Ο πόλεμος της προπαγάνδας στην Ανατολική Ουκρανία
19/08/2014 12:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο πόλεμος της προπαγάνδας στην Ανατολική Ουκρανία

Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία διεξάγεται σε διάφορα μέτωπα: με θανατηφόρα όπλα και πυρομαχικά από τη μία πλευρά και με ανταγωνιστικές ερμηνείες της πραγματικότητας από την άλλη. Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, αυτό γίνεται όλο και περισσότερο μια πολεμική προπαγάνδα, γράφει η Julia Smirnova.

Από την αρχή, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν ενεργό μέρος στην κρίση. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν το δικό τους τρόπο να βλέπουν τα πράγματα και να επικοινωνούν μέσω των τοπικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και ανάλογα με την κατάσταση, ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να παρουσιάσει τα γεγονότα με το φως που αντανακλά καλύτερα. Επομένως, είναι εύκολο – εν όψει τέτοιας επίθεσης και άμυνας, πληροφορίας και παραπληροφόρησης- να χάσει κάποιος την προοπτική. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να εξηγήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει.

Την Παρασκευή το βράδυ ήρθε η είδηση ότι ο ουκρανικός στρατός είχε επιτεθεί σε ένα ρωσικό κομβόι στην ανατολική Ουκρανία. Αυτός ήταν ένας εξαιρετικά παραπλανητικός τρόπος ανακοίνωσης της είδησης, καθώς τις προηγούμενες μέρες υπήρξε μεγάλη κάλυψη στο ρωσικό κομβόι με τα 280 λευκά φορτηγά που υποτίθεται ότι μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Έτσι, για πολλούς καταναλωτές ειδήσεων, η πρώτη εντύπωση ήταν ότι ο ουκρανικός στρατός είχε επιτεθεί στο συγκεκριμένο κομβόι.

Στη Δύση, το περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως μια κλιμάκωση - μια πιθανή αιτία για να προχωρήσουν οι Ρώσοι ή η έναρξη μιας πραγματικής εισβολής. Οι χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν αμέσως στην είδηση και οι τιμές των μετοχών έπεσαν κατακόρυφα. Οι άνθρωποι φαίνεται να προετοιμάζονται για πόλεμο. Ιδού τι πραγματικά συνέβη: Την Πέμπτη το βράδυ, δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι της Guardian και της Telegraph παρατήρησαν ότι 23 τεθωρακισμένα οχήματα διέσχισαν τα σύνορα από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Δεν εμπόδισαν τα οχήματα, επειδή 100 περίπου χιλιόμετρα από τα σύνορα ελέγχονται πλέον από τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας.

Είχε ήδη αναφερθεί ότι οι αυτονομιστές χρησιμοποιούσαν αυτό το τμήμα των συνόρων για να περάσουν περισσότερους μαχητές και όπλα, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που υπήρξαν μάρτυρες δυτικοί δημοσιογράφοι. Αργότερα την Παρασκευή, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ορισμένα από τα τεθωρακισμένα οχήματα. Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Andrey Lysenko εξήγησε ότι κάθε στρατιωτικό κομβόι που διασχίζει στην Ουκρανία έχει καταχωρηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. Επιτίθενται στα κομβόι μόνο αν προχωρήσουν πιο μέσα στο έδαφος της Ουκρανίας, καθώς η προσοχή δίνεται στο να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα.

Το περιστατικό ήταν επίσης ένα θέμα συζήτησης σε μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. «Ο [ουκρανός] πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες και επιβεβαιωμένες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του υλικού καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από το ουκρανικό πυροβολικό» σύμφωνα με την προεδρική ιστοσελίδα.

Πού είναι η απόδειξη;

