#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/12/2011 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο πραγματικός πόλεμος στο Ιράν

[caption id="attachment_137996" align="alignnone" width="575" caption="οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Ισφαχάν"][/caption]
 Κάτι συμβαίνει αυτό το διάστημα στο Ιράν, αλλά τι; Υπάρχουν διάφορες δυνάμεις που κινούνται ενεργά. Ποιες είναι όμως;

Εδώ και ημέρες, τα παγκόσμια ΜΜΕ μιλάνε πως θα γίνει πόλεμος με αφορμή  το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ποιος όμως θα τον πολεμήσει; Με ποιο σκοπό; Ποιες θα είναι οι μέθοδοι επίθεσης;

Την περασμένη εβδομάδα, οι Times of London δημοσίευσαν άρθρο σε σχέση με την έκρηξη στο Isfahan, που χαρακτήριζε τις εγκαταστάσεις ως εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου. Δεν υπάρχει όμως τέτοιο εργοστάσιο εκεί. Αυτό που υπάρχει είναι μια μονάδα μετατροπής ουρανίου.

Μπορεί λοιπόν το εν λόγω εργοστάσιο να αποτελεί λογικό στόχο, αλλά δεν είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με ειδικούς, δεν αποτελεί στόχο προτεραιότητας για τη Δύση, που αυτό που θέλουν κυρίως είναι η εξουδετέρωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Όπως αναφέρει ο Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής J.E. Dyer, «οι δυτικές κυβερνήσεις αποφασίζουν τους στόχους τους με βάση κριτήρια τα οποία δεν δικαιολογούν την στοχοποίηση της μονάδας του Isfahan. Πρόκειται για ένα μέρος του δικτύου, που έχει ήδη ολοκληρώσει όλα όσα έπρεπε, για να δημιουργηθεί οπλοστάσιο. Εξάλλου, η μετατροπή ουρανίου είναι πλέον γνωστή τεχνολογία, και η Τεχεράνη θα μπορούσε να την ξανακάνει σχετικά σύντομα».

Έτσι, σύμφωνα με αυτού του είδους τις αναλύσεις, η επίθεση δεν πρέπει να έγινε από τα δυτικά κράτη. Τότε ποιος είναι αυτός που πραγματοποίησε την επίθεση;

Σύμφωνα με τον ειδικό επί ιρανικών θεμάτων του Foundation for Defense of Democracies Dr. Michael Ledeen, η επίθεση στο Isfahan, όπως και άλλες που προηγήθηκαν στην αεροπορική βάση Bidganeh, και σε δυο στρατόπεδα των φρουρών της επανάστασης, έγιναν από μέλη του αντικαθεστωτικού Πράσινου Κινήματος. Οι επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο ενός Ιρανού στρατηγού, και την καταστροφή 180 βαλλιστικών πυραύλων τύπου Shahab 3.

Ο αντικαθεστωτικός ακτιβιστής Daniel Ashrafi ανέφερε πως ο υπέρτατος ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei είχε προγραμματίσει επίσκεψη στην βάση Bidganeh την ημέρα της επίθεσης, αλλά καθυστέρησε να φτάσει.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον περασμένο Μάιο, όταν τα διυλιστήρια Abadan έγιναν στόχος επίθεσης την ώρα που τα επισκέπτονταν ο πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad.
Με δεδομένη τη μυστικότητα που επικρατεί σε σχέση με τα τεκταινόμενα στο Ιράν, οποιαδήποτε εκτίμηση για το τι ακριβώς συμβαίνει παραμένει έωλη.
Στην περίπτωση του Πράσινου Κινήματος, έχουμε μια οργάνωση που ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2009, και που εξελίχθηκε σε κανονικό επαναστατικό κίνημα.

Μη αρκούμενο στις διαμαρτυρίες, το κίνημα προσπαθεί τώρα να ανατρέψει το καθεστώς. Για αυτό και στοχοποιεί συστηματικά εγκαταστάσεις του καθεστώτος, και των Φρουρών της Επανάστασης. Όπως ανέφερε η Washington Post, από το 2010 έχουν πενταπλασιαστεί οι εκρήξεις στους ιρανικούς αγωγούς και στα διυλιστήρια. Όποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, έχει  βάλει στο μάτι τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, με τη μεγαλύτερη αξία. Και τώρα βάζει στο μάτι στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η κλιμάκωση των σαμποτάζ προσφέρει δυο σημαντικά μαθήματα στους πολιτικούς της Δύσης που σκέφτονται να εμποδίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Μας διδάσκει πως η άποψη που κυριαρχεί στη Δύση και που θέλει τον ιρανικό λαό να συσπειρώνεται γύρω από το καθεστώς του σε περίπτωση επίθεσης από την Δύση, είναι μια σαχλαμάρα.

Η επίθεση στο εργοστάσιο του Isfahan, από όποιον και αν έγινε, μας δείχνει ότι κάποιοι Ιρανοί είναι διατεθειμένοι να πλήξουν την πυρηνική προοπτική της χώρας τους, αρκεί έτσι να πληγεί και το καθεστώς της.

