Ρωσικά καταδρομικά
Ρωσικά καταδρομικά
06/03/2014 21:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κόσμος στη δίνη της μεγαλύτερης γεωπολιτικής κρίσης στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου

Η ΕΕ αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις επί δύο συμφωνιών με τη Ρωσία και προειδοποιεί με πρόσθετες κλιμακωτές κυρώσεις -πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, και σε επόμενη φάση οικονομικές κυρώσεις- εάν η κατάσταση δεν οδηγηθεί άμεσα σε αποκλιμάκωση

Nα αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης ζήτησε από τον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιας ώρας, που είχαν με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών τις τελευταίες έξι μέρες, με τον κ. Ομπάμα να υπογραμμίζει στον κ. Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο κ. Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν Αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει σε απευθείας συνομιλίες με τους ουκρανούς αξιωματούχους.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πούτιν: Παραμένουν οι διαφορές με τις ΗΠΑ

Από την πλευρά του Κρεμλίνου ανακοινώθηκε ότι ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία.

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν θα πρέπει να θυσιαστούν από διεθνώς μεμονωμένα προβλήματα», σημειώνται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Σε άλλη δήλωσή του, η οποία εκδόθηκε αργότερα από το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ στις προσεγγίσεις και τις εκτιμήσεις τους για την κρίση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, οι νέες αρχές του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία με ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, έχουν επιβάλει «απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας».

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα αυτό και ενεργεί αναλόγως, συμμορφούμενη πλήρως προς το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο κ. Πούτιν.

Το πρώτο τηλεφώνημα

Σαφές μήνυμα πως το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία για ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία θα «παραβίαζε το διεθνές δίκαιο» αλλά και το Σύνταγμα της Ουκρανίας έστειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, στον απόηχο της απόφασης της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση, κι ενώ άκαρπη αποδείχθηκε η συνάντηση του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Ρώμη.

Ο κ. Ομπάμα προσέθεσε πως «κάθε συζήτηση» για ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα πρέπει να «περιλαμβάνει» τη «νόμιμη κυβέρνηση» της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα των μεταβατικών Αρχών στο Κίεβο, τονίζοντας πως θεωρεί τον αποπεμφθέντα Βίκτορ Γιανουκόβιτς ως νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η δήλωση του Αμερικανού ηγέτη ήλθε λίγη ώρα αφότου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι χαρακτήρισε το εν λόγω δημοψήφισμα ασύμβατο με το ουκρανικό Σύνταγμα και συνεπώς «παράνομο». Η δήλωση του κ. Ρομπέι έγινε στο πλαίσιο της στρατηγικής που ανακοίνωσε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ρωσικής στάσης στην Κριμαία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, κάνοντας λόγο για μία «εντελώς παράνομη»

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνόδου, οι «28» καλούν τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της στις βάσεις τους στην Κριμαία και να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, οι «28» στην κοινή τους δήλωση, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να λάβουν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Επίσης, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα υπογράψει τη Συφωνία Σύνδεσης με την Ουκρανία πριν από τις εκλογές της 25ης Μαΐου.

«Η λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά το μελλοντικό της καθεστώς αντιτίθεται στο Σύνταγμα της Ουκρανίας και ως εκ τούτου είναι παράνομη» υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Κριμαία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν συγκεκριμένα την Πέμπτη την αναστολή των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σχετικά με συμφωνία χαλάρωσης του καθεστώτος της βίζας για Ρώσους πολίτες, καθώς και πάγωμα των συνομιλιών επί μίας νέας συμφωνίας διμερούς συνεργασίας.

Παράλληλα, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία αποσύρονται από τις προπαρασκευαστικές διεργασίες για την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο σύνοδο της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.

Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Πολωνία απειλούν με νέες κυρώσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε το κοινοβούλιο της Κριμαίας ότι θα διεξαχθεί με ερώτημα την ένταξη της Αυτόνομης Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία είναι «παράνομο και ασύμβατο με το σύνταγμα της Ουκρανίας».

Μιλώντας μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ δήλωσε: «Καταδικάζουμε την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας στην Κριμαία και θεωρούμε ζωτικής σημασίας την εδαφική της ακεραιότητα».

Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την σύνοδο αυτή.

«Αν η Ρωσία (. . .) λάβει μέτρα που θα αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία, αν αμφισβητήσει την εδαφική της ακεραιότητα, θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα αφορούν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας σε αρκετούς οικονομικούς τομείς», σημείωσε ο Ολάντ.

Εξάλλου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε το Κρεμλίνο ότι οι Ρώσοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αν δεν προχωρήσουν σε άμεσες συζητήσεις με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση.

