Ο Νταβούτογλου νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας
21/08/2014 22:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Νταβούτογλου νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ονόμασε τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου πρωθυπουργό της χώρας. Ο Ερντογάν είπε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ συμφώνησε στο να ορίσουν τον Νταβούτογλου ως επόμενο ηγέτη του και πρωθυπουργό. Η απόφαση αυτή πρέπει τώρα να εγκριθεί σε ψηφοφορία από το κόμμα την επόμενη Τετάρτη -κάτι που θεωρείται βέβαιο.

Η νίκη του Ερντογάν στην πρώτη άμεση ψηφοφορία της χώρας για τον πρόεδρο της χώρας στις 10 Αυγούστου σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την Τουρκία, πηγαίνοντας την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ ένα βήμα πιο κοντά στο προεδρικό σύστημα που επιθυμούσε εδώ και καιρό. Ο ίδιος δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του να αλλάξει το σύνταγμα και να ενισχύσει τις εξουσίες της προεδρίας, ενώ οι αντίπαλοι φοβούνται ότι η κίνηση αυτή θα σημάνει μια ακόμα πιο αυταρχική διακυβέρνηση.
«Το νέο σύνταγμα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της Τουρκίας. Ξέρω ότι ο Νταβούτογλου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του AK. Είπε ότι η αποφασιστικότητα του Νταβούτογλου να πολεμήσει το «παράλληλο κράτος», ένας όρος που χρησιμοποιείται για το δίκτυο των οπαδών του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ήταν ένας βασικός παράγοντας για τον διορισμό του. Ο Ερντογάν κατηγορεί τους οπαδούς του Γκιουλέν ότι έχουν διεισδύσει σε ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν τους μοχλούς της κρατικής εξουσίας, επιβαρύνοντας τους τελευταίους μήνες του στην πρωθυπουργία με το έργο της «εκκαθάρισης» χιλιάδων αστυνομικών και εκατοντάδων δικαστών και εισαγγελέων. Οι ενέργειές του έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αποτέλεσαν αντικείμενο κριτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είτε πρόκειται για την πάλη ενάντια στην παράλληλη δομή ή την κουρδική ειρηνευτική διαδικασία, μην αμφιβάλλετε ότι θα υποστηρίξω τον Νταβούτογλου» δήλωσε ο Ερντογάν.
Η ειρηνευτική διαδικασία με τη μαχητική ομάδα το Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), με στόχο τον τερματισμό μιας εξέγερσης τριών δεκαετιών, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, με τις εχθροπραξίες να μειώνονται σε μεγάλο βαθμό μετά την κατάπαυση του πυρός τον Μάρτιο του 2013. Τα γεγονότα στο βόρειο Ιράκ, όπου μαχητές του ΡΚΚ έσπευσαν προς βοήθεια των κουρδικών δυνάμεων πεσμεργκά που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος, έκανε τη διαδικασία ακόμη πιο επιτακτική.

