.Βεβαίως αναφέρουν προφάσεις εν αμαρτίαις οπως οτι δήθεν η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα θυμίζει "σταυροφορία της Δύσεως" κ.α.
  Το εξαιρετικά συγκεντρωτικό και σωβινιστικό γαλλικό κατεστημένο σκοπεύει να διεκδικήσει την μερίδα του λέοντος απο την "λεία" της "απελευθερωτικής" επιδρομής πέραν της θεραπείας συμπλεγμάτων χαμένου μεγαλείου δεκαετιών.
  Το τερπνόν μετά του ωφελίμου και οι προσδοκίες δηώσεως Λιβυκών υδρογονανθράκων, κατασκευαστικών εργων κλπ. τροφοδοτούνται απο τις Ναπολεόντιες φαντασιώσεις "λαού τε και αρχόντων".

 6. Posidonas avatar
  Posidonas 24/03/2011 14:37:40

  Πριν 200 χρονια και δεν ειναι μακρυά, το Παριση ηταν ενα λασποχωρι και οι δικοι μας οι κομπλεξικοι το ονομαζουν πολη του φωτος, αντι να ονομαζουν την Αθηνα, απο ιστορικης πλευρας βέβαια, γιατι σημερα καμια σχεση δεν εχει με την λάμψη και τη σοφια του παρελθόντος της. Σημερα, ειναι μια πόλη ανατολητικου τυπου και μονο τα προπυλαια του πανεπιστημου την σωζουν καπως.
  Το συμπλεγματικο μεγαλειο των Γαλλων το βλεπω θεμιτό, εστω και με τις βομβες τους. Το δικο μας συμπλεγματικο μεγαλειο ειναι να μη μοιασουμε με την πνευματικη δοξα της Αθηνας που ειχε, αλλα την καναμε αντιστοιχη της Καλκουτας, και ολων των υποβαθμισμενων πολεων της Μεσης Ανατολης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.