#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/04/2012 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο πραγματικός σκοπός της αμερικανικής αυτοκρατορίαςΟι μεγάλες αυτοκρατορίες, όπως η ρωμαϊκή και η βρετανική, ήταν «εξορυκτικές». Πέτυχαν, διότι η αξία των πόρων και του πλούτου που έβγαζαν από τους κατακτημένους τόπους, ξεπερνούσε την αξία της κατάκτησης και της διοίκησής τους.

Ο λόγος που η Ρώμη δεν επέκτεινε την αυτοκρατορία της προς τα ανατολικά και μέσα στη Γερμανία, δεν ήταν η στρατιωτική δυνατότητα των γερμανικών φυλών, αλλά ο υπολογισμός που έκαναν οι Ρωμαίοι, και που ήθελε το κόστος μιας τέτοιας απόπειρας να ξεπερνά την αξία των πόρων που θα κέρδιζαν.

Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία απέτυχε επειδή οι Ρωμαίοι εξάντλησαν το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους τους σε εμφύλιες διαμάχες μεταξύ τους με σκοπό την εξουσία.

Η βρετανική αυτοκρατορία απέτυχε, επειδή οι Βρετανοί εξαντλήθηκαν στο να πολεμάνε τους Γερμανούς σε δυο παγκόσμιους πολέμους.

Στο βιβλίο του The Rule of Empires (2010), ο Timothy H. Parsons αντικαθιστά τον μύθο της εκπολιτιστικής αυτοκρατορίας,  με την αλήθεια της εξορυκτικής αυτοκρατορίας.

Περιγράφει τις επιτυχίες των Ρωμαίων, του Χαλιφάτου, των Ισπανών στο Περού, του Ναπολέοντα στην Ιταλία, και των Βρετανών στην Ινδία και στην Κένυα όσον αφορά στην εξόρυξη πόρων. Μάλιστα, για να μειώσουν το κόστος της διακυβέρνησης της Κένυας, οι Βρετανοί εφηύραν την φυλετική ταυτότητα, και συνειδητοποίηση, «ανακαλύπτοντας» τοπικά έθιμα που λειτούργησαν προς όφελός τους.

Ο συγγραφέας δεν εξετάζει την αμερικανική αυτοκρατορία, αλλά στην εισαγωγή του αναρωτιέται αν πρόκειται όντως για αυτοκρατορία, αφού όπως λέει οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να κερδίζουν οφέλη απ αυτήν.

Μετά από οκτώ χρόνια πολέμου και κατοχής του Ιράκ, το μόνο που κέρδισε η Ουάσιγκτον είναι κάποια τρισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον χρέους, και καθόλου ιρακινό πετρέλαιο.

Μετά από μια δεκαετία, και πολλά τρισεκατομμύρια, πολεμώντας τους Ταλιμπάν, το μόνο που έχει να επιδείξει η Αμερική είναι ένα μικρό μέρος του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, που χρησιμεύει στη χρηματοδότηση των μυστικών αποστολών της CIA.

Οι πόλεμοι της Αμερικής είναι πανάκριβοι. Οι Μπους και Ομπάμα διπλασίασαν το εθνικό χρέος, και ο αμερικανικός λαός δεν έχει κερδίσει τίποτα. Ούτε πλούτο, ούτε άρτο, ούτε θέαμα. Τότε γιατί συμβαίνει αυτό που συμβαίνει;

Η απάντηση είναι ότι η αμερικανική αυτοκρατορία κερδίζει πόρους από τον αμερικανικό λαό, προς όφελος κάποιων μικρών ομάδων συμφερόντων που διοικούν τη χώρα. Το βιομηχανικό-στρατιωτικό  σύμπλεγμα, η Wall Street, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις, και το λόμπι των Εβραίων, χρησιμοποιούν την κυβέρνηση για να παίρνουν πόρους και πλούτο από τον λαό, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους.

Το αμερικανικό Σύνταγμα χρησιμοποιείται προς όφελος ενός κράτους ασφαλείας, και τα εισοδήματα των πολιτών αλλάζουν κατεύθυνση, και καταλήγουν στις τσέπες του 1% του πληθυσμού. Αυτός είναι  ο τρόπος λειτουργίας της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

Η «νέα αυτοκρατορία» είναι διαφορετική από την παλιά. Ολοκληρώνεται χωρίς κατακτήσεις. Ο αμερικανικός στρατός δεν κατέκτησε το Ιράκ, και αναγκάστηκε να αποχωρήσει πολιτικά από την κυβέρνηση μαριονέτα που εγκατέστησε στη Βαγδάτη η Ουάσιγκτον.

