#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/01/2014 13:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ομπάμα… σόλοΟ αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να παρακάμψει το Κογκρέσο και να αναλάβει μόνος του δράση, προκειμένου να ενισχύσει τη μεσαία τάξη της Αμερικής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Ο Ομπάμα κήρυξε, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, την ανεξαρτησία του από το Κογκρέσο, ανακοινώνοντας μια σειρά αποφάσεων. Η κίνηση «ανεξαρτητοποίησής» του αναμένεται να πυροδοτήσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις του με τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι διατάξεις που ανήγγειλε περιλαμβάνουν αύξηση του μισθού των ομοσπονδιακών εργαζομένων και δημιουργία ενός συστήματος «αποταμίευσης» μέσω του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους. «Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με όλους εσάς», είπε ο Ομπάμα. «Αλλά η Αμερική δεν παραμένει στάσιμη -ούτε κι εγώ. Έτσι, όπου και όποτε μπορώ να πάρω μέτρα χωρίς να χρειάζεται σχετική νομοθεσία θα το κάνω, ώστε να αυξήσω τις ευκαιρίες που θα έχουν ακόμα περισσότερες αμερικανικές οικογένειες» είπε. «Δεν περιμένω ότι θα πείσω τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου για τα προτερήματα του συγκεκριμένου νόμου», είπε ο Ομπάμα. «Ωστόσο, γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός δεν ενδιαφέρεται να δώσει ξανά παλιές μάχες».

Αναφερόμενος σε μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές του, τις μεταρρυθμίσεις γύρω από το μεταναστευτικό, ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό. «Ας κάνουμε φέτος πραγματικότητα τις μεταρρυθμίσεις γύρω από τη μετανάστευση» δήλωσε κατά την ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, επανέλαβε ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια των βουλευτών να αυξήσουν τις κυρώσεις προς το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας βρίσκονται εν μέσω διπλωματικών συνομιλιών με την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει βοήθησαν ώστε να καταστεί εφικτή αυτή η ευκαιρία» εξήγησε ο Ομπάμα, «αλλά επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: εάν το Κογκρέσο μού στείλει ένα νέο νομοσχέδιο κυρώσεων, το οποίο θα αποτελέσει απειλή για τη συνέχιση των συνομιλιών, θα ασκήσω βέτο. Για χάρη της εθνικής μας ασφάλειας, πρέπει να δώσουμε στη διπλωματία μία ευκαιρία να επιτύχει.»

Δεσμεύθηκε επίσης να στηρίξει την Αντιπολίτευση στη Συρία, εφόσον δεν ασπάζεται την ατζέντα των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο θέμα ελέγχου των όπλων, τονίζοντας ότι και εκεί, αν χρειαστεί, θα δράσει μόνος του προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά βίας.

Ο Bill Galston, ερευνητής του Brookings Institution, σχολιάζει πως η ομιλία του Ομπάμα ήταν αρκετά συγκρατημένη σε σύγκριση με τη συνήθη κομματική ρητορική στην Ουάσιγκτον. «Η γλώσσα του ήταν ως επί το πλείστον άνευ εμφανούς κομματικής πρόκλησης. Όσον αφορά την πολιτική, έδωσε λίγο έδαφος στους Ρεπουμπλικάνους, αλλά έκανε λίγα για να τους αντιμετωπίσει», είπε. Δημοσκοπήσεις αντανακλούν τους δυσαρεστημένους και ζοφερή χώρα. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση των NBC News/ Wall Street Journal έδειξε ότι το 68 τοις εκατό των Αμερικανών θεωρούν ότι η χώρα τους είναι στάσιμη ή σε χειρότερη κατάσταση από όταν ο Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του. Οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν λέξεις όπως «διχασμένη», «προβληματική» και «επιδείνωση» για να περιγράψουν την κατάσταση της χώρας στη δημοσκόπηση. Σχετικά με την ομιλία του Ομπάμα, δημοσκόπηση του CNN διαπίστωσε ότι το 44 τοις εκατό των ερωτηθέντων την βλέπουν θετικά, ενώ το 32 τοις εκατό αισθάνθηκε κάπως θετικά γι' αυτήν και το 22 τοις εκατό ήταν αρνητικό.

reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.