Ο νέος ψυχρός πόλεμος θα είναι οικονομικός
18/06/2014 06:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο νέος ψυχρός πόλεμος θα είναι οικονομικός

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ξεκινήσει μια ολομέτωπη επίθεση στις δυτικές οικονομικές δυνάμεις, για να επιτύχουν ίση ισχύ στις αγορές.

Η Ρωσία και η Κίνα επεξεργάζονται ένα ισχυρό όπλο ενάντια στη Δύση. Δεν πρόκειται για κάποιο σύστημα πυραύλου ή μία δορυφορική κυβερνο-κατασκοπία: τα δύο έθνη έχουν ξεκινήσει μια ολομέτωπη επίθεση στις δυτικές οικονομικές δυνάμεις, για να επιτύχουν ίση ισχύ στις αγορές, σχολιάζει η Die Welt.

Μέχρι τώρα, οι δύο χώρες ήταν ανίσχυρες απέναντι στις δυτικές χώρες, σε αυτό το μέτωπο. Από το σημαντικότερο νόμισμα (δολάριο) και τις παγκόσμιες νομισματικές συναλλαγές με Visa και Mastercard, ως τους πανίσχυρους οίκους αξιολόγησης, οι χρηματοπιστωτικές αγορές λειτουργούν με δυτικούς ρυθμούς. Η αντιπαράθεση στις εν λόγω αγορές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για να γίνουν πολιτικές και στρατιωτικές υπερδυνάμεις. Έτσι, η Ρωσία και η Κίνα σχεδιάζουν να αλλάξουν το status quo, σχηματίζοντας το δικό τους οργανισμό αξιολόγησης. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει μια συμφωνία για το σκοπό αυτό. Σε ένα πρώτο στάδιο, ο νέος θεσμός θα αξιολογήσει τα κοινά επενδυτικά σχέδια, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στην Κίνα. Ο οργανισμός θα πρέπει να κατασκευαστεί με βάση τα υπάρχοντα μοντέλα.

«Η ιδέα είναι οι αξιολογήσεις να είναι εντελώς απολιτικές», ανέφερε δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ταρακουνηθεί από τους τρεις μεγάλους καθιερωμένους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τους Standard & Poors, Moody και Fitch, οι αξιολογήσεις των οποίων σήμερα κυριαρχούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι οργανισμοί βαθμολογούν την πιστοληπτική ικανότητα και των κρατών και των επιχειρήσεων. Η βαθμολογία τους παίζει αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό των όρων υπό τους οποίους τα χρήματα μπορεί να δανείζονται στις αγορές.

Η Μόσχα πρόσφατα ανακάλυψε πόσο ακριβή μπορεί να είναι μια αρνητική εκτίμηση. Οι κορυφαίοι οίκοι S&P και Moodys υποβάθμισαν τη Ρωσία, λόγω της κρίσης στην Κριμαία, και η Fitch απείλησε να κάνει το ίδιο. Σύμφωνα με την S&P, η χώρα με τη μεγαλύτερη επιφάνεια στον κόσμο έχει βαθμολογηθεί μόλις ένα βαθμό πάνω από τα «σκουπίδια» και η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη με τους άλλους δύο οργανισμούς.
Η αγορά ομολόγων αντέδρασε έντονα στις υποβαθμίσεις. Τα επιτόκια εκτοξεύθηκαν τόσο που η Μόσχα έπρεπε να καταρτίσει σχέδια για έκδοση νέων κρατικών ομολόγων. Οι υποβαθμίσεις επίσης κατέστρεψαν το ρούβλι και τα αποθέματα στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Μετά την υποβάθμιση της S&P στο τέλος του Απριλίου, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε να παρέμβει και αύξησε το βασικό της επιτόκιο για να σταματήσει η φυγή των επενδυτών από τη χώρα.

