#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/12/2011 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Χριστιανισμός πιο δυνατός από ποτέΠοια είναι η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη θρησκεία στον κόσμο σήμερα;

Ο Χριστιανισμός.

Μπορεί να μην το περιμένατε, αλλά έτσι είναι.

Εδώ και δέκα χρόνια, η παγκόσμια προσοχή έχει εστιάσει στο Ισλάμ. Όμως, στην υποσαχάρια Αφρική, και στην περιοχή του ασιατικού Ειρηνικού Ωκεανού, ο Χριστιανισμός προχωρά με βήμα ταχύ.

Ο Χριστιανισμός σήμερα έχει περίπου 2.18 δισεκατομμύρια πιστούς, δηλαδή το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Έως το 2050, οι Χριστιανοί θα είναι τρεις φορές περισσότεροι από τους Μουσουλμάνους.

Αυτά τα ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από μια πρόσφατη έκθεση του Pew Research Center. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Χριστιανισμός χάνει έδαφος στον Βορρά, αλλά σημειώνει εκρηκτική ανάπτυξη στον Νότο.

Η Νιγηρία έχει διπλάσιους Προτεστάντες (60 εκατ.) από ότι  η Γερμανία, στην οποία και γεννήθηκε ο Προτεσταντισμός.

Η Βραζιλία έχει διπλάσιους Καθολικούς (130 εκατ. ) από την Ιταλία.

Η μεγαλύτερη ενορία του Λονδίνου, που συγκεντρώνει 12.000 πιστούς κάθε εβδομάδα, αποτελείται κυρίως από Αφρικανούς, και ο πάστοράς της είναι Νιγηριανός.

Η Ευρώπη συνεχίζει να διαθέτει πάρα πολλούς Χριστιανούς. Όμως ο εκκλησιασμός είναι σχεδόν νεκρός. Οι εκκλησίες έχουν καταντήσει μουσεία.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον Καναδά, όπου οι ναοί έχουν μετατραπεί σε πολυτελείς κατοικίες, παιδικούς σταθμούς, και καταφύγια αστέγων. Οι μόνοι ενθουσιώδεις Χριστιανοί είναι οι Ευαγγελιστές, και οι μετανάστες.

Στην Αμερική, η πιο ζωντανή έκφανση της χριστιανικής πίστης είναι η εκκλησία της Πεντηκοστής.

Οι περισσότεροι Βορειοευρωπαίοι Χριστιανοί παντρεύονται και θάβονται στην εκκλησία, αλλά από κει και πέρα δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τα της πίστης τους. Είμαστε παιδιά του διαφωτισμού, και ο Χριστιανισμός είναι απλά μια μεταφορική έννοια. Όταν κοινωνούμε, ξέρουμε ότι δεν πίνουμε το αίμα του Χριστού. Μας αρέσει η ποιητικότητα της Βίβλου, και η Θεία Λειτουργία. Αλλά σε γενικές γραμμές απέχουμε εντελώς από την θρησκοληψία.

Ως Χριστιανοί, θέλουμε τη πίστη μας άνοστη και αναιμική. Πολλά σημεία της παράδοσης μας είναι συγκινητικά, αλλά κάποια άλλα παραείναι αλλόκοτα για τα γούστα μας. Θεωρούμε την ιστορία του Ιησού Χριστού, όπως αυτήν του Άη Βασίλη, ως κάτι για τα μικρά παιδιά. Τα Χριστούγεννα έχουν μετατραπεί σε μια χαρούμενη αλλά κοσμική υπόθεση.

Στο Μεξικό όμως, ο Χριστιανισμός παραμένει ολοζώντανος. Όπου και να πας, βλέπεις αίματα και έκσταση, Ο Θεός συμμετέχει στη καθημερινότητα, και τα θαύματα είναι μια συνηθισμένη υπόθεση.

Το 60% των Χριστιανών του κόσμου ζει στο νότιο ημισφαίριο. Έως το 2050, μόλις το 1/5 των Χριστιανών του πλανήτη δεν θα είναι Ισπανόφωνοι. Οι μισοί των σημερινών Χριστιανών είναι συντηρητικοί Καθολικοί, και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δύσκολα η Ρώμη θα επιτρέψει την αντισύλληψη, τις γυναίκες ιερείς, ή και τον γάμο των ομοφυλόφιλων.

Στο βιβλίο του The Next Christendom: The Coming of Global Christianity, ο Philip Jenkins γράφει: «Τα είδη του Χριστιανισμού που ευδοκιμούν με επιτυχία στο νότιο ημισφαίριο, διαφέρουν κατά πολύ από τον Χριστιανισμό της Ευρώπης και της Β. Αμερικής. Αυτά τα μοντέλα είναι πολύ πιο ενθουσιώδη, ασχολούνται με το υπερφυσικό, τις προφητείες, τα οράματα, την έκσταση, και την θεραπεία. Μάλιστα είναι τόσο πιο διαφορετικά από τα αντίστοιχα βορειοευρωπαϊκά θρησκευτικά ήθη, που ήδη ανέκυψαν υποψίες ότι οι ενθουσιώδεις Αφρικανοί (για παράδειγμα) στην ουσία επαναφέρουν παγανιστικές πρακτικές».

