#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/02/2011 22:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο στρατός είναι ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας της Αιγύπτου

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει στην ιδιοκτησία του εταιρίες που πουλάνε από πυροσβεστήρες και ιατρικό εξοπλισμό, μέχρι φορητούς υπολογιστές, ψυγεία, εμφιαλωμένο νερό, και ελαιόλαδο. Έχει ακόμη και φούρνους, με το ψωμί των οποίων μπόρεσε και αντιμετώπισε εξεγέρσεις που είχαν αφορμή  τα τρόφιμα.

Κατέχει απέραντε εκτάσεις γης, συμπεριλαμβανομένου του παραθαλάσσιου θέρετρου  Sharm el-Sheikh, όπου έχει καταφύγει ο Μουμπάρακ.

«Ο στρατός της Αιγύπτου είναι κάτι σαν πολυεθνική, σαν την General Electric», λέει ο καθηγητής Robert Springborg, «εμπλέκεται σε κάθε σχεδόν τομέα της οικονομίας».

Σύμφωνα με ένα διπλωματικό έγγραφο του 2008, που διέρρευσε η WikiLeaks, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Κάιρο Margaret Scobey έγραφε: «Ο ρόλος του στρατού στην οικονομία πνίγει τις μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς, αυξάνοντας την άμεση κρατική παρέμβαση στις αγορές». Σύμφωνα με το έγγραφο, η επιρροή του στρατού στην οικονομία είναι τεράστια, με επιχειρήσεις που διοικούνται από απόστρατους, και που καλύπτουν κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα.

Οι προσπάθειες των πολιτικών, με αρχηγό τον γιο του προέδρου Μουμπάρακ, τον Γκαμάλ, για ιδιωτικοποιήσεις, αντιμετωπίστηκαν από τους στρατιωτικούς ως απειλή, αφού σε καμία περίπτωση δεν ήταν υπέρ οποιασδήποτε οικονομικής μεταρρύθμισης.

Πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν, ειδικά τώρα που έχει αναλάβει αυξημένες εξουσίες, αν ο ρόλος αυτός του στρατού στην οικονομία αλλάξει. Όπως λέει ο Springborg, « ‘Ο στρατός αντιτίθεται σε κάθε είδους φιλελευθεροποίηση, και φρόντισε να ξεφορτωθεί όλους όσους ανήκαν στη κυβέρνηση Μουμπάρακ, και επεδίωκαν κάτι τέτοιο». Ένας από αυτούς που εκδιώχθηκαν είναι και ο υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου Rachid Mohamed Rachid, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά, μια κατηγορία που ο ίδιος αρνείται με πάθος.

«Ο Rachid ήταν γνωστός για την εντιμότητά του, και ήταν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Μέσης Ανατολής. Ήταν ο άνθρωπος κλειδί στις επαφές με τους ξένους επενδυτές. Η απομάκρυνσή του στέλνει ένα εκφοβιστικό μήνυμα στη παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα».

Εν τω μεταξύ, στην Αίγυπτο απαγορεύεται να δημοσιεύεται οτιδήποτε αφορά στο στρατό, και κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει ακριβώς, πόσο είναι το μερίδιο που κατέχει ο στρατός στην οικονομία της χώρας.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Στρατιωτικής Παραγωγής, που ελέγχει πολλές οικονομικές δραστηριότητες, μισθοδοτεί περίπου 40.000 πολίτες, και εισπράττει περί τα $345 εκατομμύρια το χρόνο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του στρατηγό Sayed Meshal.

Ο στρατηγός παραχώρησε πέρσι μια συνέντευξη στο διαδικτυακό Slate, ο δημοσιογράφος του οποίου είχε να λέει για τη πολυτέλεια των εγκαταστάσεων και του γραφείου του υπουργού. «Ο χώρος μυρίζει χρήμα…», έγραψε. Πάντως παραμένει ο μόνος τομέας της αιγυπτιακής οικονομίας  που δεν είναι καθόλου ανοιχτός σε ξένες  επενδύσεις.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει μια πιο ανοιχτή οικονομική πολιτική, που θα προσελκύσει τους ξένους επενδυτές, γράφει το Stratfor.