Στενοί σύμμαχοι

Ο Ερντογάν θα παραιτηθεί από αρχηγός του AK όταν ορκιστεί την επόμενη εβδομάδα, όπως απαιτείται από το σύνταγμα, αλλά κατέστησε σαφές ότι θέλει το κόμμα που ίδρυσε πριν από 10 χρόνια και πλέον να παραμείνει ενωμένο. Ο 55χρονος Νταβούτογλου, ένας ακαδημαϊκός ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών τα τελευταία πέντε χρόνια, ανήλθε πολιτικά υπό τον Ερντογάν και θεωρείται ως ένας από τους στενότερους συμμάχους του.
«Ο Ερντογάν είναι αρκετά σίγουρος για την πίστη του Νταβούτογλου και ο Νταβούτογλου είναι ένας υποψήφιος για τον οποίο ο Ερντογάν πιστεύει ότι έχει ισχυρή λαϊκές επικοινωνιακές δεξιότητες» δήλωσε ο Sinan Ulgen, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών Μελετών και Εξωτερικής Πολιτικής στην Κωνσταντινούπολη. Το προφίλ του Νταβούτογλου έχει ενισχυθεί απότομα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό από τη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών, αρχικά από την πάλαι ποτέ πολυπαινεμένη πολιτική «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» και, πιο πρόσφατα, ως το δεξί χέρι του Ερντογάν στον προεκλογικό αγώνα του AK. Έχει επιβλέψει την εξωτερική πολιτική σε μια ταραγμένη εποχή για τη Μέση Ανατολή. Οι πόλεμοι στο γειτονικό Ιράκ και τη Συρία και οι εξεγέρσεις της αραβικής άνοιξης όμως κατέρριψαν την πολιτική «μηδενικών προβλημάτων», υποβαθμίζοντας τις σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Συρία, το Ισραήλ, το Ιράκ και το Ιράν.
Ο Νταβούτογλου αναμένεται να απευθυνθεί σε μια νεότερη γενιά πιστών του Ερντογάν εντός του ΑΚ, το οποίο ιδρύθηκε το 2001 ως συνασπισμός των συντηρητικών θρησκευόμενων μουσουλμάνων, των εθνικιστών και των κεντρώων στοιχείων. Η ικανότητά του να συγκεντρώσει την υποστήριξη μεταξύ των βασικών ψηφοφόρων του ΑΚ θα είναι καθοριστική, αν πρόκειται να είναι επικεφαλής του κόμματος με μια ισχυρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις γενικές εκλογές τον επόμενο Ιούνιο, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τις πιθανότητες του Ερντογάν να πιέσει για τη συνταγματική αλλαγή που χρειάζεται για να ενισχύσει τις εξουσίες της προεδρίας. «Ο Νταβούτογλου δεν πρόκειται να είναι μια μαριονέτα, αλλά θα έχει τη δική του προσωπικότητα», δήλωσε ο Galip Dalay, πολιτικός ερευνητής του think-tank SETA με έδρα την Άγκυρα. «Αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε μία φορά που αυτός και ο Ερντογάν είχαν μια σοβαρή πολιτική διαφωνία. Το όραμά τους για την Τουρκία είναι πολύ κοντά».

http://www.reuters.com/article/2014/08/21/us-turkey-government-idUSKBN0GL1NX20140821

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 22/08/2014 03:22:15

  Τελικά, μέχρι στιγμής διαψεύδονται όσοι προέβλεπαν φθορά του Ερντογάν από τις αναταραχές του πάρκου Γκεζή ή από την αντιπαράθεση με τον Γκιουλέν. Φαίνεται ότι στο εσωτερικό του βγαίνει ο «τσαμπουκάς». Ξέρει να υπολογίζει σε τί μερίδα της κοινωνίας έχουν απήχηση οι πολιτικές του, βασίζεται σε αυτούς και τους υπολοίπους τους γράφει. Και γνωρίζει την τουρκική κοινωνία καλύτερα απο τους δυτικούς αναλυτές. Όμως, μάλλον από το εξωτερικό θα το'βρει γιατί έχει καβαλήσει καλάμι.

  • Φίλτατος Αγαπητός avatar
   Φίλτατος Αγαπητός @ ΚΜ 22/08/2014 03:32:39

   Και θα είναι κρίμα. Πούτιν, Ερντογάν και Νταβούντογλου είναι ότι ποιοτικότερο και πιο ισχυρό σε Ηγέτες έχει να επιδείξει η διεθνής πολιτική σκηνή. Στην καθισιά τους θέλουν να έχουν απέναντί τους ολόκληρες επιτροπές επιπέδου αρχηγών κρατών και βάλε, οι οποίοι και πάλι δεν μπορούν να τους κάνουν ζάφτι. Και είναι κρίμα γιατί ο ελληνικός λαός είχε παράδοση στο να αναδεικνύει τέτοιας κοψιάς ηγέτες όταν οι καιροί το απαιτούσαν.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Φίλτατος Αγαπητός 22/08/2014 06:01:27

    Ε τώρα μη συγκρίνουμε κοτζάμ Πούτιν με το ντουέτο Ερντογάν/Νταβούτογλου. Ο μεν ανέλαβε στο παραπέντε, πριν γίνει η νίλα μη αναστρέψιμη, κι όμως ξανάκανε την Ρωσία υπολογίσιμη δύναμη. Ενώ οι άλλοι δυο, μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει παταγωδώς στα νεο-οθωμανικα σχέδιά τους. Ακόμα και στην οικονομία, που τα πήγαν καλύτερα, κρύβεται φούσκα.

    • Naruto avatar
     Naruto @ ΚΜ 22/08/2014 13:21:00

     Και εγω αυτό πιστεύω ,ο τσαμπουκάς τους έχει πέραση μόνο στο εσωτερικό αντε και στους δικούς μας τους χε.....δες .Οι άλλοι ηγέτες οπως Νετανιάχου τους έχουν γραμμένους .Με την οικονομία συμφωνώ για την φούσκα ,ακολουθούν τον δρόμο της Ελλάδος και θα φθάσουν στο ίδιο τέρμα .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.