Ή μπορούμε απλά να θεωρήσουμε πως ο Χριστιανισμός επανέρχεται στις ρίζες του. Γεννήθηκε ως η θρησκεία των κατατρεγμένων και των περιθωριακών. Σήμερα υιοθετείται από νεαρούς επαρχιώτες μετανάστες που πλημμυρίζουν τα τεράστια απρόσωπα αστικά κέντρα.

Όπως το Ισλάμ, έτσι και ο Χριστιανισμός αποτελεί μια αντίδραση στην αστυφιλία, και στην μετοίκιση. Παρέχει νόημα, κοινοκτημοσύνη, καταφύγιο, δίκτυα υποστήριξης, και μια άγκυρα. Παράλληλα προσφέρει ευλογία και μετάνοια.

Ο Χριστιανισμός, στην αρχική του μορφή, διδάσκει πως η υπερφυσική παρέμβαση μπορεί να σε βοηθήσει εδώ και τώρα. Υπόσχεται την αιώνια ζωή ως ανταμοιβή για τον πόνο και τα βάσανα του απτού κόσμου. Πρόκειται για την καλύτερη ανταλλαγή όλων των εποχών.

Ο νέος αναδυόμενος Χριστιανισμός περνάει απαρατήρητος στην Δύση. Είναι όμως εξίσου σημαντικός με το Ισλάμ, και πολύ πιο παγκόσμιος σε επιρροή. Οι Χριστιανοί αποτελούν την πλειοψηφία στα 2/3 των κρατών του κόσμου. Η άνοδος του Χριστιανισμού και του Ισλάμ στις πολυπληθείς χώρες του Νότου μπορεί να προκαλέσει μια νέα εποχή θρησκευτικών συγκρούσεων, τζιχάντ, και σταυροφοριών. Και μπορεί κάποια μέρα να ανησυχούμε για κάποιες χριστιανικές θεοκρατίες, όπως και για τις  ισλαμικές.

Για αυτό, αυτές τις ημέρες ας θυμόμαστε πως ο Θεός κάθε άλλο παρά πέθανε. Μπορεί για εμάς στη Δύση να μην σημαίνει πολλά, αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου, τα οποία σπάνια θυμόμαστε, ο Θεός συνεχίζει να είναι πιο παντοδύναμος από ποτέ.

 

The Globe and Mail (Canada)

http://www.theglobeandmail.com/news/opinions/margaret-wente/gods-far-from-dead-in-the-global-south/article2281615/

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 26/12/2011 10:32:51

  Καμία αναφορά στην ορδόδοξη εκκλησία η οποία είναι ο πιο ανόθευτος χριστιανισμός και παραμένει άγνωστη για τους δυτικούς. Ελλιπές άρθρο.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 26/12/2011 12:17:39

   Κομμουνιστική προπαγάνδα του εβραιομασώνου Μαρξ θυμίζει το άρθρο. Δεν είχε γνωρίσει καθόλου το Χριστό της ορθοδοξίας και την κατηγορούσε για πράγματα που αφορούσαν κυρίως τους παπικούς και την απόλυτη εκκοσμίκευσή τους. Περίεργο πράγμα να κατηγορούν και οι καπιταλιστές και οι κομμουνιστές την ίδια ιδέα (την πίστη στο Χριστό) και να μην ακουμπούν ποτέ τις ανατολικές θρησκείες που γίνονται αργά και ύπουλα μόδα στη δύση με απώτατο σκοπό την προπαγάνδα υπέρ του υλισμού, της σαρκολατρίας και του μηδενισμού. Ούτε η ΝΤΠ να ήταν πίσω και από τους 2...

  • dimitris avatar
   dimitris @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 26/12/2011 16:07:31

   akrivos etsi me dio logia bravo!!!

 2. man8os avatar
  man8os 26/12/2011 12:06:48

  Πληρης αγνοηση του Ορθοδοξου τοξου. Αθλιοι δυτικοι, παντα κομπλεξικοι...

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ man8os 26/12/2011 22:30:15

   Νὰ δεῖς ποὺ θὰ ξημερώσει μέρα ποὺ θὰ ψάχνουν παντοῦ γιὰ ὀρθοδοξία καὶ θὰ τὴν φτύνουν στὴν Ἑλλάδα...