S.A.- the San Francisco Chronicle

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 15/02/2011 22:40:00

  Η Αίγυπτος στους Αιγύπτιους.
  Εκεί το σύνθημα είναι πραγματικότητα έστω και μέσω του στρατιωτικού μάνατζμεντ στην οικονομία και το κράτος.
  Εδώ που οι πολιτικοί τα έχουν χαρίσει όλα στους εργολάβους και στις πολυεθνικές ,μπορούμε να λέμε η Ελλάδα στους Έλληνες;
  Διόδια,τράπεζες,τηλεπικοινωνίες και σε λίγο μεταφορές,ενέργεια,νερό,οικονομικός έλεγχος.
  Ότι προσδιορίζει την αυτάρκεια ενός κράτους το παραδίδουν σε ιδιώτες.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 15/02/2011 22:41:53

   Πασόκ δεν θέλαμε;

   • A.M. avatar
    A.M. @ Strange Attractor 16/02/2011 02:05:15

    ΌΧΙ! ΠΟΤΈ!
    Πώς σούρθε τώρα αυτό;;;
    Αν θάχω για κάτι καλό να απολογηθώ στον Άγιο Πέτρο όταν έρθει η ώρα μου θα είναι το ότι.. ΠΟΤΈ δεν ψήφισα ΠΑΣΟΚ!.
    Ξέρεις τι αμαρτωλή πράξη είναι αυτή;
    Ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα!
    Θεός φυλάξοι! κάθε άνθρωπο από τέτοιες αμαρτίες.

 2. butcher avatar
  butcher 16/02/2011 10:48:02

  Ο Μουμπάρακ πέθανε και πάει στην κόλαση, εκεί συναντάει τον Σαντάτ και το Νάσερ, "από δηλητηρίαση ή από δολοφονία πήγες??", τον ρωτάνε.
  "από facebook", απάντησε. Είναι το πιό πρόσφατο ανέκδοτο που ακούγεται στην πλατεία)

  Ο λαός έδωσε τα πάντα και πήρε ελάχιστα. Η επανάσταση του κόστισε 350 νεκρούς, 5000 τραυματίες, πολλές καταστροφές, 18 μέρες κινητοποίησης, παράλυτη οικονομία. Πήραν μόνο ένα πράγμα, μέσω τρίτων, την αποχώρηση του Μουμπάρακ.

  Ο δικτάτορας δεν παραιτήθηκε, τον παραιτήσανε οι αμερικάνοι και ο Σουλεϊμάν. Δεν έφυγε, είναι ακόμα στην Αίγυπτο, στο εξοχικό του και κολυμπάει στα 70 δις δολάρια προσωπικής περιουσίας. Την εξουσία έχει αναλάβει ο στρατός, είναι μιά light χούντα.
  Που είναι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί που στηρίζουν καθεστώτα???? Στη θέση τους ! Εχουν τσιμπήσει και αύξηση 15% ! Απλά είναι άφαντοι.
  2 εκατομμύρια μπάτσοι και ασφαλήτες είναι ακόμα ενεργοί, έτοιμοι να αιματοκυλίσουν κάθε διαδήλωση. Κανείς δεν έκανε κουβέντα γι αυτούς. Ομως ήταν εκείνοι που δέχτηκαν την οργή του κόσμου, είδαμε απίστευτες εικόνες χτυπημένων και σκοτωμένων διαδηλωτών, η ζωή είναι πολύ φτηνή στην Αίγυπτο.