Η Μόσχα υπαινίχθηκε πολιτικά κίνητρα στις αξιολογήσεις των Δυτικών οίκων και τώρα φαίνεται να εκδικείται με αυτή τη νέα συνεργασία με το Πεκίνο. Πράγματι, η Κίνα ήταν επίσης δυσαρεστημένη με την επεξεργασία των μεγάλων δυτικών εταιρειών αξιολόγησης και είχε δημιουργήσει το δικό της πρακτορείο, το Dagong, το οποίο θα ενταχθεί πλέον στη νέα ρωσο-κινεζική εταιρεία. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της Δυτικής και της πιστοληπτικής ικανότητας και του Dagong. Ενώ οι Moody και Fitch δίνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά μέσο όρο πάνω από ΑΑΑ, το Dagong την αξιολογεί με Α-, δηλαδή έξι βαθμούς χαμηλότερα.

Διαφορετικά πρότυπα

Η Ρωσία και η Κίνα τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα με την Dagong: το Πεκίνο παίρνει ΑΑΑ και η Ρωσία παίρνει ένα Α, το οποίο το θέτει δύο βαθμούς υψηλότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Δυτικές υπηρεσίες αξιολογούν τη Ρωσία τρεις βαθμούς κάτω από τις ΗΠΑ και την Κίνα δύο βαθμούς κάτω.
Η Dagong βασίζει τις αξιολογήσεις της περισσότερο σε θεμελιώδη στοιχεία, όπως ο λόγος του χρέους, όπου τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετρημένες σε σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις, οι υποχρεώσεις της Μόσχας δεν φτάνουν καν το 13%. Αυτό όσον αφορά το ακαθάριστο χρέος. Αν συμπεριλάβετε τα συναλλαγματικά διαθέσιμα από την εταιρεία κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων στην οποία πηγαίνει μέρος των ενεργειακών εσόδων, τότε η Ρωσία δεν έχει χρέος. Ο λόγος του χρέους της Κίνας είναι 20% σε σύγκριση με την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, όπου είναι πάνω από 100%.

Όμως, οι ΗΠΑ έχουν το σημαντικότερο νόμισμα και μπορούν να τυπώνουν δολάρια ανά πάσα στιγμή για να πληρώνουν τα χρέη τους. Και η χώρα των απεριόριστων ευκαιριών έχει μια καλή πιστωτική ιστορία, ενώ η Ρωσία είχε χρεοκοπήσει το 1998. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η φυγή κεφαλαίων από τη χώρα έχει αυξηθεί σημαντικά. Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μόνο, ένα ισοδύναμο 50 δισ. δολαρίων έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Οι Δυτικοί οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικά κριτήρια για τις αξιολογήσεις τους από την κινεζική Dagong. Ο τρόπος που λειτουργεί ο Moody επίσης έχει προκαλέσει ενόχληση στην Ευρώπη και η Γηραιά Ήπειρος ήθελε να δημιουργήσει τον δικό της οίκο. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιήσει το σχέδιο.

Άλλα όπλα

Η δημιουργία ενός νέου οργανισμού αξιολόγησης είναι ένα πράγμα, αλλά η αποδοχή εκ μέρους των μεγάλων οικονομικών παραγόντων είναι ένα άλλο. Όσο η παγκόσμια οικονομία κρέμεται από την κάθε λέξη των τριών βασικών δυτικών οίκων, κάθε ανταγωνισμός θα είναι δύσκολος. Η Dagong δεν έχει κάνει ακόμα το πρώτο βήμα και αυτό είναι κάτι που τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα σαφώς θέλουν να αλλάξουν.