 3. Γιώργος Θωμαϊδης avatar
  Γιώργος Θωμαϊδης 26/12/2011 12:27:55

  Συμπληρώνοντας με ήπιο τρόπο τα σχόλια των προηγούμενων σχολιαστών, σχετικά με την απουσία αναφορών όχι μόνο στην ανατολική ορθοδοξία αλλά και στο μοναδικό απελευθερωτικό πνευμα του αρχικού χριστιανισμού, που δεν έχει σχέση με τις προσωπολατρικές λατρευτικές υπερβολές των καθολικών στο Μεξικό, ούτε με τον συναγωνισμό στα νούμερα με το Ισλάμ (ο Ινδουισμός που είναι; Έχει 1,3 δις άτομα ήδη και αυξάνει):

  Το γεγονός πως η εκκλησία της Ρώμης έχει ταχθεί κατά βασικών διαφωτιστικών αξιών και υπερ μιας παγκόσμιας εξουσίας, θα έπρεπε να δώσει τον βασικό τίτλο του άρθρου:

  "Είναι ο χριστιανισμός αυτό που θα επικρατήσει ή μια νέα εκδοχή του Μεσαίωνα σε συνδυασμό με την αύξηση της ισχύος του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στις ΗΠΑ";

  Ένα ακόμα άρθρο λευκού-μαύρου (Χριστιανισμός vs Ισλάμ) χωρίς αναφορ'ες σε βασικά στοιχεία τις πραγματικότητας...

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 26/12/2011 12:45:03

  Μανώλη, Μάνθο, Γιώργο
  συμφωνώ απόλυτα μαζί σας..

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 26/12/2011 12:46:53

  Δεν είναι μόνον στο άρθρο αυτό η παντελής αγνόηση της Ορθοδοξίας. Έτσι ήταν πάντοτε. Ας διαβάσει κανείς την εξαιρετική (κατά τα άλλα) κοινωνιολογία της θρησκείας του Max Weber, για να διαπιστώσει ότι ο Weber μπορεί κατά τα άλλα να ασχολείται με Βουδισμό, Ινδουισμό, Μωαμεθανισμό, Ιουδαϊσμό, αλλά από Χριστιανισμό ασχολείται μόνον με Προτεσταντισμό και Καθολικισμό! Σαν να μην υπάρχει καν η Ορθοδοξία! Δεν είναι μόνον κόμπλεξ, όπως επισημαίνει σωστά ο προλαλήσας Γ. Θωμαΐδης. Είναι κυρίως η εντελώς υποσυνείδητη γνώση ότι στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό βρίσκεται η αλήθεια και, συνακόλουθα, η άρνηση του δυτικού ανθρώπου να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο Θεό.

  Βλέπει κανείς το πνεύμα με το οποίο γράφει ο συγγραφέας αυτού εδώ του άρθρου. Σαν να μην υπάρχει ο πραγματικός Θεός. Για εμάς όμως ο Θεός είναι πραγματικός, δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας μας. Το θαύμα είναι πραγματικό, όπως στα χρόνια του Ευαγγελίου δεν είναι θρησκοληψία. Το ζήσαμε έως πριν από μερικά χρόνια στους σύγχρονους Γέροντες - Αγίους της Ορθοδοξίας (Παΐσιο, Πορφύριο, Σωφρόνιο), μπορεί να το ζήσει όποιος επισκεφθεί τον Γέροντα Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνα των Η.Π.Α., στο Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου.

  Το χειρότερο από όλα είναι ότι η εκδοχή του "πιο ισχυρού παρά ποτέ" Χριστιανισμό που προβάλλει το άρθρο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μίξη θρησκοληψιών και τελετών με έντονο το δαιμονικό στοιχείο. Καμία σχέση δηλαδή με την ζωντανή επίγεια παρουσία του Θεού που βιώνουμε στην Ορθοδοξία. Η ηθελημένη τύφλα του Δυτικού ανθρώπου κρατάει καλά. Ας ελπίσουμε εμείς τουλάχιστον να βλέπουμε σωστά.

 6. Leonidas avatar
  Leonidas 26/12/2011 13:07:15

  Η Ορθοδοξια παρέμεινε στην άκρη γιατί πολύ απλά εκφράζει το ανατολικό κομμάτι της χριστιανοσύνης όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τον Κωνσταντίνο. Έμεινε στενά δεμένη με το ανατολικό πρότυπο, το συντηρητικό. Μη ξεχνάμε ότι το ανατολικό κομμάτι αντιμετώπισε τις πρώτες μεγάλες αιρέσεις οι οποίες παρέμειναν για πολλά χρόνια, διαμόρφωσαν συνειδήσεις και πολιτικές καταστάσεις. Ήταν επόμενο το δυτικό κομμάτι να επικρατήσει ,ειδικά μετά το σχίσμα, και φυσικά η έντονη πολιτική παρουσία του στην Ευρώπη του Μεσαίωνα ήταν καθοριστική. Όλα ήταν θέμα χρόνου μετά. Σταυροφορίες ,αποικίες κλπ. Έδωσαν την δύναμη και το κύρος που έχει η καθολική εκκλησία σήμερα. Βλέπετε τα νούμερα μετράνε.

