#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/04/2011 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο χαλκός είναι ο σύγχρονος χρυσός;
Ο όρος «χαλκοδάχτυλος» δεν ακούγεται τόσο όμορφα όσο ο όρος «χρυσοδάχτυλος». Ούτε θα εντυπωσιάζονταν κάποιος ιδιαίτερα, από έναν κατάσκοπο που κρατούσε στα χέρια του …χάλκινο πιστόλι.

Ο χαλκός δεν είναι γκλαμουράτος. Σε αντίθεση με τον χρυσό, ελάχιστοι τον προτείνουν ως επένδυση. Κι όμως, πριν, αλλά και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο χαλκός είχε και  συνεχίζει έχει μια από τις καλύτερες  αποδόσεις στη παγκόσμια οικονομία.

Σίγουρα, αν κάποιος ήταν έξυπνος και αγόραζε χρυσό τον Φεβρουάριο του 2009, και με τη τιμή του να έχει φτάσει στα $1.500 ανά ουγγιά, σήμερα θα είχε κέρδη της τάξης του 75%. Αν όμως είχε αγοράσει χαλκό, τα κέρδη του θα έφταναν το 181%.

Σήμερα, τα ορυχεία χαλκού πετάνε κυριολεκτικά. Πρόσφατα επισκέφτηκα ένα τέτοιο υπόγειο ορυχείο στη Ζάμπια. Πρόκειται για κλασικό σύμβολο της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Οι εργάτες είναι ντόπιοι. Οι τεχνικοί είναι λευκοί από τη Νότιο Αφρική. Οι ιδιοκτήτες και οι μάνατζερ είναι όλοι τους Ινδοί.

Όπως και τα περισσότερα ορυχεία στη Ζάμπια, έτσι κι αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα βιώσιμο όσο οι τιμές του χαλκού κυμαίνονταν στα $2.000 τον τόνο, μεταξύ 1997 και 2003. Όταν όμως η τιμή ανέβηκε στα $9.400, άρχισαν και οι επενδύσεις, οι διανοίξεις νέων στοών, κλπ.

Εδώ, κάτω από το έδαφος της Αφρικής, βρίσκεται η κόψη της παγκόσμιας οικονομίας. Όταν ανάβετε το φως, ένα χάλκινο συρματάκι είναι αυτό που φέρνει το ρεύμα στη λάμπα. Το ζεστό νερό με το οποίο πλένεστε περνά μέσα από χάλκινους σωλήνες. Από το πρασινωπό χρώμα του Αγάλματος της Ελευθερίας, έως το κύκλωμα με τις ασφάλειες του υπολογιστή σας, αυτό το καφέ μέταλλο είναι που χρησιμεύει πρακτικά τόσο, όσο πολύτιμο είναι το αντίστοιχο κίτρινο.

Γιατί λοιπόν ο χαλκός δεν έχει ήδη αντικαταστήσει τον χρυσό ως επένδυση; Η απάντηση εν μέρει είναι ότι οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις της Δύσης για να αντιμετωπίσουν τη κρίση, ανέβασαν στα ύψη τις τιμές σχεδόν όλων των εμπορευμάτων.

Το κλειδί στη περίπτωση του χαλκού είναι η ζήτησή του στην Ασία. Οι Ασιάτες θέλουν σύγχρονες κατοικίες με δυτικού τύπου ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις. Θέλουν αυτοκίνητα. Θέλουν ηλεκτρονικές συσκευές. Άρα θέλουν χαλκό.

Το 2005 στη Κίνα αντιστοιχούσε το 22% της παγκόσμιας κατανάλωσης χαλκού. Το 2009, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 39%. Τα ορυχεία δεν προλαβαίνουν. Και εν πάση περιπτώσει, τα κοιτάσματα χαλκού δεν είναι ανεξάντλητα. Μάλιστα, αν ο υπόλοιπος κόσμος άρχιζε να καταναλώνει μόλις το μισό της αμερικανικής κατά κεφαλήν κατανάλωσης χαλκού (1.386 λίβρες το  χρόνο), τότε όλα τα γνωστά κοιτάσματα χαλκού στον πλανήτη θα εξαντλούνταν μέσα σε μόλις 38 χρόνια.

Οι Ασιάτες σοκαρίστηκαν με την εκτίναξη των τιμών του χαλκού, που τετραπλασιάστηκαν  τη περίοδο 2004-2008. Για αυτό και έσπευσαν να επενδύσουν στα ορυχεία. Το μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι αν αυτή η «επιδρομή» στην Αφρική επιδεινώνει την ασθένεια που θα έπρεπε να θεραπεύσει. Η ανεξέλεγκτη ζήτηση από πλευράς Ασίας, έχει εκτινάξει και πάλι τις τιμές στα ουράνια. Οι αυξήσεις των εμπορευμάτων σημαίνουν αυξήσεις και για τους καταναλωτές. Ο πληθωρισμός της Κίνας άγγιζε το 5.4% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό προκαλεί νευρικότητα. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι κινεζικές αρχές είναι η λαϊκή αναστάτωση και οι αντιδράσεις εξαιτίας των υψηλών τιμών, όπως συνέβη δηλαδή στη Β. Αφρική.