Η δημιουργία του δικού τους οργανισμού αξιολόγησης είναι απλώς άλλο ένα βήμα των δύο δυνάμεων στον αγώνα κατά της οικονομικής υπεροχής της Δύσης. Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν άλλα μέτρα κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία της δικής τους τράπεζας ανάπτυξης για να ανταγωνιστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου η ισχυρή δομή εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει τον Δυτικό μεταπολεμικό κόσμο και στο οποίο οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ελάχιστη επιρροή.
Επιπλέον, οι δύο χώρες επιθυμούν να περιορίσουμε την κυριαρχία του δολαρίου. Η Ρωσία σχεδιάζει την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση στην οποία το ρούβλι θα είναι το κύριο νόμισμα συναλλαγών. Και η Κίνα θέλει ένα μεγαλύτερο ρόλο για το γιουάν της (RMB) στο εξωτερικό εμπόριο. Όλες οι οικονομικές συναλλαγές σε δολάρια γενικά διαχειρίζονται από τις τράπεζες των ΗΠΑ και έτσι γίνονται μέρος της Δυτικής σφαίρα επιρροής. Αυτό ισχύει και για τα συστήματα πληρωμών που διαχειρίζονται οι αμερικανικοί κολοσσοί Visa και Mastercard. Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κριμαία, οι εταιρείες πιστωτικών καρτών σταμάτησαν τις πληρωμές στους πελάτες της Τράπεζας Rossiya και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε και σ’ αυτό. Ο Πούτιν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας εθνικής εταιρείας για πιστωτικές κάρτες που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα εθνικό σύστημα πληρωμών. «Εμείς πρέπει να το κάνουμε σίγουρα και θα το κάνουμε», είπε. Οι διάφορες δράσεις θυμίζουν κάπως τον εξοπλισμό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου: Η Ρωσία και η Κίνα φαίνεται να ετοιμάζουν πυρετωδώς μια επαρκή αντεπίθεση, σε περίπτωση «συνολικού» οικονομικού πολέμου με τη Δύση.

http://www.welt.de/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 18/06/2014 07:52:07

  Η ρωσία πάσχει από μικρομεγαλισμό. Έχει το ίδιο ΑΕΠ με την Ιταλία αν και έχει 3πλάσιο πληθυσμό! Δεν παράγει τίποτα, απλά εξάγει ρωσίδες και φυσικούς πόρους. Έχει μεν διατηρήσει υψηλή τεχνολογία (κατασκευάζει αξιόπιστα όπλα) αλλά δεν θα βρείτε πουθενά να αγοράσετε ούτε καρφίτσα ρώσικη. Με αυτά τα δεδομένα ΔΕΝ είναι υπερδύναμη. Και με έναν πληθυσμό που δεν είναι πια 300 εκ.+ αλλά 143κάτι σε ένα πλανήτη που δεν έχει πια 4 δις κόσμο όπως της εποχή της Σοβιετίας, αλλά 7 δις, επίσης δεν είναι υπερδύναμη. Η ελλάδα μονη της έχει περισσότερους αυτοκινητόδρομους απο την τεράστια ρωσία και γενικότερα υποδομές! Το νόμισμά της έχω την εντύπωση έχει χάσει μέγα μέρος της αξίας του τα τελευταία 2 χρόνια. Δεν ξέρω αν έχασε το 20% όπως το νόμισμα της τουρκίας, αλλά οπψσδήποτε τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Δεν νομίζω ότι χώρες σαν την ρωσία, την τουρκία ή την αργεντινή θα σώζονταν από τον υπερ πληθωρισμό αν είχαν δικούς τους οίκους. Δεν ξέρω πόσο θα λαμβάνονταν στα σοβαρά εκτός αλλά ακόμη και εντός ρωσίας κάποιοι τέτοιοι ρωσικοί οίκοι ή θα ήτα σαν το russia today που δείχνει τελειωμένους απο το ποτό ινδιάνους στην αμερική να λένε ότι οι ΗΠΑ θα καταρρεύσουν εντός του έτους!
  Επίσης, η ρωσία ξεχνάει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη είναι η κίνα με 5 πλάσιο ΑΕΠ από την ίδια, με δίκτυο δρόμων ισάξιο της Αμερικής και της ευρώπης, με αμυτνική βιομηχανία που κάνει άλματα, με τεράστιο πληθυσμό, με παραγωγική βάση... Αλλά η ρωσία έχει κολλήσει στην Αμερική λες και είμαστε στο 1960. Μικρομεγαλισμός. Εύχομαι πάντως στην ρωσία να μην την ξεπεράσει και καμιά τουρκία (το εύχομαι και για το δικό μας καλό βεβαίως).