Πριν από 2 χρόνια ο Ομπάμα αποστασιοποιήθηκε από τις διαδηλώσεις των Πράσινων, μη θέλοντας, όπως είπε, η Αμερική να χάσει την αξιοπιστία της απέναντι στο Ιράν. Τώρα όμως βλέπουμε πως ο ιρανικός λαός δεν αγκαλιάζει το καθεστώς, ούτε τους μουλάδες. Αντιθέτως, όσο μειώνονται οι συνθήκες διαβίωσης, τόσο αυξάνεται και η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Έτσι φτάνουμε στους «φοιτητές» που επιτέθηκαν στη βρετανική πρεσβεία. Το καθεστώς τους απελευθέρωσε. Αυτό αποδεικνύει ότι ούτε φοιτητές ήταν, ούτε τα είχαν με την Βρετανία. Μάλλον πρόκειται για τραμπούκους του καθεστώτος, όπως ισχυρίστηκε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, σαν και αυτούς που επιτέθηκαν στους πράσινους διαδηλωτές το 2009.
Σύμφωνα με τα επίσημα ιρανικά ΜΜΕ, οι «φοιτητές» επιτέθηκαν στη πρεσβεία, επειδή εξοργίστηκαν που η Βρετανία αποφάσισε να διακόψει τους δεσμούς της με την ιρανική κεντρική τράπεζα. Οι πραγματικοί φοιτητές όμως έμειναν στο σπίτι τους, και άρα οι αιτιάσεις του Ομπάμα ότι μια ανάμιξη της Δύσης στα εσωτερικά του Ιράν θα ήταν αντιπαραγωγική, αποδεικνύονται λάθος.

Και ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται το τι ακριβώς συμβαίνει στο Ιράν, αφού δήλωσε πως ζητάει από  το καθεστώς «να τιμωρήσει τους υπεύθυνους». Υποκρίνεται δηλαδή πως άλλο το καθεστώς, και άλλοι οι υπεύθυνοι της επίθεσης… Κάτι που δεν ισχύει.

Αυτή η στάση του συμβαδίζει με την άρνηση του να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της ιρανικής κεντρικής τράπεζας, και της πετρελαϊκής του βιομηχανίας. Επιπλέον, η επιμονή του να κινείται μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι του βάζουν εμπόδια η Κίνα και η Ρωσία, αποδεικνύει ότι δεν είναι σοβαρός, όσον αφορά στην αποτροπή του ιρανικού πυρηνικού εξοπλισμού.

Ευτυχώς που η εγκατάλειψη από πλευράς Ομπάμα του παραδοσιακού ρόλου της Αμερικής ως ηγέτη του ελεύθερου κόσμου, δεν εμποδίζει τις κυβερνήσεις της Δύσης και τις τοπικές δυνάμεις ελευθερίας από το να συνεργάζονται με σκοπό τα κοινά τους συμφέροντα.

Η Βρετανία και η Γαλλία αντέδρασαν, συσπειρώνοντας τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη εναντίον της προσπάθειας της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Ομπάμα που επιμένει να χαρακτηρίζει το πυρηνικό Ιράν ως απειλή εναντίον του Ισραήλ και μόνο, οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για μια απειλή εναντίον της ασφάλειάς τους, αλλά και εναντίον της παγκόσμιας ασφάλειας.

Ο Ομπάμα ισχυρίζεται πως ένα εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο θα ανεβάσει τις παγκόσμιες τιμές. Οι Άγγλοι όμως το επιδιώκουν. Στη πραγματικότητα, ένα τέτοιο εμπάργκο θα ζημιώσει περισσότερο το Ιράν, από ότι την παγκόσμια οικονομία. Η Ευρώπη προμηθεύεται το 20-25% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, αλλά το ιρανικό πετρέλαιο αποτελεί μόλις το 5% του συνολικού πετρελαίου που εισάγεται στην Ευρώπη. Το κενό θα μπορούσε να το καλύψει η Σαουδική Αραβία, για να διατηρηθεί η σταθερότητα στις τιμές.

Με την Αμερική να απέχει από τον ηγετικό της ρόλο, έχει προκύψει ένας νέος συνασπισμός δυνάμεων που έχει σκοπό να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να τρομοκρατεί τον κόσμο.

Πρώτον, υπάρχει μια ιρανική αντιπολίτευση που προχωρά σε δολιοφθορές.

Δεύτερον, υπάρχει το Ισραήλ που είναι πλήρως αφοσιωμένο στο να εμποδίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Και τέλος, βλέπουμε ηγετικές χώρες της Ευρώπης, που θέλουν να πάρουν πρακτικά μέτρα εναντίον του Ιράν, προκειμένου να το εμποδίσουν από το να γίνει πυρηνική δύναμη.
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία αυτών των δυνάμεων. Ο βασικός τους στόχος θα πρέπει να είναι η ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η διακοπή των δορυφορικών υπηρεσιών που η Γαλλία παρέχει στο Ιράν μέσω της Eutelsat. Αν διακοπούν οι μεταδόσεις του καθεστώτος, μπει εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, και στηριχτούν ενεργά οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, τότε θα εμποδίζονταν το καθεστώς από τις επιδιώξεις του, και θα άνοιγε ο ορίζοντας για την ανάδυση των εσωτερικών δημοκρατικών δυνάμεων.

Η Αμερική θα μπορούσε να βοηθήσει σε όλα αυτά. Αλλά όπως μας δείχνουν οι εξελίξεις, οι στόχοι αυτοί μπορούν να εκπληρωθούν και χωρίς την συμμετοχή της.

The Jerusalem Post

http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=247815

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Idiot avatar
  Idiot 11/12/2011 13:47:04

  Αν αυτα που αναφερονται στο αρθρο ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα τοτε η Jerusalem Post παιζει το παιχνιδι της Μοσσαντ ανοικτα.
  Οσα δεν φτανει η αλεπου..

 2. Ignoramus avatar
  Ignoramus 12/12/2011 12:20:21

  τρωγονται στην γκλιτσα του τσομπανη οι εβρεοι

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.