«Όσα συνέβησαν στην Κριμαία είναι απαράδεκτα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε φυσιολογικές σχέσεις με τη Ρωσία», επεσήμανε ο Κάμερον μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει «σχετικά γρήγορα» στο πάγωμα πόρων και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αν η Ρωσία δεν σημειώσει προόδους στις συνομιλίες της με την Ουκρανία.

«Αν οι συνομιλίες δεν ξεκινήσουν και αν δεν σημειώσουν γρήγορη πρόοδο, τότε θα προχωρήσουμε στο δεύτερο στάδιο το οποίο είναι το πάγωμα πόρων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και αυτό θα μπορούσε να συμβεί σχετικά γρήγορα», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αν η Ρωσία προχωρήσει περισσότερο στην Ουκρανία ή προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει και άλλο τη γειτονική της χώρας, θα υπάρξουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τη Μόσχα.

Πάντως ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ενδέχεται να μην πάνε τόσο μακριά όσο θα ήθελαν κάποιοι.

«Οι συζητήσεις ήταν θυελλώδεις», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες. «Ίσως να μην ικανοποιηθούν όλοι, αλλά καταφέραμε περισσότερα απ’ όσα θα περιμέναμε λίγες ώρες νωρίτερα», πρόσθεσε.

Ο Τουσκ σημείωσε επίσης ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τις προετοιμασίες για τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη σύνοδο της Ομάδας των 8 (G8) που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.

Το ΝΑΤΟ

To ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους από τη χερσόνησο της Κριμαίας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώπιον της πιο σοβαρής απειλής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«Η Ουκρανία είναι ένας πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ επί σειρά ετών. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές το ΝΑΤΟ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει την κυριαρχία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα και τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν.

«Αυτή η κρίση δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, η κρίση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της Ευρω-Ατλαντικής περιοχής συνολικά. Ξεκάθαρα είμαστε αντιμέτωποι με τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» είπε ο Ράσμουσεν.

«Πάνω απ’ όλα καλούμε τη Ρωσία να εφαρμόσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να τερματίσει τη στρατιωτική κλιμάκωση στην Κριμαία. Καλούμε τους Ρώσους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους στις βάσεις τους και να απέχουν από οποιαδήποτε επέμβαση σε άλλη περιοχή της Ουκρανίας» τόνισε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 06/03/2014 22:05:55

  Με πορδές (ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, αόριστες μελλοντικές απειλές, δήθεν τρίξιμο δοντιών και άλλα τέτοια φαιδρά) δεν βάφεις αυγά (αναδίπλωση διπλωματική και στρατιωτική της Ρωσίας, διατήρηση της ακεραιότητας της Ουκρανίας, προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Ουκρανών περιλαμβανομένων και των ρωσώφωνων πληθυσμών, αυξεμένη αυτοδιοίκηση των επαρχιών τους). Η επίκληση της αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος της Κριμαίας είναι τόσο γελοία, ειδικά από όσους από τη μεριά της Δύσης με άφρονα τρόπο επέτρεψαν την καταπάτηση της συμφωνίας με τον Γιανουκόβιτς και την αντισυνταγματική επίσης καθαίρεση του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας χωρίς να τηρηθούν οι όροι της. Κατά τα λοιπά, άπαντες βαράνε άσφαιρα έτσι, για να δείξουν ότι κάτι γίνεται. Η ΕΕ έχει εμπορικές σχέσεις 350 δις ευρώ με τη Ρωσία. Η Ουκρανία χρειάζεται καμιά 30αριά δίς για την οικονομία της. Το ΔΝΤ είναι πρόθυμο. Οι ΗΠΑ έχουν ανοικτές πληγές και αλλού. Οι Κινέζοι δεν είναι κατά των Ρώσων, αλλά έχουν και τα αγκάθια των Ουιγούρων και του Θιβέτ για να σκεφτούν. Τελικά, ο Κίσινγκερ στο άρθρο του, είναι ο μόνος που μέχρι τώρα έχει μιλήσει με πιο πολύ μυαλό από την πλευρά της Δύσης. Ιδωμεν. Ιεροφάντης.

