#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/01/2012 19:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο πόλεμος του Erdogan με τους στρατιωτικούς συνεχίζεταιΈνας  πρώην ανώτατος αξιωματικός, που μέχρι τον Αύγουστο του 2010 ήταν ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, φυλακίστηκε χθες με την κατηγορία ότι ηγείτο τρομοκρατικής οργάνωσης, και ότι συνωμοτούσε εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας.

Πρόκειται για τον στρατηγό Ilker Basbug, που συνελήφθη χθες στην Κωνσταντινούπολη, και αφού ανακρίθηκε επί επτά συνεχείς ώρες, αποφασίστηκε η προφυλάκισή του στις φυλακές Silivri, στις οποίες ήδη φιλοξενούνται εκατοντάδες κατηγορούμενοι της περίφημης υπόθεσης  «βαριοπούλα» Ergenekon.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο  Basbug είναι ο πιο υψηλόβαθμος από όλους τους στρατιωτικούς που έχουν ήδη συλληφθεί, με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή του Recep Tayyip Erdogan.

Η σύλληψη αυτή, που μέχρι πριν μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητη, έρχεται να συμπληρώσει την συνεχιζόμενη μείωση της ισχύος και της επιρροής του τουρκικού στρατού από μια κυβέρνηση που έχει καταφέρει να κερδίσει τρεις συνεχείς εκλογικές μάχες.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του στρατηγού, τον Ilkay Sezer, ο πελάτης του αρνείται κάθε ανάμιξη σε οποιαδήποτε συνωμοσία. Όπως ανέφερε, ο στρατηγός χαρακτήρισε τις κατηγορίες «κωμικοτραγικές».

Η εφημερίδα Hurriyet γράφει πως ο στρατηγός δήλωσε ότι  «αν με κατηγορούν ότι απείλησα την κυβέρνηση με δυο τρεις δηλώσεις, και μερικές αναφορές στο διαδίκτυο, τότε αυτό είναι απίστευτο… αν είχα κακές προθέσεις, θα μπορούσα να δράσω αλλιώς, μιας και διοικούσα 700.000 ένοπλους… αφήνω στον λαό της Τουρκίας να αποφασίσει το τι έγινε».

Η συνομωσία εναντίον του κράτους, αναφέρθηκε για πρώτη φορά από μια τουρκική εφημερίδα το 2009, η οποία και δημοσίευσε μια φωτοτυπία ενός «σχεδίου» για την φθορά της κυβέρνησης, η οποία θα έπρεπε να φανεί προς τα έξω ως διεφθαρμένη.

Οι αρχικές έρευνες δεν κατέληξαν πουθενά, κυρίως επειδή το πρωτότυπο έγγραφο του σχεδίου, που είχε την υπογραφή κάποιου ανώτατου αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού, δεν μπορούσε να βρεθεί. Οι έρευνες ξανάρχισαν πέρσι, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, ένας (ανώνυμος) αξιωματικός φέρεται να απέστειλε το αρχικό πρωτότυπο έγγραφο στον επικεφαλής εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη.

58 στρατηγοί και ναύαρχοι βρίσκονται ήδη προφυλακισμένοι, ενώ διεξάγονται δίκες με κατηγορούμενους εκατοντάδες στρατιωτικούς, και πολίτες, με κατηγορίες που αφορούν σε απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας, και ανατροπής της κυβέρνησης.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου πρωθυπουργού θεωρούν τις διώξεις ως μια προσπάθεια εκφοβισμού του στρατού μέσω των δικαστηρίων, ενώ κατακρίνουν και την νομιμότητα των φυλακίσεων και των ποινών, αφού όπως λένε έχουν σημειωθεί δικονομικές παρατυπίες, και ελλιπείς ετυμηγορίες.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κοσμικού κόμματος της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu, τα δικαστήρια «δεν απονέμουν δικαιοσύνη, αλλά απλά εφαρμόζουν κυβερνητικές εντολές».

