#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/05/2011 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κόσμος γυρίζει ανάποδαΚάθε τόσο, ο κόσμος αναποδογυρίζει, είτε από ιδεολογικές ζυμώσεις, είτε από πολέμους. Μια τέτοια φάση αρχίζουμε να ζούμε σήμερα, αγνοώντας ακόμη αν η αραβική άνοιξη, η ανάδυση της Κίνας, και η κρίση της ΕΕ θα εξαπλωθούν όπως έγινε το 1848, ή θα μεταμορφώσουν τον κόσμο όπως έγινε επί Μεγάλου Αλεξάνδρου, με τη πτώση της Κωνσταντινούπολής, με τον Α`ΠΠ, τον Β`ΠΠ, και με τη κατάρρευση του σοβιετικού κομμουνισμού.

Το ερώτημα δεν είναι αν η Ελλάδα πτωχεύσει, αλλά το αν η αναπόφευκτη αυτή πτώχευση θα μεταδοθεί στην Ισπανία, στη Πορτογαλία, ή ακόμη και στην Ιταλία, και θα αποσαρθρώσει την ΕΕ, ή απλά θα περιοριστεί στην Ελλάδα, επιστρέφοντάς την στη φτώχεια της δεκαετίας του `70. Ούτως ή άλλως, η  αποδυναμωμένη πλέον Ελλάδα θα παρακολουθεί την άνοδο της ισλαμικής Τουρκίας, η οποία με Οθωμανικό τρόπο θα ασκεί τη νέα της επιρροή στο Αιγαίο, στη Κύπρο, και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε γεωπολιτικούς όρους, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα σε σχέση με τη θέση της Γερμανίας, η οποία για τέταρτη φορά μέσα σε 140 χρόνια αρχίζει να αισθάνεται, δικαίως ή μη, ότι την επιβαρύνουν οι γείτονές της. Το ζήτημα δεν είναι αν κάποια λαοί της νοτίου Ευρώπης ζουν πέρα από τα μέσα τους και εις βάρος της Γερμανίας, αλλά το αν αυτό πιστεύουν οι ίδιοι  οι Γερμανοί. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι αρχικοί αρχιτέκτονες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ήταν πραγματιστές, και προσπάθησαν να βρουν μια λύση μέσα από την οποία η γερμανική εξωτερική πολιτική δεν θα μπορούσε να διαχωριστεί από αυτήν της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Μια ενωμένη, και οικονομικά κυρίαρχη Γερμανία, η οποία αισθάνεται εξαπατημένη, είναι κάτι  το πολύ επικίνδυνο.

Η Κίνα μοιάζει με την Ιαπωνία της δεκαετίας του 1920. Οικονομική ανάπτυξη, εκσυγχρονισμός, και μίμηση κάποιων δυτικών μεθόδων, όπως καπιταλιστικοί τρόποι παραγωγής, δυτική τεχνολογία, κλπ. με παράλληλη απόρριψη των δυτικών απόψεων περί ατομικής ελευθερίας, και θεσμοθετημένης συνταγματικής διακυβέρνησης.

Όπως η αυτοκρατορική Ιαπωνία, έτσι και η σημερινή Κίνα πρώτα προσπαθεί να ανασχηματίσει την οικονομία του Δυτικού Ειρηνικού, ως προπομπό της έκφρασης μια αυξανόμενης στρατιωτικής της ισχύος. Και ακόμη πιο ενοχλητικό είναι ότι η σημερινή Αμερική, όπως και στη δεκαετία του `30, θεωρείται ως μια ξοφλημένη δύναμη στη περιοχή, της οποίας η αποσαρθρωμένη οικονομία αντανακλά βαθύτερες εσωτερικές παθογένειες.

