#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/09/2012 13:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ντράγκι πήρε τ’ όπλο τουΟ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έκανε ένα τολμηρό βήμα αυτή την εβδομάδα για να περιοριστεί η κρίση του ευρώ. Η ΕΚΤ σχεδιάζει τώρα απεριόριστες αγορές ομολόγων, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση των δεινών του ευρώ. Το βήμα αυτό σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στις προσπάθειες να σώσουν το κοινό νόμισμα -και ενέχει πολλούς κινδύνους.

Η μεγάλη στιγμή παραλίγο να ναυαγήσει την τελευταία στιγμή. Μισή ώρα πριν την ανακοίνωση του Ντράγκι, ο συναγερμός πυρκαγιάς στον Πύργο Ευρώ στη Φρανκφούρτη χάλασε. Οι ανελκυστήρες σε όλη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδρα τέθηκαν εκτός λειτουργίας και δύο πυροσβεστικά οχήματα έφθασαν στη σκηνή. Αποδείχτηκε ότι ο συναγερμός ήταν ψεύτικος και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης σύντομα αποχώρησαν.

Η σκηνή πρόσθεσε λίγη ένταση στα μέλη της ΕΚΤ –αν και δεν την χρειάζονταν. Σε λίγο ακολούθησε η πιο κρίσιμη, κατά πολλούς, συνεδρίασή τους. Τα 22 μέλη του συμβουλίου έπρεπε να αποφασίσουν για ένα πρόγραμμα που πολλοί θεωρούν λύση στην κρίση του ευρώ και άλλοι αντιμετωπίζουν ως το μεγαλύτερο αμάρτημα που έχει διαπραχθεί στην κοινή νομισματική ζώνη. Σύμφωνα με την απόφαση της Πέμπτης, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράζει χωρίς ποσοτικό όριο κρατικά ομόλογα από χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ μπορεί να τυπώσει χρήματα, έχει ουσιαστικά απεριόριστες μέσα για να αγοράσει ομόλογα, ως εκ τούτου υπάρχει η ελπίδα ότι θα μειώσει τα κέρδη σε αυτά τα χρεόγραφα και θα μειώσει τα επιτόκια που επιβαρύνουν τις πληγείσες χώρες. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι είπε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο με «συντριπτική πλειοψηφία». Ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν είχε αντιταχθεί στην κίνηση, αλλά τελικά ηττήθηκε.

Οι ανησυχίες της Μέρκελ

Οι αντιδράσεις για την κίνηση της ΕΚΤ ποικίλλουν. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισαν την απόφαση. Αλλά οι σκεπτικιστές του σχεδίου, ιδιαίτερα στη Γερμανία, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά «δεν θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν» πολιτικές δραστηριότητες εντός της νομισματικής ζώνης. Αξιωματούχοι της Bundesbank εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους με την εξέλιξη. Ο Βάιντμαν είχε προειδοποιήσει κατά του προγράμματος εδώ  και καιρό και την Πέμπτη έγινε το μόνο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που καταψήφισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Κατά την άποψή του, οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ «τείνουν να καθορίσουν τη χρηματοδότηση μέσω των χρηματικών πιέσεων».

Η διαμάχη για την αγορά κρατικών ομολόγων μπορεί να φαίνεται αρχικά τεχνικό θέμα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι πολύ πιο θεμελιώδες: την ευρωπαϊκή ενότητα. Φυσικά, έχει σχέση και με τα χρήματα. Θα εξακολουθήσει το ευρώ να είναι το νόμισμα με το οποίο πληρώνουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και τις υποθήκες μας; Και τι αξία θα έχει το ευρώ εάν η κεντρική τράπεζα είναι σε θέση να εμφανίσει χρήματα απ’ το πουθενά -τα ίδια χρήματα για τα οποία οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εργάζονται πολύ σκληρά- και στη συνέχεια τα δώσει σε κυβερνήσεις που έχουν οικονομικές δυσκολίες;

 Ντράγκι: «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο»

