#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/09/2011 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν παγκόσμιο πόλεμο
Η μεγαλύτερη απειλή εναντίον της παγκόσμιας  ειρήνης αυτό το διάστημα, προέρχεται από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Recip Tayyip Erdogan.

Πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είχε κάποτε συλληφθεί και φυλακιστεί, επειδή κατά παράβαση του κοσμικού κεμαλικού συντάγματος της χώρας, απήγγειλε δημοσίως ισλαμικούς στίχους.

Ο Erdogan είναι αντισημίτης και αντικομουνιστής, από τότε που ήταν μαθητής. Προέρχεται από μια θρησκόληπτη οικογένεια, και όπως ισχυρίζεται, οι πρόγονοί του ήταν μαχητές και πολεμιστές του Οθωμανισμού.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Σπούδασε οικονομικά, και ως τεχνοκράτης μπόρεσε και διέσωσε τη τουρκική οικονομία. Πολεμάει τον πληθωρισμό, πήρε μέτρα περιορισμού των δημόσιων σπαταλών, και όπως φαίνεται, έβαλε γενικά μια τάξη.

Παράλληλα, δηλώνει και δημοκράτης, και καλά κάνει αφού απολαμβάνει μια τεράστια λαϊκή δημοτικότητα. Το κόμμα που ίδρυσε ήρθε στην εξουσία με μεγάλη εκλογική διαφορά, και έχει επανεκλεγεί άλλες δυο φορές.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, όπως οι δημογραφικοί,  που ο τουρκικός ισλαμισμός έχει επικρατήσει του κοσμικού χαρακτήρα της χώρας. Οι Μουσουλμάνοι γεννάνε παιδιά, ενώ οι κοσμικοί όχι.

Το όραμα του Erdogan είναι να συνδυάσει την οικονομία της ελεύθερης αγοράς, με τα θρησκευτικά ιδανικά του παλιού Οθωμανικού Χαλιφάτου. Για να το πετύχει, έχει στραφεί τόσο οικονομικά προς τη Δύση, όσο και πολιτικά προς την Ανατολή, κυρίως το Ιράν.

Σήμερα, παρουσιάζει τη χώρα του ως υπερασπιστή του σουνιτικού ισλαμισμού, προσπαθώντας παράλληλα να εκφράσει και τον περσικό σιιτισμό. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη Συρία, όπου οι Τούρκοι επιδιώκουν την ανατροπή του φιλοϊρανού Άσαντ, και άνοδο στην εξουσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο κοσμικός χαρακτήρας της  Τουρκίας είχε ως εγγυητή τον τουρκικό στρατό, βάσει και του κεμαλικού συντάγματος. Με μια χαρακτηριστική έλλειψη κατανόησης των συνεπειών, οι πολιτικοί ηγέτες της Δύσης στήριξαν τις προσπάθειες του Erdogan να εγκαθιδρύσει τον πολιτικό του έλεγχο επί των στρατηγών, και φίλων του ΝΑΤΟ. Φυλακίζοντας αρκετούς ανώτατους αξιωματικούς, με μάλλον φανταστικές κατηγορίες, κατάφερε να κάνει ολόκληρο το γενικό επιτελείο τω ενόπλων δυνάμεων να παραιτηθεί προσφάτως.

Οι αξιωματικοί παραιτήθηκαν επειδή τους τελείωσαν οι σύμμαχοι. Η Hillary Clinton και σία, τους πρόδωσαν. Έτσι, ο πανίσχυρος στρατός της Τουρκίας βρίσκεται τώρα στα χέρια του Erdogan, και το κεμαλικό σύνταγμα αποτελεί κενό γράμμα. Ο ισλαμιστής Erdogan είναι τώρα ο απόλυτος  κυρίαρχος.

Είναι αυτός που έστειλε τον στολίσκο της ειρήνης, με σκοπό να αμφισβητήσει το δικαίωμα του Ισραήλ να αποκλείσει τη Γάζα (κάτι που αναγνωρίστηκε από το διεθνές δίκαιο και τον ΟΗΕ). Εκμεταλλεύτηκε τα αιματηρά αποτελέσματα αυτής του της περιπέτειας, ώστε να δημιουργήσει αντί-ισραηλινές εντυπώσεις. Τώρα, έχει δηλώσει πως ο επόμενος στολίσκος θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία!