Η Κίνα, όπως κάποτε και η Ιαπωνία, θα αναγκαστεί να μάθει πως η συναινετική διακυβέρνηση και οι ατομικές ελευθερίες, αποτελούν βασικό συστατικό του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς, ο οποίος αυτοκαταστρέφεται αν εκλείψει η ελευθερία. Όπως και να έχει, η Κίνα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τον συνδικαλισμό, τη ταξική σύγκρουση, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, και τις μεγάλες ανακατατάξεις σε στυλ 19ου αιώνα, που ακολουθούν τη μετάβαση μιας κοινωνίας από το αγρόκτημα στο εργοστάσιο. Το μόνο ερώτημα είναι αν οι όποιες κοινωνικές αναταραχές περιοριστούν στο εσωτερικό της χώρας ή βγουν προς τα έξω μέσω διεθνούς τυχοδιωκτισμού.

Οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή θυμίζουν τα απελευθερωτικά κινήματα της Αφρικής και της Ασίας στις δεκαετίες 1940-50. Η αισιοδοξία για τις αλλαγές καλύπτει την πιθανότητα να μη δούμε συναινετικού τύπου  κυβερνήσεις να προκύπτουν, αλλά όλοι χαίρονται που απομακρύνονται οι θεοκράτες, οι μονάρχες, και οι δικτάτορες, από λαούς που πασχίζουν για δημοκρατία. Υπάρχουν βέβαια και οι πραγματιστές, που χαίρονται ιδιαίτερα επειδή το χάος αποδυναμώνει κάποια αντιαμερικανικά καθεστώτα, καθώς και το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Όπως παλιά οι Ασιάτες και Αφρικανοί δικτάτορες έπειθαν τους λαούς τους πως οι μόνοι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά είναι οι Άγγλοι και Γάλλοι αποικιοκράτες, έτσι και τώρα οι διαδηλωτές  ρίχνουν το φταίξιμο στον Καντάφι, στον Ασάντ, στον Μουμπάρακ, κλπ. Ποτέ στον εαυτό τους. Αν δεν υπήρχαν δηλαδή οι μπαμπούλες, θα έπρεπε να εφευρεθούν. Μέχρι σήμερα, ελάχιστοι είναι οι φωτισμένοι μεταρρυθμιστές που αποδίδουν τις ευθύνες, όχι στον ουρανό αλλά στους ίδιους τους αραβικούς λαούς, οι ηγέτες των οποίων δεν ήταν απλοί εγκάθετοι των ξένων, αλλά η προσωποποίηση των δικών τους συλλογικών αξιών.

Και τέλος φτάνουμε στην Αμερική. Η παρούσα κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την παρακμή των ΗΠΑ και την έλλειψη συμπάθειας προς αυτήν, αρχίζει και διαφημίζει το σλόγκαν «να ηγηθούμε από πίσω». Στη πραγματικότητα όμως, αν δούμε συνολικά τον κόσμο, η Αμερική παραμένει μια όαση λογικής, σταθερότητας, και ανοχής, όπου πολλές φυλές, πολλά θρησκεύματα κλπ συζούν αρμονικά, σε αντίθεση με τη βία που επικρατεί σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Βραχυπρόθεσμα, η διακριτική αυτή νέα εξωτερική πολιτική μπορεί να είναι στρατηγικά κερδοφόρα, αλλά μια τέτοια διεθνής στάση θα πρέπει να είναι ζήτημα επιλογής και όχι αναγκαστική συνέπεια μιας παρακμής.

Η Αμερική παραμένει ισχυρή και με μεγάλες δυνατότητες, και αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε σε μια περίοδο που όλα γύρω μας αλλάζουν.

 

S.A.-National Review

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 13/05/2011 09:47:03

  Τι ακριβώς είναι αυτό που προσπαθεί να πει το συγκεκριμένο αρθρο;
  Η Αμερική αποτελεί όαση λογικής!!!!!!!!!!!!!!Κύριε των Δυνάμεων!!!!!!!!!!!!!!