Πέρσι παραιτήθηκαν τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, διαμαρτυρόμενοι εναντίον των συλλήψεων συναδέλφων τους.

Η χθεσινή φυλάκιση του στρατηγού Basbug, ήρθε λίγες ώρες μετά από καταγγελίες ότι η όλη υπόθεση της Ergenekon είναι πολιτικά κατασκευασμένη, και πως, μεταξύ άλλων,  απειλεί και την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία.

Σύμφωνα όμως με την στρατιωτική αναλύτρια Lale Kemal, «το γεγονός ότι οι εισαγγελείς άρχισαν να αγγίζουν και στρατηγούς, σημαίνει πως η χώρα έφτασε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στην δημοκρατικοποίησή της. Πολλοί αμφέβαλλαν για το αν θα τολμούσαν κάτι τέτοιο οι εισαγγελείς… Δεν θα με εξέπληττε αν η φυλάκιση του στρατηγού οδηγούσε σε παραιτήσεις εν ενεργεία συναδέλφων του, αλλά ακόμη κι αυτό, δεν θα προκαλέσει κάποια σοβαρή αστάθεια στη χώρα», είπε.

Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων είναι αυτό το διάστημα πολύ χαμηλό, και αυτό επηρεάζει αρνητικά την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και λειτουργία.

Εκτός από τον στρατό, και τον τύπο,  η όλη υπόθεση «βαριοπούλα»  πλήττει και την δημοκρατική εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι η ισλαμική Τουρκία δεν αποτελεί πλέον το ιδανικό δημοκρατικό μοντέλο για την περιοχή.

Εν τω μεταξύ, εκτός από την φυλάκιση του στρατηγού, η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε και από τη άρνηση του αρμόδιου δικαστηρίου να επιτρέψει την απελευθέρωση ενός διάσημου δημοσιογράφου, που κρατείται στη φυλακή εδώ και 9 μήνες, κατηγορούμενος για διασυνδέσεις με το δίκτυο Ergenekon.

Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Ahmet Sik, που έχει γράψει και βιβλία για την  διείσδυση στην αστυνομία από πλευράς ενός ισλαμικού κινήματος με αρχηγό του τον Μουσουλμάνο θεολόγο Fethullah Gulen, που κατοικεί στις ΗΠΑ, και που συνδέεται στενά με το κυβερνών κόμμα του Erdogan AK.

Όπως λέει ο κρατούμενος δημοσιογράφος, «βρίσκομαι στη φυλακή επειδή ως δημοσιογράφος αναζήτησα την αλήθεια».

S.A.-AP, Al Jazeera

http://www.aljazeera.com/news/europe/2012/01/20121613239742799.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. κανένας avatar
  κανένας 07/01/2012 01:29:23

