#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/11/2013 08:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι… ηλεκτρονικόςΑπό την αρχαία Ρώμη και τον Κικέρωνα που παραπονιόταν ότι οι αντίπαλοι παραβίαζαν τις επιστολές του μέχρι τα εξελιγμένα συστήματα διείσδυσης των αμερικανικών υπηρεσιών στους κολοσσούς του Διαδικτύου για την κατασκοπεία πολιτικών ή πολιτών, οι παρακολουθήσεις ήταν συνήθης πρακτική των ηγεσιών. Η φημολογούμενη σύσταση προς τους Ρώσους πράκτορες να χρησιμοποιούν τις γραφομηχανές τους για τις απόρρητες πληροφορίες δεν είναι τυχαία.

Όπως φαίνεται, τα πάντα μπορούν να παραβιαστούν με ένα καλό πρόγραμμα και η ηλεκτρονική κατασκοπεία έχει εξελιχθεί σε υψηλή τέχνη. Η Google και η Yahoo!, που όπως είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο συνεργάστηκαν με την NSA στο πλαίσιο του προγράμματος Prism, βρέθηκαν και στη θέση του θύματος, αφού με άλλα προγράμματα η NSA είχε διεισδύσει στα ιδιωτικά τους δίκτυα μέσω των οπτικών ινών.

Το γαϊτανάκι των παρακολουθήσεων, που τροφοδοτείται από τις αποκαλύψεις με δόσεις του Αμερικανού πρώην τεχνικού της CIA (και συνεργαζόμενου με την NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν, οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ψυχρό πόλεμο, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο επίκεντρο των επικρίσεων της Γερμανίας, της Κίνας και άλλων χωρών. Η Ρωσία μάλλον απολαμβάνει τα αποτελέσματα της βραδυφλεγούς «βόμβας» που λέγεται Σνόουντεν, με τις γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις που προοιωνίζεται.

Το «βαθύ λαρύγγι» των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών φαίνεται πως θα δώσει ακόμη πολλά πρωτοσέλιδα στο διεθνή Τύπο. Όχι μόνο έφερε τους παραδοσιακούς συμμάχους σε αμηχανία ή και αντιπαράθεση, αλλά προτίθεται να καταθέσει στη γερμανική Βουλή για τις υποκλοπές από την Αμερικανική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA). Ο Σνόουντεν, ο πιο «επικίνδυνος» για τα αμερικανικά συμφέροντα κατάσκοπος που αυτομόλησε μετα-ψυχροπολεμικά, έχει προκαλέσει ρήξεις στις ευρω-ατλαντικές σχέσεις, καθώς αναδείχθηκαν και οι οικονομικές διαφορές των δύο πλευρών.

Αιχμή του δόρατος στην αντιπαράθεση Ε.Ε.-ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις, που επηρεάζουν πια και τις οικονομικές σχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί η Γερμανία. Αφορμή για τον αμερικανογερμανικό πόλεμο ήταν η αποκάλυψη πως οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν και το κινητό τηλέφωνο της Άνγκελα Μέρκελ.

Σε αλληλουχία αντιποίνων, οι Αμερικανοί μέσω του υπουργείου Οικονομικών επιτέθηκαν στην εξαγωγική πολιτική της Γερμανίας, τονίζοντας ότι με τα εμπορικά πλεονάσματα οδηγεί σε μαρασμό την ευρωζώνη. Η απάντηση του Βερολίνου ήταν έμμεση: μέσω του βουλευτή των Πρασίνων Χανς-Κρίστιαν Στρόμπελε, που επισκέφθηκε στη Μόσχα τον Σνόουντεν, ο Αμερικανός κατάσκοπος απέστειλε επιστολή στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, ζητώντας να καταθέσει όσα γνωρίζει στη γερμανική Βουλή. Αν και το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει αδύνατον, καθώς ο Σνόουντεν δεν μπορεί να μετακινηθεί από το ρωσικό έδαφος χωρίς τον κίνδυνο της έκδοσής του στις ΗΠΑ, ωστόσο και μόνο η πρόθεσή του να συνεργαστεί με το Βερολίνο προκαλεί οργή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αλληλοκατηγορίες

Η αμηχανία της Ουάσιγκτον μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση του Μεγάλου Αδελφού είναι εμφανής, όσο κι αν ο πρόεδρος Ομπάμα υπόσχεται αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, και ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι τονίζει ότι «η NSA βοήθησε στην εξάρθρωση δικτύων τρομοκρατών κι έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή». Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανταπέδωσαν τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι οι παρακολουθήσεις στην Ευρώπη γίνονταν με την αγαστή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των ευρωπαϊκών χωρών.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND απέρριψε τη δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου ότι το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο -όπως συνέβαινε και σε άλλες χώρες- ήταν το «στρατηγείο» των παρακολουθήσεων, σε συνεργασία με την NSA.

Η ευρωπαϊκή ενόχληση, όπως εκφράστηκε από πολλές κυβερνήσεις -άλλοτε έντονα, άλλοτε χλιαρά- είναι μάλλον υποκριτική, ανταπαντούν οι ΗΠΑ, όχι μόνο γιατί «όλοι γνώριζαν» αλλά γιατί είναι γνωστή εδώ και χρόνια η οικονομική κατασκοπεία που δεν ορρωδεί ούτε προ συμμάχων.

