#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2012 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο φόβος θα ... μας σώσει 

Γράφει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στην καναδική Globe and Mail,  ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Timothy Garton Ash:

 Ας υποθέσουμε ότι στους επόμενους έξι μήνες, η ευρωζώνη θα σωθεί.

Αναφύονται δυο προβλήματα: Πρώτον, από πού θα έρθει η ανάπτυξη; Η γερμανική συνταγή λιτότητας δεν προσφέρει καμία απάντηση.

Αν η Ευρώπη δεν εξελίξει  μια αναπτυξιακή στρατηγική, θα μπει σε μια περιδίνηση αποπληθωρισμού και χρέους. Αυτό προειδοποιεί άλλωστε, και ο George Soros.

Αν οι οικονομίες συρρικνωθούν, και τα  φορολογικά έσοδα μειωθούν, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα αυξηθεί.

Πριν από μερικές ημέρες, το ΔΝΤ τροποποίησε τις προβλέψεις του, εκτιμώντας πως η οικονομία της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0.5% μέσα στο 2012.

Μετά, έχουμε και τα πολιτικά ζητήματα. Αφού οι αγορές έχουν να κάνουν με ψυχολογία, και συναισθήματα, επόμενο είναι το ίδιο να ισχύει και για τις δημοκρατίες. Οι αγορές έχουν να κάνουν με την ψυχολογία κάποιων λίγων, ενώ οι δημοκρατίες με αυτήν των πολλών. Και αυτή τη στιγμή, η ψυχολογία, αλλά και τα συναισθήματα στην Ευρώπη, είναι χάλια.

Όποιος παρακολουθεί τα ΜΜΕ δεν μπορεί να είναι καθόλου αισιόδοξος, όπως ήταν η Άντζελα Μέρκελ στην πρόσφατη συνάντηση του Νταβός.

Υπάρχει μεγάλη πικρία μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, μεταξύ Βορείων και Νοτίων, μεταξύ Βρετανών, και όλων των άλλων, κλπ.

Γενικά υπάρχει μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης όσον αφορά στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Αν σωθεί το ευρώ, αυτό θα γίνει εξαιτίας του φόβου, και όχι της ελπίδας.

Κάποιες άλλες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πορεία οφείλονταν στην ελπίδα: Η ενιαία αγορά, η επέκταση της ΕΕ, η εισαγωγή του ευρώ, κλπ.

Σήμερα όμως, ο φόβος είναι αυτός που οδηγεί τις εξελίξεις. Ένας φόβος που κάνει την Γερμανία να δρα επιφυλακτικά, κάνοντας μόνο τα ελάχιστα απαραίτητα.

Ένας φόβος, ότι το κόστος μιας κατάρρευσης θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι το κόστος της διάσωσης κάποιων χωρών μελών.

Αν η ευρωζώνη δεν επιστρέψει στην ανάπτυξη, έστω σε μερικές μόνο χώρες, οι πικρίες θα πολλαπλασιαστούν.

Ακόμη και αν επέλθει ανάπτυξη, οι πικρίες θα παραμείνουν.

Όλο και πιο πολλοί ρωτάνε: «Τι ρόλο παίζει τελικά αυτή η Ευρώπη»;

Δεν θα πρέπει  να ξεχνάμε ότι η νομισματική ένωση αποτελούσε όχι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό βήμα προόδου.

Υπάρχουν απαντήσεις. Και έχουν να κάνουν με την διαπραγματευτική ισχύ της Ευρώπης, στον 21ο αιώνα, έναν αιώνα που σημαδεύεται από την ανάδυση μη Δυτικών οικονομικών γιγάντων, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία.

Έχουν να κάνουν με παγκόσμιες προκλήσεις όπως είναι η αλλαγή του κλίματος, η αραβική άνοιξη, η μετανάστευση, και η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών  επιτυχιών των τελευταίων 50-60 χρόνων, όπως είναι η ευημερία, η ποιότητα ζωής, η κοινωνική δικαιοσύνη, και η ασφάλεια.