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το Ισραήλ θα έχει  να αντιμετωπίσει το δίλημμα μεταξύ του δικαιώματός του να αυτοπροστατευτεί, και του να βάλλει εναντίον των τουρκικών σκαφών. Αυτός ο ελιγμός του Τούρκου πρωθυπουργού αποτελεί ένα τεράστιο casus belli.

Παράλληλα, ο Erdogan έχει ανακηρύξει εαυτόν ως τον διπλωματικό εκπρόσωπο του νέου  παλαιστινιακού κράτους, που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, και που σίγουρα θα ακολουθηθεί από βία. Ο κάθε Παλαιστίνιος που θα σκοτώνεται στη προσπάθειά του να σκοτώσει κάποιον Εβραίο, θα χαιρετίζεται ως μάρτυρας, και θα απαιτούνται αποζημιώσεις και δημόσιες συγγνώμες.

Ο Erdogan κάνει παιχνίδι και με την αιγυπτιακή πολιτική, πυροδοτώντας με τις ρητορείες του τον ισλαμικό όχλο, που πρόσφατα εισέβαλλε στην ισραηλινή πρεσβεία του Καίρου, έχοντας ως σκοπό του να εκμεταλλευτεί τη ρευστότητα της κατάστασης που προέκυψε από την αραβική άνοιξη, και να συσπειρώσει τα αντί ισραηλινά αισθήματα. Θεωρεί πως η συσπείρωση εναντίον ενός κοινού εχθρού, είναι ο μοναδικός τρόπος για να ενωθούν όλες οι διαφορετικές αραβικές φράξιες, κάτω από την τουρκική ηγεσία.

Η Δύση περιορίζεται απλά στο να παρακολουθεί, την ώρα που ο Erdogan προετοιμάζει τις προϋποθέσεις για έναν ακόμη πόλεμο στη Μ. Ανατολή. Έναν πόλεμο, που μπορεί να φέρει το Ισραήλ αντιμέτωπο όχι μόνο με τις γειτονικές αραβικές χώρες , αλλά και με τη Τουρκία, το Ιράν, τη Χαμάς, και την Χεζμπολάχ.

Πρόκειται για μια υπαρξιακή απειλή εναντίον του Ισραήλ, η οποία εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο. Και μπορεί να αναγκάσει τη Δύση σε μια κρίσιμη επιλογή μεταξύ του να αφήσει το Ισραήλ στη τύχη του, επιτρέποντας ένα νέο ολοκαύτωμα, ή να το υπερασπιστεί.

Με άλλα λόγια, αυτό που βλέπουμε είναι το δάχτυλο του Erdogan να σφίγγει όλο και πιο πολύ τη σκανδάλη πρόκλησης  ενός νέου παγκοσμίου πολέμου.

 

Του David Warren

The Ottawa Citizen

http://www.ottawacitizen.com/opinion/could+trigger+world/5398190/story.html

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. mind trap avatar
  mind trap 19/09/2011 10:39:41

  Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν νοιώθει δυνατός. Μετά ιδίως από το ξεκαθάρισμα με τους στρατιωτικούς του, νοιώθει ότι έχει την πλάτη του καλυμμένη. Και ίσως είναι έτσι.
  Όμως τελικά αυτή η υπεροψία από το μεθύσι των απανωτών επιτυχιών είναι που τελικά θα τον οδηγήσει στο κρίσιμο σφάλμα.
  Ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι τόσο βλάξ και να προκαλεί το Ισραήλ. Ίσως στο πίσω μέρος του κεφαλιού του έχει ήδη σχεδιάσει το "Esc project", κάτι δηλαδή σαν το πλήκτρο των Υπολογιστών που ξεφεύγεις από ανεπιθύμητα προγράμματα ή καταστάσεις. Μία πολιτική κωλοτούμπα δηλαδή που θα του επιτρέψει να μαζευτεί την κρίσιμη στιγμή και στα δύσκολα.
  Μου θυμίζει όμως το λάθος του Χίτλερ που δεν πίστευε ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν απόβαση, ή αν τελικά την κάνουν δε θα ήταν διόλου δύσκολο να διαπραγματευτεί η Γερμανία με τις ΗΠΑ και να τα βρούνε εναντίων της Ρωσίας. Η πεποίθησή του μάλιστα αυτή ήταν τόσο παγιωμένη, λόγω ίσως ότι οι πρώτοι χρηματοδότες του κόμματός του προέρχονταν από τις ΗΠΑ, που ένοιωθε ότι ανά πάσα στιγμή την συμφωνία αυτή την είχε στο τσεπάκι.
  Η ιστορία όμως γράφτηκε διαφορετικά παρά τη σιγουριά που ένοιωθε.
  Έτσι και ο Ερντογάν. Η πρόθεση της Τουρκίας είναι να φανεί ότι τα παίζει όλα για όλα, αλλά το πλήκτρο Esc μπορεί να μην λειτουργήσει γιατί όταν θα πατηθεί να είναι ήδη αργά.