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ Άπαντα Επιστάμενος 18/06/2014 10:48:26

   Όπως και νάχει, ένας οίκος αξιολόγησης είναι μόνο τόσο σοβαρός, όσο σοβαρά τον παίρνουν οι πιστωτές διεθνώς. Λίγο δύσκολο να λάβουν σοβαρά υπόψη έναν οίκο που ελέγχεται από κρατικές δομές. Εν πάσει περιπτώσει, κάποια πράγματα δεν διατάσσονται. Αν φτιάξουν κάτι που αποδείξει στην πράξη την αξία του, θα περπατήσει, αλλιώς θα μείνουν με τις συμφωνίες στο χέρι.

  • GregA avatar
   GregA @ Άπαντα Επιστάμενος 18/06/2014 11:00:17

   Η προσέγγισή σου είναι επιλεκτική. Παραβλέπεις σημαντικά στοιχεία όπως, - Η Ρωσία έχει τεράστιο πλούτο Α' υλών, την οποία στερείται η Κίνα και έχουν οι ΗΠΑ, - Η Ρωσία μετά τον Γιέλτσιν έχει τεράστια ανάπτυξη και αναμορφώνει τη παραγωγική της δομή, - Με 8-13% (ανάλογα με τον υπολογισμό) δημόσιο χρέος, αποδεικνύεται η οικονομική της υγεία. - Οι Δημόσιες επενδύσεις δεν υλοποιούνται με δανεισμό, αλλά με τα πλεονάσματα της. Γι' αυτό στερείται υποδομών τις οποίες καλύπτει με ταχύτατο ρυθμό, όπως π.χ. το Σότσι. Επένδυσε 30δις με στόχο όχι μόνον τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, το grand prix, αλλά και τη ανάπτυξη μιας ολόκληρης παραδοσιακά τουριστικής περιοχής Ο μικρομεγαλισμός που αναφέρεις χαρακτηρίζει μάλλον τη πολιτεία της Ε.Ε. παρά τη Ρωσία. Η οικονομία της Ε.Ε. - πλην της Γερμανίας - βασίζεται στη προστιθέμενη αξία, με μηδενικές Α' ύλες και μα γερασμένο πληθυσμό. Την ώρα που η Ρωσία έχει μια δυναμική οικονομία με ουσιαστικές βάσεις. Γιατί η Κίνα βλέπει τη Ρωσία σαν εταίρο και την Ε.Ε. μόνο σαν πελάτη; Εν κατακλείδι η Ρωσία είναι προκλητικά δελεαστικός εταίρος για αναπτυσσόμενες οικονομικές δυνάμεις την ώρα που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει το μέλλον με τρόμο.

  • aegian light avatar
   aegian light @ Άπαντα Επιστάμενος 18/06/2014 17:49:04

   Καλές οι οικονομικές αναλύσεις όμως όταν συζητάμε περί υπερδυνάμεων όλα καταλήγουν στην στρατιωτική ισχύ. Περίτρανα παραδείγματα οι κρίσεις στη Συρία και την Ουκρανία. Τα λοιπά είναι είναι αναλύσεις «τύπου» F.F και Economist oi οποίες μου φέρνουν στο νου τη παροιμία «όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.»