Σίγουρα, το ευρώ δεν ήταν και η καλύτερη μέθοδος για την επίτευξη των παραπάνω. Αν δεν υπήρχε, δεν θα ήταν και αναγκαίο να εφευρεθεί.

Όμως υπάρχει, παρά τα μύρια προβλήματα και ελαττώματά του.

Έτσι, θα πρέπει να το αποδεχτούμε, και να ξεκινήσουμε εκ νέου. Το να κάνουμε πίσω, θα ήταν σφάλμα.

Όσο δύσκολο κι αν είναι, η ΕΕ θα πρέπει να προσπαθήσει να διορθώσει τα σχεδιαστικά ελαττώματα του ενιαίου νομίσματος και της νομισματικής ένωσης, μέσα στα πλαίσια των εθνικών δημοκρατιών, προσθέτοντας στο μίγμα μια γερή δόση στρατηγικής ανάπτυξης.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ευρώ δεν είναι ο σκοπός, αλλά το μέσο για μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ένας καταλύτης.

Η πολιτική του φόβου μπορεί να το σώσει. Αλλά θα χρειαστεί και μια πολιτική ελπίδας για να το διατηρήσει.

 

Timothy Garton Ash

The Globe and Mail

http://www.theglobeandmail.com/news/opinions/opinion/fear-may-save-the-euro-but-not-necessarily-europe/article2315053/singlepage/#articlecontent

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 27/01/2012 11:30:56

  "Το να κάνουμε πίσω θα ήταν σφάλμα";;Και το να συνεχίσουμε έτσι θα είναι έγκλημα κατα των λαών της Ευρώπης.Η μόνη ίσως εφικτή λύση είναι να σταματήσει η πολιτική λιτότητας σε όλη την ΕΕ και να ενισχυθεί η αγορά και η ανάπτυξη με χρήμα ,όχι με λόγια και ευχές.Και κάτι άλλο...οι χώρες μεταξύ τους θα τα πάνε μια χαρά όταν καταλάβουν κάποιοι πως δεν έχουν το ρόλο του δασκάλου-δικαστή και ξεπεράσουν την αλαζονεία για την ανωτερότητα της φυλής τους,έναντι των άλλων λαών της ΕΕ

 2. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 27/01/2012 11:44:27

  Ότι λέει δηλαδή ο Σαμαράς. Ελπίδα, ελπίδα, ελπίδα. Αντί για μιζέρια, φόβος, εκβιασμός του στυστήματος ΠΑΣΟκ και της τρόϊκας