  Λένε πως η επανάσταση έγινε από το Facebook, άλλος ένας μύθος ! Ούτε το 0,5% του λαού δεν έχει πρόσβαση στο ιντερνετ, αρκετοί όμως είχαν σε κινητά τηλέφωνα και έτσι κάποιοι στο twitter, που είδαμε να δουλεύει κυρίως προς τα έξω, μεταφέροντας ενημέρωση. Οι επαναστάσεις όμως δεν γίνονται από τα πληκτρολόγια, η κάθε εταιρεία ας ερμηνεύσει όπως θέλει το ρόλο της, σημασία έχει πως από τα 2 εκατομμύρια της πλατείας, πολύ λίγοι πήγαν με τέτοια μέσα εκεί και ακόμα λιγότεροι τα χρησιμοποίησαν.

  Οι δυτικοί είναι σε αναμμένα καρφιά από μήνες. Ξερουν πως η παγκοσμιοποίηση έχει τα πρώτα θύματα, εξουσίες που καταρρέουν κάτω από ληστρικές αυξήσεις, όπως οι τελευταίες στο αλεύρι, στη ζάχαρη, στα καύσιμα και στο κόστος του χρήματος. Στην Τυνησία και την Αλγερία εξακολουθούν οι διαμαρτυρίες, στην Ιορδανία το ίδιο. Μια ομάδα 20 δικτατόρων βλεπει να πλησιάζει η μπόρα, σαν αυτούς στο Μαρόκο, στην Συρία, στη Σαουδική Αραβία.
  Οι δυτικοί δουλεύουν πάντα με το μανιουαλ, φτάνει να έχει δημοκρατικό μανδύα: μεταβαση εξουσιών, διατήρηση της κατάστασης, διατήρηση των οικονομικών τάξεων, διατήρηση των σχέσεων, διατήρηση ...τελικά όλων. Εκεί που δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπολίτευση φυτεύουν επιτροπές, το στρατό με επιτροπές, δικαστές με στρατό, ένα υβρίδιο εξουσίας ανά περίπτωση.

  Στην Αίγυπτο υπάρχει μια ιδιάζουσα κατάσταση, τόσο σύνθετη που θα την αναφέρουμε σημειακά:
  -Είναι μια πλούσια χώρα, από τότε που καταγράφεται στην ιστορία.
  -Η αγροτική παραγωγή είναι μεγάλη και εξαγωγική
  -Υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων
  -Εχουν το Σουέζ, ένα πέρασμα χρημάτων, από πλοία με το 40% του εξαγωγικού εμπορίου της Κίνας, μέχρι τις οπτικές ίνες της Βρετανίας και το φυσικό αέριο του Βελγίου.
  -Εχουν ένα τεράστιο όγκο τουρισμού.
  -Υπάρχει μεγάλη σε όγκο ελαφρά βιομηχανία

  -Εχουν γείτονα το Ισραήλ.
  -Εχουν επίσης γείτονα το Σουδάν που πρόσφατα διαχωρίστηκε σε δύο κράτη, με τους δυτικούς και τους Ισραηλινούς να το έχουν μεθοδεύσει.
  -Εχουν παρόμοιους γείτονες, χώρες με πλούτο που αρμέγουν οι καπιταληστές επί δεκαετίες, αφήνοντας το λαό στην πείνα.

  Κι όμως οι Αιγύπτιοι πεινάνε, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 150 ευρό. Οι αφαλήτες παίρνανε 6,5 ευρό την ημέρα για να χτυπάνε 12 ώρες. Το Ισραήλ δεν πλήρωσε ποτέ για το φυσικό αέριο που εισάγει, έχοντας συμφωνήσει έκπτωση 70%, έχοντας προκαταβάλει τα λεφτα σε κάποιον στρατηγό που έχει εξαφανιστεί. Τα έξοδα διέλευσης των πλοίων από το Σουέζ καταβάλλονται σε δολάρια κι όχι στο τοπικό νόμισμα, έχοντάς το σπρώξει σε υποτίμηση άπειρες φορές. Επιβλήθηκε αύξηση στη ζάχαρη την ώρα που είναι παραγωγός χώρα και μειώθηκε η τιμή παραγωγού.

