#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/06/2012 15:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τσίπρας κάνει λάθος αν νομίζει ότι η Μέρκελ θα υποχωρήσειΓια να καταλάβουμε το τι αισθάνονται οι Γερμανοί, όντας στο επίκεντρο της προσοχής για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, αρκεί να δούμε ποια βιβλία είναι στη λίστα των bestseller της χώρας.

Το Νο1 είναι ένα με τίτλο: Η Ευρώπη δεν Χρειάζεται το Ευρώ, γραμμένο από τον Thilo Sarrazin, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Bundesbank.

Κάποτε, η νοσταλγία για το εθνικό νόμισμα, που είχε ανοσία απέναντι στις άκρατες σπατάλες των άλλων χωρών, αποτελούσε ένα καταπιεσμένο γερμανικό συναίσθημα. Σήμερα όμως, αυτό το συναίσθημα βγήκε στην επιφάνεια.

Οι διαδοχικές διασώσεις κρατών, τις οποίες πληρώνουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι, μαζί με την γενική αίσθηση ότι η Γερμανία πρέπει να κάνει κάτι (δηλαδή να πληρώσει) για να αποσοβηθεί η τελική καταστροφή, έχει κάνει πολλούς απλούς Γερμανούς να αμφισβητούν το όλο πείραμα του ευρώ.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο 50χρονος οπερατέρ Michael Guenter «είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός λαός απ όλους, αλλά πολλοί από εμάς δεν θέλουν πια το ευρώ, Γιατί να απεμπολήσουμε το σκληρό μας νόμισμα»;

Όταν γεννήθηκε η ευρωζώνη, οι Γερμανοί είχαν διαβεβαιωθεί ότι το νέο νόμισμα θα ήταν ισχυρό, όπως και το μάρκο. Ότι η ΕΚΤ θα ήταν παιδί της Bundesbank. Κάτι, που ποτέ δεν έγινε.

Αντιθέτως, μια σειρά από κράτη μέλη εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια, και άρχισαν την καταναλωτική σπατάλη, με την Ελλάδα πρώτη απ όλους. Στη συνέχεια, έχοντας πνιγεί στα χρέη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν, στράφηκαν προς την ΕΕ (βλ. Γερμανία), για να τους καλύψει τον λογαριασμό. Πολλοί ξεχνούν ότι το Βερολίνο είπε ναι. Η Ελλάδα έτυχε δυο διασώσεων, συνολικής αξίας €240 δις, με αυστηρούς όμως συνοδευτικούς όρους αναφορικά με την ανάγκη λιτότητας.

Η απάντηση της Ελλάδας θα φανεί την Κυριακή το βράδυ. Η χώρα μπορεί να εκλέξει κυβέρνηση που θα πει στην Γερμανία να σκίσει την τελευταία συμφωνία, και να απαιτήσει περισσότερα χρήματα, χωρίς κανέναν όρο.

Αν το Βερολίνο δεν ενδώσει, η Ελλάδα δεν θα έχει καμία επιλογή, παρά να φύγει από το ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πείσει τον εαυτό του ότι αν υπάρχει το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα, η Γερμανία θα υποχωρήσει. Ο 37χρονος πρώην κομμουνιστής, που έχει την πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές και να χριστεί πρωθυπουργός, τα παίζει όλα για όλα σε μια ριξιά του ζαριού.

Όπως πιστεύει, η Γερμανίδα καγκελάριος θα υπογράψει κι άλλες λευκές επιταγές, αν βρεθεί ενώπιον του διλήμματος της διάλυσης της ευρωζώνης, ή της άνευ όρων βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στην Γερμανία όμως, αυτή η θρασεία υπόθεση του Τσίπρα, δεν συναντά την κατανόηση των κυβερνητικών αξιωματούχων, των ΜΜΕ, και της κοινής γνώμης. Ο χαμένος από αυτήν την κόντρα μεταξύ του Τσίπρα και της Μέρκελ είναι γνωστός ήδη, και σίγουρα δεν πρόκειται για την Μέρκελ.

Από την οπτική γωνία του Βερολίνου, οι εκτιμήσεις όλες είναι η εξής μία: Η Μέρκελ πρέπει να κρατήσει γερά. Το παιχνίδι αυτό του πόκερ το ξεκίνησε η Ελλάδα, και για να το κερδίσει χρειάζεται τα γερμανικά χρήματα. Κανένας όμως Γερμανός πολιτικός δεν είναι σε θέση να πείσει τους ψηφοφόρους ότι θα πρέπει να δοθούν κι άλλα λεφτά στη Ελλάδα.

Σε ιδιωτικό επίπεδο, η Μέρκελ είναι εξοργισμένη με χώρες που επί χρόνια θέλουν να ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους, και στη συνέχεια να ρίχνουν τα βάρη στους Γερμανούς.