  Και συνεχίζεται απρόσκοπτα το σχέδιο Ερντογάν - Αμερικάνων για το "ξεκαθάρισμα" του τουρκικού στρατού! Όσο παράξενο και να φαίνεται σε κάποιους αυτό, που έχουν πειστεί από τον βομβαρδισμό από τα ΜΜΕ (βομβαρδισμός που γίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο) περί του "ανεξαρτήτου" "αυτοφώτου" και "αυτοφώνου" Ερντογάν που υψώνει το ανάστημά του απέναντι στους φιλοδυτικούς και φιλοαμερικανούς στρατηγούς είναι το ακριβώς αντίθετο! Ο Ερντογάν εκτελεί στην εντέλεια ένα αμερικανικό σχέδιο για την επιβίωση του "Συστήματος Τουρκία". Οι στρατηγοί μπορεί να υπήρξαν παραδοσιακά πυλώνες του δυτικού προσανατολισμού της Τουρκίας αλλά έφτασαν στα όριά τους από το 2000 περίπου και πέρα. Το σχέδιο των Αμερικάνων ήταν μια light εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, με λιγότερα δικαιώματα και λιγότερες υποχρεώσεις από τα άλλα μέλη σε πολλούς τομείς αλλά με πλήρη οικονομική ελευθερία και συνεννόηση ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και το τουρκικό κεφάλαιο (θα ευνοούνταν και οι αγροτικές μάζες από σπόντα λόγω εξαγωγών οπότε το όλο σχέδιο θα γινόταν και λαοφιλές...)
  Οι στρατηγοί ήταν εμπόδιο! Αρχικά ήταν η αντίδρασή τους στη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Οι στρατηγοί είναι φορείς μιας εθνικιστικής-κρατικιστικής αντίληψης και η φιλελεύθερη στροφή που απαιτούνταν για την προσαρμογή της Τουρκικής οικονομίας τους έβρισκε αντιθέτους. Εξάλλου πολλή από την επιρροή του τουρκικού στρατού στην κοινωνία βασίζεται στην οικονομική του δύναμη, με ελεγχόμενες βιομηχανίες και τράπεζες άμεσα τώρα και παλιότερα με έμμεσο έλεγχο όλης της οικονομίας (παλιότερα τηλέφωνο από στρατηγό σήμαινε ότι το δάνειό σου εγκρίθηκε...)
  Δεύτερο ήταν αντίθετοι στην τύποις φιλελευθεροποίηση του πολιτικού συστήματος. Προσκολλημένοι στους τύπους δεν είδαν ότι δεν υπάρχει εχθρός να φοβηθούν: η Ελληνική μειονότητα δεν υφίσταται πια, οι Αραβική αφομοιώνεται, η Αριστερά δεν υπάρχει και αυτή πια (οι τελευταίοι πραγματικοί τούρκοι αριστεροί ξεψύχησαν μέσα στις φυλακές απ' το πολύ ξύλο, εκεί κάπου στο '80), τα ανοίγματα στους Κούρδους είναι ελάχιστα στα λόγια και ανύπαρκτα στην πράξη(άρα εδώ τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα...), και το κυριότερο το πολιτικό Ισλάμ είναι πιο διαβρωμένο από τους Αμερικάνους και λοιπά συστημικά στοιχεία απ' όσο είναι η Ελληνική ΕΥΠ! Άρα οι ίδιοι κρατούντες παίζουν πάλι στην Τουρκία, και η Τουρκία μένει σταθερή.
  Αλλά εκεί που οι στρατηγοί αυτοκτόνησαν είναι το 2003. Θυμάστε τους λεονταρισμούς της Τουρκίας που δεν επέτρεψε στα Αμερικανικά στρατεύματα τη διέλευση για το Ιράκ και το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στο Βορά της χώρας; Δεν ήταν φυσικά σχέδιο του Ερντογάν,που ετοιμαζόταν (κατ' εντολή) για μεγάλο play: "εγώ δεν ήθελα να περάσουν οι Αμερικανοί, οι στρατηγοί με πίεσαν και έγινε..." 'Ηταν η σθεναρή αντίδραση των στρατηγών που ματαίωσε τη διέλευση! Και φυσικά μια Αυτοκρατορία δεν ξεχνάει και δε συγχωρεί. Οχτώ χρόνια μετά ξετελεύει έναν αυτόνομο πόλο εξουσίας που τόλμησε να καθυστερήσει τα σχέδιά της. Οι στρατηγοί παραήταν εθνικιστές για τα μέτρα της Αυτοκρατορίας πια. Θα αντικατασταθούν σύντομα με πιο βολικά πρόσωπα και θα είναι όλα πιο εύκολα.
  Όσο για το ότι το πολιτικό Ισλάμ της Τουρκίας είναι διαβρωμένο ως τη ρίζα από την Αμερική, δύο πράγματα για να πιστούν και οι πιο δύσπιστοι: ο μεν θεωρητικός μέντοράς του ο Γκιουλέν ζει στην Αμερική (!) και το ξέρουν και οι πέτρες ότι έχει υπάρξει πράκτορας της CIA (ενώ τώρα τάχα δεν είναι) ενώ για τον τοπικό Άρχοντα Ερντογάν ένα θα πω: δείτε πως έκανε τα λεφτά του από το 82 και μετά που έπαψε να είναι ημι-επαγγελματίας ποδοσφαιριστής (!)(πολλά λεφτά στη Δ' κατηγορία Τουρκίας...). Όλες οι μπίζνες που έκανε (δε θα τις βρείτε και πολύ εύκολα, γιατί άραγε;) ήταν με εταιρίες που είχαν πάρε δώσε με Αμερική ή Αμερικανούς, γιατί άραγε;
  Το συμπέρασμα; Όσοι πανηγυρίζουν στην από 'δω πλευρά για "εκδημοκρατισμούς" και εξόντωση των "κακών" στρατηγών - και άρα ελπίδα αλλαγής πολιτικής της Τουρκίας - θα διαψευστούν για ακόμα μια φορά. Το ίδιο σύστημα που (σε αγαστή συνεργασία με την Αμερική) κυβερνούσε την Τουρκία κυβερνά και σήμερα, απλά ξεφορτώνεται τα πιο ανεξέλεγκτα στοιχεία του...