  Εγινε επανάσταση, ο Μουμπάρακ εμφανίστηκε σαν εγωιστής κωλόγερος που δεν αφήνει την καρέκλα, αλλά πίσω του είναι ένα ολόκληρο καθεστώς πλουσίων, ημετέρων, δυτικών και διαφόρων άλλων κορακιών που λυμαίνονται τη χώρα. Ολοι αυτοί πλέον δεν κινδυνεύουν,αφού βρήκαν τον εναλλακτικό τρόπο μέσα από τη νέα διακυβέρνηση-υβρίδιο. Είναι αυτοί που πλήρωναν τους ασφαλήτες, που έστελναν τα περιεργα μηνύματα στα κινητά, που ενισχύουν οικονομικά το καθεστώς. Επεισαν τη δύση να συνδιαλλαγεί και να δώσει τα λιγωτερα, και δόθηκε ο κωλόγερος, για την ακρίβεια, μισοδώθηκε.

  Δεν είπε ο ίδιος "παραιτούμαι", αλλά είπε "δεν φευγω από δω", δεν το'πε ο ίδιος αλλα το κολητάρι του ο "Σουλεϊμάν. Δεν τον συλλάβανε, δεν του δημεύσανε την περιουσία, δεν το παραπέμψανε στη δικαιοσύνη.
  Επιπλέον του έχουν δώσει το δικαίωμα όποτε θέλει να μιλήσει και να παρέμβει. Οι επίδοξοι νέοι πολιτικοί διαπραγματευτές, όλο αυτό το σκυλολόι αστών γύρω από τη μουσουλμανική αδερφότητα, δεν κατάφερε να νομιμοποιηθεί από το Μουμπάρακ σε επίπεδο συνομιλητή και δεν έχει ακόμα σοβαρή υπόσταση, προσπαθεί ακόμα με τον ίδιο τρόπο μέσω του Σουλεϊμάν και του στρατού να έχει αναγνώριση και έτσι να είναι νόμιμη η διεκδίκηση της εξουσίας, σε επόμενες εκλογές.

  Εκλογές δεν προκηρύχτηκαν ακόμα, είπαν πως αυτό θέλει χρόνο γιατί πρέπει να τροποποιηθούν μερικά άρθρα του συντάγματος ! (Τρίχες, εδώ πέρα ο GAP περνάει το ένα νομοσχέδιο μέσα στο άλλο με πλήθος τροπολογιών, δεν τον ρωτάνε αν τους πει πως??)

  Τελικά στην πλατεία είναι ακόμα πολλοί, μερικοί πιό ξύπνιοι λένε, "δεν φεύγουμε από εδώ αν δεν ικανοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα", ένα από αυτά είναι η πτώση του καθεστώτος, που είναι ακόμα ανέπαφο !!!! Αλλο, η προκήρυξη εκλογών και ανάδειξη αντιπροσώπων από το λαό. Αλλο, η εγκατάσταση της δημοκρατίας σε κάθε άλλη διαδικασία, σε τοπικό, διοικητικό ή άλλο επίπεδο που αφορά την κοινωνία.

  Και οι δυτικοί τους δούλεψαν, καθώς το πετρελαιο ανεβαινε, το εμπόριο δυσκολευόταν και τα χρηματιστηρια κατέρρεαν, ήθελαν μια λύση άμεσα και φτηνή. Τους έδωσαν μόνο τον κωλόγερο το Μουμπάρακ και αυτόν μισό. Οι Αιγύπτιοι είναι αφελείς και το πίστεψαν????? Είπαμε, η Αίγυπτος διδάσκει, όχι μόνο μαχητικότητα και σκούπισμα από κοινού, όχι μόνο αυτοθυσία και επανάσταση, αλλά κυρίως πως μανιπουλάρονται οι λαοί όταν δέχονται μόνο ξεροκόματα !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.