Έχει ενδιαφέρον ότι δεν υπάρχουν εικόνες του κατεστραμμένου στρατιωτικού κομβόι. Εξακολουθεί να παραμένει ασαφές αν τα αμφισβητούμενα τεθωρακισμένα οχήματα ήταν αυτά που είχαν προηγουμένως επισημανθεί από τους Βρετανούς δημοσιογράφους. Όταν ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε ότι έχει καταστρέψει υλικά των αυτονομιστών σε άλλες περιπτώσεις, παρείχε αποδείξεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν φέρεται να είπε την Παρασκευή ότι υπήρξε μια ρωσική επιδρομή στην Ουκρανία, αλλά όχι εισβολή. Είπε ότι ήταν το ίδιο κομβόι των τεθωρακισμένων οχημάτων που είχαν δει οι Βρετανοί δημοσιογράφοι. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση φοβούνται εδώ και καιρό μια ανοιχτή ρωσική εισβολή. Η Ρωσία έχει και πάλι συγκεντρώσει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, όπως ακριβώς έκανε και την άνοιξη. «Απλά επιβεβαιώνει το γεγονός ότι βλέπουμε μια συνεχή ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και αυτό είναι μια σαφής απόδειξη της συνεχιζόμενης συμμετοχής της Ρωσίας στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας» είπε ο Ράσμουσεν.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί επίσημα ότι τα οχήματά της έχουν διασχίσει τα ουκρανικά σύνορα. Αλλά επί μήνες υπήρξε μια κρυφή ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία και οι αποδείξεις γι’ αυτό πολλαπλασιάζονται. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει σταματήσει τη Μόσχα από το να εξοπλίζει κρυφά τους αντάρτες. Μια γερμανική ομάδα του ARD-TV τράβηξε ρωσικά άρματα μάχης κοντά στα σύνορα, που έφεραν «σήματα ειρήνης». Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζει μια «επιχείρηση απελευθέρωσης» στην Ουκρανία. Από μόνη της, η Ρωσία έστειλε 280 λευκά φορτηγά ως μέρος μιας «ανθρωπιστικής αποστολής» στα ουκρανικά σύνορα χωρίς να το έχει ξεκαθαρίσει καταρχήν με την ουκρανική κυβέρνηση και τον Ερυθρό Σταυρό. Το Κίεβο φοβόταν ότι το κομβόι θα μπορούσε να μεταφέρει όπλα για τους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε τη διενέργεια ελέγχου.

Πρόσχημα για «στρατεύματα ειρήνης»

Τι βρίσκεται πραγματικά στα φορτηγά; Ο Ερυθρός Σταυρός επιθεώρησε τα φορτηγά και δεν βρήκε όπλα, παρά μόνο κουβέρτες και άλλα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας. Έτσι, το Κίεβο έδωσε το πράσινο φως στα φορτηγά να διασχίσουν τα σύνορα. Αλλά η ουκρανική κυβέρνηση φοβάται επίσης ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το ανθρωπιστικό κομβόι ως πρόσχημα για να τοποθετήσει «ειρηνικά στρατεύματα».

Την Παρασκευή, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κυκλοφόρησε την πληροφορία ότι ένας Ουκρανός «κομάντο εκδίκησης» μπορεί να ναρκοθετεί τους δρόμους στην περιοχή του Λουχάνσκ για να καταστρέψει το ρωσική κομβόι βοήθειας και να ρίξει την ευθύνη στους αντάρτες. Η Ρωσία χρησιμοποιεί το κομβόι ως προπαγάνδα για να παρουσιαστεί ως δύναμη ειρήνης και να κατηγορήσει την Ουκρανία και τη Δύση ότι είναι πολεμοχαρείς και αδιαφορούν για το δράμα των αμάχων.

Το Σάββατο ένας αυτονομιστής παρουσιαστής έδειξε ένα βίντεο στο οποίο ο ηγέτης των ανταρτών Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο - ο νέος «πρωθυπουργός» της αυτο-αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» - μιλάει στους οπαδούς του. Σε αυτό, ο Ζαχαρτσένκο ανακοίνωσε στο κοινό που χειροκροτούσε την υποτιθέμενη καταστροφή 70 τεθωρακισμένων οχημάτων που ανήκουν στον ουκρανικό στρατό. Αργότερα ανακοίνωσε την άλλη «καλή είδηση», ότι οι αντάρτες έχουν 1.200 νέους μαχητές που έχουν εκπαιδευτεί στη Ρωσία. Επιπλέον, είπε στο βίντεο, οι αυτονομιστές έχουν πλέον 30 τανκς και 120 τεθωρακισμένα μεταγωγικά οχήματα.

