#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/05/2013 14:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο νέος «ασθενής» της Ευρώπης είναι η ίδια η EE

[caption id="attachment_215819" align="alignnone" width="600" caption="Φωτο: Guardian"][/caption]

Ο «μεγάλος χαμένος» από την οικονομική κρίση που τα τελευταία χρόνια μαστίζει την Ευρώπη είναι η ίδια η Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού ινστιτούτου Pew Research Centre, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση: ο νέος μεγάλος ασθενής της  Ευρώπης». Σύμφωνα με την έρευνα, η υποστήριξη προς την ΕΕ και την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση σημειώνει πτώση σε πολλές χώρες εξαιτίας της κρίσης και κυρίως στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα από το 2012 ως το 2013, η υποστήριξη στο ευρωπαϊκό σχέδιο μειώθηκε από το 60% των θετικών απαντήσεων στο 45%, δηλαδή πτώση κατά 15 μονάδες. Η Γαλλία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση των θετικών απαντήσεων (-19 μονάδες στο 41%). Στην Ισπανία, μια χώρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, καταγράφεται πτώση κατά 14 μονάδες (46%), στη Γερμανία πτώση κατά οχτώ μονάδες (60%), ενώ στην Ιταλία σημειώθηκε πτώση μόνο κατά 1 μονάδα (58%). Μάλιστα, χώρες στις οποίες το ποσοστό υποστήριξης προς την ΕΕ ήταν ήδη χαμηλό, εξακολουθούν να καταγράφουν πτώση: η Ελλάδα στο 33% (-4) και η Βρετανία στο 43% (-2). Η μοναδική χώρα στην οποία το ποσοστό υποστήριξης προς την ΕΕ σημειώνει άνοδο είναι η Τσεχία (+4 μονάδες στο 38%).

Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και σε ό,τι αφορά την υποστήριξη προς την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση. Η ήδη χαμηλή υποστήριξη, καταγράφει μια νέα πτώση σε διάστημα ενός έτους από 34% στο 28% (-6). Και στο ζήτημα αυτό η Γαλλία καταγράφει πτώση 14 μονάδων στις θετικές απαντήσεις (22% έναντι 36%), μπροστά από την Ιταλία (-11 στο 11%), την Ισπανία (-9 στο 37%), την Ελλάδα (-7 στο 11%) και την Πολωνία (-7 στο 41%). Μόνο η Γερμανία παραμένει πάνω από το 50%, παρά την πτώση των 5 μονάδων.

«Η παρατεινόμενη οικονομική κρίση δημιούργησε φυγόκεντρες δυνάμεις που έχουν διχάσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη χωρίζοντας τους Γάλλους από τους Γερμανούς και τους Γερμανούς από όλους τους άλλους», σύμφωνα με το Pew. «Οι χώρες του Νότου, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα απομακρύνονται όλο και περισσότερο εξαιτίας της απογοήτευσής τους απέναντι στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και σε αυτό που θεωρούν αδικία του οικονομικού συστήματος», τονίζεται στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο σε 7.646 ανθρώπους από οχτώ χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πολωνία και Τσεχία).

Αισιοδοξία πάντως υπάρχει ως προς την ευρωζώνη. Το 69% στην Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, όπως και το 67% των Ισπανών, το 66% των Γερμανών, το 64% των Ιταλών και το 63% των Γάλλων.