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ Ναυσικά... 13/05/2011 14:34:31

   Ειναι πολυ δυνατη η Αμερικη πλεον.
   Το αλλο με το Τοτο το ακουσατε?
   Ασε, ξεπληρωνουν γραμματια. χο χο χο

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ Ναυσικά... 13/05/2011 14:39:27

   Το αρθρο σε πολλα σημεια ειναι σωστο και επισημαινω το εξης:

   "Η παρούσα κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την παρακμή των ΗΠΑ και την έλλειψη συμπάθειας προς αυτήν, αρχίζει και διαφημίζει το σλόγκαν «να ηγηθούμε από πίσω»"

   Απο πισω. Αυτο ειναι ολα τα λεφτα. Με οποια εννοια να παρετε το "απο πισω" μεσα θα πεσετε. ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!
   Το υπολοιπο για την Αμερικη μετα το "απο πισω" μη το δινετε σημασια.

   Πατως για την Αμερικη να θυμαστε πλεον ενα πραγμα "ΑΠΟ ΠΙΣΩ".
   Ισα με την κοπβω που να μενει και στην ιστορια με αυτο το ονομα. Γιατι ο κοσμος θυμαται πιο πολλυ τα κακα απο τα καλα ειδικα αν αυτα θα ειναι και τα πιο προσφατα στην χρονολογικα στη συλλογικη μνημη.
   ΑΠΟ ΠΙΣΩ λοιπον.

 2. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 13/05/2011 09:55:52

  'Όπως παλιά οι Ασιάτες και Αφρικανοί δικτάτορες έπειθαν τους λαούς τους πως οι μόνοι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά είναι οι Άγγλοι και Γάλλοι αποικιοκράτες,"????? Ωραίος ο Καντίνσκι αλλά θα' θελα μια διευκρίνηση για τη λογική του άρθρου, αν έχει.

 3. parsifal avatar
  parsifal 13/05/2011 11:38:22

  Σε ολα υπάρχουν θετικές και αρνητικές οψεις. Οι "Αγγλοι και οι Γάλλοι αποικιοκράτες" προκάλεσαν πολλά δεινά στους τριτοκοσμικούς, λεηλάτησαν τον πλούτο τους κλπ. Ομως, οπως μαθαίνει η κόρη μου στο σχολείο υπάρχουν και "aspects positifs de la colonisation", οι θετικές πλευρές : Θα ηξεραν οι κάφροι τι κρύβει το εδαφος τους ? Ποιός εκαμε την Αλγερία πετρελαιοπαραγωγό χώρα, ποιός εμαθε στους νομάδες να καλλιεργούν αμπέλια και σιτάρι ? Ποιός διαμόρφωσε τις ελίτ που ηγούνται των χωρών αυτών και διεκδικούν (δικαίως) οικονομική αυτοτέλεια και ολοκλήρωση ?
  Oι αποικιοκράτες για τους δικούς τους λόγους εφεραν "Pacification, mise en valeur des territoires, diffusion de l’enseignement, fondation d’une médecine moderne, création d’institutions administratives et juridiques"
  Με λίγα λόγια ανέδειξαν τους τόπους, εφεραν σύγχρονη περίθαλψη και εκπαίδευση, ιδρυσαν διοικητικούς και δικαιικούς θεσμούς κ.α.
  Μήν κατεδαφίζομε τα πάντα. Απο εκεί και πέρα, η "εξαγωγή" δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού σε τριτοκοσμικές κοινωνίες με την βία και τις "ειρηνευτικές επιχειρήσεις" μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και να αποτελέσει το φυτώριο της τρομοκρατίας, αφού οι ανίσχυροι απέναντι στα σύγχρονα οπλα και μέσα δεν εχουν αλλη επιλογή απο την τυφλή βία κατά δικαίων και αδίκων.

 4. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 13/05/2011 13:20:19

  parsifal, καλημέρα
  Το ότι "ανέδειξαν τους τόπους, εφεραν σύγχρονη περίθαλψη και εκπαίδευση, ιδρυσαν διοικητικούς και δικαιικούς θεσμούς ", μήπως ήταν το ελάχιστο που πρόσφεραν (όχι από ανθρώπινη συμπόνοια), αλλά γιατί όπως λες "λεηλάτησαν τον πλούτο τους ";;;;; Για σκέψου τα κίνητρα, τοντρόπο και τα μέσα με τα οποία έγινε και γίνεται οποιαδήποτε αποικιοκρατία επί γής........