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 18/06/2014 17:21:22

  GregA,
  1)«Γιατί η Κίνα βλέπει τη Ρωσία σαν εταίρο και την Ε.Ε. μόνο σαν πελάτη;» Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ερμηνεύσουμε πως βλέπει η κίνα τον καθένα ή ότι έχει σημασία. Η κίνα είναι και αυτή εκτός συστήματος παγκόσμιας κυριαρχίας και προφανώς χρησιμοποιεί και την Ρωσία για να κερδίσει πόντους. Ωστόσο, στην συνεργασία τους ο αδύναμος κρίκος είναι η Ρωσία. 2) «Οι Δημόσιες επενδύσεις δεν υλοποιούνται με δανεισμό, αλλά με τα πλεονάσματα της. Γι' αυτό στερείται υποδομών τις οποίες καλύπτει με ταχύτατο ρυθμό» Πράγματι, η ρωσία έχει πολύ μικρό χρέος. Όσο για τις υποδομές…. Αν πας στο googleearthκαι δεις τους αυτοκινητοδρόμους της θα σε πιάσει γέλιο. Μόνοη Ουκρανία και η Ινδία είναι στα ίδια! Κυριολεκτικά η απείρως μικρότερη Ελλάδα έχει καλύτερες υποδομές! 3) «Ο μικρομεγαλισμός που αναφέρεις χαρακτηρίζει μάλλον τη πολιτεία της Ε.Ε. παρά τη Ρωσία». Η ΕΕ έχει 16 τρις ΑΕΠ, όσο περίπου και οι ΗΠΑ. Αν προσθέσουμε και άλλες δυτικές χώρες όπως Αυστραλία, καναδά, κτλ η Δύση έχει περίπου 40 τρις ΑΕΠ σε σύγκριση με τα μόλις … 2 δις της «υπερδύναμης» ρωσίας. 4) «με μηδενικές Α' ύλες και μα γερασμένο πληθυσμό..» Πράγματι η Γερμανία δεν έχει πρώτες ύλες. Αυτόδεν ισχύει όμως για άλλες χώρες στην Ευρώπη, για τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά κτλ. Όσο για τον γερασμένο πληθυσμό…. Ποιος σου είπε ότι δεν είναι γερασμένος ο πληθυσμός της Ρωσίας; Όχι μόνο είναι γερασμένος αλλά μειώνεται και λόγω της μετανάστευσης (200η χώρα στον πλανήτη όσον αφορά την (μη) αύξηση πληθυσμού). Η μέση ηλικία στην Ρωσία είναι 39 έτη ενώ στην Αγγλία πχ 40 έτη. Στην ρωσία 16% του πληθυσμού είναι κάτω από 14 ετών ενώ στην Αγγλία 17%!!! Επίσης, να πω ότι η μέση ηλικία στην Ρωσία θα ήταν μεγαλύτερη από 39 έτη, θα ήταν σαν τα 45 έτη της Γερμανίας αν οι ηλικιωμένοι ρώσοι δεν πέθαιναν πρόωρα εξαιτίας του προβληματικού συστήματος υγείας της Ρωσίας. Επίσης μόνο το 77% των 142 εκ. κατοίκων της χώρας είναι ρώσοι!!! Δηλαδή υπολόγιζε 108 εκατομμύρια ρώσοι σε 142 εκ. χώρα. Δυστυχώς δεν ξέρω ποιοις γεννάει περισσότερο οι ρώσοι της Ρωσίας ή οι μογγόλοι της Ρωσίας…. 5) «Η Ρωσία μετά τον Γιέλτσιν έχει τεράστια ανάπτυξη και αναμορφώνει τη παραγωγική της δομή» Το ΑΕΠ της ρωσίας ασφαλώς αυξήθηκε γρήγορα. Αλλά ήταν τόσο πολύ μικρό που μόνο πάνω μπορούσε να πάει. Αλλά ποια παραγωγική δομή αναμορφώνει η Ρωσία; Το μόνο που κάνει είναι πουλάει πρώτες ύλες. Ας πάρουμε το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας που έχει 3 φορές μικρότερο πληθυσμό. Κι όμως τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με ιταλικά προϊόντα. Κι όμως οι δρόμοι είναι γεμάτοι ιταλικά αυτοκίνητα. Κι όμως άπειρες οικιακές συσκευές είναι ιταλικές. Κι όμως άπειρες φίρμες ρούχων είναι ιταλικές. Άπειρα γεωργικά προϊόντα είναι ιταλικά. Αυτή είναι μία χώρα με παραγωγική βάση κι όχι η ρωσία! Να στο πω κι αλλιώς αν πας κάπου στην Ευρώπηπιο πιθανό είναι να βρεις ελληνικό προϊόν παρά ρώσικο! Παρότι η Ελλάς έχει μόλις 10 εκ. και συνεπώς η παραγωγή της είναι πολύ πιο μικρή! Παρόλα όσα λέω πάντως, δεν αμφιβάλλω ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε κάθε τομέα. Είναι εξάλλου ακόμη πολύ πίσω. Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αλλά ΔΕΝ είναι ΤΩΡΑ ανεπτυγμένη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.