  • A.M. avatar
   A.M. @ mind trap 19/09/2011 10:44:53

   «η υπεροψία από το μεθύσι των απανωτών επιτυχιών»

   Μετά από 4 επιτυχίες συνεχόμενες
   έρχεται πάντα 1 αποτυχία μεγάλη!
   Νόμος!
   Ο σοφός και έξυπνος άνθρωπος όταν δεί ότι έρχονται πολλές επιτυχίες φροντίζει να δημιουργήσει μόνος του μια «αποτυχία» για να έχει τον έλεγχό της και να περιορίσει τα καταστροφικά της αποτελέσματα.
   Δεν ξέρω σίγουρα αλλά νομίζω πως ο Ερντογάν έχει ξεχάσει εντελώς τι σημαίνει αποτυχία.
   Και αυτό είναι πολύ κακό γι αυτόν.

 2. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 19/09/2011 12:09:10

  Αὐτὸ δὲν σχετίζεται μὲ τὴν ἐγκυρότητα ἢ τὸ ἐνδιαφέρον τοῦ ἄρθρου, μὰ ὁ ἀρθρογράφος καρκινοβατεῖ στὰ ὅρια τοῦ γλοιώδους. Δεῖτε πῶς ξεμπερδεύει σὲ δύο ἀράδες μὲ τὸ παλαιστινιακὸ ζήτημα, θεωρώντας ὡς παγιωμένο αὐτονόητο ὅτι οἱ παλαιστίνιοι εἶναι "οἱ κακοὶ" καὶ οἱ Ἰσραηλινοὶ σὲ αὐτοάμυνα:

  Ο κάθε Παλαιστίνιος που θα σκοτώνεται στη προσπάθειά του να σκοτώσει κάποιον Εβραίο (σ.σ. διότι πῶς ἀλλιὼς νὰ σκοτωθεῖ, πλὴν ἐνδεχομένης νταλίκας;), θα χαιρετίζεται ως μάρτυρας, και θα απαιτούνται αποζημιώσεις και δημόσιες συγγνώμες.

  Προφανῶς οἱ Ἰσραηλινοὶ σκοτώνουν μόνον σὲ αὐτοάμυνα, ὅταν κάποιος ἔξαλλος Παλαιστίνιος προσπαθεῖ νὰ τοὺς δολοφονήσει σὲ berserk mode, καὶ σὲ καμία ἄλλη περίπτωση.


  Πρόκειται για μια υπαρξιακή απειλή εναντίον του Ισραήλ, η οποία εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο. Και μπορεί να αναγκάσει τη Δύση σε μια κρίσιμη επιλογή μεταξύ του να αφήσει το Ισραήλ στη τύχη του, επιτρέποντας ένα νέο ολοκαύτωμα, ή να το υπερασπιστεί.

  Ἄρθρο γιὰ τὸ Ἰσραὴλ δίχως τὴν ὑπενθύμιση τοῦ ὁλοκαυτώματος γίνεται; Δὲ γίνεται!

  Ἡ ταύτιση συμφερόντων ΗΠΑ καὶ Ἰσραὴλ ἀπὸ στρατηγικὴ καταλήγει σιγὰ-σιγὰ καὶ ψυχολογική, ἢ καὶ "ὑπαρξιακὴ" ὅπως μᾶς θυμίζει ὁ Ντέιβιντ ὁ Γουῶρεν, ὁ προφητάναξ Δαυὶβ τῆς Ὀττάβα.

  Ἐμεῖς οἱ τῆς καθ' ἡμᾶς Ἀνατολῆς ἂς μὴν μπερδεύουμε τὰ ὄντως στρατηγικά μας συμφέροντα μὲ ἄλλες κατηγορίες σκέψεως. Μὴν καταλήξουμε σὰν τὸν Ντέιβιντ!

