#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/12/2012 17:02
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού και ο πόλεμος των ναρκωτικώνΟ νέος πρόεδρος του Μεξικού αναλάβει τα καθήκοντά του σήμερα, επιχειρώντας να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από τον αδυσώπητο πόλεμο κατά των ναρκωτικών στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που στοχεύουν στην τόνωση της ταχείας ανάπτυξης.

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο κληρονομεί μια οικονομία 1,2 τρις. Δολαρίων, η οποία υστερεί σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές, αλλά έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία δύο χρόνια, προσελκύοντας επενδύσεις ρεκόρ παρά τη συνεχιζόμενη εγκληματική βία.
Ο πρώην κυβερνήτης πρέπει να καταπιαστεί με την κληρονομιά του απερχόμενου προέδρου Φελίπε Καλντερόν - μια μάχη με τα καρτέλ των ναρκωτικών που μαίνεται και έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 60.000 ανθρώπων τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ εμποδίζει και την ανάπτυξη.

Επιστρέφοντας στην εξουσία το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), που κυβέρνησε το Μεξικό για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα, ο Πένια Νιέτο υπόσχεται ότι θα επικεντρωθεί στη μείωση των δολοφονιών και της εγκληματικότητας. «Σε τι αποσκοπώ;» είπε ο Πένια Νιέτο σε συνάντηση επιχειρηματιών του Μεξικού αυτό το μήνα. «Σε μια χώρα με μεγαλύτερη δημόσια ασφάλεια, έτσι ώστε οι Μεξικάνοι να μπορούν να ζήσουν πιο ειρηνικά». Λέει ότι θα προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και έργα υποδομής για την ανάπτυξη του εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα δώσει στους νέους μια εναλλακτική λύση στο έγκλημα. «Το κύριο πρόβλημα που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό είναι η κοινή πρόκληση της έλλειψης θέσεων εργασίας» σχολιάζει ο Εμίλιο Λοσόγια, στενός συνεργάτης του Πένια Νιέτο και πιθανό μέλος του υπουργικού συμβουλίου του.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Πένια Νιέτο κατά τη διάρκεια κατ' ιδίαν συνάντησης στο Λευκό Οίκο την Τρίτη ότι δεν θέλει μια «μονοθεματική» σχέση με το Μεξικό με βάση μόνο την κοινή ασφάλεια. Ο 46χρονος πρόεδρος θέλει να ανοίξει το μονοπώλιο πετρελαίου της Pemex για περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, μια ιδέα που οι αριστεροί αντίπαλοί του και μερικοί του συντηρητικού κόμματός του δεν υποστηρίζουν.

Το Μεξικό είναι έβδομο στον κόσμο στην παραγωγή πετρελαίου και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του πετρελαίου, αλλά η παραγωγή αργού έχει μειωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο σε σχέση με τα 3,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα που παρήγαγε το 2004 και ο Πένια Νέτο θέλει ο ιδιωτικός τομέας να βοηθήσει στην έρευνα για την εξόρυξη. Ελπίζει να μιμηθούν την επιτυχία της Petrobras, της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βραζιλίας η οποία εν μέρει  ιδιωτικοποιήθηκε. Η Βραζιλία ήταν για πολλά χρόνια ο αγαπημένος προορισμός των επενδυτών στη Λατινική Αμερική, προσφέροντας δύο φορές ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από αυτή του Μεξικού την τελευταία δεκαετία. Σήμερα το Μεξικό κερδίζει έδαφος και το 2012 έχει προσελκύσει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα από ότι τη Βραζιλία.

Ο Πένια Νιέτο σχεδιάζει επίσης να υποβάλει φορολογικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο πρώτο έτος της θητείας του, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα από τους φόρους, ένα βήμα που οι οίκοι αξιολόγησης λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας.

Το Κογκρέσο ενέκρινε αυτό το μήνα μια ευρύτατη εργασιακή μεταρρύθμιση που είχε προωθήσει ο Καλντερόν και το συντηρητικό Εθνικό Κόμμα Δράσης (PAN), σε ένδειξη συνεργασίας μεταξύ του PRI και του PAN που θα μπορούσε να αποτελεί καλό οιωνό για τη νέα διοίκηση. Αλλά ο Πένια Νιέτο χρειάζεται την πλειοψηφία.

