#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/05/2012 12:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ολάντ υπερασπίστηκε τον Παπανδρέου!!Με αναφορές στον «monsieur Papandreou» και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα έπειτα από δύο χρόνια πρωτοφανούς λιτότητας ολοκληρώθηκε η μαραθώνια τηλεμαχία του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί. Συγκεκριμένα, ο Νικολά Σαρκοζί, απευθυνόμενος στον πολιτικό του αντίπαλο, υποστήριξε πως «στην Ελλάδα, όπου κυβερνούσαν οι πολιτικοί φίλοι σας, ο κύριος Παπανδρέου μείωσε τους μισθούς κατά 21%». Ο κ. Ολάντ απάντησε άμεσα πως «ο κύριος Παπανδρέου διαδέχθηκε μια συντηρητική κυβέρνηση, που είχε διαλύσει πλήρως την οικονομία της Ελλάδας».

Η τηλεμαχία εξελίχθη σε πραγματική... μάχη ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, που προώθησαν δύο τελείως διαφορετικά οράματα τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη. Ο Νικολά Σαρκοζί τάχθηκε υπέρ των μέτρων λιτότητας και κατά του ευρωομολόγου και απείλησε με κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και της Ισπανίας, σε περίπτωση που εκλεγεί ο κύριος Ολάντ.

Ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε πως αδυνατεί να δεχθεί πως η εξοντωτική λιτότητα μπορεί να έχει αποτέλεσμα στην κρίση της ευρωζώνης και επανέλαβε την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να προβλέπονται μέτρα ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον κύριο Σαρκοζί για πλήρη απάθεια απέναντι στις γερμανικές επιταγές.

Οι "άντρες με τα μαύρα" πρόσφεραν στους Γάλλους πολίτες μια άκρως ενδιαφερουσα τηλεμαχία, με στιγμές έντασης και αλήθειας.

Ο "εριστικός" Σαρκοζί και ο "αυθεντικός" Ολάντ έδωσαν την τελική μάχη, στο ίδιο πλατό, ανταλάσσοντας φραστικά πυρά, λίγα 24ωρα πριν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, την Κυριακή 6 Μαΐου. Για το γαλλικό Τύπο, ήταν η πιο "άγρια" αντιπαράθεση των τελευταίων 30 ετών.

Η τρίωρη τηλεμαχία απέδειξε οτι ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας με άνεση τον επικοινωνιακά χαρισματικό Γάλλο πρόεδρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Parisien", στην ερώτηση "ποιος ήταν ο πιο πειστικός;", το 48,6% απάντησε ο Ολάντ και το 51,4% ο Σαρκοζί.

Το ντιμπέιτ, πάντως, δεν φαίνεται να επηρεάζει τις προτιμήσεις των Γάλλων. Δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Figarο έδειξε πως το 81% των ερωτηθέντων δεν άλλαξε γνώμη για το τι θα ψηφίσει την 6η Μαΐου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα αναμενόμενα: ανεργία, μετανάστευση, Ευρώπη. Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε πως απόδειξη της επιτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησής του είναι πως η Γαλλία δεν βρίσκεται σε ύφεση. Ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη συζητήθηκε ιδιαίτερα. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να πει ότι, με βάση την οκονομική πολιτική που ακολουθεί,  η Γαλλία θα γίνει Γερμανία, όχι όμως Ελλάδα και Ισπανία.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών υποσχέθηκε να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων κατά 300 ευρώ, δήλωσε για μια ακόμη φορά πως ζητάει την αλλαγή, καθώς, όπως είπε, οι Γάλλοι νιώθουν διχασμένοι. Επιπλέον, μίλησε για μία ενωτική προεδρία. Τέλος, κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι τα ρίχνει όλα στην κρίση και δεν κάνει καμία αυτοκριτική. Ο Σαρκοζί υποστήριξε πως οι Γάλλοι είναι απέναντι σε μία ιστορική ευθύνη για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουν λάθη, γιατί η Γαλλία όσο και η ευρωζώνη βρίσκονται σε περίοδο κρίσης.

Κάνοντας μια αποτίμηση της "τιτανομαχίας", η εφημερίδα Le Monde γράφει: «Ο Ολάντ πήγε στο ντιμπέιτ ως φαβορί και κατάφερε να παραμείνει σε αυτή τη θέση. Και αν κρίνουμε από την έκφραση του Νικολά Σαρκοζί κατά την έξοδό του από το στούντιο, την άνεση του Ολάντ δυστυχώς την κατάλαβε και ο Γάλλος πρόεδρος και δεν του άρεσε καθόλου...».

http://www.protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΚ avatar
  ΔΚ 03/05/2012 13:10:42