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ Ιεροφάντης 06/03/2014 22:32:58

   Πολύ σωστά αγαπητέ Ιεροφάνη. Εδώ στο λίκνο του Ευρωπαικού πολιτισμού και δν έχουμε λίγα λεφτά για πετρέλαιο να ζεσταθούμε και θέλουμε να προσαρτήσουμε και πρώην εδάφη και λαούς της ΕΣΣΔ. Σε πόσο σκάει αλήθεια η επόμενη Leehman Brothers για να προκάνουμε να δώσουμε έστω 20 δις στην ουκρανία να μη μας την πάρει η Ρωσία που δίνει 15? Oλα τά 'χε η μαριορή η Ουκρανία της έλειπε. Α, ναι και το παιχνίδι με τους αγωγούς για να περνάει η ώρα σπάζοντας την ανία...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ιεροφάντης 06/03/2014 23:10:02

   Kαι ως προς την ηθική διάσταση του θέματος, ούτε καν ετέθη ζήτημα για την Άστον που ενημερώθηκε από τον ΥπΕξ της Εσθονίας για τη σοβαρή πιθανότητα οι ελεύθεροι σκοπευτές στο Μαϊντάν να ήταν από την πλευρά Γιατσενιούκ και Σία, και εκείνη δεν έκανε τίποτα...

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ ΒΙΣ 07/03/2014 09:48:19

    Το νομικά και πολιτικά ισχυρό αυτό χαρτί η Ρωσία το κρατάει μάλλον για παρασκηνιακή πίεση προς την ΕΕ. Η σημασία του γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όσο περνάνε οι μέρες χωρίς ούτε η παράνομη "κυβέρνηση" ούτε η ΕΕ να διερευνούν το θέμα.

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 06/03/2014 23:14:48

  Σοφό, ζυγισμένο άρθρο του Κίσσιγκερ στους ΝΥ Times. Ο "γέρος αλεπούς της διπλωματίας", εκτός από την συσσωρευση τεράστιων ποσοτητων πείρας, τις αποδείξεις ιστορική γνώσης και την διακριτική αποδοχη Ανερικανικών παθημάτων μετά το 1950 ως μαθημάτων (Κορέα, Βιετνάμ, Ιράκ, Αφγανιστάν), δείχνει να πρόσθεσε αξιοσημείωτους βαθμούς πολιτικής ευαισθησίας στο μείγμα της πολυμήχανης σκέψης του. http://news.in.gr/world/article/?aid=1231301051

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 06/03/2014 23:16:45

   Στη Washington Post, συγγνώμη. http://www.washingtonpost.com/opinions/henry-kissinger-to-settle-the-ukraine-crisis-start-at-the-end/2014/03/05/46dad868-a496-11e3-8466-d34c451760b9_story.html

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Uncle Stgm 06/03/2014 23:38:09

   Ότι σοφο γράφτηκε σχετικά. Τραγικοί οι "πολυμαθείς" δικοί μας αναλυτές με μόνο κριτήριο την εμπάθεια και τους θεολογικούς ιδεαλισμούς.

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ Uncle Stgm 07/03/2014 17:07:24

   Οπως το είπες θείε, "ο γέρος-αλεπού της διπλωματίας", βλέπει τί χοντρή πατάτα πάτησαν οι Δυτικοευρωπαίοι με το ανοιχτό μπλέξιμό τους με τους διεφθαρμένους πολιτικούς τύπου Τιμοσένκο και τους νεοφασίστες τύπου Γιατσένιουκ , Σβόμποντα και Κλίτσκοφ, που συμπαρέσυραν και τους Αμερικάνους, οι οποίοι έδειξαν ασυγχώρητη αδράνεια, με αποτέλεσμα να χάσουν τελικά ολοκληρωτικά την Ουκρανία ,που άλλωστε ουδέποτε τους ανήκε ,ούτε κατ΄ευφημισμόν, Σου λέει, αφού έτσι κι αλλοιώς χάνουμε την Ουκρανία και την παίρνουν πίσω οι Ρώσοι, ας την κάνουμε "ουδέτερη" αλλά Φινλανδία, όπου οι Δυτικοί βγαίνουν απο την πόρτα και ξαναμπαίνουν απ' το παράθυρο...Ελα όμως που κι ο Πούτιν είναι αλεπού και μάλιστα ζόρικη και ταχύτατη και δεν χάνει τις ευκαιρίες που ο καλοθρεμμένος αντίπαλός του του αφήνει...Αν μάλιστα κρίνουμε απο το παραπλεύρως άρθρο με τίτλο"Το μεγάλο δούλεμα με τις κυρώσεις στην Ρωσία" ,το θέμα για την Δύση όσο πιο γρήγορα τελειώσει τόσο το καλύτερο. Και βεβαίως το μάρμαρο θα το πληρώσει, όπως και στην δική μας περίπτωση με την κρίση, ο πιο αδύναμος κρίκος, ήτοι οι Ουκρανοί.Ούτε καν μια τορπιλλάκατο δεν θα θυσιάσουν οι Δυτικοί για τον λαό της Ουκρανίας και δή για το μικρό εκείνο κομμάτι του που όπως εμείς, είχε πιστέψει το "ανήκωμεν εις την Δύσιν"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.