 7. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 26/12/2011 13:20:39

  Νούμερα νούμερα νούμερα...

  • Χρηστος avatar
   Χρηστος @ Χαζούλης 26/12/2011 22:33:35

   Nαι αλλά τρεις φορές μεγαλύτερα από των αλλονών!!!

 8. Agni avatar
  Agni 26/12/2011 13:41:25

  Μόνο οι Ορθοδοξοι,οι Χαλδαίοι,οι Κόπτες,οι Αρμένιοι και οι Καθολικοί είναι πραγματικά χριστιανοί,όλοι οι μετα-διαμαρτυρόμενοι τηλε ευαγγελιστές,νεοεποχίτες,αγγλικανοί,πεντηκοστιανοι,ευαγγελιστές και ιαχωβαδες είναι κάτι ριζικά διαφορετικό περισσότερο συγγενές με το νεο-ιουδαισμό και το νεο-ισλαμ,η θρησκεία τους είναι η εν δυνάμει εκκοσμίκευση και είναι φανατικοί και αποκαλυπτικοι,εχθροί της παράδοσης,του συλλογικού αναφερόμενου,της φιλοσοφίας,της ερμηνευτικής και του μυστηριακού..Λάτρεις της κυριολεξίας και φονταμενταλιστές που απορρίπτουν δυο χιλιάδες χρόνια χριστιανισμού για μια υποτιθέμενη ανακατασκευή της πρώτης αυθεντικής κοινότητας των πιστών..

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Agni 26/12/2011 13:46:01

   νεοταξίτες είναι με δυο λόγια όλοι αυτοί που περιγράφεις, εργαλεία της Νέας Τάξης

   • Agni avatar
    Agni @ αλλενάκι 26/12/2011 19:11:13

    Δεν ξέρω για Νεα Τάξη(μια δεξαμενή σκέψης είναι και αυτή και μάλιστα με πολλές πτυχες και διαφορές όχι κάτι μονοκόμματο) όπως πολλές άλλες,ξέρω οτι όλες αυτές οι αφηγήσεις είναι νεοσκοταδιστικές διεκδικούν το αλάθητο και την "ορθοδοξία",(αλλα είναι συγκριτιστικός συρφετός), και αρνούνται τη διαφόρά άρα το ίδιο το νόημα..

 9. Τασος avatar
  Τασος 26/12/2011 14:26:59

  Το άρθρο αναφέρεται σε Χριστιανούς, και ο Χριστιανός ορίζεται στην προς Ρωμαίους 10:9-10 επιστολή του αποστόλου Παύλου:

  "ἐὰν ὁμολογήσῃς τὸ ῥῆμα ἐν τῷ στόματι σου ὅτι κύριος Ἰησοῦς καὶ πιστεύσῃς ἐν τῇ καρδίᾳ σου ὅτι ὁ θεὸς αὐτὸν ἤγειρεν ἐκ νεκρῶν, σωθήσῃ"

  ή σε νέα ελληνικά:

  "αν με το στόμα σου ομολογήσεις Κύριο, τον Ιησού, και μέσα στην καρδιά σου πιστέψεις ότι ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς, θα σωθείς•"

  Δεν έχει σημασία το ταμπελάκι που βάζει κανένας μετά το Χριστιανός. Αυτό που έχει σημασία είναι αν πιστεύει με την καρδιά του, πραγματικά δηλαδή, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος, το Αφεντικό, και ότι ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς. Αν το πιστεύει αυτό είναι σωσμένος και αν δεν το πιστεύει δεν είναι, ασχέτως με το ταμπελάκι που βάζει.

  Ξέρω ότι ίσως αυτά δεν είναι ότι ένας μέσος Έλληνας έχει ακούσει, αλλά είναι η Καινή Διαθήκη και οποίος την ανοίξει θα βρει πολλά αλλά, επίσης εντυπωσιακά και "ανήκουστα" αν και γραμμένα 2000 χρόνια τώρα.

  Καλές Γιορτές
  Τάσος Κιουλάχογλου

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Τασος 26/12/2011 15:12:41

   +10000

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Τασος 26/12/2011 16:15:24

   Θεωρώ ντροπή στον τόπο που γεννήθηκε ο φιλοσοφικός και επιστημονικός λόγος να διαβάζονται και να προπαγανδίζονται περισσότερο τα ιουδαικά παραμυθάκια και οι διδακτισμοί των γραφών, απ'ότι ο Ομηρος,ο Πλάτων,ο Αριστοτέλης,ο Επίκουρος,ο Θουκυδίδης,ο Ξενοφών,ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, κ.α.
   Η Ελλάδα και ο πολιτισμός της έγινε μεγάλος και γνωστός λόγω των πνευματικών,ηθικών και πολιτιστικών αξιών της και του επιστημονικού και φιλοσοφικού πνεύματος της,και όχι με δεισιδαιμονίες,προσευχητάρια,γονυκλισίες, πίστη σε μεταφυσικές αρλούμπες και δαιμονοποίηση της ύλης και των αναγκών του ανθρωπίνου σώματος.