Ο Ντράγκι υποχρεώθηκε να απαντήσει στο πρώτο ερώτημα «ναι». «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», είπε ο Ιταλός, και θέλει να το κάνει σαφές στους επενδυτές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας είχε επικρατήσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά τους τελευταίους μήνες -όλοι περίμεναν να χειροτερέψουν τα πράγματα και έτσι έπραξαν. Αυτό οδήγησε στην κατάσταση όπου χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία αναγκάστηκαν να πληρώσουν όλο και υψηλότερα επιτόκια όταν προσπάθησαν να δανειστούν χρήματα μέσω της έκδοσης ομολόγων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι υψηλές αποδόσεις είναι το προϊόν των «αβάσιμων φόβων» από την πλευρά πολλών επενδυτών. Τώρα, είπε, η ΕΚΤ πρέπει να «διαλύσει αυτές τις προσδοκίες». Η πρώτη απόδειξη ότι μπορεί να πετύχει κάνοντάς το, είναι ορατή τις τελευταίες εβδομάδες, αφού ο Ντράγκι υπαινίχθηκε την πιθανότητα ενός προγράμματος ομολόγων στα τέλη του Ιουλίου. Από τότε, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν σιγά-σιγά μειωθεί. Η τράπεζα υπολογίζει ότι μόνο η προοπτική μιας μεγάλης κλίμακας παρέμβασης της ΕΚΤ θα είναι αρκετή για χαμηλότερα επιτόκια και, στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα πρέπει πραγματικά να αγοράσει ομόλογα. Η ίδια ανακοίνωση θα μπορούσε να είναι αρκετή για να ηρεμήσει τους επενδυτές.

Αλλά αν δεν είναι; Στη συνέχεια, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να διασχίσει ένα μονοπάτι που είναι στρωμένο με κινδύνους. Η Ευρώπη δεν είχε ποτέ ένα πρόγραμμα όπως αυτό και είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψει τις συνέπειες. Οι επικριτές του προγράμματος επικεντρώνονται σε τρία βασικά σημεία:
Η ΕΚΤ ανακουφίζει τις χώρες που μαστίζονται από χρέη από τη δημοσιονομική ευθύνη, διότι η αγορά ομολόγων θα μπορούσε να απειλήσει την εξάλειψη της πίεσης προς αυτές για να μειώσουν τα ελλείμματά τους και να ελέγχουν τις δαπάνες τους.
Αν διεξάγει μαζική αγορά ομολόγων, η ΕΚΤ θα πλημμυρίσει την οικονομία με χρήμα και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί υποτίμηση του νομίσματος -με άλλα λόγια  πληθωρισμός.

Η κεντρική τράπεζα θα παραβίαζε την εντολή της διότι χρηματοδοτεί αποτελεσματικά κράτη, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τις ισχύουσες συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, υποστηρίζουν, θα κάνει τα ανδρείκελα της ευρωζώνης να θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της.

Ο Ντράγκι επιχείρησε να αντικρούσει όλα αυτά τα σημεία. Πράγματι, το νέο πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει ήδη μεγάλο μέρος της κριτικής.
Για να εξασφαλιστεί ότι η πίεση για μεταρρυθμίσεις εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αυστηρές προϋποθέσεις θα πρέπει να συνδέονται με τις αγορές ομολόγων. Η ΕΚΤ θα παρέμβει μόνο ως ένα βαθμό αν μια χώρα συμφωνεί να υποβάλει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής που εφαρμόζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το μόνιμο ταμείο διάσωσης του ευρώ που αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί σύντομα. Με άλλα λόγια, η κεντρική τράπεζα θα παρέχει βοήθεια μόνο αν οι χώρες δεσμευθούν για αυστηρή λιτότητα.

Η ΕΚΤ υπολόγισε επίσης τους φόβους του πληθωρισμού, με την ανακοίνωση ότι τα χρήματα που διοχετεύονται στην οικονομία αργότερα θα μετακινηθούν σε άλλους τομείς - μέσα από τις πωλήσεις των τίτλων ή μέσω της τακτικής δανεισμού για τις τράπεζες, για παράδειγμα. Το πρόβλημα εδώ, ωστόσο, είναι ότι όσα περισσότερα χρήματα η κεντρική τράπεζα αντλεί στο σύστημα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τα πάρει πίσω αργότερα.