 3. franc avatar
  franc 27/01/2012 11:49:36

  Tα έχω ξαναπεί στο site :
  Η ΕΕ προέκυψε ως ανάγκη των Ευρωπαικών λαών να μην ξαναγίνει πόλεμος.
  Συνέβαλλαν σ'αυτό και πολιτικοί με ανάστημα που εκτός των βραχυχρόνιων οικονομικών συμφερόντων έβλεπαν και τα μακροχρόνια γενικώτερα συμφέροντα της Ευρώπης. Στην πορεία προς την Ενοποίηση όμως, εξ αρχής η Ευρώπη πλαγιοκοπήθηκε απο τα Αμερικάνικα συμφέροντα με κύριο εκπρόσωπό τους την Αγγλία, και διαρκείς προσθήκες πρώην Ανατολικών ακι νυν Αμερικανόδουλων Ευρωπαικών χωρών. Εν συνεχεία η Αυτοκρατορία του χρήματος οδήγησε στό παρανοικό σχέδιο της δημιουργίας πρώτα του Ευρώ και... βλέπουμε, για την Ενωση των κρατών σε Ομοσπονδία. Εκτοτε ήταν φυσικό στό πρώτο στραβοπάτημα, να πάνε όλα στραβά...
  Γιατί η ΕΚΤ το 2008 δεν έσπευσε να τυπώσει Ευρώ για να ισορροπήση τη χασούρα απ’ το αβέρτα τύπωμα δολλαρίων απο τη FED? και επέτρεψε έτσι ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ της τη μεταφορά του χρέους από τις Αμερικάνικες στις Ευρωπαικές τράπεζες και απο ‘κει στους φτωχούς λαούς? Μη μου πείτε βέβαια απο την ανοησία της Μέρκελ επειδή οι Γερμανοί “θυμούνται” τάχα μου τη Βαιμάρη και αποφεύγουν τον πληθωρισμό, γιατί πρόκειται για παραμύθι με δράκους… Οι Αμερικάνοι δεν φοβούνται 3 χρόνια τώρα τον πληθωρισμό?Που τον είδατε?
  ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ τους ήταν οτι θα την πληρώσουν βασικά τα PIIGS. Αρα η Γερμανία όχι μόνο δεν έχασε, αλλά κέρδισε και τα τοκογλυφικά απο την κρίση…
  Η Γαλλία κέρδισε και αυτή τα τοκογλυφικά, έστω παραδεχόμενη οτι αυτό δεν είναι έντιμο (Γαλατική ευγένεια ή ντροπή για την προσβολή στο «λίκνο» του πολιτισμού χάριν του χρήματος?), και προς το παρόν δεν αγγίχτηκε ιδιαίτερα απο την κρίση (πλήν των “αλητών” των προαστείων όπως τους αποκαλεί ο Σαρκοζί). Γι αυτό δεν έχει πρόβλημα να πάει σε όλα “πάσο”.
  Ποιός έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη? Ο Γιωργάκης? Μη μασάτε. Η Μέρκελ το έφερε και το ζητάει για κάθε χώρα, όχι επειδή θύμωσε βέβαια με το Γιωργάκη. (“Αυτά” δεν ξέρουν τι θα πει θυμός εδώ και χρόνια…).
  Απ την αρχή της κρίσης τα λέγαμε, γιατί απο το 2008 είχαν δημοσιευτεί μακροοικονομικες μελέτες και όχι μόνο το βιβλίο της Naomi Klein, που απεκάλυπταν το ρόλο της “Αυτοκρατορίας του χρήματος”.
  Διερωτώμασταν τότε: «Πως ερμηνεύεται η συστηματική επίθεση των “οίκων” μετά απο κάθε “προσπάθεια της ΕΕ” να αντιμετωπίσει τα χρέη των PIIGS και πως το γεγονός οτι εδω και 3 χρόνια έχει επίσημα δηλωθεί οτι είναι αδήριτη ανάγκη η δημιουργία και Ευρωπαικών oίκων αξιολόγησης οπως ο Ιαπωνικός Nomura, αλλά κάποιο “αόρατο χέρι”δεν επιτρέπει τη δημιουργία τους? Και γιατί πάλι κάποιο “αόρατο χέρι” δεν επιτρέπει να παρθεί κανένα μέτρο ελέγχου των “φορολογικών παραδείσων ” παρά τις δηλώσεις Σαρκοζί και G20? Γιατί παρ’ όλο που όλοι ομολογούν την αναγκαιότητά του δεν μιλάει κανείς για τον φόρο Tobin στις χρηματιστηριακές πράξεις? Πότε θα καταργηθούν τά “παράγωγα” που οδήγησαν στην τεράστια φούσκα του Παγκοσμίου οικονομικού συστήματος που ελέγχεται απο 4 οικογένειες? Ποιός αποφάσισε οτι τό χρέος της Γερμανίας στα 85% του ΑΕΠ ή των ΗΠΑ στο 300% ‘η της Ελλάδας στο 110% δεν αποτελεί ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και ποιός ξαφνικά άναψε το κόκκινο για όλη την Ευρωζώνη ? Κατά την άποψή μου η υπόθεση στοχεύει σ’ αυτό που είπε και ο ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ προ μηνός :
  Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ έχει ανάγκη απο όλο και περισσότερο πραγματικό χρήμα, οχι μόνο λόγω απληστίας αλλά και λόγω φόβου σκασίματος μεγάλων φουσκών τύπου Lehman bros, Dexia κλπ. Η αναλογία πραγματικού χρήματος προς εικονικό έχει πέσει δραματικά στο 1,7%!!! από 8% που ήταν προ Ρήγκαν-Θάτσερ εποχή. Με την πλήρη “ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ” λόγω ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ που θα τις ρύθμιζε αυτόματα, φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα του καζινοκαπιταλισμού . (Το εικονικό χρήμα ετησίως είναι 3,7 τετράκις εκατομμύρια δολλάρια και το πραγματικό 60 τρις.) Αφού λοιπόν τελειώσανε με τις Ασιατικές τίγρεις και τη Λατινική Αμερική έβαλαν στο μάτι την Ευρώπη αρχίζοντας φυσικά από τα “γουρουνόπουλα” του Νότου και φτάνοντας πολύ γρήγορα στη Γαλλία οσονούπω…»