Παντού στο κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες πατάνε φρένο. Η ΕΚΤ ανέβασε ήδη τα επιτόκια. Η αμερικανική Federal Reserve σκοπεύει να διακόψει το quantitative easing τον Ιούνιο. Από τη πλευρά της η κεντρική τράπεζα της Κίνας όχι μόνο ανέβασε τα επιτόκια, αλλά απαιτεί και μεγαλύτερα αποθεματικά κεφαλαίων από τις τράπεζες.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που σε ολόκληρο τον αναπτυγμένο κόσμο σφίγγει η δημοσιονομική πολιτική. Οι αυξημένες τιμές των αγαθών λειτουργούν ως πρόσθετος φόρος για τους καταναλωτές στις χώρες που κάνουν εισαγωγές. Οι ψηλές τιμές σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανάπτυξη οδηγούν σε οικονομική στασιμότητα.

Μέχρι τώρα, οι αλλαγές αυτές δεν είχαν σημαντικές επιπτώσεις. Χρειάζεται όμως προσοχή. Η παγκόσμια νομισματική και δημοσιονομική σφιχτή πολιτική, αποτελούν ένδειξη της ανάγκης για πώληση εμπορευμάτων. Αυτό σημαίνει πως σύντομα, η λάμψη του χαλκού μπορεί να σβήσει.

S.A.-Newsweek

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. lukos kapsalos avatar
  lukos kapsalos 26/04/2011 10:13:21

  H Xιλή,είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χαλκού.
  Χτυπήθηκε από μεγάλο σεισμό,καταστρέφοντας την χώρα και το ΔΝΤ ανέλαβε δράση και εκεί.
  Η τιμή του χαλκού εκτοξεύεται.
  Κάποια πράγματα,μάλλον δεν γίνονται τυχαία.

  • hello avatar
   hello @ lukos kapsalos 26/04/2011 12:55:19

   ΜΗΝ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

   ΤΟ ΔΝΤ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΧΙΛΗ.

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ hello 26/04/2011 15:01:31

    Το ΔΝΤ πήγε στη Χιλή, μπορείς να το βρεις στο Google.

    • hello avatar
     hello @ Γιώργος 26/04/2011 17:14:50

     ΤΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ?

     • Enzo avatar
      Enzo @ hello 26/04/2011 17:27:01

      να κανει τα χαρτια του για χωροφυλακας.

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/04/2011 15:15:16

  Γνωριζετε ποσο Χαλκο εχουμε στην Ελλαδα, ???
  - Ερμιονη-Αργολιδα
  Λειτούργησε ως μεταλλείο 1928- 1978
  Ετήσια παραγωγή 50.000 τον μετάλλευμα Cu (2.5-3%)
  Περιεκτικότητα σήμερα Cu 0.7- 2.5%
  - Αγ. Θεοδώρωροι Φθιώτιδα 25.000 τον περιεκτικοτητα 5% Cu
  - Περιβολι Γρεβενων, Τριλοφο Βεροιας, Σκυρος, Λαγκαδι Νιγριτας
  - Σκουριες Χαλκιδικης 80 εκκ. Τονοι....
  - Παλατιανο Κικλις, Μαρωνεια Θρακης..
  - Κροκεες Λακωνιας
  - Πευκα Αλεξανδρουπολης, παραγωγη 3.000 τον. με 6-7% περιεκτικοτητα
  - Κοιτασματα "Επαφης" - SKARN, Κιμμερια Ξανθης, Βαθυλακκος Χαλκιδικης

  ΑΥΤΑ.... προς ενημερωση ολων..!

  ΠΠ

 3. χαβαλές avatar
  χαβαλές 26/04/2011 15:33:36

  Αρχικά εκπλήσομαι πού αναρτήσατε τέτοιο σχόλιο. Πάντως μπράβο σας.

  Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι . Ο χαλκός είναι ένα καθαρά βιομηχανικό μέταλλο, αντικατοπτρίζοντας τήν υγεία καί τίς δυνατότητες ανάπτυξης τής παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης είναι ένα από τά ισχυρότερα 'στρατηγικά' μέταλλα.