  • klinexman avatar
   klinexman @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 20/09/2011 00:22:42

   Eυχαριστώ φίλε που γράφεις με πολυτονικό! Πρέπει να ξαναγυρίσει στα σχολεία και στη γραφή μας για πάρα πολλούς λόγους. Είμαι αρκετά νέα και δεν ξέρω να γράψω με πολυτονικό αλλά δεν θα είχα πρόβλημα να μάθαινα...

 3. Απορία avatar
  Απορία 19/09/2011 12:12:58

  Μια οπή στο νερό θα προκαλέσει τώρα η Τουρκία. Εαν όμως η ανάπτυξή και οι εξοπλισμοί της συνεχιστουν είναι σχεδόν βέβαια ότι θα πονοκεφαλιάσει όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλον τον κόσμο σε λίγα χρόνια.

  Οι δικοί μας κυβερνήτες έχουν το ψώνιο της εξουσίας, ο Ερντογκαν και ο Νταβούτογλου έχουν το ψώνιο του μεγαλοιδεατισμού.

 4. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 19/09/2011 12:17:20

  Σας καταθέτω παρεμφερές άρθρο με τίτλο :

  "ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ - ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ " ;

  Σε αυτό με λίγα λόγια αμφισβητείται ο "lite" - Ισλαμισμός του Ερντογάν , υπενθυμίζοντας εκτός των άλλων πως είχε καταδικαστεί στο παρελθόν (1998) σε φυλάκιση για ¨πρόκληση μίσους" με την αναφορά του σε στοίχους θανατικού Ισλαμιστή ποιητή , όπως επίσης για την "σπουδή του" πριν λίγα στο να καταστραφεί μνημείο που υπενθύμιζε την Γενοκτονία των Αρμενίων στην πόλη Καρς στα σύνορα Τουρκίας - Αρμενίας...

  Επίσης ο αρθρογράφος μεταφέρει την προειδοποίηση του Τούρκου Συνταγματολόγου- Süheyl Batum- ο οποίος είναι της άποψης πως ο Ερντογαν ειναι "Νέος Γκέμπελς" με ιδιότητες παραπλάνησης της κοινής γνώμης , αναφερόμενος επίσης και σ ένα περσινό άρθρο της Γερμανικής "Die Welt" που έγραφε πως η " Η Τουρκία οδεύει- όλο και πιο πολύ- σ ένα Χιτλερικό -Φασιστικό πολιτικό καθεστώς..." .

  Κυρίως όμως ο συντάκτης επικεντρώνεται στην υπόθεση των ενδεχόμενων αιτιών για την σημερινή προπολεμική κρίση στη Μεσόγειο - η οποία σύμφωνα με την άποψή του - -είναι συνδυασμένη με την οικονομική κρίση που προκλήθηκε ( εμφανίσθηκε ) στην Ελλάδα με την άνοδο του Γ. Παπανδρέου στην εξουσία και έχει να κάνει με την "ανακάλυψη" των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.

  Σαν επιχείρημα στην υπόθεση του αναφέρει ( παραπέμποντας σ ένα άλλο σχετικό δημοσίευμα ( - http://www.simablog.eu/2011/06/18/erd%C3%B6l-und-erdgas-geht-s-ins-griechenland-um-etwas-ganz-anderes/ - ) το γεγονός ότι του "ξεσπάσματος " της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα με την άνοδο του Γ. Παπανδρέου -προηγήθηκε - η σύσκεψη της Λέσχης Μπιλντενμπεργκ το καλοκαίρι του 2009 στην Αθήνα , όπου , σε αυτήν σύσκεψη ιδιαίτερα , συμμετείχαν εκπρόσωποι τεσσάρων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών :

  Οι παρακάτω συμμετείχαν , σύμφωνα με το δημοσίευμα που παραπέμπει ο αρθρογράφος ) στην σύσκεψη της "Λέσχης" στην Αθήνα :

  Königin Beatrix der Niederlande - Hauptaktionärin von Royal Dutch Shell

  Jorma Ollila - Aufsichtsratsvorsitzender Royal Dutch Shell

  Jeroen van der Veer - Chef Royal Dutch Shell

  Eivind Reiten - Generaldirektor des Petroleumskonzerns Norsk Hydro

  Thomas Thune Andersen - Chef Maersk Oil Dänemark

  Anders Eldrup - Chef und Präsident von DONG Energie Dänemark.