Ούτε στο Αφγανιστάν υπήρξε νίκη, αφού μετά από μια δεκαετία πολέμου, ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να μην ελέγχει τη χώρα.

Στη νέα αυτοκρατορία, η στρατιωτική νίκη δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ο πόλεμος. Από εκεί βγαίνουν τα κέρδη. Τεράστια ποσά από χρήματα των φορολογουμένων ρέουν προς την στρατιωτική βιομηχανία, ενώ η εξουσία πέρασε στα χέρια του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η αμερικανική αυτοκρατορία λειτουργεί, στερώντας πλούτο και ελευθερία από τους πολίτες των ΗΠΑ. Για αυτό και δεν πρόκειται να τερματιστούν οι πόλεμοι, και όταν τελειώνει ένας, αμέσως αρχίζει άλλος.

Θυμόσαστε τι είχε απαντήσει ο Ομπάμα όταν ανέλαβε την εξουσία και ρωτήθηκε για το ποιος είναι ο σκοπός των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν; Απάντησε πως δεν γνωρίζει, και πως ο σκοπός αυτός θα πρέπει να διευκρινιστεί!

Ποτέ του όμως δεν τον διευκρίνισε. Τον ανανέωσε χωρίς να μας πει τον σκοπό. Και δεν μπορεί να μας τον πει, αφού ο σκοπός αυτός έχει να κάνει με την αύξηση της ισχύος και του κέρδους για το βιομηχανικό-στρατιωτικό κατεστημένο, εις βάρος του αμερικανικού λαού.

Μεγάλοι αριθμοί Μουσουλμάνων έχουν βομβαρδιστεί και δολοφονηθεί, με τις οικονομίες και τις υποδομές των χωρών τους να έχουν καταστραφεί. Όχι όμως για να εξαχθούν κέρδη από αυτό.

Στη νέα αμερικανική αυτοκρατορία, τα κέρδη πηγάζουν από τους πολίτες της Αμερικής, που στερούνται τον πλούτο και την ελευθερία τους. Οι ξένοι λαοί απλά θυσιάζουν τις ζωές τους στον βωμό αυτής της αυτοκρατορίας.

Έτσι, όπως οι Μουσουλμάνοι νεκροί,  οι Αμερικανοί πολίτες αποτελούν και αυτοί τα θύματα αυτής της νέας αμερικανικής αυτοκρατορίας.

 

Του Paul Craig Roberts

http://www.foreignpolicyjournal.com/2012/03/28/empires-then-and-now/

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 03/04/2012 00:06:46

  Η χώρα που έριξε Την βόμβα.......
  .......που ακόμα σκοτώνει...........

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 03/04/2012 00:25:08

  "Το βιομηχανικό-στρατιωτικό σύμπλεγμα, η Wall Street, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις, και το λόμπι των Εβραίων, χρησιμοποιούν την κυβέρνηση για να παίρνουν πόρους και πλούτο από τον λαό, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους."

  "Η αμερικανική αυτοκρατορία λειτουργεί, στερώντας πλούτο και ελευθερία από τους πολίτες των ΗΠΑ. Για αυτό και δεν πρόκειται να τερματιστούν οι πόλεμοι, και όταν τελειώνει ένας, αμέσως αρχίζει άλλος."

  Πολύ καλό άρθρο διάλεξες να μεταφράσεις SA. Δείχνει και ξεκαθαρίζει πολλά για το ποιοι θέλουν την Κοσμοκρατορία μέσω των ΗΠΑ και είναι οι ίδιοι που πάνε να ξεκινήσουν σύντομα τον 3ο στη Μ.Α. για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με Ρωσία και Κίνα που είναι τα μεγάλα εμπόδια.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Γεώργιος Τ. 03/04/2012 08:20:57

   ...Η αμερικανική αυτοκρατορία λειτουργεί, στερώντας πλούτο και ελευθερία από τους πολίτες των ΗΠΑ. Για αυτό και δεν πρόκειται να τερματιστούν οι πόλεμοι, και όταν τελειώνει ένας, αμέσως αρχίζει άλλος...
   Όλο το ζουμί αυτής της νέας άποψης-θεωρίας.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Strange Attractor 03/04/2012 23:24:34