  Από τό 2007 όμως άρχισε νά αντιμετωπίζεται όλο καί περισσότερο σάν ένα επενδυτικό προιόν, είτε από μόνο του, είτε ενταγμένο σέ ένα 'καλάθι' μέ άλλα εμπορεύματα. Τό 2008 έγινε μία κορύφωση στήν τιμή του πιάνοντας σχεδόν ιστορικά υψηλά - καί σέ αποπληθωρισμένες τιμές μάλιστα. Αυτό οφειλόταν όχι στόν νόμο τής προσφοράς καί τής ζήτησης, αλλά στό ότι μετατράπηκε μαζί μέ τόν χρυσό σέ ασφαλή παράδεισο επενδύσεων χαρτοφυλακίου καί εξελίχθηκε σέ μιά από τίς μεγαλύτερες χρηματιστηριακές φούσκες, μέ πλήθος χρηματιστηριακών προιόντων πού σκοπό είχαν νά προσελκύσουν μικρούς επενδυτές. Από τό τέλος Αυγούστου 2008 τό μπαλονάκι έσκασε εκωφαντικά καί σέ μόλις λίγες εβδομάδες έφτασε από τίς 8500 δολλάρια ο τόνος στά 2000 , όπου καί έμεινε εκεί γιά ένα εξάμηνο περίπου.

  Από κεί καί μετά παράγοντες όπως η διεθνής κρίση χρέους (βλέπε Ελλάδα), η μείωση παραγωγής ( η ταχύτητα αντίδρασης τών παραγωγών νά κλείσουν ορυχεία ήταν εκπληκτική ), η συνεχόμενα ακόρεστη δίψα τής Κίνας ( τόσο γιά στρατηγικά αποθέματα όσο καί γιά τά χυτηριά της ), ώθησαν δεύτερο κύκλο ανόδου πού ακόμη κρατάει καί είναι πραγματικά άγνωστο πότε καί πώς θά τελειώσει. Είναι σημαντικό μειονέκτημα ότι τό μέταλλο τείνει νά χάσει τήν πρωταρχική του ιδιότητα καί από 'εμπόρευμα' νά μετατραπεί σέ χρηματιστηριακό προιόν.

  Θέλει μεγάλη προσοχή, καί δείκτες όπως η ανοικοδόμηση, η βιομηχανική παραγωγή, η μακρο οικονομική στάση τής Κίνας, καθώς καί μιά πιθανή λύση ( ή εκτόνωση ) στήν κρίση χρέους θά είναι σημαντικοί γιά τήν πραγματική πορεία τού μετάλλου. Επίσης οριακό σημείο θά είναι τό σπάσιμο τών ιστορικών υψηλών σέ αποπληθωρισμένες τιμές καί η διαρκειά αυτής τής καμπής.

  Παρ' όλα αυτά είναι φανερό ότι από τήν εποχή προεδρίας Μπούς η διεθνής οικονομία έχει εισέλθει σέ έναν κύκλο ακριβών πρώτων υλών, ακριβών τροφίμων καί ακριβής ενέργειας. Αυτός ο κύκλος διαδέχθηκε τήν εποχή Κλίντον όπου όλα αυτά ήταν στά κατώτερα ιστορικά επίπεδα καί η έμφαση δινόταν στή νέα τεχνολογία. Δέν θά έλεγα ότι η τιμή τού μετάλλου προηγείται τών εξελίξεων καί τίς σηματοδοτεί καί πολύ φοβάμαι ότι σέ σύντομο χρονικό διάστημα μία ακόμη πτώση είναι στόν ορίζοντα, όχι όμως τόσο άσχημη όσο η τελευταία. Καί είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η συμπεριφορά τού μετάλλου δείχνει μέ τόν πιό ανάγλυφο τρόπο τήν ψυχολογία τών αγορών , τήν άγρια κερδοσκοπία πού υπάρχει καί τήν γενικότερη αβεβαιότητα ως πρός πού τελικά θά κινηθεί η παγκόσμια οικονομία.

  Βέβαια σέ πλαίσιο μικρών χρονικών περιόδων οι διακυμάνσεις θά είναι ενδιαφέρουσες, χωρίς όμως κατά τήνγνώμη μου νά αναιρούν τό γενικότερο πλαίσιο. Επαναλαμβάνω ότι ο χαλκός είναι παιχνίδι γιά πολύ μεγάλα παιδιά καί θέλει πολύ προσοχή - μά πολύ προσοχή . Μαζί μέ τόν χαλκό καλό είναι κάποιος νά βλέπει τό νικέλιο, μερικά 'μαλακά' εμπορεύματα - όπως τά δημητριακά, καί τό ασήμι ! Τό τελευταίο είναι ακόμη πιό συναρπαστικό καί η αποδοσή του είναι ακόμη πιό καλή.

  Αυτά καί χρόνια πολλά

 4. st.takis avatar
  st.takis 26/04/2011 18:03:22

  ΜΕ 50 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ?

  • Tassos avatar
   Tassos @ st.takis 26/04/2011 20:58:34

   Καλά να είναι η Ακτή Ελεφαντοστου για την Γαλλία

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.