  • stanley@gr avatar
   stanley@gr @ κανένας 07/01/2012 10:57:57

   εξαιρετικος σχολιασμος!
   σχεδον αυτουσια, τα ακουσα απο τουρκο συναδελφο πριν μερικους μηνες σε ταξιδι μου στη γειτονα!!!

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ stanley@gr 07/01/2012 11:00:39

    +10000

 2. koinos_nous avatar
  koinos_nous 07/01/2012 08:49:12

  !!!
  Πολυ καλη αναλυση.
  Να γραφεις πιο συχνα. :)

 3. κανένας avatar
  κανένας 07/01/2012 17:42:05

  Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

  Με την κοινή λογική και τις πληροφορίες που βρίσκεις με μια αναζήτηση στο google, μαζί με μια κριτική ανάγνωση της επικαιρότητας τα παραπάνω συμπεράσματα καθίστανται πασιφανή! Απλά οι περισσότεροι δε μπαίνουν στην παραπάνω διαδικασία και αρκούνται στο να τρώνε τη μασημένη τροφή των συστημικών ΜΜΕ (Και εδώ θα θίξω και το άλλο ζήτημα που δε γνωρίζουν πολλοί: τα ελληνικά ΜΜΕ δεν "παράγουν" (όλες) τις δικές τους ειδήσεις, έχουν για λόγους οικονομίας - αντικειμενικά δε μπορείς να έχεις ανταποκριτές σε όλον τον κόσμο και αναλυτές για όλο τον κόσμο - συμφωνήσει με ξένα news rooms / news agencies που τους "δίνουν" ρεπορτάζ, ειδήσεις και κυρίως εικόνες έτοιμες για τις ειδήσεις τους ως εκπομπές. Αλλά η συμφωνίες είναι πακέτα: θα πάρεις και θα δείξεις τόσα "κομμάτια" από αυτά που σου δίνω αλλιώς δεν σου πουλάω ή σου πουλάω ακριβότερα. Για αυτό και βλέπουμε και ρεπορτάζ του τύπου "σκύλος στην Αλαμπάμα κάνει τραμπολίνο...", είναι στο αγορασμένο πακέτο. Αλλά αυτό σημαίνει ότι ό,τι δείχνεις είναι από συγκεκριμένη οπτική γωνία...)

  Με τη χρήση της απλής λογικής (γι' αυτό οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είναι ογκόλιθοι του ανθρώπινου πνεύματος, γιατί θεμελίωσαν την άτιμη τη λογική) και με απλά ερωτήματα του τύπου ποιος είναι, από πού ήρθε, πώς ήρθε, τί κάνει, πώς το κάνει, βγαίνουν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα και ίσως το ΓΙΑΤΙ το κάνει... Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους πολλές φορές.

