#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/11/2010 07:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο απολογισμός των γαλλικών κινητοποιήσεων

Η Γαλλία επιστρέφει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς μετά από πολλές εβδομάδες απεργιών, διαδηλώσεων, αποκλεισμών, έλλειψης καυσίμων, και σποραδικής βίας. Παρά τις καθυστερήσεις, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό υπερψηφίστηκε, και θα ισχύσει ως νόμος από τον επόμενο  μήνα. Τα διυλιστήρια επαναλειτουργούν, και τα σκουπίδια μαζεύτηκαν από τους δρόμους της Μασσαλίας. Τα συνδικάτα είναι αναποφάσιστα ως προς την περαιτέρω εξέλιξη των κινητοποιήσεων, ενώ οι φοιτητές μοιάζουν διστακτικοί στο να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους.

Καθώς λοιπόν οι Γάλλοι προσπαθούν να κάνουν τον απολογισμό τους, και οι επιχειρήσεις υπολογίζουν τις οικονομικές ζημιές, ποιο είναι άραγε το μάθημα που πήραμε για τη φύση της γαλλικής εξέγερσης;Ένα μάθημα είναι ότι ενώ οι συνδικαλιστές συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα κινητοποίησης  μεγάλου όγκου λαού στους δρόμους, η ανατρεπτική ισχύς των απεργιών δεν είναι πια αυτή που ήταν κάποτε. Ένας λόγος για αυτό είναι πως με βάση τη σχετικά  πρόσφατη νομοθεσία, υπάρχει η υποχρέωση για εξυπηρέτηση των δημόσιων συγκοινωνιών από προσωπικό ασφαλείας, ενώ όσοι απεργούν δεν πληρώνονται. Έτσι, οι απεργίες δεν εμπόδισαν τον κόσμο από το να πάει στην εργασία του, και δεν παρέλυσαν τη χώρα.

Η πραγματική ανατροπή προκλήθηκε από κάποιους ριζοσπάστες συνδικαλιστές που έχουν αγανακτήσει με τη χλιαρότητα των σύγχρονων απλών απεργιών. Επειδή οι απεργίες δεν προκαλούν πια το απόλυτο χάος, οι συνδικαλιστές αυτοί έχουν αρχίσει να στρέφονται προς «αντάρτικες» τακτικές, όπως είναι οι αποκλεισμοί διυλιστηρίων, ή και δρόμων.

Τα συνδικάτα έχουν συνειδητοποιήσει πως συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα συσπείρωσης διαδηλωτών, ενώ και η επιρροή τους στη κοινή γνώμη παραμένει ισχυρότατη. Μόνο το 8% των εργαζομένων της Γαλλίας ανήκουν σε κάποιο συνδικάτο, σε σχέση με το 19% στη Γερμανία, και το 12% στην Αμερική. Παρόλα αυτά, οι συνδικαλιστές πέτυχαν να κατεβάσουν στους δρόμους αριθμό ρεκόρ, μεταξύ 1.2 και 3.5 εκατομμυρίων συνολικά. Οι αριθμοί αυτοί είναι μεγαλύτεροι ακόμη και από την εποχή των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων του 1995, που είχαν παραλύσει κυριολεκτικά τη Γαλλία για αρκετές εβδομάδες.

Υπάρχει όμως και μια άλλη σύγκριση. Το 1995, η κυβέρνηση τελικά υποχώρησε επειδή τα συνδικάτα είχαν καταφέρει να ακινητοποιήσουν πλήρως τη χώρα με τις πετυχημένες απεργίες στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ενώ ο τότε πρωθυπουργός Alain Juppé δεν μπόρεσε να πείσει για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές που ήθελε να εφαρμόσει. Αυτή τη φορά όμως , ο Nicolas Sarkozy παρέμεινε σταθερός στη πολιτική του, και δεν υποχώρησε παρά μόνο ελάχιστα. Όπως λέει ο ειδικός αναλυτής Guy Groux: «Τα συνδικάτα επένδυσαν σε κάτι που πλέον δεν επηρεάζει…συνεπώς βγήκαν από τις κινητοποιήσεις αποδυναμωμένα».