Τα χέρια του είναι δεμένα από ένα εχθρικό Κογκρέσο και οι μεταρρυθμίσεις που επιχείρησε ο Καλντερόν όπως και οι αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική που επέβλεψε το 2008 ήταν σημαντικά αλλοιωμένες.

Μέχρι το δεύτερο μισό της διοίκησης Καλντερόν, η οικονομία μόλις που αναπτύχθηκε και σημείωσε μέση αύξηση μόλις 1,9% ετησίως στα 12 χρόνια εξουσίας του  PAN. Επιπλέον, το ποσοστό φτώχειας του Μεξικού αυξήθηκε σε 46,2% το 2010, από 44,5% το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.

Η κοινή γνώμη ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τη διαχείριση Καλντερόν στον πόλεμο των ναρκωτικών. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την GCE διαπίστωσε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Μεξικανών αισθάνονται ότι τα καρτέλ των ναρκωτικών έχουν κερδίσει τη μάχη με τις αρχές.

Ο Φεντερίκο Γκεβάρα, εκπρόσωπος της Τσιουάουα, της πολιτείας που έχει πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο των ναρκωτικών, επέκρινε τον Καλντερόν για την προσπάθεια να «πολεμήσει τη φωτιά με φωτιά» και αποκάλεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις του πολύ εφετζίδικες και χωρίς ουσία. «Ήταν σαν σκηνή από το ‘Αποκάλυψη Τώρα’ είπε, αναφερόμενος στην ταινία του Κόπολα.

Οι εικόνες με τα ακέφαλα πτώματα να κρέμονται από γέφυρες και φορτηγά γεμάτα με διαμελισμένα σώματα έχουν αποτυπωθεί στη συνείδηση ​​του λαού μετά από έξι χρόνια αμείλικτης βαρβαρότητας. Μερικοί Μεξικανοί ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα έρθει σε συνεννόηση με τα καρτέλ για να κατασταλεί η βία.

«Ο Πένια Νιέτο πρέπει να αλλάξει τη φύση του αγώνα. Νομίζω ότι θα υπάρξουν συμφωνίες με εμπόρους ναρκωτικών και  οι δολοφονίες θα μειωθούν» δήλωσε ο Ρούμπεν Μουνιόθ, καταστηματάρχης στη Σιουδάδ Χουάρες, μία από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη βία. Αλλά υπάρχει και σκεπτικισμός για το αν θα είναι αποτελεσματικό το σχέδιο του Πένια Νιέτο, να ενοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν από καιρό συγκρουστεί μεταξύ τους, σε μια ισχυρή μονάδα 40.000 ατόμων και όχι να καλέσει το στρατό να ηγηθεί του αγώνα.

«Η δημιουργία αυτής της νέας δύναμης κατά κάποιο τρόπο θα πρέπει να αλλάξει τη στρατιωτική μορφή σε πιο πολιτική», σχολιάζει ο Κάρλος Ραμίρες, εμπειρογνώμονας της Eurasia Group. «Είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα».

Καθώς η συζήτηση για πιθανή απελευθέρωση των ναρκωτικών μεγαλώνει στη Λατινική Αμερική, ειδικά αφότου δύο πολιτείες των ΗΠΑ νομιμοποίησαν την χρήση μαριχουάνας για λόγους αναψυχής, κάποιοι στον κύκλο του Πένια Νιέτο θέλουν να δουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να συγκρατούν την χρήση πιο επιθετικά. Ένας από τους συμμάχους του  Πένια Νιέτο, ο κυβερνήτης της Τσιουάουα Σεζάρ Ντουάρτε, έφτασε στο σημείο να πει ότι το Μεξικό θα πρέπει να νομιμοποιήσει την εξαγωγή της μαριχουάνας μετά τις ψηφοφορίες στην Ουάσιγκτον και το Κολοράντο.

Reuters.com

Πυθία 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.