#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/02/2013 14:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Οτσαλάν θα κηρύξει(;) κατάπαυση του πυρός στις 21 ΜαρτίουΟ φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός τον επόμενο μήνα -την κουρδική Πρωτοχρονιά- προωθώντας έτσι τον ειρηνευτικό διάλογο με την Τουρκία με στόχο τον τερματισμό της 28ετούς ένοπλης δράσης της οργάνωσης, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Ο Οτσαλάν, ηγέτης του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), πραγματοποιεί ειρηνευτικές συνομιλίες με την Τουρκία από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ το σαββατοκύριακο συναντήθηκε με αντιπροσωπεία κούρδων πολιτικών για να συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στις συνομιλίες αυτές, που πραγματοποιούνται στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, (ο Οτσαλάν) άφησε να εννοηθεί ότι το PKK ενδέχεται να αποφυλακίσει τους τούρκους στρατιωτικούς και κρατικούς λειτουργούς που κρατεί, σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασαν οι κούρδοι πολιτικοί.

Σύμφωνα με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) του Ντιγιάρμπακιρ, το PKK κρατεί εννέα άτομα, περιλαμβανομένων στρατιωτών και δημοσίων υπαλλήλων.

Πολλές εφημερίδες σήμερα αναφέρονται σε λεπτομέρειες ενός χρονοδιαγράμματος για τον τερματισμό της σύγκρουσης από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

Τόσο η φιλελεύθερη Radikal, όσο και η φιλο-κυβερνητική Yeni Safak γράφουν σήμερα ότι ο Οτσαλάν θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις 21 Μαρτίου, κουρδική Πρωτοχρονιά, χωρίς να επικαλεστούν τις πηγές τους.

"Η υγεία μου είναι σε καλή κατάσταση αλλά γερνάω. Θέλω να δω ειρήνη προτού πεθάνω", έγραψε η Milliyet ότι είπε ο 63χρονος Οτσαλάν από το Ιμραλί όπου κρατείται σε απομόνωση από το 1999 που συνελήφθη.

Το χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης προβλέπει σταδιακή αποχώρηση πολλών χιλιάδων κούρδων ενόπλων από την Τουρκία μετά την έκκληση για εκεχειρία και σύμφωνα με την Yeni Safak, οι ένοπλοι του PKK θα αρχίσουν την αποχώρησή τους από την Τουρκία μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.

Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες θα διευρύνονται τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια από τον συνολικό πληθυσμό των 76 εκατομμυρίων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 25/02/2013 18:12:08

  Η γνώμη του Οτσαλάν δεν έχει κανένα νόημα ή αξία.

  Βρίσκεται σε τουρκικό κάτεργο και κεηλαδάει όπως θέλουν οι τούρκοι.

  Οι κούρδοι είναι εχθροί των τούρκων.
  Καμία ανάγκη για συμβουλές απο κάποιον που κελαηδάει όπως θέλουν οι τούρκοι .

  Δεν θέλω να μειώσω τον Οτσαλάν με τα παραπάνω. Οποιοσδήποτε στην θέση του δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό.

 2. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 25/02/2013 20:02:29

  Το Κουρδικό ζήτημα είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα του οποίου οι διαστάσεις ξεπερνούν τα όρια της Τουρκίας.Στην Συρία και ειδικότερα στο Δυτικό Κουρδιστάν διαφαίνεται συννενόηση Συριακής Αντιπολίτευσης και Κούρδων.Στο Νότιο Κουρδιστάν διεξάγεται υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ ένα ενεργειακό deal το οποίο και θα ενώσει Κούρδους ,Ιράκ και Τουρκία.Τα Σύνορα του Νοτίου Κουρδιστάν έχουν καθορισθεί και είναι τα σημεία στα οποία έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις των πεσμεργκά.Στην Τουρκία μετά την αναμόρφωση του Αυτοδιοικητικού χάρτη οι Κουρδικές περιοχές αποκτούν αυτονομία.Αυτές είναι οι μεχρι σημερα εξελίξεις.Απομένει να δούμε ποιά θα είναι η τύχη του PKK προσωπικά θεωρώ πως στα πλαίσια της γεωστραηγικής πειρυκύκλωσης του ιράν θα στραφεί προς το Ανατολικό Κουρδιστάν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.