#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/10/2011 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο "πόλεμος" Ελλήνων-Γερμανών διεθνές θέμα
Η σκοτεινή σκιά της γερμανικής πίεσης για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ξεζουμίζουν τους Έλληνες, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ιστορικές αντιπαλότητες, και την θύμηση της ολικής καταστροφής της χώρας που της προκάλεσε η  ναζιστική Γερμανία πριν από 65 χρόνια.

Ήδη κυκλοφορούν γελοιογραφίες που παρουσιάζουν την τρόικα ως βλοσυρούς στρατιώτες με γερμανική στολή, ενώ κάποιοι Έλληνες άρχισαν να δυσανασχετούν με τους Γερμανούς τουρίστες που πλημμυρίζουν τα αρχαία ελληνικά μνημεία.

Ο γελοιογράφος της φιλελεύθερης Ελευθεροτυπίας  Στάθης Σταυρόπουλος έχει ζωγραφίσει δεκάδες τέτοιες γελοιογραφίες τους τελευταίους μήνες, παρουσιάζοντας ακόμη και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο να χαιρετά ναζιστικά. Όπως λέει, «χρησιμοποιώ συμβολικά τις γερμανικές στολές… αυτό που δείχνω είναι πως ότι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί κάποτε με τα όπλα, το καταφέρνουν σήμερα με οικονομικά μέσα».

Μια από τις γελοιογραφίες του Σταυρόπουλου, που δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου, δείχνει έναν Γερμανό στρατιώτη να παρακολουθεί τον Βενιζέλο την ώρα που αυτός διατάζει έναν πολίτη να πληρώσει ακόμη περισσότερα χρήματα σε φόρους.

Μια άλλη γελοιογραφία δείχνει έναν στρατιώτη καβάλα στον Βενιζέλο να τον ρωτάει γιατί είναι κενή η  λίστα των ονομάτων της εργασιακής εφεδρείας, που αφορά σε έναν νέο νόμο που προβλέπει την απόλυση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων. Ένας νεαρός Έλληνας απαντά στον στρατιώτη: «Είναι κενή, όπως και εσείς εξοντώσατε τους κομμουνιστές, τους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους, τους τσιγγάνους, και τους ψυχασθενείς κάποτε», συγκρίνοντας την τρόικα με τους Ναζί.

Ο πόλεμος, στη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα υπέστη μια σκληρή κατοχή και τεράστιες απώλειες, συνεχίζει να αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα, παρά την σκληρή ένοπλη αντίσταση των Ελλήνων εκείνης της περιόδου.

Κάποια ελληνικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την σημερινή ελληνική κυβέρνηση ως «δοσιλογική», μια λέξη που παραπέμπει σε προδότες, όπως αυτοί που στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς.

 

Αδιαφορώντας για τις βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους, την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια οδυνηρή δόση νέων μέτρων λιτότητας, για να εξασφαλιστεί η εκροή της 6ης δόσης βοήθειας από πλευράς ΕΕ και ΔΝΤ, και να μπορέσουν έτσι να πληρωθούν οι λογαριασμοί λειτουργίας του κράτους.

Για τους απλούς Έλληνες, η γερμανική εμπλοκή στα ζητήματά τους, τους προκαλεί παγωμάρα. Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ΕΕ στην Ελλάδα Horst Reichenbach γίνεται πολύ συχνά στόχος διακωμώδησης στα ελληνικά ΜΜΕ, που συνδυάζουν το επίθετό του με το Τρίτο Ράιχ.

«Τους μισούμε. Θέλουν να αγοράσουν τσάμπα τα μνημεία μας και τα νησιά μας…», λένε κάποιοι, που ανησυχούν ότι τα πλούσια κράτη ζητάνε τέτοιου είδους εγγυήσεις για τα δάνεια που δίνουν. Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απορρίπτει όλα αυτά που υπονοούνται από κάποια κράτη, ως «προσβολές».

‘Όλος αυτός ο θυμός εναντίον των Γερμανών, έχει να κάνει με πολλές δεκαετίες πικρίας εξαιτίας του ότι οι Γερμανοί, για πολλούς Έλληνες, δεν αποζημίωσαν τη χώρα για τις καταστροφές και τις θηριωδίες του πολέμου. Ο 89χρονος Μανώλης Γλέζος, που ρίσκαρε τη ζωή του το 1941, κατεβάζοντας την γερμανική σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη, ζητάει από το Βερολίνο να διασώσει την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι της χρωστάει τουλάχιστον $40 δισεκατομμύρια.

Ακόμη και πριν από το πρώτο πακέτο βοήθειας του Μάιου του 2010, οι εντάσεις σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις ήταν έντονες. Τον Φεβρουάριο του 2010, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε δηλώσει πως οι Γερμανοί θα έπρεπε πρώτα να πληρώσουν τις οφειλόμενες αποζημιώσεις, και μετά να ασκήσουν κριτική στην Ελλάδα για τα ελλείμματά της.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος έριξε λάδι στη φωτιά, υποστηρίζοντας ότι οι Γερμανοί ποτέ δεν επέστρεψαν τον χρυσό που έκλεψαν από την Τράπεζα της Ελλάδας. «Δεν λέω πως πρέπει οπωσδήποτε να το επιστρέψουν, αλλά θα μπορούσαν τουλάχιστον να μας πουν ένα ευχαριστώ», λέει.