 5. parsifal avatar
  parsifal 13/05/2011 14:09:20

  Εγραψα για "τους δικούς τους λόγους..." Σαφώς για αυτούς, αλλά οι υποδομές εμειναν.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/05/2011 14:15:18

  Η Αμερική (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ο' Μπάμια), παραμένει πάντα:
  Μια όαση λογικής: Αφού δεν ακούει τις απερίσκεπτες σειρήνες, που ζητούν να επιτρέπεται ελεύθερα η οπλοφορία των πολιτών της, αφού προσέχει ώστε να μην είναι υπερβολικά χρεωμένο το Δημόσιό της, αφού προσέχει όσο καμμιά άλλη χώρα την οικολογική ισορροπία του πλανήτη.
  Μια όαση σταθερότητας, χάρις στο εγγυημένο μονοπώλιο της νόμιμης βίας από το δημοκρατικό κράτος, χάρις στην εγγυημένη κατοικία και εργασία για όλους τους πολίτες, χάρις στο παλιότερο και πιό αξιόπιστο Δημόσιο σύστημα υγείας κτλ
  Και μια όαση ανοχής, αφού είναι η πρώτη στον κόσμο που κατήργησε τη θανατική ποινή, αφού ουδείς φυλακίζεται ή εκτελείται άν δεν δικαστεί από νόμιμο δικαστήριο (άχ, Οσάμα πάλι σε γλύτωσε το "παραδικαστικό" κύκλωμα !). Και φυσικά, ποτέ δεν στήριξε τυραννικά καθεστώτα, πουθενά στον κόσμο !

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/05/2011 14:19:14

  Άχ άμοιρε Eric Arthur Blair (κατά κόσμον Τζώρτζ Όργουελ), όταν έγραψες για κείνη την newspeak, που κάνει τον "αράπη" Φινλανδό και Σουηδό, τώρα κατάλαβα τι ακριβώς είχες στο έξυπνο μυαλό σου !

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/05/2011 15:05:55

  Οι ΗΠΑ του 2011 μου θυμίζουν τη Σοβιετία του 1985.
  Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο Μπάρακας Ο' Μπάμιας θ' αφήσει καλή υστεροφημία και σε κάθε περίπτωση θα μου μέινει πολύ συμπαθής.
  Όπως ακριβώς ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

 9. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 13/05/2011 19:08:32

  Θείε , ωραία τα είπες!

 10. East avatar
  East 13/05/2011 20:43:19

  "Ούτως ή άλλως, η αποδυναμωμένη πλέον Ελλάδα θα παρακολουθεί την άνοδο της ισλαμικής Τουρκίας, η οποία με Οθωμανικό τρόπο θα ασκεί τη νέα της επιρροή στο Αιγαίο, στη Κύπρο, και στην Ανατολική Μεσόγειο."

  Οι Ισλαμιστές του Νταβούτογλου Τουρκοποιούν όλους τους Μουσουλμάνους, και θέλουν ννα ηγούνται στις πρώην Οθωμανικές περιοχές.

  Η Ελλάδα γιατί δεν επανελληνοποιεί όσους με τον ένα ή τον άλολο τρόπο κατάγωνται από την Αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, και γιατί δεν προσπαθεί να ηγηθεί στις πρώην Βυζαντινές περιοχές;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ East 13/05/2011 21:13:31

   Η Ελλάδα δεν μπορεί να ηγηθεί ούτε στη πλατεία Βικτωρίας... ποιο Βυζάντιο και ποια αρχαία δόξα;
   Τι είναι αυτά που λές;

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ East 14/05/2011 00:04:31

   Γιατί μέχρι να τα κάνει όλα αυτά, θα έχει καταστεί ισλαμικό κράτος, με τις ευλογίες του East, που (κάνει ότι) δεν καταλαβαίνει ότι όλοι οι λαθρομετανάστες πρέπει να φύγουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.