#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/05/2011 23:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο θάνατος ενός "πεθαμένου" επιχειρησιακά τρομοκράτηΗ δολοφονία  του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν αποτελεί ίσως  την πιο επιτυχημένη μυστική αποστολή των ΗΠΑ, μετά από την σύλληψη του   σεΐχη Χαλίντ Μοχάμεντ το 2003.

Η επιβεβαίωση του θανάτου του, αντικατοπτρίζει μία συναισθηματική νίκη για τις ΗΠΑ και ενδέχεται να προκαλέσει επιπτώσεις στην γεωπολιτική της περιοχής.

Όμως, ο θάνατος του Μπιν Λάντεν είναι άσχετος σε σχέση με την Αλ Καίντα και το ευρύτερο κίνημα των τζιχαντιστών , όσον αφορά την επιχειρησιακή πλευρά.

Στην πραγματικότητα, ο πυρήνας της Αλ Καίντα (η κεντρική ομάδα) συμπεριλαμβανομένων ηγετών όπως ο Μπίν Λάντεν και  ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, έχει επισκιαστεί από άλλους φορείς των τζιχαντιστών στο φυσικό πεδίο των μαχών και τα τελευταία δύο χρόνια έχει χάσει τον ρόλο του ιδεολογικού ηγέτη του αγώνα των τζιχαντιστών.

Αυτή την στιγμή, η κύρια απειλή προέρχεται από τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα, όπως την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ, με την τελευταία μάλλον να έχει πραγματοποιήσει την πρόσφατη  επίθεση στο Μαρακές.  Όμως, ακόμα και αυτές οι ομάδες βρίσκονται υπό έντονη πίεση από τις τοπικές κυβερνήσεις και τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οπότε τρέχουσα απειλή είναι οι «μοναχικοί εκτελεστές».

Οι συγκεκριμένοι, θα μπορούσαν να οργανώσουν μία επίθεση κατά των ΗΠΑ ή αλλού, σε αντίποινα   για τον θάνατο του Μπιν Λάντεν, όμως δεν διαθέτουν την εκπαίδευση ή τις ικανότητες, για διεθνείς τρομοκρατικές επιθέσεις με πολλά θύματα.

Από καιρό, Αμερικανοί αναλυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο, ότι ο Μπιν Λάντεν  ήταν ήδη νεκρός. Η επιρροή του όμως όσον αφορά τις τρομοκρατικές ενέργειες, ήταν σίγουρα «πεθαμένη».  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν ένας σημαντικός ιδεολογικός ηγέτης, ή ότι δεν ήταν κάποιος που οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να συλλάβουν, ή να σκοτώσουν για τον ρόλο του στο μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα της αμερικανικής ιστορίας.

Οι έντονες  προσπάθειες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, επιτέλους απόδωσαν καρπούς, καθώς η δολοφονία του Μπιν Λάντεν ήταν ίσως ο σημαντικότερος συμβολικός στόχος για την CIA και όλους όσους ασχολούνταν με τις μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Πράγματι, ο  Ομπάμα κατά την διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας, τόνισε, ότι ο ίδιος είχε πει στον διοικητή της CIA Leon Panetta, ότι η δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα είναι η βασική του προτεραιότητα.

Οι πόροι που καταναλώθηκαν για την σύλληψη ενός ατόμου συγκριτικά  με το επίπεδο των πόρων που διέθετε ο Μπιν Λάντεν ήταν προκλητικοί . Βεβαία δέκα χρόνια μετά, η Αμερική κατάφερε να πετύχει  τον στόχο  που είχε θέσει τον Οκτώβριο του 2001.

Η ουσία όμως είναι, ότι από επιχειρησιακής πλευράς, η απειλή από την Αλ Κάιντα  και από το ευρύτερο κίνημα των τζιχαντιστών παραμένει ή ίδια παρά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν.

