#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/07/2011 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο νέος πονοκέφαλος της MerkelΈνα μέλος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Angela Merkel, της προκαλεί πονοκέφαλο. Την ώρα που η καγκελάριος προσπαθεί να περάσει τα μέτρα διάσωσης της Ελλάδας, ο Frank Schäffler οργανώνει την αντίσταση. Το μόνο που χρειάζεται είναι 20 ψήφοι στη Βουλή, ώστε να μπλοκαριστεί το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, αλλά και να κινδυνέψει το ευρώ.

«Αν η Ελλάδα θέλει να αποχωρήσει από το ευρώ, τότε της το συνιστώ», λέει. Αυτή η φράση αποτελεί την πεμπτουσία της πολιτικής του ατζέντας. Θέλει την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή. Πρόκειται για μια προκλητική πολιτική, που ελάχιστοι Γερμανοί πολιτικοί τολμούν να εκστομίσουν.  Ο πρώην ασφαλιστής Schäffler όμως το κάνει, και έτσι προκαλεί έναν τεράστιο πονοκέφαλο στη Merkel, η οποία αν δεν πετύχει να κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή επάνω σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, τότε κινδυνεύει η κυβέρνησή της.

Οι υπόλοιποι Γερμανοί πολιτικοί στηρίζουν την ελληνική διάσωση. Ο Schäffler όμως ζητάει από τους Έλληνες να πουλήσουν τα νησιά τους, να μαζέψουν λεφτά, ή να φύγουν από την ευρωζώνη.

Όταν η Bundestag θα ψηφίσει επί του επόμενου οικονομικού πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, και για το μέλλον του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, μέσω του οποίου η Γερμανία θα δώσει χρήματα, και όχι μόνο εγγυήσεις, ο Schäffler δεσμεύεται να τα καταψηφίσει, αλλά και να πείσει κι άλλους να κάνουν το ίδιο.

Για να υποστηρίξει τις απόψεις του, ταξιδεύει παντού εμφανιζόμενος όπου μπορεί. Δεν είναι χαρισματικός, ούτε διαθέτει κάποιο δίκτυο. Η δύναμη του έγκειται στο ότι θίγει ζητήματα ταμπού, κάτι για το οποίο το γερμανικό πολιτικό σύστημα δεν είναι προετοιμασμένο. Λέει την άποψή του, άσχετα αν αυτή πάει κόντρα στον φιλοευρωπαϊσμό του κόμματός του, ή αν δημιουργεί εμπόδια στην κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία αυτό συμμετέχει. Και η πλειονότητα των Γερμανών συμφωνούν μαζί του. Το 60% δεν επιθυμεί τη διάσωση της Ελλάδας, ενώ αρκετοί οικονομολόγοι προτείνουν μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σε μια πρόσφατη ομιλία του, ο 42χρονος  Schäffler περιγράφει το ευρώ με μελανά χρώματα. Οι κυβερνήσεις, λέει, παρανομούν για να αλληλοβοηθηθούν. Η ΕΚΤ κατάντησε χωματερή μη κερδοφόρων ομολόγων, και οι πολιτικοί υποτιμούν το ευρώ, όπως έκαναν οι αργυραμοιβοί του μεσαίωνα. Ο κόσμος χειροκροτεί ενθουσιασμένος. «Ο λαός με ζητά να ιδρύσω δικό μου κόμμα», λέει, «αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο…».

Και όσο το ευρώ καταποντίζεται, τόσο πιο πολλοί σπεύδουν να τον υποστηρίξουν. Όταν καταψήφισε το πρώτο πακέτο βοήθειας πέρσι, ήταν ο μόνος του FDP που το έκανε. Αργότερα κέρδισε δυο εσωκομματικούς υποστηρικτές, οι οποίοι και πολλαπλασιάζονται. «Με κάθε πακέτο βοήθειας, προκύπτουν δυο τρεις ακόμη…», λέει.

Η διάσταση του από την επίσημη κομματική γραμμή του έχει αποφέρει προσωπικά πολιτικά οφέλη. Η καριέρα του απογειώθηκε. Στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος, εξελέγη μέλος της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής. Παράλληλα εξελέγη αρχηγός του κόμματος στην περιοχή Ostwestfalen-Lippe.

Σε μια πρόσφατη ομιλία του επανέλαβε τη ρήση του Λένιν ότι «ο πιο σίγουρος τρόπος για να καταστραφεί ο καπιταλισμός είναι να θιγεί το νόμισμά του». Το ακροατήριό του είναι γεμάτο από πολιτικούς, τραπεζίτες, και οπαδούς των θεωριών του νομπελίστα Friedrich August von Hayek. Ο Hayek πίστευε στην κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα χρήματα. Σύμφωνα με τις θεωρίες του, αν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες κυκλοφορήσουν τα δικά τους νομίσματα, τα καλύτερα εξ αυτών θα επικρατήσουν. Ο Schäffler συμφωνεί, και σε αυτό ακριβώς στηρίζει τον ευρωσκεπτικισμό του. Το ευρώ δεν θα είχε καμιά ελπίδα σε μια τέτοια περίπτωση, λέει, αφού είναι ένα κακό νόμισμα. «Τα φτηνά χρήματα που δημιουργεί η ΕΚΤ, προκαλούν μια επίπλαστη ευμάρεια που δεν έχει καμία βάση», λέει.