Θα αλλάξει άραγε η Γαλλία; Η τηλεόραση, και γενικά τα ΜΜΕ αναρωτιούνται το γιατί η χώρα αντιστέκεται τόσο πολύ στις μεταρρυθμίσεις. Η έκταση των διαδηλώσεων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της κοινής γνώμης, σε μια όχι και τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση, υπογραμμίζουν την αδυναμία της Γαλλίας να αλλάξει. Παρόλα αυτά, ο Γάλλος πρόεδρος στοιχημάτισε πως υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία η οποία είναι έτοιμη να δεχτεί τις αλλαγές, παρά το γεγονός ότι δεν της είναι αρεστές. Και μάλλον κέρδισε.

Οι τελευταίες εβδομάδες αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά τον προαιώνιο μύθο που κυριαρχεί στη Γαλλία σχετικά με την ευκολία του λαού της για εξέγερση. Οι σπουδαστές, ντυμένοι με επώνυμα αμερικανικά ρούχα, που βγήκαν στο πεζοδρόμιο και κατέλαβαν τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά τους, με χαμόγελο στο πρόσωπο και πανό στα χέρια, ενηλικιώνονταν ως επαναστάτες. Ακόμη και τα συνθήματά τους ήταν δανεισμένα από την εποχή των φοιτητικών εξεγέρσεων του 1968. Όμως η όποια σύγκριση σταματά εδώ. Όπως λέει ο φιλόσοφος Bernard-Henri Lévy, «Αισθάνονται πως βαδίζουν στα χνάρια των δοξασμένων τους προγόνων… όμως πρόκειται για  μια χλομή αντιγραφή του 1968. Είναι σαν να συγκρίνουμε την όπερα με τα σκυλάδικα…».

S.A. -Economist

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 05/11/2010 09:07:23

  Σφαλιάρα ! Σε πολλά επίπεδα.

  Η ειρωνία κι ο χλευασμός ακόμα και απ'τη μεριά των αριστερών τάσεων στη Γαλλική κοινωνία, είναι το πιό ηχηρό. Άιντε, μπάς και βάλουν μυαλό κάποιοι κι απο μάς επιτέλους.

 2. eregoz avatar
  eregoz 05/11/2010 10:17:26

  H αλήθεια είναι ότι όπως και στην Ελλάδα..έτσι και στην Γαλλία υπαρχει έντονη η ανάγκη για επαναστατική γυμναστική..και φυσικά καπέλωμα των κινητοποιήσεων απο τους γνωστούς σοσιαλ-ηστές.Αλλά τα μέτρα είναι μέτρα και δεν μπορούν να περνούν με το έτσι θέλω επειδή το θέλουν 2-3 μασόνοι μεγαλοτραπεζίτες.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/11/2010 16:04:40

  Τι έπαθε ο Σαρκοζής με τον Κινέζο; Τι ξαφνικοί "έρωτες" Θεέ μου;
  Μου είπαν ότι οι high class Κινέζοι προτιμούν Citroen, Renault, Peugeot (και δεν εννοώ τα ποδήλατα Peugeot, αυτό ίσχυε επί "κουμμουνιστικής εποχής").

 4. kiki avatar
  kiki 05/11/2010 16:22:18

  @ θειο,
  16 δις η συμφωνια.Πολλα τα λεφτα πατριωτη.
  Υπερ της Γαλλιας βεβαιως βεβαιως.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/11/2010 16:28:25

  Les Champs d' Elysee πήχτρα στα σφυροδρέπανα και κόκκινες σημαίες! Το βλέπω και δεν το πιστεύω. "Ο Μάο στο Παρίσι", χα χα, που είσαι καημένε Σάρτρ!
  Αλλά υπάρχει και άλλη ερμηνεία, ανορθόδοξη: Ο Σαρκοζύ είναι Κινέζος!
  h**p://chaxiubao.typepad.com/chaxiubao/2009/09/nicolas-sarkozy-is-from-china-and-hainan-chicken-rice-is-from-singapore-what-are-the-odds.html