    Ποτέ το ζουμί δε βρίσκεται στον τρόπο που χρησιμοποιεί κάποιος να κάνει κάτι. Ποτέ στο ΠΩΣ. Στο ΠΟΙΟΣ και ΓΙΑΤΙ είναι το θέμα. Και η απάντηση του ΠΟΙΟΣ ήταν στο "“Το βιομηχανικό-στρατιωτικό σύμπλεγμα, η Wall Street, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις, και το λόμπι των Εβραίων, χρησιμοποιούν την κυβέρνηση για να παίρνουν πόρους και πλούτο από τον λαό, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους.” Η απάντηση στο ΓΙΑΤΙ: "στερώντας πλούτο και ελευθερία από τους πολίτες των ΗΠΑ (και όσων χωρών κατακτά προσθέτω)". Η υποδούλωση των λαών είναι ο στόχος.

 3. juliet avatar
  juliet 03/04/2012 08:43:34

  Τελικά μήπως το παιγνίδι εχει επεκτατικές διαστάσεις πλέον;και αποβαίνει για την αυτοκρατορία κερδοφόρο και για τους σκλάβους ολέθριο;
  Oι πόλεμοι που τιμωρούν ,τιμωρούν μόνο αθώους (1 εκατομμύριο παιδιά νεκρά ΙΡΑΚ)
  Οι πόλεμοι που κυρήττουν δικαιοσύνη ,σκορπούν αδικία(εθνοκάθαρση στους βομβαρδισμούς της Σερβίας ,βία και ξεριζωμός)

 4. S.P. avatar
  S.P. 03/04/2012 08:48:52

  Άστοχο και εντελώς αντιφατικό άρθρο. Αφ' ενός ψέγει τις ΗΠΑ γιατί δεν κερδίζουν από τους πολέμους, αφετέρου μιλά για "εξορυκτική αυτοκρατορία". Άλλο πάλι τούτο.
  Ο λαός και η νεολαία πρέπει να μάθει την αλήθεια, εκτός αν δεν του αρέσει, και του αρέσουν μόνο τα δανεικά με το ρουσφέτι.
  Βέβαια, διότι τον αποδεδειγμένα πιο δουλικό στους Αμερικανούς Α. Παπανδρέου, τον τιμούσε με ευρύτατες πλειοψηφίες και τον ψήφιζε ως τάχα και αντιαμερικανό. Ο ίδιος κατά τα αρχεία του Foreign Office πήγαινε στους Αμερικανούς την περίοδο 1974 - 1979 και έλεγε: "Εγώ θα επαναφέρω την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, βοηθήστε με."
  Εν τέλει χάρις στου Βρετανούς φτιάξαμε κράτος (Ναβαρίνο - Κόδριγκτον) και χάρις στους Βρετανούς και Αμερικανούς, κερδίσαμε ότι κερδίσαμε.
  Και κάτι ακόμη, από την μεγάλη εμπειρία μου στο εξωτερικό: Οι καλύτεροι άνθρωποι σε επίπεδο καθημερινής ζωής είναι οι Αμερικανοί: Χωρίς κόμπλεξ, δεν λένε ψέματα, τους αρέσει η γνώση και μπροστά στους μορφωμένους υποκλίνονται.
  Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί έχουν κοινοβούλιο εδώ και αρκετούς αιώνες, ενώ οι Γάλλοι έχουν ροπή προς το αστυνομικό κράτος από την εποχή του Ναπολέοντος και του Φουσέ, ο δε μέσος Γάλλος είναι σνόμπ. Γιατί δεν τα βάζουν με τους Γάλλους;