Τα επιχειρήματα από τον πρόεδρο της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κριτικής  ήταν ίσως πιο αδύναμα, όταν ισχυρίστηκε ότι ο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ισοδυναμεί με την παροχή άμεσης χρηματοδότησης για τα κράτη. Ο Ντράγκι είπε ότι ο κύριος σκοπός πίσω από τις αγορές ομολόγων είναι να κάνει τη νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ λειτουργική και πάλι. «Είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε ενεργοί στο πλαίσιο της εντολής μας», είπε. Η κρίση, είπε, έχει στρεβλώσει τους μηχανισμούς που η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί γενικά για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα που παίρνει διοχετεύονται στην οικονομία . Ο «μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής» πρέπει να επισκευαστεί, δήλωσε. Να τονίσω ότι ο ίδιος δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράζει μόνο τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα με διάρκεια από ένα έως τρία χρόνια. Είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν ρητά την αγορά ομολόγων στην πρωτογενή αγορά, αλλά όχι και στη δευτερογενή αγορά, κατά τα σχέδια της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της»

Επίσης, έκανε προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ότι η ΕΚΤ εγκαταλείπει την εθνική κυριαρχία της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Η ΕΚΤ θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της σε όλα» δήλωσε ο Ντράγκι την Πέμπτη. Ακούγεται σχεδόν σαν μάντρα. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα εγκαταλείπει ένα κομμάτι της ανεξαρτησίας της. Αυτό είναι αναπόφευκτο - το απλό γεγονός ότι η ΕΚΤ συνδέει τις παρεμβάσεις της στην αγορά με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΕΜΣ την καθιστά ευάλωτη σε πιέσεις από κυβερνήσεις των κρατών μελών. Αλλά αυτό είναι πιθανώς η ελάχιστη τιμή που η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσει για να σώσει το ευρώ.

Είναι επίσης ακόμα αβέβαιο κατά πόσον το σχέδιο μπορεί πράγματι να εφαρμοστεί για νομικούς λόγους. Η απάντηση είναι πιθανό να έρθει την επόμενη εβδομάδα, όταν στις 12 Σεπτεμβρίου το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα αποφανθεί για τις καταγγελίες κατά της δημιουργίας του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει μόνο εάν το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας αποφανθεί ότι ο ΕΜΣ είναι συμβατός με το γερμανικό σύνταγμα. Αν το δικαστήριο αποφανθεί κατά του ΕΜΣ, εκείνοι που επιδιώκουν να σώσουν το ευρώ θα πρέπει να πάνε πίσω στο σημείο μηδέν και να σκαρφιστούν νέες ιδέες.

Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Ντράγκι τι θα κάνει αν το δικαστήριο απορρίψει τον  ΕΜΣ, ο Ντράγκι έδωσε μια αναμενόμενη απάντηση: «Έχουμε, πραγματικά, λάβει τις αποφάσεις αυτές με πλήρη ανεξαρτησία», είπε.

http://www.spiegel.de/international/europe/analysis-of-ecb-announcement-to-buy-bonds-a-854481.html

(Πυθία)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος avatar
  Ιντζεσίλογλου Λάζαρος 08/09/2012 14:02:47

  O κ. Ντράγκι θα πρέπει να μας απαντήσει πάνω από πιο επιτόκιο θα αγοράζει τα Ομόλογα η ΕΚΤ, και επίσης τι θα συμβαίνει όταν τα Μνημόνια που θα υπογράφουν με την Τρόϊκα οι Χώρες που θα επιθυμούν το πρόγραμμα αυτό θα βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου επίτευξης στόχων. Οι Κερδοσκόποι και διάφοροι σπεκουλαδόροι με τα ελεγχόμενα από αυτούς ΜΜΕ στο καλύτερό τους. Γι αυτό το σχέδιο Ντράγκι με αυτή τη μορφή δυστυχώς θα έχει κοντά πόδια, και θα προσκρούσει σε τοίχο. Είμαι βέβαιος ότι θα ήθελε η ΕΚΤ να αγοράζει χωρίς περιορισμούς Μνημονίων, Ομόλογα Χωρών που έχουν Δημοσιονομικά προβλήματα αλλά και με επιτόκιο 3% και κάτω ώστε να ανακόψει την ορμή των κερδοσκόπων που έχουν βάλει στο μάτι την Ισπανία αλλά και την Ιταλία με τελικό σκοπό την Γαλλία, και να δώσει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές, για το ποιος είναι το αφεντικό έτσι και οι δηλώσεις για την διάρκεια του Ευρώ. Δυστυχώς το μήνυμα δόθηκε αλλά με μικρό χρονικό εύρος διότι η διαπραγμάτευση που διεξήχθη κατά την διάρκεια του Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν του επέτρεψε να κάνει αυτό που θα ήθελε και που είναι η τελική λύση των Δημοσιονομικών προβλημάτων των Χωρών μελών της Ζώνης του Ευρώ και είναι αυτό που επιθυμεί, και γνωρίζει την Οικονομική ορθότητά του, άσχετα με τους πληθωριστικού φόβους που παραδοσιακά έχει η Γερμανία, πρέπει να καταλάβουν ότι ένα ελεγχόμενο επίπεδο πληθωρισμού δεν είναι πάντα κακό και μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πολυπόθητη Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη που έχει καθηλωθεί από τα τόσο περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις περισσότερες χώρες της ζώνης του Ευρώ.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 09/09/2012 01:31:28

