#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/02/2011 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «βασιλεύς των βασιλέων» μετράει μέρεςΟ Λίβυος ηγέτης έχει χάσει τα τρία βασικά του στηρίγματα: Τις φυλές, το στρατό, και τους διπλωμάτες. Αν κρίνουμε και από τη προχθεσινή απεγνωσμένη ομιλία του, έχει χάσει  και τα λογικά του.

Για αυτό, είναι μάλλον απλά θέμα χρόνου, το πότε θα καταρρεύσει οριστικά το καθεστώς του.

Εδώ και 40 χρόνια, η εξουσία του  Καντάφι στηρίζεται σε μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ των πάμπολλων φυλών και φατριών, ειδικά των 30 πιο σημαντικών απ αυτές, οι οποίες και φημίζονται για την ιστορική συμβολή τους στην ανεξαρτησία της χώρας από τους αποικιοκράτες.

Ο Καντάφι χρησιμοποιεί τεχνηέντως τη δωροδοκία, τον εκβιασμό, και τον τρόμο, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την αφοσίωση των φυλών στο καθεστώς του, ή τουλάχιστον την ουδετερότητά τους. Τις τελευταίες όμως ημέρες, η μια μετά την άλλη φυλή, ανακοινώνουν πως τον εγκαταλείπουν, και πως συντάσσονται με τους διαδηλωτές.

Το ίδιο έκαναν και πολλοί διπλωμάτες του, αφού πολλοί που υπηρετούν στο εξωτερικό παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση βίας εκ μέρους του, ενώ άλλοι συντάχθηκαν δημοσίως με τους διαδηλωτές.

Στη πραγματικότητα, η Λιβύη έχει πάψει να έχει διπλωματικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, αφού οι περισσότερες χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους με το κανταφικό καθεστώς. Ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας θεωρεί πλέον το καθεστώς του, ως παράνομο.

Τέλος, οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης έχουν αρχίσει να χάνουν τη δύναμή τους, αφού  πιλότοι, ναύτες,  ακόμη και ολόκληρες στρατιωτικές μονάδες έχουν αρνηθεί να εκτελέσουν διαταγές, έχουν στασιάσει,  και έχουν πάει με το μέρος των διαδηλωτών.

Ο ίδιος ο δικτάτορας παραδέχθηκε πως η αστυνομία τον εγκατέλειψε, αρνούμενη να πυροβολήσει εναντίον άοπλων διαδηλωτών. Το αποτέλεσμα ήταν να απελευθερωθούν ολόκληρες πόλεις.

Παρακολουθώντας τους πανηγυρισμούς του λαού στους δρόμους της Βεγγάζης, και άλλων πόλεων, που έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο του Καντάφι, αντιλαμβάνεται κανείς πόση λίγη επιρροή ασκεί πλέον η κυβέρνησή του.

Η Τρίπολη όμως μπορεί να αποδειχτεί το πλέον επικίνδυνο σημείο. Μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στη πρωτεύουσα, όπου οι γιοι του Καντάφι ελέγχουν τα παραστρατιωτικά σώματα, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αιματοχυσία.

Και καθώς ο Καντάφι χάνει όλο και πιο πολύ τον έλεγχο, βυθιζόμενος στην απομόνωση, είναι ικανός να διατάξει τα χειρότερα εγκλήματα εναντίον του ίδιου του του λαού.

Αν δεν στασιάσουν αυτά τα σώματα, ή αν δε βρεθεί κάποιος να τους εμποδίσει να υπακούσουν στις διαταγές του, τότε το τέλος του καθεστώτος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αιματηρό.

Η μόνη ελπίδα είναι, όπως συνέβη στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, οι ένοπλες δυνάμεις να αποδειχθούν πιο συνειδητοποιημένες από τον ηγέτη τους.
S.A.-Al Jazeera

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/02/2011 20:21:00

  Γι αυτό λέμε για την Αίγυπτο και την Τυνησία επανάσταση και όχι απλώς εξέγερση.
  Γιατί στασίασαν και αυτομόλησαν οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας και ενώθηκαν με τους διαδηλωτές.

  • Misha avatar
   Misha @ αλλενάκι 26/02/2011 20:28:52

   Αλλενάκι...

   Βλέπω πως οι αμερικάνοι αβαντάρουν αυτές τις «επαναστάσεις» και πολύ φοβάμαι πως θα προκύψουν «Γέλτσιν» και Human Right Watch made by Soros Co.Ltd. απείρως χειρότεροι από τους Καντάφι και Μπεν Άλι...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Misha 26/02/2011 20:55:42

    Αυτό είναι σίγουρο, αλλά βρήκαν έδαφος, διότι το παλιό καθεστώς είχε σαπίσει μετά από 30 και 40 χρόνια εξουσία και η οργή των ανθρώπων για την πείνα τους είναι πραγματική.