  Από εκεί και πέρα εμείς που ζούμε στη Θράκη έχουμε ένα ακόμα ένα αβαντάζ : από τη μειονότητα κόσμος πάει και έρχεται "απέναντι" και μιλάει. Λέει τι γίνεται και όποιος μπορεί να δει "ανάμεσα από τις γραμμές" της προπαγάνδας που τους κάνουν και αυτών μπορεί να δει τί γίνεται πραγματικά απέναντι. Πολύ περισσότερο που αρκετοί μειονοτικοί που πούλησαν στην Ελλάδα την κατάλληλη στιγμή αγόρασαν φτηνά (τότε) στην Τουρκία, έβγαλαν λεφτά και επάνδρωσαν τις τάξεις της αστικής τάξης απέναντι. Λοιπόν Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ. Πρέπει να πλουτίσει γρήγορα και πολύ για να ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ. Πρέπει να δώσει μια προοπτική πλούτου τουλάχιστον στους κατοίκους της ώστε να προτιμήσουν να είναι (πλούσιοι) κάτοικοι Τουρκίας και όχι (φτωχοί) κάτοικοι Κουρδιστάν, και αυτό πάλι ίσως. Αν το δίλημμα είναι (φτωχός) κάτοικος Τουρκίας ή (φτωχός) κάτοικος Κουρδιστάν ξέρετε τι θα διαλέξουν οι πολλοί Κούρδοι! Και όταν λέμε πολλοί είναι πολλοί: π.χ. μόνο 3,5 εκατομμύρια είναι πια οι Ζαζά γύρω από τη λίμνη Βαν, συμπαγείς και ομοιογενείς. Και οι Κούρδοι γεννοβολάνε: η αύξηση του πληθυσμού του κράτους της Τουρκίας οφείλεται κυρίως στου Κούρδους και όχι πια στους Τουρκόφωνους. Αν καταρρεύσει η προοπτική μιας καλύτερης ζωής στην Τουρκία θα ψάξουν για μια καλύτερη προοπτική με άλλο κράτος, το ανεξάρτητο Κουρδιστάν! Σε εμάς αυτά δε τα λένε, μή τυχόν και καταλάβουμε ποιος ζορίζεται και τρέχει, ποιος είναι ο αδύναμος της περιοχής που μπορούμε να τον εξαναγκάσουμε σε πλήθος υποχωρήσεις μήπως και επιβιώσει! Τα σώβρακα θα τους πάρουμε!

  Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο παίζει και ο Ερντογάν, ο οποίος προς τιμήν του εκτελεί πολύ καλά και κατά γράμμα τις εντολές των "Αμερικανικών" πλέον παγκοσμιοποιημένων καπιταλιστικών κέντρων και ανεβαίνει στην παγκόσμια κατάταξη εξασφαλίζοντας και την άνοδο της Τουρκίας. Έτσι απλά. Η κόντρα με το Ισραήλ ήταν και λίγο απαραίτητη για να "φανεί" και στα μάτια των Αράβων και λοιπών Μουσουλμάνων, να τους βάλουμε και αυτούς στο βρακί μας λένε τα κέντρα, μήν τυχόν και αναδειχθεί κανένας μή ελεγχόμενος ηγέτης και τους παρασύρει.
  Εκεί που θα χάσει το παιχνίδι ο Έρντο και θα τον φάει το μαύρο το σκοτάδι είναι άμα πιστέψει ότι μπορεί πραγματικά να χαράξει ανεξάρτητη πορεία μόνος του (π.χ. παρακάνοντάς το με το Ισραήλ). Το τελευταίο αγαπημένο παιδί των Αμερικανών που νόμισε ότι μπορεί να το κάνει αυτό λεγόταν Σαντάμ Χουσεΐν και ξέρουμε πώς κατέληξε για αυτόν και τη χώρα του...

  Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σας λόγια!!!

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 09/01/2012 13:15:25

  Ο Ερντογάν, μετά από προληπτική εγχείρηση, εικάζεται ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=252267

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.