  O Γιάννης Ριζόπουλος στην αστρολογία/celebrities γράφει: "Μάριο Ντράγκι: Μια τρύπα στο νερό" Το σχέδιο και οι προσπάθειες του Μάριο Ντράγκι για ένα ανθεκτικό και αξιόπιστο ευρώ, φαίνεται πως θα πέσουν στο κενό.

  Παρθένος (γεν 3/9/1947) με τον γενέθλιο Δία του στον Σκορπιό να αποτελεί το.. ισοδύναμο του «μπαζούκας» της Ευρωζώνης, με το οποίο «θα νικηθούν οι κερδοσκόποι», μπήκε «σφήνα» ανάμεσα σε «Βόρειους» και «Νότιους», αποκομίζοντας τον τίτλο του υποψήφιου σωτήρα της Ευρωζώνης. Οι μεν πήραν την δημοσιονομική πειθαρχία και τα μνημόνια που ζητούσαν, οι δε ελπίζουν σε μια αποκλιμάκωση των spreads και την σταδιακή κάλυψη του χρέους τους από την αγορά των κρατικών ομολόγων τους.

  Όμως το σχέδιο και οι προσπάθειες του Μάριο Ντράγκι για ένα ανθεκτικό και αξιόπιστο ευρώ, φαίνεται πως θα πέσουν στο κενό. Αυτό τουλάχιστον διατείνεται το τετράγωνο του Άρη με τον Ποσειδώνα που φιλοξενείται στον γενέθλιο χάρτη του και το οποίο προαναγγέλλει αστοχίες ή προδοσίες. Μάλιστα, τόσο ο Ποσειδώνας στο Ζυγό, όσο και ο Άρης στον Καρκίνο θα δεχθούν σχετικά σύντομα την «επίσκεψη» του Ουρανού και του Πλούτωνα, ξεδιπλώνοντας
  όλη την ενεργειακή «παραφωνία» τους. Οι ενδείξεις δεν είναι καλές ούτε στις προόδους, αφού κι εκεί αναμένουν με τα δικά τους όπλα ο Πλούτωνας και ο Κρόνος. Και τι να σου κάνει το «μπαζούκας», όταν απέναντι σου έχεις πυρηνικά;

  Μια άλλη εκδοχή βέβαια είναι ακόμα χειρότερη, αφού θέλει τον πρόεδρο της ΕΚΤ έναν πολύ καλό ιντριγκαδόρο, που παίζει πονηρά παιχνίδια, για να ωφεληθούν συγκεκριμένοι κύκλοι και -γιατί όχι- ο ίδιος. Εξ άλλου ένας Δίας στο Σκορπιό είναι ο ορισμός της κερδοσκοπίας, πάνω μάλιστα στα «πτώματα» άλλων. Όπως κι αν έχει ο ρόλος του κ Ντράγκι για την Ελλάδα, είναι σε κάθε
  περίπτωση ύποπτος κι ανεπιθύμητος. Η γενέθλια σύνοδος Κρόνου-Πλούτωνα στο Λέοντα, «πέφτει» πάνω στην γενέθλια αντίθεση Ήλιου-Κρόνου της Ελλάδας, προοιωνίζοντας μια σχέση χειραγώγησης και ελέγχου. Το ίδιο «έργο» το είδαμε και στον χάρτη του Στρος Καν, που μεσολάβησε για το «μεγάλο κόλπο» του Δ.Ν.Τ. αλλά και σε μερικούς ακόμη χάρτες μεγαλοστελεχών και επίδοξων «σωτήρων» της πατρίδας μας.”

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.