   • A.M. avatar
    A.M. @ Κάποιος 26/12/2011 17:09:19

    @Κάποιος έγραψε:

    «Η Ελλάδα και ο πολιτισμός της έγινε μεγάλος και γνωστός λόγω των πνευματικών,ηθικών και πολιτιστικών αξιών της και του επιστημονικού και φιλοσοφικού πνεύματος της,και όχι με δεισιδαιμονίες,προσευχητάρια,γονυκλισίες, πίστη σε μεταφυσικές αρλούμπες και δαιμονοποίηση της ύλης και των αναγκών του ανθρωπίνου σώματος.»

    Κατ' αρχήν Κάποιος γράφει ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ λόγω ΑΓΝΟΙΑΣ!

    Όσο για δεισιδαιμονίες, γονικλισίες, πίστη σε μεταφυσικές αρλούμπες και τα λοιπά που γράφεις μάλλον ΑΓΝΟΕΙΣ ότι ΌΛΑ αυτά και πολλά ακόμη ίσχυαν ΚΑΙ στην αρχαία Ελλάδα!
    Αλήθεια δεν γίνονταν θυσίες στους θεούς στην αρχαία Ελλάδα;
    Ιφιγένεια εν Αυλίδι έχεις διαβάσει;

    Μαντεία δεν υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα;

    Προσ(ς) - εύ - (ε)χε(ι)ς δεν γίνονταν στην αρχαία Ελλάδα;
    Και σε ατομικό επίπεδο και στους ναούς;

    Μυστήρια δεν τελούνταν στην αρχαία Ελλάδα;

    Σταμάτα λοιπόν να γράφεις ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ!

    «Υπέρ βωμών και εστιών» δεν πολεμούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας;
    Οι βωμοί σε ποιούς ήταν αφιερωμένοι; στον Πλάτωνα, στον Θουκυδίδη, στον Αριστοτέλη ή μήπως στους θεούς που λάτρευαν οι πρόγονοί μας;

    Απλά αρέσκεστε μερικοί να δαιμονοποιείτε πράγματα που ΔΕΝ γνωρίζετε - γιατί ΑΝ γνώριζες θα ήξερες πως η Χριστιανική Πίστη ΔΕΝ δαιμονοποιεί το σώμα και τις ανάγκες του! εσύ δαιμονοποιείς την Χριστιανική Πίστη λόγω άγνοιας! - και να ισχυρίζεστε πράγματα που ΔΕΝ συνέβαιναν όπως π.χ. ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι δεν είχαν πίστη!

    Συνέλθετε!

    Και πριν κάνετε κριτική σε κάτι αφιερώστε λίγο χρόνο να μάθετε στι στο καλό πρεσβεύει αυτό που κατηγορείτε.
    Γιατί διαφορετικά κατηγορείτε αυτό που εσείς ΝΟΜΙΖΕΤΕ οτι είναι Χριστιανισμός δηλαδή κατηγορείτε το δικό σας κατασκεύασμα - φαντασίωση του μυαλού σας και όχι αυτό που είναι ο Χριστιανισμός!

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κάποιος 26/12/2011 17:54:21

    Η παγκόσμια ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού δεν στηρίχθηκε στην μυθολογία του,στους βωμούς,στα μαντεία του ή στο ιερατείο του.
    Αντιθέτως ήταν βαθύτατα ανθρωποκεντρικός και όχι θεοκεντρικός και θεμέλιο του ήταν η κριτική σκέψη και ο ορθός λόγος και όχι η πίστη στο μεταφυσικό και το ανορθολογικό.

    • A.M. avatar
     A.M. @ Κάποιος 26/12/2011 19:31:19

     Αυτός όμως ο ανθρωποκεντρικός - κατ' εσέ - πολιτισμός βασίστηκε και θεμελιώθηκε πάνω σε θεοκεντρικές αντιλήψεις, ήθη, έθιμα και πίστεις.

     Είτε αρέσει στους σύγχρονους νεοέλληνες (και όχι μόνον) είτε όχι η αρχαία Ελλάδα, η μετέπειτα Βυζαντινή αυτοκρατορία και η σύγχρονη ελληνική σκέψη και θεώρηση της ζωής και των πραγμάτων είναι βασισμένη πάνω στην πίστη στους θεούς στην αρχή και στον Θεό στην συνέχεια και σαφώς και στην μεταφυσική και σε ότι ορίζεται ως θείο.