  Όλο το άρθρο στα Γερμανικά εδώ ( εαν θεωρείται ενδιαφέρον μπορεί ίσως κάποιος να το μεταφράσει , προσωπικά δεν έχω χρόνο την περίοδο αυτή ) :

  http://kopp-online.com/hintergruende/enthuellungen/udo-ulfkotte/saebelrasseln-im-oestlichen-mittelmeer-droht-krieg-zwischen-griechenland-und-der-tuerkei-.html

 5. tpe avatar
  tpe 19/09/2011 12:23:18

  Απορώ, ο συγγραφέας του άρθρου δεν έχει διαβάσει για τον τύπο που για χάρη του ο Μπαράκ παρατάει όλες τις άλλες δουλειές και πιάνει κουβεντούλα στο τηλέφωνο; Μάλλον όχι, ε;
  Ε, ας του εξηγήσει κάποιος, πως ο τεράστιος GAP, που στο μεταξύ αγνοείται, έχει φροντίσει ώστε να μην υπάρξει παγκόσμιος πόλεμος. Γιατί βρε αδερφέ να σκοτωθούν τόσα εκατομμύρια κόσμου; Για ένα νησάκι 1000 κατοίκων και λίγα μέτρα νερού;;;
  Ο άνθρωπος θα δείξει πόσο large είμαστε και θα τα παραχωρήσει δωρεάν για 1000 χρόνια στην Τουρκία.
  Καταλάβατε; Τσάμπα ανησυχείτε, κανονισμένα είναι.

  • mind trap avatar
   mind trap @ tpe 19/09/2011 12:56:54

   Φίλτατε tpe,

   αυτή η θεωρία την βλέπω να παίζει όλο και συχνότερα.
   Ας προειδοποιήσει κάποιος τον επίδοξο Εφιάλτη ότι οι Τούρκοι είναι αχόρταγοι και μεγαλοϊδεάτες. Τουτέστιν με κάτι τέτοιο μάλλον θα τους ανοίξει την όρεξη και πολύ πολύ σύντομα μάλιστα θα πάνε και για Βορειοανατολικό Αιγαίο και δε θα μείνουν μόνο στο Νοτιοανατολικό.

 6. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 19/09/2011 13:12:10

  ...Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το Ισραήλ θα έχει να αντιμετωπίσει το δίλημμα μεταξύ του δικαιώματός του να αυτοπροστατευτεί,...
  Που υπάρχει αυτό το δικαίωμα της αυτοπροστασίας στο διεθνές δίκαιο; Και μάλιστα σε διεθνή ύδατα;

  Ας μην υπήρχαν κάθε χρόνο τα δωρεάν δάνεια του Αμερικανού πολίτη και τα προίόντα παράνομων ενεργειών να ξεπλένονται στο Ισραήλ και θα τα βλέπαμε. Πενήντα και χρόνια προσπαθεί να ξεκληρίσει με κάθε τρόπο μια χούφτα ξαρμάτωτους και πεινασμένους Παλαιστίνιους και δεν μπορεί. Αν έλλειπαν και οι πρόθυμοι κοντυλοφόροι ...

 7. Νικόλαος Χ avatar
  Νικόλαος Χ 19/09/2011 16:22:47

  Μην λησμονείε τον κουρδικό παράγοντα που μπορέι να ανατρέψει τις πολύ ευαίσθητες εσωτερικές ισσοροπίες στην Τουρκία και όχι μόνο.

 8. Αρράκις الراقص avatar
  Αρράκις الراقص 19/09/2011 20:13:29

  Δεν ρωτάτε κι εμάς αν οι Κεμαλιστές είναι οι "καλοί" στην Τουρκία και οι Ισλαμιστές οι "κακοί";
  Τα ίδια σκ$*&ά είναι και οι δύο

 9. anetos avatar
  anetos 20/09/2011 15:03:53

  David !!! (Warren)

  μάλλον οι εβραίοι και τα δικα τους ΜΜΕ άρχισαν τον ψυχολογικό πόλεμο, μην σας παραξενέψει σε λίγο και κινηματογραφικά έργα με τους κακούς τούρκους ......

 10. AegeanHawk avatar
  AegeanHawk 21/09/2011 02:27:35

  Χρειαζόμαστε και κανα έργο με κακούς Τούρκους αφού χορτάσαμε σαπουνόπερες αλατούρκα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.