  Δεν είναι ακριβώς έτσι. Είδα και τις 3 ώρες. Ο Σαρκοζί ήθελε να πετάξει μπηχτή πως οι Σοσιαλιστές σύντροφοι του Ολάντ στην Ελλάδα είναι υπέρ της αυστηρής λιτότητας, ώστε να φοβίσει του Γάλλους ψηφοφόρους και να τους πει«επιλέξτε εμένα γιατί οι Σοσιαλιστές του Ολάντ θα κάνουν τα ίδια». Ο Ολάντ δεν απάντησε απευθείας σε αυτό το ερώτημα, αλλά αναφέρθηκε σε αποτυχία των Συντηρητικών συντρόφων του Σαρκοζί. Αναμενόμενο, αφού είναι πολιτικοί αντίπαλοι. Τι θα έλεγε, πως πέτυχαν; Δεν πέτυχαν, αν πετύχαιναν δεν θα είχαμε βρεθεί εδώ τώρα. Εξάλλου ο Ολάντ αναφέρθηκε πολλές φορές στα εξοντωτικά προγράμματα αυστηρότητας και υπερασπίστηκε τη δυνατότητα των λαών να εκφράζονται, ενάντια στον αυταρχισμό της Μέρκελ και τη σύμπραξη του Σαρκοζί.

 2. franc avatar
  franc 03/05/2012 13:58:50

  Δεν καταλάβατε τίποτε!!!
  Ο Ολλάντ έθαψε τον Παπανδρέου, δεν τον υπερασπίστηκε.
  Είπε οτι η πολιτική του μνημονίου της Γερμανικής λιτότητας (που ο Παπανδρέου υπέγραψε και εξακολουθελι να υποστηρίζει) κατέστρεψε την Ελλάδα, καταστρέφει την Ισπανία, Πορτογαλία,Ιταλία, Ιρλανδία και ακολουθεί η Γαλλία. Ως λύση στην ηλίθια και καταστροφική πολιτική Παπανδρέου προτείνει αυτό που δεν τολμά να ψελλίσει το ΠΑΣΟΚ . Δηλαδή ΟΧΙ στα μνημόνια και έκδοση Ευρωομολόγου, όπως τόνιζε απο πρόπερσι και ο Σαμαράς. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε οτι το πρόγραμμα του Ολλάντ είναι σχεδόν αντιγραφή του Ζαππείου ΙΙ και ΙΙΙ, με κυρίαρχο στοιχείο την δημιουργία εθνικής τράπεζας επενδύσεων που θα σηκώσει το βάρος της επανάκαμψης της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης.

  • avanti avatar
   avanti @ franc 03/05/2012 14:24:32

   Η Μέρκελ ακούει ευρωομόλογο και χαλάρωση της λιτότητας και πρέπει να βγάζει φλύκταινες..... η απομόνωση της Γερμανίας μετά την εκλογή Ολλάντ έρχεται όλο και πιό κοντά, αλλά ακόμη και η διάσπαση της ευρωζώνης στα δύο.
   Η κρίση είναι πολύ μεγάλη και πολλαπλή, το τέλος αυτής της κρίσης θα έχει φέρει τα πάνω - κάτω.
   Αισιοδοξώ όμως, οι λαοί αφυπνίζονται και τότε έρχονται καλύτερες μέρες.

 3. ΔΚ avatar
  ΔΚ 03/05/2012 14:52:24

  Αν η Ευρωζώνη διασπαστεί (που δεν το βλέπω), η Γερμανία θα είναι αυτή που θα φύγει, όχι η Ελλάδα.

 4. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 03/05/2012 15:48:38

  Ας μην λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις και των δύο γάλλων σε μία τηλεμαχία όπου το πρωτεύον είναι η δημιουργία εντυπώσεων μέσα στην χώρα τους κι όχι η ακριβής αποτύπωση της αλήθειας όσον αφορά την Ελλάδα.

  Όταν ο Σαρκοζύ λέει "οι φίλοι σου οι σοσιαλιστές τα έκαναν κώλο¨, είναι πάνω - κάτω λογικό να απαντήσει ο Ολλάντ "όχι οι δικοί σου φίλοι τα έκαναν κώλο νωρίτερα¨

 5. Ελληνική Φιλοσοφία avatar
  Ελληνική Φιλοσοφία 04/05/2012 00:39:15

  Ρε παιδια εχει δικιο ο τυπος, παρελαβε ασχημη οικονομια ο παπανδρεου. Παρελαβε 400.000 ανεργους και τους πηγε 1.200.000 , παρελαβε μια χωρα περηφανη και αυτονομη με σπρεντς 130 μοναδες και τα πηγε 3000+ , παρελαβε πολυ ασχημη οικονομια ρε σεις. Δουλεψε "υπογειως" για να αποφυγει το ΔΝΤ και τελικα δεν μπορεσε εξ αιτιας του Καραμανλη, χαχαχα. Ρε μας δουλευει; ελεος...

  Δειτε εδω : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yuHtJ7tVMt4

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.