 6. kiki avatar
  kiki 05/11/2010 16:33:51

  @ θειο,
  δεν ξερω αν θυμασαι η το γνωριζεις,ενα εργο κινηματογραφικο,γαλλου σκηνοθετη, " Οι κινεζοι στο Παρισι",της δεκαετιας του 80.Εκπληκτικο εργο,φοβερη σατυρα,οι γαλλοι εκνευριστηκαν,γιατι ηταν η ιστορια οτι καταλαμβανεται η Γαλλια απο τους Κινεζους,και αμεσως οι πουρκουαδες γινονται δοσιλογοι και συνεργατες οπως στην κατοχη.εξαιρετικο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ kiki 05/11/2010 16:39:56

   Πάντως για να λέμε και του Νικολά το δίκιο, η Γαλλική κινεζοφιλία (πολιτικών και "σοφών") είναι παλιά ιστορία. Βλέπε Αντρέ Μαλρώ.

 7. kiki avatar
  kiki 05/11/2010 16:42:10

  @ θειο,
  Ναι τους εμεινε απο την Ινδοκινα.
  Τιεν αν μεν.

 8. kiki avatar
  kiki 05/11/2010 16:44:10

  οχι Τιεν αν μεν,το αλλο που την πατησανε και οι αμερικανοι το ξεχασα.Με τα ονοματα τεραστιο προβλημα,λογω ηλικιας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ kiki 05/11/2010 16:49:25

   Ντιεν Μπιέν Φού, εκεί την πάτησαν οι Γάλλοι. Μικρό παιδί ήμουν τότε.
   Οι Αμερικανοί την πατήσανε γενικώς στο Βιετνάμ.
   Τα γεγονότα της Τιεν άν Μεν τα έχουν - και θα τα έχουν πάντα - κρεμασμένα στο λαιμό τους οι (απολυταρχικώς κυβερνώντες) Κινέζοι ηγέτες.

   • kiki avatar
    kiki @ Ο Θείος 05/11/2010 18:30:00

    Και εγω,περιπου ιδια ηλικια πρεπει ναχουμε.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ kiki 05/11/2010 16:59:01

   Πάντως Κινέζοι και Βιετναμέζοι, γενικώς δεν έχουν καλές σχέσεις (και ιστορικά έτσι ήταν). ¨Οπως περίπου Κινέζοι και Ιάπωνες.
   Δεν το καταλαβαίνω εύκολα αυτό. Αλλά και αυτοί οι Ανατολίτες, μάλλον θα βρίσκουν παράξενες μακροχρόνιες (τέως) εχθρότητες όπως π.χ. Γάλλων και Γερμανών, ή Ελλήνων και Βουλγάρων.

   • kiki avatar
    kiki @ Ο Θείος 05/11/2010 18:29:15

    @ θειο,
    απο κινεζους που εχω γνωρισει ειναι βαθυτατα ρατσιστες με τους υπολοιπους σχιζοματηδες.Καλοβλεπαν παντοτε τα εδαφη των γειτονων αλλα και οι υπολοιποι ηταν μαχητες.Οι Ται εχουν εξισου εναν μεγαλο πολιτισμο,αυτοι που βρισκονται στην τεως Ινδοκινα,και εξαιρετικοι πολεμιστες,και εξυπνοι.Σε αντιθεση με τους Γιαπωνεζους που ειναι καπως αργοστροφοι .Αυτους πια στα μαυρα καταστιχα τους εχουν οι κινεζοι.Αυτα που σου γραφω ειναι χοντρικα ψευτοαναλυσεις,αλλα οι κινεζοι θεωρουν εαυτον ανωτερους κατα πολυ, και εχουν και εσωτερικες μεταξυ φυλων διενεξεις.Ο σοσιαλισμος δεν το διορθωσε αυτο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.