Stratfor

Οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο, το Ιράκ και τη Βόρειο Αφρική
Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (γνωστή και ως AQAP)

Οι πτέρυγες της αλ Κάιντα στην Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία συγχωνεύτηκαν το 2009 και σχημάτισαν μία νέα οργάνωση, την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), που εδρεύει στην Υεμένη. Προέβησαν σε σχετική ανακοίνωση τρία χρόνια μετά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση με την οποία αποτράτηκε σχεδιαζόμενη επίθεση της αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία. Ο υεμενίτης ηγέτης της AQAP, ο Νάσερ Αλ Ουαχαϊσι, υπήρξε κάποτε στενός συνεργάτης του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, ο πατέρας του οποίου γεννήθηκε στην Υεμένη, γειτονική χώρα της μεγαλύτερης σε εξαγωγές πετρελαίου χώρας, της Σαουδικής Αραβίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης υποστηρίζει ότι 300 μέλη της AQAP ενδέχεται να βρίσκονται στη χώρα. Σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, η αλ Κάιντα επετέθη εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole, τον Οκτώβριο του 2000, μέσα στο λιμάνι του Άντεν, στη νότια Υεμένη, σκοτώνοντας 17 ναύτες. Η AQAP ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση σε αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ, στις 25 Δεκεμβρίου του 2009, και ανακοίνωσε ότι προμήθευσε τους δράστες με τον εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. Ο ύποπτος ως βομβιστής, ένας νεαρός Νιγηριανός, ο Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, είχε επισκεφθεί την Υεμένη και βρισκόταν σε επαφή με ενόπλους που δραστηριοποιούνταν εκεί. Η AQAP πραγματοποίησε πολλές επιθέσεις στην Υεμένη το 2010, μεταξύ τους και μία επίθεση αυτοκτονίας τον Απρίλιο με στόχο τον βρετανό πρεσβευτή, ο οποίος δεν τραυματίστηκε. Η οργάνωση επίσης ανέλαβε την ευθύνη για το αποτυχημένο σχέδιο αποστολής παγιδευμένων πακέτων με αεροπλάνα στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 2010. Οι βόμβες εντοπίστηκαν σε αεροσκάφη στη Βρετανία και το Ντουμπάι. Τον περασμένο Νοέμβριο, η AQAP δεσμεύτηκε να "ματώσει" τις ΗΠΑ με μικρής κλίμακας επιθέσεις, χαμηλού κόστους για την ίδια, αλλά κόστους δισεκατομμυρίων για την Δύση εξαιτίας των αναγκαίων μέτρων επαγρύπνησης.

Η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM)

Υπό τον αλγερινό ένοπλο Αμπντελμάλεκ Ντρούκντελ, η AQIM εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2007 ως διάδοχος της παλαιότερης οργάνωσης των Σαλαφιστών για το Κήρυγμα και τη Μάχη -ευρύτερα γνωστής ως GSPC. Οι Σαλαφιστές μάχονταν κατά των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας, αλλά στα τέλη του 2006 επιχείρησαν να υιοθετήσουν μία ιδεολογία πλησιέστερη στην "τζιχάντ" (ιερό πόλεμο) συμμαχώντας με την αλ Κάιντα. Η AQIM έγινε γνωστή πραγματοποιώντας επιθέσεις με υψηλούς στόχους - κατά της κυβέρνησης, των υπηρεσιών ασφαλείας και του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στο Αλγέρι το 2007. Από το 2008, οι επιθέσεις της περιορίστηκαν, καθώς οι αρχές ασφαλείας εξάρθρωσαν πυρήνες της οργάνωσης στην Αλγερία. Παρότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι μερικές εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης επιχειρούν στην βορειοανατολική Μαυριτανία, το βόρειο Μαλί και τον Νίγηρα. Οι πιο γνωστές ενέργειες της οργάνωσης είναι η απαγωγή δυτικών, πολλοί εκ των οποίων απελευθερώνονται μετά την καταβολή υπέρογκων λύτρων. Η AQIM έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή δύο Γάλλων, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί μετά την αποτυχημένη απόπειρα διάσωσής τους στον Νίγηρα, τον περασμένο Ιανουάριο, και επίσης εξακολουθεί να κρατεί άλλους γάλλους υπήκοους που απήχθησαν στον Νίγηρα τον Σεπτέμβριο του 2010. Μία ταινία, που εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα σε ισλαμιστικά φόρα, δείχνει φωτογραφίες του καθενός από τους ομήρους.