     Αυτό γίνεται πασιφανές σε όλες τις μορφές τέχνης απ' την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα.

     Απ' τον Παρθενώνα μέχρι τον Καζαντζάκη όπου και αν κυττάξεις θα βρείς μέσα το θείο και το μεταφυσικό, θα βρείς τον Θεό.
     Απ' τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα ακόμα που και εσύ ο ίδιος επικαλέστηκες παραπάνω δεν απουσιάζει το θείο, οι θεοί, η πίστη, ο σεβασμός προς του θεούς, προς τα ιερά και τα όσια.
     Πυθαγόρας, Όμηρος, και τι να πρωτογράψει κάποιος.
     Παντού το θείο, το μεταφυσικό, ο Θεός.
     Και το ότι μεγαλούργησαν οι Έλληνες οφείλεται κυρίως στο ότι και αν έκαναν πάντα έβαζαν μπροστά το θείο και μετά τον άνθρωπο.

     Χωρίς πίστη ο άνθρωπος δεν πάει πουθενά.

     Σήμερα που τείνει ο ελληνισμός προς τον απόλυτο ορθολογισμό έχει ήδη αρχίσει να εκφυλίζεται και να μην είναι πιά ελληνισμός.

     Το θείο, το μεταφυσικό και το ωραίο είναι συνυφασμένα με τον ελληνισμό και την ρωμηοσύνη.

     Αυτοί είμαστε και δεν μπορεί κανένας να μας αλλάξει.

   • Theoprovlitos avatar
    Theoprovlitos @ Κάποιος 27/12/2011 19:58:14

    A! Δηλαδη όλοι αυτοι οι προαναφερθεντες είχαν κοινη πίστη και ενιαία φιλοσοφία;

    Τωρα τα υπόλοιπα, εγκειται και στην νοημοσύνη του καθενος να αντιληφθει ανωτερα νοηματα. Διαφορετικα αναδεικνυει το οτι φαμε, οτι πιουμε και ότι αρπαξει ο κωλος μας -κυριως το τελευταιο- σε θρησκευμα και ονειρευεται στον ύπνο του τον Γανυμήδη.

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ Τασος 27/12/2011 20:01:05

   Μπραβο κε Κιουλάχογλου,

   Μοιραζετε και φυλλαδια πόρτα-πόρτα;

   ΥΓ. Και τα δαιμονια Τον πιστευουν και φριττουν. Και από τετοια έχει εδω μεσα πολλά...

 10. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 26/12/2011 14:52:25

  ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ: Τι θρησκεία είναι αυτή όταν είναι πρώτη σε πλήθος "πιστών" και οι εκκλησίες της έχουν γίνει μνημεία; Παρακολουθείστε το βίντεο που μου έκανε δώρο για την γιορτή μου ο Δαναός. Θα δείτε πως είναι ένας κατά Χριστόν σαλός και θα καταλάβετε γιατί ο συγγραφέας του άρθρου δεν κάνει λόγο για την Ορθοδοξία. Για να πάρετε μια γεύση σας μεταφέρω έναν διάλογο:Ρωτά ένας πατέρας τον κατά Χριστόν σαλό πατέρα Ανατόλιο: Πως πρέπει να ζήσω; Και ο πατέρας Ανατόλιος του απαντά: Όλοι αμαρτωλοί είμαστε. Ζήσε όπως μπορείς. Προσπάθησε να μην κάνεις πολλές αμαρτίες. www.youtube.com/watch?v=7uZSZkLIic4

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Χρήστος Δημάρης 26/12/2011 15:24:33

   Συγκρητισμός Παν-Θρησκεία "Οικουμενισμός Universalισμ- εκ του United Nations"

   ΟΗΕ - ΝΕΑ ΤΑΞΗ

   Η Ορθο-Δοξία και από τη σημειολογία του ονόματός της και μόνο, δεν εντάσσεται στο "Σχήμα" αυτό, πόσο μάλλον που το Δόγμα της παραμένει αναλλοίωτο 2000 χρόνια.
   Ως εκ τούτου λοιπόν στέκει απέναντι σε όλα αυτά τα 'οικουμενίστικα'.

   Και αντίθετα από ότι λέει το άρθρο, ο Χριστιανισμός σήμερα στην Ευρώπη και στην Αμερική ΔΙΩΚΕΤΑΙ.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Χρήστος Δημάρης 26/12/2011 22:47:02

   Τὸ Ostrov λές; Καλά, αὐτὴν τὴν ταινία τὴν ἔχουμε δεῖ ὅλες οἱ θεοῦσες ἴσαμε 7 φορὲς ἕκαστος. Κυκλοφορεῖ χέρι μὲ χέρι στὶς ἐνορίες ἀπὸ τότε ποὺ πρωτοβγῆκε. Ταινιάρα.