  • Βασιλική avatar
   Βασιλική @ S.P. 04/04/2012 20:46:14

   "Εν τέλει χάρις στου Βρετανούς φτιάξαμε κράτος (Ναβαρίνο – Κόδριγκτον) και χάρις στους Βρετανούς και Αμερικανούς, κερδίσαμε ότι κερδίσαμε."
   Προσπαθώ με το φτωχό μου το μυαλό να καταλάβω τι ακριβώς κερδίσαμε. Δεν φτιάξαμε κανένα κράτος χάρις στους Βρετανούς! Από την πρώτη στιγμή οι "φίλοι" μας οι Βρετανοί φρόντισαν να βοηθήσουν στην δημιουργία ενός βολικότατου για το στέμμα προτεκτοράτου .Αν κάποιος θεωρεί ως κέρδη ή ευεγερσία των Αγγλο-σαξόνων :
   - Τη δολοφονία Καποδίστρια .
   - Τα ληστρικά δάνεια που υποθήκευσαν την Ελλάδα από την πρώτη στιγμη .
   -Τον εμφύλιο 1823-1825 .
   -Την φυλάκιση του μεγάλύτερου ήρωα του αγώνα ,Θ. Κολοκοτρώνη .
   - Χρεοκοπίες κλπ
   Για να μην πάμε μακρυά τη βαλίτσα βάλτε όποιο θέλετε από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα μας από το 1821 μέχρι σήμερα και εμπλέκονταν οι Βρετανο-Αμερικάνοι και θα βγάλετε εύκολα συμπέρασματα για το αν κερδίσαμε ή χάσαμε.
   Η απάντηση στον κενό αντιαμερικανισμό δεν είναι η αμερικανοδουλεία ή η Βρετανοδουλεία και η οποιαδήποτε -δουλεία .
   Υ.Γ Έξυπνοι άνθρωποι υπάρχουν σε όλη την υφήλιο όμως δεν ζούν όλοι σε συνθήκες που να τους επιτρέπουν να μεγαλουργήσουν. Τελευταία ακούω πως δεν είναι καλό να είσαι Ιρανός επιστήμονας :) !!!!!

 5. S.P. avatar
  S.P. 03/04/2012 08:56:22

  Έλεος πια με τον κενό αντιαμερικανισμό. Στις 100 ανακαλύψεις σήμερα που μιλάμε (Διδίκτυο - επικοινωνίες κ. λ. π. ... ) και που αλάζουν την ζωή του ανθρώπου οι 95 είναι βρεττανο - αμερικανικές.

  • juliet avatar
   juliet @ S.P. 03/04/2012 10:13:01

   S.A
   καλημέρα,
   Η διαφορά αυτών των χωρών ήτανε ότι μπορούσες να έχεις αναγνώριση ακόμη και αν δεν ήσουνα του ''libro doro''.H καταγωγή δεν ήτανε διαβατήριο ,ήξεραν να ξεχωρίζουν τα μυαλά και να τα προωθούν .Οσοι θεωρήθηκαν άχρηστοι στις ''έξυπνες κοινωνίες '' εκεί μεγαλούργησαν.Αυτό πρέπει να το αναγνωρίζουμε ,όπως θα πρέπει να δεχόμαστε και τις δικές μας ευθύνες για το σκοταδισμό ,τους κομματικούς στρατούς ,τις ηλίθιες προκαταλήψεις ,τους ψευτοαριστοκρατισμούς.Χαχαχα,ο ΑΠΓ ,έβριζε τους Αμερικάνους ,ο Σημίτης ευχαριστουμε τους Αμερικάνους ,ο ΓΑΠ μας παρέδωσε και εμείς αντιαμερικάνοι.Οι άλλοι φταίνε εμείς παρασυρθήκαμε.
   Καλώς ήλθε στη χώρα που ο καθένας κάνει υποκλίσεις μέχρι να κάνει τη δουλειά του και μετά δεν σε γνωρίζει.

   • S.P. avatar
    S.P. @ juliet 03/04/2012 10:17:54

    Καλημέρα Juliet,
    έχεις απόλυτα δίκιο.

    • juliet avatar
     juliet @ S.P. 03/04/2012 10:24:03

     S.P,
     εκ παραδρομής έγραψα το Ρ , Α ,συγγνώμη .
     Η απάντηση ορθά ήτανε στο δικό σου σχόλιο.

     • S.P. avatar
      S.P. @ juliet 03/04/2012 10:25:03

      Το είδα, δεν πειράζει!!!

  • avanti avatar
   avanti @ S.P. 03/04/2012 11:13:46

   Ε, άμα οι 95 από τις 100 ανακαλύψεις είναι Βρεττανο - Αμερικανικές και αλλάζουν την ζωή της ανθρωπότητας, χαλάλι, ας πεθαίνουν και μερικά εκατομμύρια αθώοι από δω και απ' εκεί, τι σημασία έχει, άχρηστα πλάσματα, επιβαρύνουν το περιβάλλον καταναλώνοντας και δεν προσφέρουν τίποτα το δημιουργικό.