Το Βερολίνο απέρριψε τις κατηγορίες, και επίσης αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί κάποιων σχολίων που έκανε ο Πάγκαλος σε μια πορτογαλική εφημερίδα, λέγοντας πως η σκληρή γραμμή της Γερμανίας οφείλεται σε μια ηθική, και ρατσιστική της προσέγγιση, που βασίζεται στη πεποίθηση ότι οι Έλληνες δεν εργάζονται αρκετά.

Η Γερμανία πλήρωσε την Ελλάδα $67 εκατομμύρια σε πολεμικές αποζημιώσεις στη δεκαετία του 1960, και έκτοτε αρνείται να πληρώσει περισσότερα.

 

Reuters

http://www.reuters.com/article/2011/10/26/us-greece-germany-relations-idUSTRE79P3LN20111026

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τρικεράτωψ avatar
  Τρικεράτωψ 28/10/2011 11:14:57

  τα οποία 67 εκατομμυρια να υποθεσουμε ότι πήγαν σε αποζημιώσεις πληγέντων, έ;

 2. NEOTERA avatar
  NEOTERA 28/10/2011 12:14:42

  Αυτός ακριβώς είναι ο αγγλοαμερικάνικος σχεδιασμός. Να μας βάλουν μπροστά στη λυσσαλέα κόντρα τους με τους γερμανούς, την οποία αποκρύπτουν από το κοινό τα ντόπια μήντια Αυτό είναι το έργο που επιτέλεσε ο γιωργάκης για την πατρίδα του βάζοντας μας στο ΔΝΤ και υποχρεώνοντας τους ευρωπαίους να συμπράξουν στην καταστροφή της ελλαδάρας.

  • Καλλίξενος avatar
   Καλλίξενος @ NEOTERA 29/10/2011 08:16:33

   Κάτι μου βρώμαγε αλλά δεν μπορούσα να ξεκαθαρίσω τι ήταν. Απ την άλλη διαισθάνομαι ότι η κα Μέρκελ προσπαθεί να επιβάλλει την εξουσία των αιρετών πολιτικών απέναντι στην εξουσία των τραπεζιτών. Ενδιαφέρουσα άποψη. Έχεις στοιχεία;

 3. ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ avatar
  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 29/10/2011 10:37:00

  Μηπως οι πολεμικές αποζημιώσεις ήταν ενα από τα ανταλλάγματα του εθνάρχη για την εισοδό μας στην Ε.Ε.; Μήπως λέω!!!!!!!

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 29/10/2011 12:25:08

  Είμαστε συλλογικά ηλίθιοι. Αντί να δούμε, σαν υπαίτιο για την κατάληξη, το πολιτικό μας σκηνικό, ψάχνουμε να ονομάσουμε "Γερμανούς κατακτητές" αυτούς που δέχονται να εκμεταλλευτούν, και δικαίωμά τους, αυτά που εμείς, ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ, τους προσφέρουμε για να μην εγκαταλείψουμε το ΒΟΛΕΥΤΙΚΟ μας σύστημα.

  Οι πονηριές τύπου "και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη" τέλειωσαν, αδέλφια! Ήρθε ο λογαριασμός! Και το άρθρο του Ρώϋτερ μας λοιδωρεί, αν καταλάβατε.

  Όσο για τις αποζημιώσεις της Κατοχής, σαν να ακούω την Μέρκελ να καγχάζει: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!

  Αν δεν βρεθεί τρόπος να ξαναμπούμε σε ανάπτυξη, πραγματική αυτή τη φορά, όχι δανεική ή επιδοτούμενη, το μέλλον είναι ζοφερό. Το λέει και η ΝΔ, αλλά σοβαρή πρόταση, που να στηρίζεται σε δικά μας λεφτά, δεν άκουσα μέχρι τώρα.
  Και παραμένουμε ακριβοί σε ότι παράγουμε.

 5. Reaper avatar
  Reaper 29/10/2011 14:32:46

  Ξεχάστε τις πολεμικές αποζημιώσεις...έχουν διαγραφεί...εξάλλου δεν θυμάμαι εγώ ποτέ επί καμιάς κυβέρνησης να πήγε η Ελλάδα (ως συντεταγμένο κράτος) την Γερμανία στα δικαστήρια για να πάρει τις αποζημιώσεις...Οπότε ποιος φταίει?..Οι Γερμανοί?...ποιος τόσα χρόνια γαλουχεί αυτούς και τους προδότες - υποτελείς τους?...Εάν έρθω εγώ σπίτι σας και αρχίζω να σπάω να βρίζω και να σας κάνω ότι θέλω θα το κάνω επειδή εσείς θα μου έχετε εκχωρήσει το δικαίωμα είτε σκοπίμως είτε από φόβο...Εμείς τους δώσαμε το δικαίωμα (οι κυβερνήσεις μας)...Εξάλλου η Μέρκελ κοιτάει και πολύ καλά κάνει τα συμφέροντα της πατρίδας της...Όταν οι δικοί μας κάποια στιγμή αρχίσουν να κοιτάνε τα δικά μας συμφέροντα και όχι των άλλων λαών τα συζυτάμε πάλι..!!

 6. Στάθης avatar
  Στάθης 29/10/2011 18:45:13

  Πράγματι, δεν ήταν μόνο αυτό ένα από τα ανταλλάγματα, αλλά επίσης και η εισροή στην τότε Δ. Γερμανία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών (κυρίως από τις τότε "επιτηρούμενες" και "ύποπτες" περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης) καθώς και άλλες παροχές σε είδος και χρήμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.