 11. stefanos avatar
  stefanos 26/12/2011 17:59:05

  Αληθινος Χριστιανισμός είναι μόνο η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και αυτό το λέει και το Πιστεύω. Ολες οι υπόλοιπες ειναι αιρέσεις ή επι το επιεικέστερον ομολογίες. Μοναδικός Ισχυρός αντιπαλος της Νέας Τάξης Πραγμάτων είναι μόνο η Ορθοδοξία την οποία την τρέμουν και την κυνηγάνε (βλέπε Εφραίμ, Πουτίν). Το άρθρο είναι απλά θρησκειολογικό και αρα ελλειπές. Τον Χριστιανισμό τον καταλαβαίνεις μόνο όταν τον ζήσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλές αναλύσεις για να περνα η ώρα.

 12. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/12/2011 18:38:17

  Tα σχολια λενε περισσοτερα απο το αρθρο.Το αρθρο δεν ξεκινησε να κανει μια συγκριση των διαφορετικων χριστιανικων δογματων αλλα μια συγκριση στη διαδοση χριστιανισμου και ισλαμ ανεξαρτητως υποδιαιρεσεων.
  Παρατηρει οτι ο χριστιανισμος διαδιδεται στον Τριτο Κοσμο πολυ γρηγορα και παραμενει ετσι η μεγαλυτερη θρησκεια του κοσμου.Ειναι απλα περιγραφικο και δεν βαλλει κατα ουδενος.
  Αντι να σχολιασουν την ειδηση πολλοι αμεσως διαμαρτυρονται γιατι δεν αναφερεται ειδικα στους ορθοδοξους.Γιατι να αναφερθει οταν αφορα τους νεους πληθυσμους του Τριτου Κοσμου;Υπαρχουν ορθοδοξες ιεραποστολες αλλα πολυ μικρες τον αριθμο στον Τριτο Κοσμο.Η ορθοδοξια παραμενει η θρησκεια της Ρωσιας και 5 μικρων βαλκανικων χωρων.Δεν αναφερεται οχι απο αντιθεση αλλα επειδη δεν την αφορα το αντικειμενο του αρθρου.

  • Nικήτας avatar
   Nικήτας @ ψυχραιμια 27/12/2011 21:19:51

   ''Η ορθοδοξια παραμενει η θρησκεια της Ρωσιας και 5 μικρων βαλκανικων χωρων.Δεν αναφερεται οχι απο αντιθεση αλλα επειδη δεν την αφορα το αντικειμενο του αρθρου.''

   Απλά ξέχασες την Αρμενία, τους Κόπτες στην Αίγυπτο, Τους Ορθοδόξους στην Συρία, στην Αιθιοπία και στον Λίβανο.

   Αυτά.

 13. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 26/12/2011 19:45:18

  Οταν λέει το άρθρο ότι στην Ευρώπη οι ναοί είναι μουσεία, καλύτερα να διευκρινίζει "στη δυτική Ευρώπη" ή "στην ρωμαιοκαθολική και προτεσταντική δυτική και κεντρική Ευρώπη". Διότι ούτε στη Ρωσία, ούτε στην Ουκρανία, ούτε στη Ρουμανία, ούτε στη Σερβία, αλλά ούτε και στη Βουλγαρία συμβαίνει αυτό. Αλλά ούτε και στην ρωμαιοκαθολική Πολωνία.
  Και καλό είναι να έχουμε υπ' όψη μας ότι οι ομολογιακές διαφορές μεταξύ των Χριστιανών δεν είναι λίγες. Τι κοινό έχει ένας πεντηκοστιανός ή ένας καλβινιστής με έναν Ορθόδοξο;

 14. The Saint avatar
  The Saint 26/12/2011 22:24:47

  +1000 αγαπητέ Α.Μ.
  Αψογος!!!!

 15. Χρηστος avatar
  Χρηστος 26/12/2011 22:37:09

  Έχω μια προαίσθηση πως δεν ασπάζεστε την φράση
  "Η θρησκεία είναι το όπιο των λαών"....

 16. ioannis33 avatar
  ioannis33 26/12/2011 22:46:43

  Η ορθοδοξία είναι αληθινή,είναι μεγάλη αλλά είναι μέσα μας.Δεν χρειάζεται να σου πει κάποιος να αγαπάς,να κάνεις καλό,να μην σκοτώνεις.Οι καλοί χριστιανοί φαίνονται εκτός ναού.Οχι απο το πόσο μεγάλες είναι οι λαμπάδες που ανάβουν ή απο το πόσο σταυροκοπιούνται.Πάντως,το διαίρει και βασίλευε βρίσκει και εδώ εφαρμογή.Ετοιμοι για ιερομαχίες μου είστε όλοι...

 17. panas avatar
  panas 27/12/2011 01:25:23

  Η ορθοδοξία είναι θεραπεία, θρησκείες είναι όλα τα υπόλοιπα.

