#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/10/2012 17:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ντέιβιντ Κάμερον απειλεί με βέτο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμόΌλα τα ‘χε η ΕΕ, ο βρετανικός σκεπτικισμός την μάρανε… Πως αλλιώς να σχολιάσει κανείς τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος απείλησε να θέσει βέτο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για την περίοδο 2014-2020), τονίζοντας ότι δεν θα ανεχτεί «σκανδαλώδεις» προσπάθειες αύξησης των κοινοτικών δαπανών. «Όταν υπάρχει κοινό νόμισμα και μια κοινή τράπεζα να το στηρίζει και περισσότερες συναλλαγές ανάμεσα σε αυτές τις χώρες που συμμετέχουν, θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστούν δύο ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί, ένας για το κοινό νόμισμα όπου θα  υπάρχει μεγαλύτερη αλληλοϋποστήριξη και πιθανότατα ένας ευρύτερος για όλα τα υπόλοιπα» είπε σε σχετική συνέντευξη στο BBC.

Ο Κάμερον μάλιστα δε δίστασε να δηλώσει ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το βρετανικό δικαίωμα άσκησης βέτο, εκτός και αν επιτύχει «μια καλή συμφωνία». Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, συμφωνεί με αυτήν την πολιτική γραμμή, παρότι στο παρελθόν ήταν επιφυλακτικοί με το βέτο του Κάμερον στο «δημοσιονομικό σύμφωνο».

Μιλώντας στην έναρξη του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού κόμματός του, ο Κάμερον επιχείρησε να καθησυχάσει τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις, πολλοί από τους οποίους ζητούν δημοψήφισμα για την παραμονή τους στην ΕΕ. Όπως είπε, θέλει η Βρετανία παραμείνει στην Ένωση και να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της με την ΕΕ μετά τις εκλογές του 2015. «Είναι πολύ απλό. Η Ευρώπη αλλάζει και η κοινή νομισματική πολιτική ενσωματώνεται γρήγορα. Νομίζω ότι αυτό παρουσιάζει μια μεγάλη ευκαιρία για τη Βρετανία, να πετύχει τη συμφωνία που πάντα ήθελε στην Ευρώπη. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά του ελευθέρου εμπορίου και της ελεύθερης αγοράς της Ευρώπης, αλλά δεν θέλουμε αυτή την ατελείωτη πολιτική ολοκλήρωση» δήλωσε.

Γεγονός είναι ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση εκτός από τη μείωση της συμμετοχής της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα δεχθεί σφοδρή κριτική στο εσωτερικό, καθώς η λιτότητα επικρατεί και στον βρετανικό προϋπολογισμό. Ο Κάμερον δήλωσε επίσης ότι εξετάζει επίσης την αποχώρηση της Βρετανίας και από άλλες πολιτικές της ΕΕ. Όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να εγκαταλείψει και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, είπε: «για όνομα (!) έχουμε τόσους άνεργους στην χώρας μας», αποφεύγοντας μια πιο άμεση απάντηση.

http://www.bloomberg.com/news/2012-10-07/cameron-suggests-two-tier-system-for-european-union-budget.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/10/2012 20:15:48

  Ο Κάμερον αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα με την οικονομία.
  Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική σπρώχνει τη χώρα στην ύφεση.
  Μια σειρά από μεγάλα και πολλά υποσχόμενα επιχειρηματικά project κατέρρευσαν ή "κόλλησαν" τελευταία: Π.χ. η σιδηροδρομική γραμμή West Coast Main Line με σύνδεση από Λονδίνο έως Εδιμβούργο, με αποτέλεσμα 50 εκατ. ευρω χρήματα φορολογουμένων να πηγαίνουν στο Βρετανο-Γαλλο-Ολλανδικό κοσνσόρσιουμ κατασκευαστών ως ρήτρες.
  Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα της Βρετανίας για το 2012 θα είναι 7,8 % του ΑΕΠ κατά την Morgan Stanley. Το μεγαλύτερο στην ΕΕ, έναντι 6,3 % πρόβλεψης για την Ελλάδα και 6 % για την Ισπανία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.