Μπορεί οι απόψεις του να μη βρίσκουν πολλά ευήκοα αυτιά στη γερμανική Βουλή, αλλά η «επανάσταση» του άρχισε να επηρεάζει. Αίφνης, η Merkel και ο υπουργός Οικονομικών  Wolfgang Schäuble, άρχισαν να υποστηρίζουν το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Εν τω μεταξύ αρχίζει και ενισχύεται το κλαμπ των αντί-ευρωπαϊστών του γερμανικού κοινοβουλίου, που διοργανώνει και συναντήσεις. Πρόσφατα συναντήθηκαν μάλιστα και με τον ευρωσκεπτικιστή Lüder Gerken για να πάρουν επαγγελματικές συμβουλές.

Αν 20 μόνο βουλευτές καταψηφίσουν το πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, ή τον μηχανισμό στήριξης, η Merkel δεν θα πετύχει την απαραίτητη πλειοψηφία που χρειάζεται, και θα τα βρει σκούρα.

Θέλει όμως πραγματικά ο Schäffler να προκαλέσει προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών με το δικό του κόμμα; «Ναι», λέει, «τα πράγματα είναι σοβαρά…».

 

S.A.-Spiegel Online

http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,772969,00.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 09/07/2011 13:47:34

  Μήπως να κάνει και η Μέρκελ ό,τι και ο Γαπ..να του τάξει καμιά θεσούλα...
  ΥΓ: μετά από Σλέιτ, αλ τζαζίρας τώρα και σπιγελίλας SA;

 2. RYaN avatar
  RYaN 09/07/2011 16:05:57

  Οι Γερμανοί έχουν μπερδέψει το ευρώ με το μάρκο. Το ευρώ δεν είναι το δικό τους νόμισμα που το κακοποιούν οι άλλοι, είναι ένα κοινό νόμισμα. Αν δεν αντέχουν να ζουν μαζί με τους άλλους ας απομονωθούν - αυτοί θα χάσουν.

  Η Le Monde μόλις πριν λίγες μέρες βροντοφώναζε "υποτιμείστε το ευρώ".

  Ας αφήσουν, λοιπόν, τις προφάσεις "εν αμαρτία" που λένε ότι για όλα φταίει η Ελλάδα και ας δουν κατάματα τα spreads της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

  Βαρεθήκαμε να ακούμε ότι για όλα φταίνε οι Έλληνες τη στιγμή που έχει ξεσπάσει μία συστημική κρίση στην ευρωζώνη, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στη δυσκολία της Γερμανίας να αποδεχτεί την ολοκλήρωση του ευρώ. Αυτοί άφησαν το ευρώ "κουτσό άλογο" για να μπορούν να ξιφουλκούν κατά δικαίων και αδίκων, όταν αυτό ωφελεί τον ντόπιο πολιτικαντισμό τους.

  Κάποιοι Γερμανοί πιέζουν αφόρητα την Ελλάδα να γυρίσει στη δραχμή, αλλά δείχνουν να αγνοούν το γεγονός ότι πολύ πιο εύκολα θα γύριζε η Ιταλία στη λιρέτα και η Ισπανία στην πεσέτα. Ας αποφασίσουν, λοιπόν, τί πραγματικά θέλουν και να το πράξουν, γιατί ο "καμπούρης" που φορτώνεται αδιαμαρτύρητα όλα τα δεινά της ευρωζώνης μας τελείωσε.

 3. O Θείος avatar
  O Θείος 09/07/2011 22:47:56

  Η Μέρκελ έχει τελειώσει πολιτικά, μονίμως υπερεκτιμούμε τη διάρκειά της. Δημοσκόπηση για το κρατικό κανάλι ARD, 8 Ιουλίου 2011:
  Σε άμεση εκλογή καγλελλαρίου θα έπαιρναν Μέρκελ (CDU) 39 %, Στάινμαιερ (SPD) 43 %.
  Ο πιό δημοφιλής πολιτικός είναι ο Βόλφ Σόιμπλε (CDU, ναι καλά διαβάσατε, των ...ψηλών φόρων), με θετικές γνώμες 57 %.
  Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαιερ (SPD) 51 %.
  Ρενάτε Κύναστ (Πράσινοι) 48 %
  Νορμπερτ Ρέτγκεν (ο αντιπυρηνικός νέος δελφίνος της CDU, υπ. Περιβάλλοντος) 47 %
  Γιούργκεν Τρίττιν (Πράσινοι) 46 %
  Γκρέγκορ Γκίζι (Αριστερό κόμμα) 31 %
  Γκουίντο Βέστερβέλε (FDP) 26 %

  Άν γινόταν τώρα εκλογές:
  CDU 32 %
  SPD 26 %.
  Πράσινοι 23 %
  Αριστερό κόμμα 8 %
  FDP 5 %
  Κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία θα μπορούσαν να σχημάτιζαν (μαθηματικά) άν συνεργαζόταν 2 οποιαδήποτε από τα 3 μεγάλα κόμματα. Προς το παρόν, αυτοί που έχουν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συνεργαστούν είναι SPD και Πράσινοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.