  • Ignoramus avatar
   Ignoramus @ panas 27/12/2011 09:16:09

   εσενα οταν ποναη η κοιλια σου παγαινεις σε καλογερους να σε κανουνε καλα; σε θεραπευουνε;

   • Theoprovlitos avatar
    Theoprovlitos @ Ignoramus 27/12/2011 20:06:02

    Οταν σε πονα η κοιλια σου δεν πηγαινεις σε καλογερους. Ή μπορει και να πηγαινεις μηπως και τους εχει ξεμεινει καμμια αρχαια θεραπεία από αυτες που φροντισαν οι φαρμακευτικες εταιριες να εξαφανιστουν για να κονομανε πουλωντας φαρμακα και να βγαζουν και οι γιατροι τις μιζες τους και κανενα ταξιδακι στην Κουβα.

    Μιλω εκ πειρας.

 18. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ 27/12/2011 08:16:28

  Όσο μεγαλώνει η αυτοπεποίθηση του ανθρώπου, τόσο μικραίνει στα μάτια του ο Θεός και όσο μικραίνει η αυτοπεποίθηση του, τόσο αυξάνεται το μέγεθος του Θεού. Όμως όλα αυτά, είναι μωρότητες και δεν έχουν καμία σχέση με το Θείο. Οι θρησκείες, στην ουσία είναι μάντρες τρομαγμένων και ανασφαλών ζώων, παρά λογικών ανθρώπων. Όταν ο άνθρωπος καταφέρει να ξεπεράσει τον φόβο του θανάτου και τις φοβίες που πηγάζουν από αυτό το γεγονός, τότε θα μπορέσει να «δει» τον Θεό και ίσως τότε καταφέρει να προσδιορίσει κάτι από το μεγαλείο Tου. Εκτός…. αν καταφέρει μέσα στην μωρότητα του, να δει τις θρησκείες, την δική του αλλά και των άλλων, σαν επουράνιες κλίμακες. Σαν σκάλες δηλαδή, που ο καθένας, χρησιμοποιώντας την, έχει σαν μοναδικό στόχο, να «αγγίξει» τον Θεό. Μέχρι τότε, ας ζει ο καθένας στο μαντρί του, πιστεύοντας ό,τι η δική του πίστη είναι η σωστή και ας θεωρεί όλους τους άλλους….. πεπλανημένους.

  • Tassos avatar
   Tassos @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ 27/12/2011 09:09:34

   Το επίθετό σου είναι Εβραϊκό. Δεν είναι κακό να είσαι Εβραίος αλλά να είναι διακριτό από ποιά θέση ομιλείς.

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ 27/12/2011 20:10:53

   Μιλατε εξ ιδιων.

   Υπαρχουν και παμπολλοι που αποδεχονται την θρησκεια ακριβως για λογους ορθολογισμου και επιστημοσύνης. Και γιατι δεν αντεχουν να ακουσουν την καθε επιστημονικοφανη μπαρουφα του καθε φιλοδοξου επι χρημασιν διδακτορα που αναιρει τον προηγουμενο μεχρι να ερθει η δικη του η σειρα να αναιρεθει και γιατι δεν αντεχει να ακουει το καθε παραμυθακι ως δηθεν επιστημονικο θεσφατο πανω στο οποίο κτιζονται κοσμοθεωριες σε πύλινα πόδια.

 19. εξυπνάκιας avatar
  εξυπνάκιας 27/12/2011 09:10:21

  γράφετε και γράφετε για θρησκείες...το θεό τον ρωτήσατε?

 20. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 27/12/2011 10:16:18

  κατ' αρχήν αγαπητέ μου καλές γιορτές ή καλά να περνάς αυτές τις μέρες... ή ότι θες τέλος πάντων για την περίσταση...

  κατά δεύτερον η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν η πρώτη σοβαρή απόπειρα 'πολυπολιτισμικής' συγκρότησης (τότε Νέα Τάξη) την οποία διέλυσε στα εξ ών συνετέθη η έλευση του Χριστιανισμού (και η Πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα μπορούσες να πεις ότι ήταν τέτοια, με έντονο το εκστρατευτικό 'πολυπολιτισμικό' στοιχείο - κάτι που δεν είχε η Ρώμη, είχε το δουλοκτητικό και το κατακτητικό, αλλά ανακόπηκε από τον πρόωρο θάνατό του)

  και τρίτον, κατά σύμπτωση, διαβάζω τώρα ένα άρθρο για το Χριστιανισμό που στέκει ακόμα εμπόδιο (2000 χρόνια μετά) στη Παγκόσμια Διακυβέρνηση (που θα φέρει την 'παγκόσμια ειρήνη'... όπως διακηρύσσουν οι παγκοσμιοποιητές τηλευαγγελιστές και λοιπά ανώμαλα και σατανιστικά σούργελα)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.