Ο Ομπάμα ανοίγει τις πόρτες στο Βιετνάμ
09/07/2015 13:49
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ομπάμα ανοίγει τις πόρτες στο Βιετνάμ

Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ πραγματοποίησε μια πρωτοφανή επίσκεψη στο Λευκό Οίκο την Τρίτη, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε να ολοκληρώσει την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού, ως μέρος της στρατηγικής της ώθησης σε μια περιοχή που επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την Κίνα. Η συνάντηση μεταξύ του Νγκουγέν Φου Τρονγκ και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προκάλεσε αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και από Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, οι οποίοι θεωρούν το Βιετνάμ ως παράδειγμα αθέμιτων πρακτικών εργασίας και ενός προορισμού με χαμηλούς μισθούς για offshore και μετεγκατάσταση αμερικανικών εταιρειών.

Μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα μίλησε για «τις τεράστιες δυνατότητες» της εμπορικής συμφωνίας που οι ΗΠΑ ελπίζουν να ολοκληρώσουν αυτό το μήνα με το Βιετνάμ και άλλες 10 χώρες του Ειρηνικού. Και οι δύο πλευρές παραδέχθηκαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ έρχεται ενώ ο ισχυρός ηγέτης του μοναδικού κόμματος του Βιετνάμ φαίνεται να επιχειρεί την αλλαγή ισορροπιών, εστιάζοντας από την κομμουνιστική ιδεολογία προς μια πρακτική ανάγκη για στρατηγικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει να ανοικοδομήσει τους οικονομικούς και στρατηγικούς δεσμούς με τους κύριους εταίρους της Ασίας για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή. Στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας Ειρηνικού, το Βιετνάμ θα πρέπει να χαλιναγωγήσει τον ρόλο του κράτους στον κόσμο των επιχειρήσεων και να βελτιώσει τα εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα, για να κερδίσει σε αντάλλαγμα την ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές ενδυμάτων και υποδημάτων των ΗΠΑ και στενότερους δεσμούς με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Ο υπουργός Εμπορίου του Ομπάμα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν μια συνάντηση των υπουργών εμπορίου της TPP στη Χαβάη, στο τέλος του μήνα, σε μια προσπάθεια να εδραιωθεί η πολυαναμενόμενη συμφωνία. Η περιοδεία του Τρονγκ στην Ουάσιγκτον περιελάμβανε και δείπνο, την Τετάρτη, στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. Η ειρωνεία του να μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές σε μια εμπορική συμφωνία του 21ου αιώνα με έναν κομμουνιστή ηγέτη –και η φιλοξενία του στο ναό των επιχειρήσεων στην Ουάσιγκτον- περίσσευε στους επικριτές στο εσωτερικό του κόμματός του Ομπάμα.

«Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο πώς θα στρώσουν το χαλί», δήλωσε ο Σάντι Λέβιν, ο οποίος προσπάθησε να μπλοκάρει την «γρήγορη» εμπορική νομοθεσία που πέρασε το Κογκρέσο τον Ιούνιο. Ο Λέβιν είπε ότι συνάντησε τον Τορνγκ στο Βιετνάμ τον Μάρτιο και άκουσε ότι «δεν έχουν νόημα οι συζητήσεις» για τα εργασιακά ζητήματα, ειδικότερα η ανάγκη για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και του δικαιώματος των εργαζομένων να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους χωρίς παρεμβάσεις από το κόμμα. Η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει για μια συμφωνία στα εργασιακά στο πλαίσιο της TPP που θα ικανοποιεί κάποιους, αν όχι όλους τους Δημοκρατικούς επικριτές της.

Ο Τρονγκ δεν «αξίζει την επιβράβευση» μιας συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε ο διευθυντής για την Ασία της Human Rights Watch, Τζον Σιφτον, επικαλούμενος μικρή πρόοδο στην αναχαίτιση της καταπίεσης, των βασανιστηρίων και τις θρησκευτικές διώξεις στη χώρα. Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε τα προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Βιετνάμ. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλεί στην πραγματικότητα στις Αμερικανικές επιχειρήσεις σημαντική οικονομική ζημία», δήλωσε ο επικεφαλής Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.

Επαγγελματικές ομάδες και άλλοι υποστηρικτές της TPP λένε ότι το Βιετνάμ έχει εργαστεί εδώ και δύο δεκαετίες για στενότερους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, ενώ οικονομολόγοι και αξιωματούχοι λένε ότι η χώρα αποτελεί την επιτομή των δυνητικών οικονομικών και στρατηγικών κερδών από τη συμφωνία. Μαζί με την Ιαπωνία, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στις συνομιλίες της TPP, το Βιετνάμ αναμένεται να λάβει σημαντικά οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία, που θα απαιτούσαν να επανεξετάσει τμήματα της οικονομίας του και τη μείωση του ρόλου του κράτους. Ανάλογα με τις τελικές διαπραγματεύσεις, η TPP θα μπορούσε να κάνει το Βιετνάμ, το οποίο έστειλε αγαθά 30,6 δις δολ. στις ΗΠΑ το περασμένο έτος, ένα παγκόσμιο κόμβο παραγωγής για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, είδη ένδυσης και άλλες βιομηχανίες.

Και με το Πεκίνο να δείχνει όλο και περισσότερο τη δύναμή του στον Ειρηνικό, μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία που περιλαμβάνει το Βιετνάμ και άλλες χώρες θα μπορούσε να βοηθήσει στην διατήρηση της ειρήνης, υποστηρίζουν πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι. Τρεις χώρες της TPP -Μπρουνέι, Μαλαισία και Βιετνάμ- είναι μεταξύ των εθνών με αξιώσεις στις Νήσους Σπράτλι, μιας ομάδας υφάλων στρατηγικής σημασίας στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η Κίνα επεκτείνει την ++++στρατιωτική παρουσία της, δημιουργώντας τεχνητά νησιά στις κορυφές των υφάλων Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ επισκέφθηκε το Ανόι τον Ιούνιο, εν μέρει για να πείσει το Βιετνάμ και τις άλλες χώρες με αξιώσεις να σταματήσουν την περαιτέρω επέκτασή τους στις νήσους.

wsj.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.