    Δεν ξέρω τι θα κάνουν με το Μπαχρέιν, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία που έχουν μέσο κατά κεφαλή εισόδημα από 30 χιλιάδες έως 60 χιλιάδες δολάρια και είναι και φίλοι των Αμερικάνων.

    Οι "εξεγέρσεις" εκεί δεν δικαιολογούνται και τόσο...

    • Orestios avatar
     Orestios @ αλλενάκι 27/02/2011 11:00:31

     Δεν δικαιολογούνται γιατί το βλέπεις καθαρα΄από υλιστική σκοπιά.
     Κάποια πράγματα, όπως η Δημοκρατία και η επιθυμία για αυτήν, δεν είναι όμως μόνο χρήμα. Είναι και ιδέες.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ Orestios 27/02/2011 18:26:12

      Αυτά τα τρία μικρά εμιράτα εχουν λίγο πληθυσμό, 1, 2 εκ., ελέγχονται πιο εύκολα και πολύ υψηλότερο βιοτικό επίπεδο απο Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη. Δεν έχουν ακριβώς πρόβλημα με την τιμή του ψωμιού. Τώρα τι είδους δημοκρατία έχουν στο νού τους οι λαοί χωρών όπου η παράμετρος ισλάμ παίζει μεγάλο ρόλο, δεν έχω καταλάβει ακόμα. Εχουν σίγουρα ένα θέμα με φυλακίσεις σουνιτών ή σιιτών ή μελών της αντιπολίτευσης. Αλλά για μαζική εξέγερση τύπου Αιγύπτου, και για δημοκρατία και για ψωμί, δε νομίζω.
      Περισσότερο για αραβική αλληλεγγύη μου μοιάζει η κατάσταση σε αυτά τα Ηνωμένα.

 2. thanasis avatar
  thanasis 26/02/2011 21:21:32

  ολοι οι σοσιαλιστες μετρανε μερες διοτι τα κανανε ροιδο στην διαχειρηση
  αλλωστε για ολους αυτους λεφτα υπαρχουν. η εξουσια τρωει με
  χρυσα κουταλια και ολαος τρωει παντεσπανι αλλα δεν ξερουν οτι
  συντομα θα τρωνε και αυτοι χυλο διοτι δεν θα υπαρχει παντεσπανι

 3. LOKROS avatar
  LOKROS 26/02/2011 22:04:21

  Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν. Το βασίλειό μου για ένα άλογο.

 4. anonymous avatar
  anonymous 27/02/2011 00:45:42

  Φυσάει δυνατά το Χαμσίνι.
  Ακόμα τούτη η άνοιξη ραγιάδες ......

 5. parsifal avatar
  parsifal 27/02/2011 01:13:52

  Η κρίσιμη παράμετρος είναι εάν το σύνδρομο "αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων" στηρίζεται σε δομημένες δυνάμεις stay behind οπως εμφανίζονται στα διάφορα ρεπορτάζ. Πρόκειται για οργανωμένες πολιτοφυλακές, με στρατιωτική ηγεσία, κρύπτες οπλων και πυρομαχικών, επικοινωνίες "emergency", σχέδια δολιοφθορών ? Εάν ναί, δηλαδή εάν ο Καντάφι αφομοίωσε δημιουργικά τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ περί stay behind και αναορθοδόξου πολέμου, εκτός απο λουτρό αίματος (ο ανορθόδοξος πόλεμος οταν διεξάγεται απο ημιάγριους αφρικανούς πολιτοφύλακες είναι ΠΟΛΥ ανορθόδοξος) θα δημιουργηθή σοβαρή εμπλοκή σε ενδεχόμενη επέμβαση ΝΑΤΟ - Δυνάμεων ΕΕ κλπ. Μπορεί να σημαίνη αλλο ενα βούρκο τύπου Αφγανιστάν και δεν είναι βέβαιο οτι τουλάχιστον οι καλομαθημένοι Ευρωπαίοι (προπάντων οχι φέρετρα στην τηλεόραση !) είναι ετοιμοι να διαβούν τον Ρουβίκωνα.
  Επίσης, για αλλη μια φορά θα τεθούμε πρό των ευθυνών μας : Απλώς παραχωρούμε Σούδα και Τυμπάκι η σπάμε αυγά ? Η ομελέττα είναι πολύ κοντά αυτήν την φορά και οι ασύμετρες απειλές μπορεί να πάρουν την μορφή ευθείας επιθέσεως κατά ελληνικών εγκαταστάσεων η μέσων (βάση, πλοίο...) που πλέον θα είναι ΕΧΘΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ για τους "κακούς". Στο παρελθόν η Λιβύη επετέθη με Κ. βλήματα στην Ιταλική - ΝΑΤΟική βάση στην Λαμπεντούζα και ουδείς μπορεί να αποκλείση στοχοποίηση της Κρήτης η πλοίων του στόλου μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.