#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/11/2013 15:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Πούτιν και η εκμετάλλευση του εθνικισμούΟι οργισμένες διαδηλώσεις κατά των μεταναστών από την Κεντρική Ασία έχουν γίνει κάτι συνηθισμένο στη Ρωσία και ο Πούτιν τις εκμεταλλεύεται με τον «καλύτερο» τρόπο, σχολιάζει ο David Priestland.
Είναι δελεαστικό να υποθέσουμε ότι αυτές οι ταραχές έχουν μικρή πολιτική σημασία. Εξάλλου, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επί μακρόν ωφεληθεί από τον ρωσικό εθνικισμό. Ωστόσο, αυτή η αύξηση της ξενοφοβίας αποτελεί πραγματική απειλή όχι μόνο για τους μετανάστες αλλά και για το καθεστώς του Πούτιν και την ικανότητά του να πραγματοποιήσει την κύρια φιλοδοξία του: την αποκατάσταση του καθεστώτος των μεγάλων δυνάμεων της Ρωσίας.
Οι διαδηλώσεις πρέπει να γίνουν κατανοητές στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του κινήματος των εργαζομένων από τις φτωχότερες στις πλουσιότερες χώρες. Ενώ ο πληθυσμός της Ρωσίας είναι στάσιμος, η οικονομία της, που κινείται από την ενέργεια, απορροφά εργατικό δυναμικό από γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας που μαστίζονται από υψηλή ανεργία. Ο Πούτιν απάντησε στις πιέσεις των επιχειρήσεων με τη χαλάρωση των νόμων περί μετανάστευσης εργατικού δυναμικού το 2006 και η μετανάστευση έχει αυξηθεί σημαντικά από το χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής: υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου το 14 τοις εκατό του συνδυασμού του πληθυσμού από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας ζουν στη Ρωσία. Και παρόλο που ο πρόεδρος έχει εκφράσει δημοσίως τη συμπαράστασή του προς τους  διαδηλωτές εναντίον της μετανάστευσης, επιβάλλοντας ακόμα και κάποιους περιορισμούς, έχει αρνηθεί να τερματίσει το ισχύον καθεστώς ελεύθερης βίζας, θέλοντας να μην εκνευρίσει τους εργοδότες και να μην ρισκάρει τον πληθωρισμό των μισθών.
Ωστόσο η πολιτική του προέδρου δεν καθοδηγείται από τα οικονομικά και μόνο. Η μετανάστευση, με το ελεύθερο εμπόριο, είναι ένα κεντρικό μέρος των προσπαθειών του να διατηρήσει την εξάρτηση των πρώην σοβιετικών κρατών από τη Ρωσία και να ενισχύσει την άτυπη «αυτοκρατορία» του. Οι οικονομίες της κεντρικής Ασίας εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τα εμβάσματα - το 2011 ανήλθαν σε 48 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Τατζικιστάν. Η ανάσχεση της μετανάστευσης θα μπορούσε κατά συνέπεια να βλάψει τις οικονομίες αυτές και να υπονομεύσει την επιρροή της Ρωσίας σε μια περιοχή όπου η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία είναι μεγάλοι ανταγωνιστές. Επίσης, θα απειλούσε αναπόφευκτα τα σχέδια του Πούτιν για τη δημιουργία μιας «Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης» κατά τα πρότυπα της ΕΕ και ανταγωνιστική απέναντί της.

