Ο Ρέντσι, οι ιταλικές εκλογές και τα σκάνδαλα διαφθοράς
28/05/2015 16:01
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ρέντσι, οι ιταλικές εκλογές και τα σκάνδαλα διαφθοράς

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι οδηγεί την κούρσα των εθνικών εκλογών της Κυριακής με τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης να διαφαίνονται στον ορίζοντα μετά από χρόνια ύφεσης. Ο ιταλός πρωθυπουργός ελπίζει πως το θετικό οικονομικό κλίμα θα επισκιάσει το σκάνδαλο διαφθοράς που επιβαρύνει έναν από τους βασικούς υποψήφιους του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Η ψηφοφορία της Κυριακής θα λάβει χώρα σε πέντε επαρχίες και πάνω από 1.000 δήμους εν μέσω ισχυρής κριτικής για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα του Ρέντσι. Οι επερχόμενες εκλογές είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση μετά την επικράτηση της κυβέρνησής του στις ευρωεκλογές του προηγούμενου χρόνου. Το κόμμα των 5 Αστέρων του Πέπε Γκρίλο ελπίζει σε περαιτέρω αύξηση της εκλογικής του δύναμης ποντάροντας στην συνεχώς αυξανόμενη απογοήτευση του εκλογικού σώματος από τα κυρίαρχα κόμματα της ιταλικής πολιτικής σκηνής. Επιπλέον, ο Γκρίλο βασίζεται πάνω στο ρεύμα ευρωσκεπτικισμού που σταθεροποιείται στον ευρωπαϊκό χώρο μετά την εκλογική νίκη του ισπανικού κόμματος Ποδέμος στις τοπικές εκλογές της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος του Ρέντσι έχει εξεγερθεί εναντίον των προτεινόμενων μεταρρυθμιστικών πολιτικών ιδιαιτέρως στον εκλογικό νόμο της χώρας, ισχυριζόμενοι πως αυτά τα μέτρα περιορίζουν τις εξουσίες του ιταλικού κοινοβουλίου. Ο έτερος μεγάλος αντίπαλος του Ρέντσι έρχεται από την διαιρεμένη κεντροδεξιά, όπου μια νέα γενιά πολιτικών αντιμάχεται την πρωτοκαθεδρία του 78χρονου Σίλβιο Μπερλουσκόνι στον χώρο. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι υποψήφιοι του Ρέντσι προβλέπεται να κερδίσουν την εκλογική κούρσα στις εκλογικές περιφέρειες τους. Το κόμμα του Ρέντσι κρατάει τα σκήπτρα της χώρας σε πέντε από τις επτά ιταλικές επαρχίες. Από την άλλη, η κεντροδεξιά είναι σίγουρη πως θα διατηρήσει στις τάξεις της την βορειοανατολική περιφέρεια της Βενετίας, ένα από τα κάστρα των ευρωσκεπτικιστών της Βόρειας Συμμαχίας, με τον 41χρόνο ηγέτη τους Ματέο Σαβίνι να αναδεικνύεται το ισχυρότερο πολιτικό πρόσωπο της δεξιάς στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Σημάδια Ανάκαμψης

Τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης βοηθούν την κεντροαριστερά του Ρέντσι να κερδίσει τρεις κεντρικές και μια νοτιο-ανατολική περιφέρεια της χώρας. Ωστόσο δύο περιφέρειες παραμένουν τα κυρία πεδία εκλογικής αναμέτρησης, μια στο νότο και μια βορειοδυτικά όπου εναλλακτικές προτάσεις της άκρας-αριστεράς μπορούν να μειώσουν την επιρροή του Δημοκρατικού Κόμματος σε εκείνες τις περιοχές. Ο πρωθυπουργός Ρέντσι ηγείται από πέρσι τις προσπάθειες της Ιταλίας να βγει από το οικονομικό τέλμα και βασίζεται στην ψήφο του εκλογικού σώματος για να προχωρήσει στην υιοθέτηση ακόμα πιο σκληρών μεταρρυθμίσεων στην παιδεία τους επόμενους μήνες. Σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, ο ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε πως αν το κόμμα του κερδίσει τέσσερις από τις επτά ιταλικές περιφέρειες θα είναι σημαντική νίκη.

Παρόλα αυτά, οι επερχόμενες εκλογές επισκιάζονται από τα σκάνδαλα που μαστίζουν αρκετούς υποψήφιους συμπεριλαμβανομένου του Βιτσέντζο Ντε Λούκα, υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος για την περιφέρεια της Καμπανίας, την περιοχή γύρω από την γνωστή πόλη της Νάπολι. Ο Ρέντσι υποστήριξε τον Ντε Λούκα στην εκστρατεία αθώωσής του, ωστόσο η περίπτωση του ανέδειξε πόσο λίγο ο ιταλός πρωθυπουργός ελέγχει την λειτουργία των τοπικών οργανισμών του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ντε Λούκα διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, και έχει κάνει έφεση εναντίον κατηγοριών για κατάχρηση του αξιώματός του. Οι κατηγορίες που βαρύνουν το Ντε Λούκα αφορούν την ευνοϊκή μεταχείρησή του ως προς την χορήγηση άδειας λειτουργίας σε τοπική μονάδα παραγωγής ενέργειας μέσω συγκομιδής απορριμμάτων το 2008. 17 ακόμα τοπικοί υποψήφιοι στην περιφέρεια της Καμπανίας πρόκειται να αντιμετωπίσουν παρόμοιες κατηγορίες διαφθοράς από την εξεταστική επιτροπή που εξετάζει τον ρόλο της μαφίας στην ιταλική πολιτική σκηνή την Παρασκευή.

Από την πλευρά του ο Ντε Λούκα αψήφα την κριτική στο πρόσωπο του και καταγράφει μικρό προβάδισμα στα ποσοστά της εκλογικής αναμέτρησης απέναντι στον τωρινό κεντροδεξιό αντιπρόσωπο της περιφέρειας, Στέφανο Καλντόρο. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν ο Ντε Λούκα κερδίσει την Κυριακή, ίσως αναγκαστεί να παραχωρήσει το αξίωμά του αν οι δικαστικές αρχές κρίνουν πως δεν μπορεί να κρατήσει την θέση δεδομένου ότι ακόμα θεωρείται υπόλογος για σκάνδαλα διαφθοράς.

Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.