pewglobal

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 14/05/2013 15:12:36

  Φίσερ (απο την ιστοσελίδα Project Syndicate, βλ. και "Βήμα" 10 Μαίου 2013):
  "Η διάβρωση της Ευρώπης"
  "...Αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι από καιρό ξεκάθαρο. Το αντίτιμο για την διάσωση της νομισματικής ένωσης, κατά συνέπειαν και του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος, είναι περισσότερη Κοινοτική αλληλεγγύη: Μια τραπεζική ένωση, μια δημοσιο-οικονομική ένωση και μια πολιτική ένωση. Όσοι αντιτίθενται, θα πρέπει να αποδεχτούν την επιστροφή στην Ευρώπη των εθνικισμών και συνεπώς την έξοδο της Ευρώπης από την Παγκόσμια Σκηνή. Καμία εναλλακτική λύση δεν θα λειτουργήσει - και σίγουρα όχι το status quo.
  Είναι πλέον κοινός τόπος: Η κρίση, είτε θα καταστρέψει την Ευρώπη, είτε θα την οδηγήσει σε μια πολιτική ένωση. Χωρίς μια λύση του προβλήματος του συσσωρευμένου παλαιού χρέους βασισμένη στην αλληλεγγύη και χωρίς μερική μετατροπή του νέου χρέους σε κοινό Ευρωπαϊκό (αμοιβαιοποίηση), το Ευρώ δεν μπορεί να διασωθεί. Τέτοια βήματα θα απαιτήσουν εκτεταμένες μεταβιβάσεις εθνικής κυριαρχίας προς τους Κοινοτικούς θεσμούς. Είναι η Γερμανία - ή η Γαλλία - πρόθυμες να το κάνουν;
  Η πραγματική κρίση δεν είναι οικονομική αλλά πολιτική, ακριβέστερα είναι κρίση ηγεσίας. Η έλλειψη οράματος, θάρρους και αντοχής για την επίτευξη του σκοπού κυριαρχεί σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά περισσότερο στο Βερολίνο - και σε τμήμα της κυβέρνησης, και σε τμήμα της αντιπολίτευσης.
  Οι πολιτικοί των κρατών της Ευρώπης, μονίμως ασκούν κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας, παρόλα αυτά έχουν και οι ίδιοι μερίδιο ευθύνης γι' αυτό. 'Η μήπως οι Ευρωπαϊστές έχουν γίνει τόσο δειλοί και χωρίς ψυχή, ώστε προτιμούν απλά να παραχωρήσουν τα ηνία σε αντιευρωπαϊστές λαϊκιστές και εθνικιστές; Αυτό θα ήταν καταστροφικό, επειδή η κρίση πλέον είναι πολύ βαθιά για να λυθεί με τεχνοκρατικά μέσα..."

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 14/05/2013 15:13:58

  Πιό σαφές δεν γίνεται.

 3. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 14/05/2013 15:29:54

  http://ftalphaville.ft.com/2013/05/14/1499052/of-stereotypes-and-the-slow-end-of-the-european-affair/

  (Περί στερεοτύπων καί τό αργό τέλος τή ευρωπαϊκής περίπτωσης)

  Τά νούμερα τής pew γιά τό 2013 δείχνουν ότι:
  Το 69% τών ερωτηθέντων θέλουν νά κρατήσουντό ευρώ, όχι νά παραμείνουν στήν ΕΖ, όπως λέτε, αφού μόνο τό 11% (8% οι νέοι ώς 29)πιστεύει ότι η ΕΖ ενίσχυσε τήν ελλ.οικονομία καί μόλις τό 33% επιλέγει παραμονή στήν ΕΖ.

 4. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 14/05/2013 15:41:46

  Περίμενα πολύ λιγότερα % για παραμονή στην ΕΖ από τους Ιταλούς και ιδίως από τους Γάλλους. Είναι πολύ κρίμα και όσο σκέφτομαι τι έχουν να πάθουν οι Γάλλοι τα επόμενα χρόνια και όλα αυτά από την επιμονή τους στην ΕΖ και στον braindamaged Ολάντ...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Φοιτητης 14/05/2013 16:08:51

   Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει τα ακριβώς αντίθετα για την Γαλλία, τουλάχιστον για την μεσο-μακροπρόθεσμη εξέλιξη …
   h**p://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2251344
   Προβλέπει καλύτερες προοπτικές για τη Γαλλία, σε σύγκριση με τις πιό πολλές Ευρωπαικές χώρες.
   Η Γερμανία, από την πέμπτη θέση που κατέχει στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση την οικονομική ισχύ, θα βρεθεί το 2060 στη δέκατη θέση, κάτω από τη Γαλλία.

   • cresswell avatar
    cresswell @ Uncle Stgm 14/05/2013 18:38:00

    Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό: τον τελευταίο καιρό, θυμάμαι όλο και περισσότερο τη γνωστή φράση (ή, τέλος πάντων, μία από τις πολλές εκδοχές της):

    δύο πράγματα είναι καλό να μην ξέρεις πώς γίνονται: τα λουκάνικα και οι οικονομικές μελέτες.

    Συμπληρωμένη πιθανώς, με το συντομότερο ανέκδοτο: οικονομική επιστήμη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.