Η αντιφατική προσέγγιση του Πούτιν στη μετανάστευση μπορεί έτσι να εξηγηθεί από τις προσπάθειές του να ισορροπήσει τρία πολύ διαφορετικά πολιτικά σχέδια: την οικονομική φιλελευθεροποίηση, τον οιονεί - ιμπεριαλισμό και τον αυξανόμενο εθνοτικό εθνικισμό. Ο ίδιος είναι περισσότερο δεσμευμένος στο να ενισχύσει την άτυπη «αυτοκρατορία» - αλλά ο εθνικισμός έχει τη μεγαλύτερη απήχηση. Πολλοί απλοί πολίτες ανταποκρίνονται στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, κατηγορώντας τους μετανάστες και το φιλικό προς τους μετανάστες κράτος, μαζί με τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Ρωσίας. Πιστεύουν επίσης ότι οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι της αστυνομίας και του κράτους ευνοούν τα συμφέροντα των αλλοδαπών έναντι των δικών τους.
Η ένταση μεταξύ του αυτοκρατορικού και του εθνικού εθνικισμού έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Τόσο οι τσάροι όσο και οι Σοβιετικοί κομισάριοι ενθάρρυναν τους πολίτες τους να ταυτιστούν με ένα κεντρικό πολυεθνικό κράτος, αλλά το όραμά τους αμφισβητούταν συχνά από τους εθνικιστές, οι οποίοι επέμειναν ότι αμέτρητοι απλοί Ρώσοι θυσιάζονταν στο βωμό της αυτοκρατορίας. Συχνά ξεχνάμε ότι το επιχείρημα αυτό, αντί να υποστηρίζει τον φιλελευθερισμό ή τον καπιταλισμό, υποστήριξε την καταδίκη του σοβιετικού κομμουνισμού από τον Αλεξάντρ Σολζενίτσιν στη δεκαετία του 1970.

Η διάκριση μεταξύ των δύο μορφών εθνικισμού αποτυπώνεται ακόμα και στην ίδια τη γλώσσα. Υπάρχουν δύο λέξεις για το «Ρώσος»: Russky, δηλαδή ρωσικής εθνικότητας, η οποία συνδέεται με ένα λαϊκιστικό εθνικισμό και Rossysky, η οποία δηλώνει το πολυεθνικό ρωσικό έθνος και σχετίζεται με τους κρατική και ιμπεριαλιστική πολιτική.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο τύπων εθνικισμού εντάθηκε από την πιθανότητα ότι η Ουκρανία θα υπογράψει αυτό το μήνα  συμφωνίες εμπορικές και «συνεργασίας» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ο Πούτιν είναι βαθύτατα προσηλωμένος στο όραμα του «Rossysky» και οι διχασμοί για την εθνική ταυτότητα θα ενταθούν καθώς ο «Russky» εθνικισμός εξακολουθεί να αποτελεί πραγματική απειλή για το Κρεμλίνο. Ιδιαίτερα ανησυχία προκαλεί στον πρόεδρο ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο χαρισματικός πολιτικός της αντιπολίτευσης που έχει συνδυάσει τις επιθέσεις κατά της διαφθοράς και τα αιτήματα για μεταρρυθμίσεις της αγοράς με τα αιτήματα για τους περιορισμούς στη μετανάστευση. Για πρώτη φορά, ο Πούτιν αντιμετωπίζει μία μεγάλη αντιπολίτευση που μπορεί να βρει υποστήριξη πέρα ​​από τις φιλελεύθερες μορφωμένες τάξεις των μεγάλων πόλεων.

Για να εκτονωθεί αυτός ο λαϊκιστικός εθνικισμός «Russky», οι ηγέτες πρέπει να μετάσχουν σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα εκδημοκρατισμού. Για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, η ρωσική οικονομία πρέπει να απελευθερωθεί από τα διεφθαρμένα κατεστημένα συμφέροντα. Το αυταρχικό κράτος χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση αν δεν θέλει να εμφανίζεται στους απλούς πολίτες ως μια εγωιστική ελίτ των «Rossysky». Ο Πούτιν είναι εξαιρετικά απίθανο να κάνει κάτι απ’ αυτά και αντ’ αυτού θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ταυτόχρονα και τους δύο εθνικισμούς. Αλλά θα βρει αυτό το έργο εξαιρετικά δύσκολο και το διακύβευμα είναι υψηλό. Γιατί, όπως θα θυμάται, ο εθνοτικός εθνικισμός στις σοβιετικές δημοκρατίες ήταν αυτός που σφράγισε τελικά την τύχη του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προκατόχου του, και του κράτους για το οποίο ο Πούτιν εξακολουθεί να θρηνεί - της ΕΣΣΔ.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/20dbed28-4c80-11e3-923d-00144feabdc0.html#axzz2kzMvj6gn

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός 20/11/2013 21:50:28

    Τα Russky και τα Rossysky τους φάγανε τους ταλαίπωρους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.