Ποιοι ισχυρισμοί των ανταρτών είναι αλήθεια; Είναι δύσκολο να εξακριβωθούν ανεξάρτητα τα σχόλια των ανταρτών. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο αυτονομιστής ηγέτης Αλεξάντερ Χοντακοφσκι παραδέχθηκε ότι πριν από τη συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους MH17 γνώριζε για ένα πυραυλικό σύστημα Buk που είχε μεταφερθεί από το Λουχάνσκ στο Ντόνετσκ. Ο ίδιος αργότερα ανακάλεσε τη δήλωση αυτή. Τον Ιούλιο, ο ρώσος πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Κουργκινιάν δήλωσε ότι η Ρωσία παρέδιδε «στρατιωτική και τεχνική βοήθεια» στους αυτονομιστές, αν και η Ρωσία τόνιζε πάντα ότι δεν μετέφερε όπλα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε, επίσης, τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Ζαχαρτσένκο.

Την Κυριακή το βράδυ στο Βερολίνο, υπήρχε μια άλλη προσπάθεια από τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Πάβελ Κλίμκιν και τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για ειρηνική επίλυση της κρίσης. Ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στανμάγιερ και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ενήργησαν ως μεσολαβητές. Η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη, διότι η Ρωσία μιλά για ειρήνη και παράλληλα φέρεται να μεταφέρει όπλα στους αυτονομιστές. Υπάρχει σημαντική αμφιβολία για το αν η Ρωσία επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας. Ο πραγματικός στόχος της είναι προφανώς να ομοσπονδοποιήσει την Ουκρανία.

http://www.welt.de/print/welt_kompakt/article131322196/Was-passiert-in-der-Ostukraine-wirklich.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Z avatar
  Z 19/08/2014 13:46:18

  Ά, η καλή και "έγκυρη" Die Welt! Τα άρθρα και οι αντωνυμίες είναι σωστά.Τα υποδέλοιπα....βράστα! Δεν αξίζει καν τον κόπο να αντικρουστούνε γελοιότητες (εάν δεν είναι καραμπινάτη προβοκάτσια) σαν αυτήν που θέλει τις δημοσιογραφάρες του Guardian και του Telegraph, να βλέπουν τη Ρωσική φάλαγγα (23 τεθωρακισμένα) να περνά τα σύνορα.... απο μιά τρύπα στο συρματόπλεγμα!! Τώρα, πως είδαν τα σύνορα απο ....20 χιλιόμετρα οπου βρίσκονταν καλύπτοντας το σταματημένο κονβοϊ των Ρώσσων δεν μας εξήγησαν, ούτε και το πως δεν πρόλαβαν να τραβήξουν ούτε μιά φωτογραφία με τα κινητά τους! Ούτε και οι Ουκρανοί μας προμήθευσαν με έστω μἰα (1) φωτο απο την ..."κατεστραμμένη" φάλαγγα!! Τον Ράσμουνσεν δεν τον συζητάω καν! Καλά, σε πρόβατα απευθύνονται; Και εσείς γιατί αναπαράγετε τέτοιες ανοησίες;

 2. pythagorean avatar
  pythagorean 19/08/2014 19:55:49

  Στο κατά τα άλλα προπαγανδιστικό, διαστρεβλωτικό και γεμάτο με ανοησίες άρθρο της Die Welt, ομολογούνται και 2 αλήθειες: (1)“Ο Ερυθρός Σταυρός επιθεώρησε τα φορτηγά και δεν βρήκε όπλα, παρά μόνο κουβέρτες και άλλα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας. Έτσι, το Κίεβο έδωσε το πράσινο φως στα φορτηγά να διασχίσουν τα σύνορα.” Το πολεμοχαρές αγγλοσαξωνικό πολιτικό κατεστημένο έχει λυσάξει με την ανθρωπιστική βοήθεια και είχε σκαρφιστεί κάθε απίθανη βλακεία για να τη χαρακτηρίσει “δούρειο ίππο”. http://www.antinews.gr/KOSMOS/einai-doureios-ippos-i-anthropistiki-apostoli-tis-mosxas-stin-oukrania-/ (antinews, γιατί χαθήκαν οι ισορροπημένες συνθέσεις του Μάρκο Πόλο? Αμάν με τις μεταφράσεις αντιρωσικών λιβελογραφημάτων) Με την επιθεώρηση του ΕΣ, οι γελοίες αιτιάσεις καταρρίφθηκαν. (2) “Ο πραγματικός στόχος της [Ρωσίας] είναι προφανώς να ομοσπονδοποιήσει την Ουκρανία”. Τώρα το κατάλαβε η ηλίθια αρθρογράφος? Ο στόχος αυτός φυσικά δεν επιτυγχάνεται με συνέχιση του πολέμου αλλά με άμεση κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις, όπως σταθερά ζητάει η Ρωσία. Αντίθετα, τη συνέχιση του πολέμου έως τελικής εθνοκάθαρσης των ρωσοφώνων επιθυμούν προφανώς οι νεοναζί του Κιέβου και οι ψυχανώμαλοι σπόνσορές τους στην Ουάσιγκτον.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ pythagorean 22/08/2014 15:33:53