Σε πιο ήπιους τόνους, η Γαλλία δείχνει ενοχλημένη για την κατασκοπεία στο έδαφός της ενώ στην Ισπανία, όπου αποκαλύφθηκε δίκτυο κατασκοπείας 60 εκατομμυρίων επικοινωνιών μέσα σε μικρό διάστημα, ο Τύπος μιλάει για συνεργασία των Αρχών με την NSA στη μεταβίβαση προσωπικών μετα-δεδομένων (δηλ. τηλεφωνικών αριθμών) στις αμερικανικές υπηρεσίες.

Ενοχλημένη και η Κίνα

Η κινεζική κυβέρνηση, που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από τις ΗΠΑ για οικονομική κατασκοπεία, επιτέθηκε τώρα στον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τη αμερικανική πρακτική των παρακολουθήσεων που δεν δικαιολογείται για λόγους ασφαλείας, όπως τόνισε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

Η Κίνα προωθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα καταδίκης των μαζικών παρακολουθήσεων, ενώ οι χώρες της Λατινικής Αμερικής προσπαθούν να αντιδράσουν με το δικό τους τρόπο. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θέλει να επιβάλει στους διεθνείς παρόχους Ιντερνετ να φυλάσσουν τα στοιχεία που συλλέγουν από Βραζιλιάνους πολίτες, σε σέρβερς εντός της χώρας, παρά τις αντιδράσεις των κολοσσών του Διαδικτύου που φοβούνται για το κόστος.

Κόντρα Ομπάμα με την NSA

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Κιθ Αλεξάντερ, βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα και έδωσε διευκρινίσεις στο Κογκρέσο για τη δράση της υπηρεσίας του. Εν πρώτοις, διέψευσε το «Σπίγκελ» που έγραψε ότι είχε ενημερώσει από το 2010 τον Μπαράκ Ομπάμα για μια επιχείρηση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Ανγκελα Μέρκελ. Ο αμερικανικός Τύπος μιλάει για «κόντρα» μεταξύ προέδρου και μυστικών υπηρεσιών, με αφορμή τις παρακολουθήσεις. Όχι μόνο ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε πως δεν γνώριζε το εύρος των παρακολουθήσεων από την NSA, αλλά προανήγγειλε περιορισμούς στη δράση της. 

Ο συντονιστής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζέιμς Κλάπερ, κατέθεσε στην επιτροπή της Γερουσίας ότι οι υπηρεσίες ενημέρωναν τακτικά τον Λευκό Οίκο για το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων τους προκαλώντας σύννεφα στη Ουάσιγκτον. Ο ίδιος είπε ότι η NSA συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Ε.Ε.

Η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, Νταϊάν Φάινσταϊν, κάλεσε για «πλήρη αναθεώρηση όλων των προγραμμάτων συλλογής πληροφοριών» από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Η Φάινσταϊν τόνισε ότι η NSA ενημέρωνε μεν τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου αλλά όχι για την παρακολούθηση ξένων ηγετών

Στο παιχνίδι των αποκαλύψεων και η βιομηχανική κατασκοπεία

Μια ηλιόλουστη ημέρα του περασμένου Αυγούστου ένα ελικόπτερο της γερμανικής Αστυνομίας έκοβε βόλτες πάνω από το αμερικανικό προξενείο στη Φρανκφούρτη. Σκοπός των αστυνομικών, σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, ήταν να φωτογραφίσουν τη σκεπή του προξενείου που βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Bundesbank και να εξακριβώσουν αν είχαν τοποθετηθεί μηχανήματα υποκλοπών.

Το γεγονός είχε προκαλέσει μίνι διπλωματικό επεισόδιο και πριν από δύο μήνες περίπου ο αρχηγός της NSA, Τζέιμς Κλάπερ, υποχρεώθηκε να βγει δημόσια και να δηλώσει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν υποκλέπτουν πληροφορίες από ξένες επιχειρήσεις για λογαριασμό των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Ήταν προφανές ότι υπήρχαν υποψίες για βιομηχανική κατασκοπεία με την NSA να έχει βάλει το χέρι της. Η αποκάλυψη ότι η NSA κατασκόπευε την κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βραζιλίας Petrobras και αυτές των τελευταίων ημερών, ότι θύματα κατασκοπίας έπεσαν επίσης η Google και η Yahoo, επαναφέρουν το ζήτημα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ernst & Young, οι Γερμανοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι οι ΗΠΑ αποτελούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κίνδυνο μετά τους Κινέζους στο θέμα της βιομηχανικής κατασκοπείας.

Από τα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα ο πρώην συνεργάτης της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, δεν προκύπτει ότι η αμερικανική υπηρεσία έκλεβε πληροφορίες από ξένες επιχειρήσεις και τις έδινε στις αμερικανικές, ωστόσο στη Γερμανία κάποιοι υποστηρίζουν ότι έφτασε η ώρα να δημιουργηθεί ένα «γερμανικό Google».

Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», πολλοί Γερμανοί επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις απλά επιβεβαιώνουν αυτό που εδώ και πολύ καιρό γνώριζαν: Iσχυρές χώρες θέλουν να κλέψουν τα πιο πολύτιμα μυστικά τους. Οι γερμανικές Αρχές αναφέρουν ότι περισσότερο ευάλωτες στη βιομηχανική κατασκοπεία είναι οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις καθώς δεν έχουν τη γνώση να προστατευθούν.

Η βιομηχανική κατασκοπεία δεν είναι όμως μονόπλευρη. H NSA δήλωσε πως αμερικανικές επιχειρήσεις πέφτουν διαρκώς θύματα κατασκοπείας, τονίζοντας μάλιστα ότι μετά τους Κινέζους οι πιο «καλοί κατάσκοποι» είναι οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και οι Ισραηλινοί.

Αλίκη Κοτζιά, Κώστας Πλιάκος, στον «Τύπο της Κυριακής»

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.