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ S.P. 03/04/2012 14:32:39

   Ζήτω ο Αμερικανικός λαός, είμαστε αλληλέγγυοι!
   http://www.youtube.com/watch?v=qSuqXyjV5sI

   • avanti avatar
    avanti @ daughter of mercy 03/04/2012 16:12:56

    Ξέρω τι γίνεται από πρώτο χέρι, σήμερα όλο και πιό πολλοί Αμερικανοί πολίτες είναι φοβισμένοι, ακόμη και αυτοί που έχουν μία δουλειά και ζούν κάπως αξιοπρεπτώς, φοβούνται για την επόμενη μέρα, όπως και εμείς.

    Κάθε μέρα προστίθενται και μερικά εκατομμύρια άνθρωποι απ΄όλο τον πλανήτη στη λίστα των φτωχών και εξαθλιωμένων. Ζούμε ίσως ένα παγκόσμιο πόλεμο, ή μήπως ακόμη ζούμε στον μεσαίωνα?

 6. S.P. avatar
  S.P. 03/04/2012 17:25:22

  Θα γεράσω και θα ακούω ότι η Αμερική έχει κρίση και όπου να είναι καταρρέει.
  Εσάς όμως που έχετε ειρωνικό ύφος τι σας έκαναν οι ΗΠΑ;
  Άλλωστε οι καιροί άλλαξαν και δεν χτίζεται καριέρα (πασοκ, Λαλιώτης, Κουτσιόγωργας, κ. λ. π.) τώρα πια με έναν υποκριτικό και παρωχημένο αντιαμερικανισμό.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ S.P. 03/04/2012 23:21:07

   Και η Ντόρα και οι όμοιοί της (π.χ. Μάνος,ΓΑΠ) είδαμε που κατέληξαν την Ελλάδα με το νεοφιλελευθερισμό αμερικανικού τύπου που προσπαθούν βίαια μέσω των εντολών ΔΝΤ-ΕΕ να εφαρμόσουν στο λαό μας. Όλοι θα σαρωθούν αλλά περισσότερο όσοι στήριξαν και στηρίζουν φασιστικά-φαρισαϊκά καθεστώτα τύπου ΗΠΑ. Και θα χαρώ απέραντα αν ζήσω πολύ λίγα χρόνια ακόμη να δω την τελική καταστροφή της χώρας που έκανε περισσότερο κακό στον πλανήτη από όλες τις αυτοκρατορίες στα λιγότερα χρόνια. Και θα κλαίνε πολλοί που θα χάσουν το Σύστημα και την εξουσία του που βρίσκεται και δρα μυστικά δεκαετίες με την κάλυψη των αμερικανικών κυβερνήσεων που υποτίθεται αποφασίζουν...

 7. Πυθέας avatar
  Πυθέας 13/04/2012 01:07:14

  Διαβάστε Ιστορία, για να δείτε οτι χωρις τις ΗΠΑ, η Ελλάδα σήμερα αν υπηρχε θα ειταν τα συνορά της μεχρι Λαμία.
  Το αρθρο δεν εχει αλλο σκοπό παρα να στρεψει τους Αμερικανους εναντίον της Κυβερνησης τους.
  Οι ΗΠΑ, ειναι και θα παραμείνει η παγκόσμια Αυτοκρατορία, και ειμαστε βλάκες που τις εχουμε κυρίξει το πόλεμο. Στραβομάρα εχουμε να ρίξουμε μια ματιά στήν πολιτικη των Εβραίων.
  Μισούμε τη χώρα απο ζηλεια και ακουλουθούμε το χορό της Παπαρήγα "Αμερικάνοι Δολοφώνοι κ.λ.π."
  Ισως να επρεπε να μας αφήσουν το 1949 να γινουμε Αλβανία με τις αδελφες μας τις γυναικες μας και τις μαναδες μας Μπαριερισες κ.λ.π. στη Δύση.

 8. Όλγα avatar
  Όλγα 13/04/2012 15:52:53

  Συμφωνώ ότι ο πραγματικός σκοπός της αμερικανικής αυτοκρατορίας είναι ο πόλεμος. Γιατί κάνουνε συνέχεια νέους πολέμους ενώ μας κάνουνε πλύση εγκέφάλου με νέες φιλοσοφίες που εξηγούνε το δικαίωμα στη χρήση βίας? Γιατί δεν αφήνουνε τους λαούς να ζήσουνε ελεύθεροι?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.