Ένας αξιωματούχος του Βερολίνου λέει, πως αν η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας έχει κάποιες φρέσκιες ιδέες για το πώς θα αποφευχθεί η χρεοκοπία, και πως θα παραμείνει στο ευρώ, η Γερμανία θα τις δει με χαρά. Όμως δεν υπάρχουν άλλα χρήματα. Η δανειακή συμφωνία που υπογράφτηκε τον Μάρτιο, θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Η σταθερή στάση της Μέρκελ, της έχει δώσει πολλούς πόντους στο εσωτερικό. Πρόκειται για την πιο δημοφιλή πολιτικό, με ποσοστά αποδοχής 69%. Παρεμπιπτόντως, το 60% των Γερμανών, θεωρούν πως η Ελλάδα θα πρέπει απλά να βγει από την ευρωζώνη.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Γερμανία έχει εθνικές εκλογές, και οι πιθανότητες της Μέρκελ για νίκη είναι πολλές. Ήδη, το κόμμα της προπορεύεται κατά 5% από αυτό των Σοσιαλδημοκρατών. Γιατί λοιπόν, να ρισκάρει να χάσει αυτήν την αποδοχή, δείχνοντας αδυναμία;

Τι θα γίνει όμως, αν η άκαμπτη στάση της οδηγήσει την Ελλάδα εκτός, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν η Ιταλία και η Ισπανία; Οι Γερμανοί αρμόδιοι θεωρούν ότι αν η Ελλάδα φύγει, αυτή θα είναι η χειρότερη επιλογή για αυτήν.

Στα κρυφά, η Γερμανία έχει βάλει ένα μεγάλο στοίχημα: Πιστεύει ότι ο Τσίπρας μπλοφάρει. Αν αυτός, ή οποιαδήποτε άλλος Έλληνας ηγέτης, αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ δραχμής και συμμόρφωσης με τους όρους της δανειακής συμφωνίας, θα σφίξει τα δόντια του, και θα επιλέξει το δεύτερο.

Η αντιπαράθεση αυτή είναι εξαιρετικά  ενδιαφέρουσα, επειδή και οι δυο πλευρές θεωρούν την άλλη ως χάρτινη τίγρη. Δυστυχώς όμως, μπορεί και οι δυο να κάνουν λάθος. Αν κερδίσει μεθαύριο ο Τσίπρας, και αποδειχτεί ότι και οι δυο έκαναν λάθος εκτίμηση, τότε το σενάριο που κανένας από τους δυο δεν θέλει, η διάλυση δηλαδή τους ευρώ, μπορεί να επέλθει αυτόματα.

Και τότε τι θα κάνει η Γερμανία; Η χώρα είναι συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή προοπτική. Ο Helmut Kohl, ο καγκελάριος που οραματίστηκε το ευρώ, μαζί με τον François Mitterrand, μιλούσε για μια ευρωπαϊκή Γερμανία, ως τον μόνο τρόπο για να φύγουν τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Η Μέρκελ, που ξεκίνησε ως υπουργός του Kohl, δεν θέλει να είναι αυτή που στην βάρδια της χάθηκε το ευρώ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, αυτή είναι που θα έχει βλάψει τα ιδανικά μιας ολόκληρης γενιάς Γερμανών πολιτικών, καθώς και του μέντορά της.

Η σύγχρονη Γερμανία έχει  μια θρησκεία: Τις ευρωπαϊκές αρετές, και την δημοσιονομική πειθαρχία. Η πρώτη οφείλεται στον τρόμο του Γ` Ράιχ, και η δεύτερη στις μνήμες της δημοκρατίας της Βαϊμάρης, και του υπερπληθωρισμού. Σήμερα, αυτές οι δυο πίστεις βρίσκονται σε σύγκρουση.

Για τον αναλυτή Sebastian Dullien, η διατήρηση του ευρώ είναι αναγκαία, και η οποιαδήποτε συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας είναι επικίνδυνη.

«Πολλοί πιστεύουν πως αν φύγει η Ελλάδα, η Γερμανία δεν θα πάθει μεγάλη ζημιά, Ότι αυτή που θα πάθει θα είναι μόνο η Ελλάδα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος», λέει.

Άλλοι ειδικοί διαφωνούν, πιστεύοντας πως υπάρχουν πλέον αρκετά Firewalls, που θα περιορίσουν τις συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου, και μιας χρεοκοπίας της. Όπως όμως τονίζει χαρακτηριστικά ο Dullien, «ακόμη κι αν έχεις ένα αμάξι με καλούς αερόσακους, δεν το δοκιμάζεις πέφτοντας σε τοίχο με 100 χλμ/ω».