Η αλ Κάιντα στο Ιράκ (AQI)Η οργάνωση ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2004 όταν ο ένοπλος Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι συντάχθηκε με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την αλ Κάιντα. Ένας Αιγύπτιος, που ονομάζεται Αμπού Αγιάμπ αλ-Μάσρι, γνωστός και ως Αμπού Χάμζα αλ-Μουχαζίρ φέρεται ότι ανέλαβε την ηγεσία της αλ Κάιντα στο Ιράκ όταν σκοτώθηκε ο Ζαρκάουι το 2006. Τον Οκτώβριο του 2006, το διοικητικό συμβούλιο της αλ Κάιντα "Μαζλίς αλ Σούρα", ανακοίνωσε ότι ίδρυσε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI), μία οργάνωση "ομπρέλα" σουνιτών ενόπλων και ηγετών φυλών υπό τον Αμπού Όμαρ αλ-Μπαγκντάντι. Τον Απρίλιο του 2007 ανακοίνωσε τον διορισμό ενός δεκαμελούς "υπουργικού συμβουλίου", στο οποίο ο Μάσρι ήταν υπουργός Πολέμου. Λιγότεροι ξένοι εθελοντές έφτασαν στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό της αλ Κάιντα κατά της στηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, αλλά η οργάνωση συνέχισε τις επιθέσεις της- μειωμένες, μεν, φονικότερες δε. Ένοπλοι που συνδέονται με την αλ Κάιντα ανέλαβαν την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, στις 8 Δεκεμβρίου του 2009, κοντά σε ένα δικαστήριο, ένα χώρο εκπαίδευσης δικαστών, ένα κτίριο του υπουργείου Οικονομίας και ένα φυλάκιο της αστυνομίας στη νότια Βαγδάτη. Τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Στις 18 Απριλίου του 2010, ο Αμπού Αγιάμπ αλ-Μάσρι και ο Αμπού Όμαρ αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν σε επιδρομή σε αγροτική περιοχή βορειοδυτικά της Βαγδάτης από τις ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις. Έναν μήνα αργότερα, η ISI ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο επέλεξε για χαλίφη της ή επικεφαλής της τον Αμπού Μπακέρ αλ-Μπαγκντάντι αλ-Χουσεϊνι αλ-Κουράσι και τον Αμπού Αμπντάλα αλ-Χασάνι αλ-Κουράσι για αντιπρόεδρό της αντικαθιστώντας τον αλ-Μπαγκντάντι και τον αλ-Μάσρι. Τον περασμένο Οκτώβριο ένοπλοι που συνδέονται με την αλ Κάιντα στο Ιράκ συνέλαβαν ομήρους σε Καθολική εκκλησία στη Βαγδάτη την ώρα της λειτουργίας της Κυριακής. Περίπου 52 όμηροι και αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ομηρείας που έληξε όταν οι αρχές ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο στην εκκλησία για να απελευθερώσουν περίπου 100 Καθολικούς ιρακινούς ομήρους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 03/05/2011 01:03:37

  Για αλλη μια φορα το ελληνικο πενταγραμμο προφητεψε γεγονοτα και καταστασεις πολυ πριν αυτα συμβουν:

  http://www.youtube.com/watch?v=HcVJzDwZC4E

  10 χρονια μπροστα ο καλλιτεχνης!!! (πες τον και ετσι)

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Κωνσταντίνος 03/05/2011 13:10:40

   καλο....! χα

   ΠΠ

 2. tsar avatar
  tsar 03/05/2011 11:16:04

  Τώρα όμως, έχουν κάθε λόγο να παρουσιάσουν άλλη μία fake flag operation, ως τα "δήθεν" αντίποινα της Αλ Κάϊντα προς την "κακιά" Δύση, που "σκότωσε" τον "ηγέτη" τους.

  Τώρα, τι είδους "αντίποινα" θα είναι αυτά... ο χρόνος θα δείξει.

  Όπως επίσεις ο χρόνος θα δείξει, ποιά θα είναι τα αντίποινα της Δύσης, ως ανταπάντηση στα "αντίποινα" της Αλ Κάϊντα.

  Μετά την 9/11, εισέβαλαν στι Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
  Ποιά χώρα άραγε έχει σειρά, ως νέα χώρα-παρίας, που θα πάρει το φταίξιμο ως υποκινητής της "νέας" τρομοκρατικής επίθεσης;

  Ποιά χώρα της Δύσης, άραγε θα χρησιμοποιηθεί ως στόχος της νέας σχεδιαζόμενης τρομοκρατικής επίθεσης-αντίποινα δήθεν της Αλ Κάϊντα;

  Πόσοι ακόμα αθώοι άνθρωποι θα πρέπει να πεθάνουν, μέχρι να ξυπνήσουν τα κοιμισμένα πρόβατα-άνθρωποι του πλανήτη;

 3. ΠΑΝΟΣ avatar
  ΠΑΝΟΣ 03/05/2011 14:13:38

  Η ΝΙΚΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΠΟΛΛΑ FRANCHISE ΚΑΙ Ο ΔΕΣΜΟΣ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ "ΕΤΑΙΡΕΙΑ" ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΡΟΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.

  ΥΓ.ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.