  Νά λοιπόν γιατί Απλώς η πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης (Μερκοζί) αγοράζει χρόνο και ελπίζει σ’ ένα θαύμα. Το θαύμα που τους έταξε η Αυτοκρατορία είναι οτι μετά την ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΠΑΧΤΗ αυτοι και το Γερμανογαλλικό Ευρώ τους θα είναι μέσα στο νέο παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα αντικαταστήσει το δολλάριο.

  Η «σωτηρία» της Ελλάδας ήταν υπόθεση 5 λεπτών όπως δήλωσε δημόσια ο σοβαρώτερος πρωθυπουργός της Ιταλίας τα τελευταία 20 χρόνια, ο Ρομάνο Πρόντι. Και οι Ιταλοί ξέρουν… Γιατί απ’ αυτούς εξαρτάται πλέον το που θα σταματήσει η ΑΡΠΑΧΤΗ.
  Είναι και ο Μόντι με την Αυτοκρατορία ή θα πεί basta αρκετά αρπάξατε ως τώρα? Στην Ιταλία γίνεται η μητέρα όλων των μαχών.
  Όλα τα άλλα είναι κακοστημένο θέατρο και η Τρόικες ταμίες της Αυτοκρατορίας που μας πουλάνε παραμύθια και μας τα παίρνουν χοντρά…
  Ο Σαμαράς είναι με την Αυτοκρατορία ή με την Ελλάδα? Θα πρέπει να αποφασίσει κι αυτός . Αλλά βέβαια θα περιμένει πρώτα να δει τι θα κάνει ο Μόντι…

 4. ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ avatar
  ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ 27/01/2012 13:05:32

  Εξαιρετικό άρθρο. Εύγε.

 5. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 27/01/2012 16:51:03

  Ίσως από την άλλη να στήνεται σκηνικό σωτηρίας με τίμημα τον φόβο της αυτεξούσιας ελπίδας και τον εθισμό στην αναπηρία της προσυσκευασμένης ελπίδας, ήτοι της αδυσώπητης απελπισίας...

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/01/2012 16:52:35

  Εγώ δεν φοβάμαι τίποτα...
  είμαι παντρεμένος!

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ Strange Attractor 27/01/2012 17:44:07

   Κατά το ο βρεγμένος την βροχή δεν τη φοβάται, ε;

   Καλά έλεγε ο Μένανδρος, "ὁ μὴ γαμῶν ἄνθρωπος οὐκ ἔχει κακά", για να καταλήξει στο θυμόσοφο "γυναῖκα θάπτειν κρεῖσσόν ἐστιν ἢ γαμεῖν"...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.