   Πριν από κανα διωράκι, τα πρώτα φορτηγά της Ρωσικής αυτοκινητοπομπής με είδη πρώτης ανάγκης διέβησαν τα σύνορα με την Ουκρανία, χωρίς να κάθονται άλλο να περιμένουν πράσινο φώς από τους Δυτικοουκρανούς. (Και εδώ που τα λέμε, άν συνέχιζαν να περιμένουν να ανάψει πράσινο, θα θύμιζαν τον Πόντιο στο γνωστό ανέκδοτο.) Οι «Ουκρανικές» «αρχές» όλο αυτό το διάστημα κωλυσιεργούσαν και ζητούσαν κάθε φορά κι ένα ακόμα χαρτί. Τώρα διαμαρτύρονται μεν για «εισβολή» αλλά «δεν θα επιτεθούν στα φορτηγά». Άντε να δούμε τί θα γίνει...

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ ΚΜ 24/08/2014 12:34:58

    Χτες, 23/8, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η όλη ανθρωπιστική επιχείρηση στο Λουγκάνσκ. Οι ναζιστές του Κιέβου και οι σπόνσορές τους δεν τόλμησαν να τη σαμποτάρουν. Η επιχείρηση προσέφερε τεράστια ανακούφιση σε εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους και έστειλε μήνυμα της ρωσικής αποφασιστικότητας προς όλες τις κατευθύνσεις.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ pythagorean 24/08/2014 16:22:59

     Όπως τα λες, και επιπροσθέτως δημιουργεί και ένα προηγούμενο. Την επόμενη φορά που η Ρωσία θα στείλει φορτηγά, δεν θα ζητήσει κάν άδεια από το Κίεβο.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ ΚΜ 25/08/2014 21:52:34

      Δεν διεκδικώ τον τίτλο του διορατικού αναλυτή αλλά, σήμερα κιόλας, βγήκε ο Λαβρώφ και δήλωσε ευθέως ότι θα ξαναστείλουν φορτηγά με εφόδια στην Ουκρανία. Αύριο στο Μινσκ θα συζητηθεί καί αυτό το θέμα με τους Ουκρανούς «αξιωματούχους», αλλά κατά τη γνώμη μου, άν και παλί επιχειρήσουν να δημιουργήσουν προσκόμματα, είναι σαφές ότι θα αγνοηθούν.

 3. sender avatar
  sender 24/08/2014 13:16:45

  Περισσότερο τους πονάει ο οικονομικός πόλεμος,με το εμπάργκο που κήρυξε η Ρωσία στα δυτικά προϊόντα.Θα το πληρώσει,κυρίως η Ευρώπη,πολύ ακριβά.Ο Πούτιν έκανε ματ.Εύχομαι μόνο να μην προχωρήσουν σε πιο ακραίες αποφάσεις.Αν αποφασίσει η Ευρώπη,να καταστήσει τον χώρο της πεδίο και άλλης θυσίας των πολιτών της, είναι τελειωμένη για πάντα.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ sender 25/08/2014 10:53:01

   Πολύ καλά νέα! Ευρωπαίοι αγρότες και επιχειρηματίες είναι εξοργισμένοι με τον ηλίθιο οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Η γαλλική κυβέρνηση παραιτήθη λόγω της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλουν οι κρετίνοι του Βερολίνου. Και επιτέλους η Γερμανία μπήκε επισήμως σε ύφεση! Με τέτοιες εξελίξεις, σύντομα θα καταρρεύσει τόσο η υποστήριξη της ΕΕ στους ναζιστές του Κιέβου, όσο και η καταστροφική πολιτική λιτότητας στην οποία οι κρετίνοι του Βερολίνου έχουν καταδικάσει τους ευρωπαϊκούς λαούς.

   • sender avatar
    sender @ pythagorean 25/08/2014 12:30:52

    Μακάρι,pythagorean,να σταματήσει γρήγορα το μακελειό στη Αν.Ουκρανία.Οχι άλλο αίμα πολιτών της Ευρωπαϊκής ηπείρου!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.