Παράλληλα προειδοποιεί τον Τσίπρα ότι μάλλον δεν κάνει σωστή εκτίμηση του πως θα αντιδράσουν οι Γερμανοί, όταν μιλά για ακύρωση του μνημονίου. «Αν η Μέρκελ συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο, τότε θα γίνονταν επανάσταση στο εσωτερικό του κόμματός της», λέει.

Η Μέρκελ κάνει τα πάντα για να συνδυάσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες με την δημοσιονομική πειθαρχία. Η λύση που προσφέρει  είναι το δημοσιονομικό σύμφωνο, που έχει σκοπό να μειώσει τα ελλείμματα όλων των χωρών μελών.

Τώρα όμως έχει να αντιμετωπίσει και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, που διαφωνεί, και που έχει δεσμευτεί σε δαπάνες.

Αντί να περιορίσει το έλλειμμά της χώρας του, ο Ολάντ θέλει να συνεχίσει να ξοδεύει πέρα από τις δυνατότητες της Γαλλίας, και η Γερμανία να είναι αυτή που θα εγγυάται τα γαλλικά χρέη.

Η Γερμανία παλεύει με αυτά τα διλήμματα, την ώρα που όλοι οι πολίτες διαβάζουν ένα βιβλίο που απλά αναρωτιέται αν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη χωρίς το ευρώ.

Ή με άλλα λόγια, «πως φθάσαμε εδώ»;

 

http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9332021/Its-a-poker-game-and-Angela-Merkel-will-win.html

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σφύριζας avatar
  Σφύριζας 16/06/2012 16:40:39

  Μήπως κάνουν ότι μπορούν να αναλάβει ο τρεντυ Αλέξης για να έχουν και άλλοθι;

  Ένα είναι σίγουρο το ποιος θα είναι ο μεγάλος χαμένος.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Σφύριζας 16/06/2012 17:31:07

   Μα αυτό είναι σίγουρο. Τους βολεύει να βγει ο σύριζα και να το παίξει μάγκας. Θα τους είναι πολιτικά απλό να διακιολογήσουν αυτό που θέλουν να κάνουν από πέρυσι...

 2. VIP avatar
  VIP 16/06/2012 17:00:19

  Αν κανει λαθος ο Τσιπρας τοτε κανει λαθος και ο Σαμαρας.

  • Σφύριζας avatar
   Σφύριζας @ VIP 16/06/2012 17:07:16

   Τι σχέση έχουν αυτά που λέει ο Αλέξης με αυτά που λέει ο Σαμαράς;

   Οϊμέ και ότι να 'ναι.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ VIP 16/06/2012 17:30:00

   Δε γίνεται να διαφωνούν και να μην έχει κανείς έστω και μισό δίκιο...

 3. TARAMAS avatar
  TARAMAS 16/06/2012 17:01:59

  Ο Τσίπρας και όσοι τον πιστεύουν περί Γερμανικής "μπλόφας", κάνουν ένα θανάσιμο λάθος. Δεν υπολογίζουν ότι οποιοδήποτε σενάριο σημαντικής ελάφρυνσης των βαρών της Ελλάδας, συνεπάγεται σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης από κυρίως τη Γερμανία, αλλά και από τις λοιπές χώρες της Ευρωζώνης. Και φυσικά, χωρίς καμία εξασφάλιση ότι η Ελλάδα έτσι θα τα καταφέρει, κάτι που δε δείχνει ικανή να κάνει ούτως ή άλλως. Σαν να σου ζητάνε να ποντάρεις επιπλέον χρήματα σε ένα πολύ προβληματικό "χαρτί". Θα προτιμήσεις να πας πάσο περιορίζοντας τις ζημιές σου. Δεν υπάρχει Ευρωπαίος πολιτικός που να μπορεί να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας του να αυξήσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ειδικά αυτή τη στιγμή που η Ελλάδα εμφανίζεται ανίκανη, απρόθυμη και με το ένα πόδι στον τάφο.

 4. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 16/06/2012 18:55:55

  Η Γερμανία δεν θα κάνει πίσω. Θέλει ευρωζώνη δύο ταχυτήτων. Ψάχνει πρόσχημα να μας πει μαζί με Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και ίσως Ιταλία να πάμε σε ένα μεταβατικό στάδιο εθνικού νομίσματος το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το ευρώ αλλά θα μπορεί να υποτιμάται. Δηλαδή μια ευρωδραχμή.

  Η μόνη ελπίδα να μην ευοδοθούν τα σχέδια αυτά είναι να επικρατήσει ο Σαμαράς και να προβεί σε ενεργή συμμαχία με Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία για να προχωρήσει η νυν ευρωζώνη σε αναπτυξιακή πορεία.

  • sabas avatar
   sabas @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 16/06/2012 20:50:24

   Aν κάνει αυτό ο Σαμαράς, ο Τσίπρας θα είναι μαζί του 100% και άνευ όρων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.