#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/02/2013 20:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ο Μπερλουσκόνι δεν ηττήθηκε ακόμη»Παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται, ο  πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα μπορούσε να πετύχει το αδιανόητο, γράφει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Roberto D'Alimonte, στους Financial Times. 

Μπορεί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να το κάνει; Πριν από λίγες εβδομάδες η προοπτική ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα οργανώσει την επιστροφή του ήταν για γέλια. Τώρα, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και playboy πρώην πρωθυπουργός μπορεί να είναι αυτός που θα γελάσει τελευταίος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν δείχνουν ότι ο αγώνας θα έχει πολύ μικρότερη διαφορά από την αναμενόμενη: το χάσμα του κεντροαριστερού συνασπισμού του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και της κεντρο-δεξιάς συμμαχίας του Μπερλουσκόνι έχει μειωθεί σε 5-6 ποσοστιαίες μονάδες.

Στις περισσότερες δυτικές χώρες, ένα προβάδισμα στο τελευταίο κομμάτι της προεκλογικής  εκστρατείας θα πρέπει να θεωρείται ασφαλές. Όχι στην Ιταλία. Κατ’ αρχάς, υπάρχουν έντονες αμφιβολίες ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μια σωστή αντανάκλαση της κοινής γνώμης. Για πολλούς ανθρώπους, η ψήφος υπέρ Μπερλουσκόνι είναι ένα ένοχο μυστικό που δεν πρέπει να το μοιράζεται με έναν ενοχλητικό δημοσκόπο. Υπάρχουν τρόποι για να διορθωθεί αυτό το σφάλμα, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν πραγματικά έχει αποτέλεσμα.

Η πραγματική αβεβαιότητα, όμως, είναι ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος σίγουρα ξέρει πώς να χειρίζεται μια εκστρατεία. Δεν είναι πολιτικός, είναι σόουμαν. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι το φυσικό περιβάλλον του (και η πηγή μεγάλου μέρους του πλούτου του). Παρόλα αυτά - τα σκάνδαλα, τις δικαστικές διώξεις και την κακή απόδοση στην εξουσία – οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόροι εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι να τον ψηφίσουν μαζί με τις απατηλές υποσχέσεις του για απόσβεση των φόρων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σε συνδυασμό με τους συμμάχους του, θα μπορούσαν να του φέρουν τη νίκη. Αν συμβεί αυτό, όλα όσα έχει κερδίσει οδυνηρά για την Ιταλία η αξιόπιστη τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι τους τελευταίους 14 μήνες θα εξαφανιστούν αμέσως. Και καθώς η Ευρώπη σιγά-σιγά βγαίνει από την οικονομική κρίση, αυτό θα ήταν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα.

Αλλά η μαγεία και τα τεχνάσματα του τέλειου ερμηνευτή είναι απίθανο να λειτουργήσουν όπως και στο παρελθόν. Πολλοί συγκρίνουν την εκστρατεία αυτή με εκείνη του 2006, όταν ο Ρομάνο Πρόντι έχασε το προβάδισμα με 6 ποσοστιαίες μονάδες και κατέληξε να κερδίσει στην κάτω βουλή με ένα περιθώριο του 0,1 τοις εκατό. Σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική. Τότε ήταν ένας διμερής αγώνας. Τώρα υπάρχουν τέσσερις ανταγωνιστές: μαζί με τους δύο βασικούς υπάρχει ο Μόντι και ο Μπέπε Γκρίλο, ένας αντι-συμβατικός κωμικός.

Είναι αλήθεια ότι ο Μπερλουσκόνι έχει καταφέρει να κερδίσει ξανά κάποιους από τους χαμένους υποστηρικτές του μετά την επιστροφή του στη σκηνή, αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί το Νοέμβριο του 2011, εν μέσω μιας δραματικής οικονομικής κρίσης. Αλλά τα εύκολα κέρδη τελείωσαν. Σε ένα κορεσμένο πεδίο, η  επιπλέον, αποφασιστική ψήφος είναι πιο ασαφής.

Για το λόγο αυτό είναι πιθανό - αν και καθόλου βέβαιο - ότι ο Μπερσάνι και οι σύμμαχοί του θα κερδίσουν μία ψήφο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην κάτω βουλή, κάτι το οποίο είναι το μόνο που χρειάζεται για να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών.

Η γερουσία είναι μια διαφορετική ιστορία. Εδώ το πλειοψηφικό μπόνους αποδίδεται ανά περιοχή, δημιουργώντας ένα είδος αμερικανικού τύπου εκλογικού σώματος, όπου κάθε περιοχή έχει ένα ορισμένο βάρος. Για να αποκτήσει κάποιος μια σταθερή πλειοψηφία, είναι απαραίτητο να κερδίσει το μπόνους στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές και ιδιαίτερα στις πιο μεγάλες. Η Λομβαρδία, στα βόρεια, είναι ζωτικής σημασίας. Είναι ένας συνδυασμός Οχάιο και Καλιφόρνιας. Όπως το Οχάιο, είναι πιθανόν να την κερδίσει οποιοσδήποτε συνασπισμός, αλλά έχει ένα ειδικό βάρος, όπως η Καλιφόρνια.

Αν ο Μπερσάνι χάσει εδώ, είναι μάλλον απίθανο να μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό το σενάριο θα ανοίξει την πόρτα για τη συμμετοχή του Μόντι στην επόμενη κυβέρνηση. Το παράδοξο είναι ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν ο Μπερλουσκόνι κερδίσει τη Λομβαρδία, δεδομένου ότι ο Μόντι μόνος του δεν μπορεί.

Ένα υπουργικό συμβούλιο Μόντι-Μπερσάνι είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να απορρίψει εντελώς το πιο ανησυχητικό απ 'όλα. Η πιθανότητα  του Μπερλουσκόνι να αυξήσει το μερίδιό των ψήφων του είναι περιορισμένη -αλλά οι πιθανότητες του Μπερσάνι να τις μειώσει δεν είναι. Αν οι δημοσκοπήσεις λένε την αλήθεια, τα σημερινά δεδομένα πρέπει να είναι ασφαλή. Αλλά οι δημοσκοπήσεις μπορεί να έχουν ένα περιθώριο λάθους. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία τώρα, ωστόσο, είναι ότι το ποσοστό του Μπερσάνι πέφτει.

Η βαρετή εκστρατεία του, το νταηλίκι του Μπερλουσκόνι και το σκάνδαλο γύρω από την Monte dei Paschi di Siena, την τράπεζα της Τοσκάνης, έχουν συμβάλει σε αυτήν την τάση. Ο Γκρίλο ήταν αυτός που ωφελήθηκε περισσότερο. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του θα είναι έκπληξη των εκλογών, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα. Αν η διαφάνεια του συνασπισμού του Μπερσάνι συνεχιστεί, αυτό που ήταν αδιανόητο μόλις πριν από λίγες εβδομάδες θα μπορούσε να γίνει δυνατό: μια νίκη εξ ορισμού για τον Μπερλουσκόνι, στην Κάτω Βουλή.

Ακόμα κι έτσι, ο Μπερλουσκόνι δεν θα κερδίσει στη γερουσία. Βάσει της εκλογικής αριθμητικής αυτό είναι γεγονός και όχι εικασία. Το αποτέλεσμα τότε θα είναι μια διάσπαση βουλής-γερουσίας. Η κυβέρνηση χρειάζεται μια ψήφο εμπιστοσύνης και στις δύο. Πού θα βρει ο Μπερλουσκόνι τις επιπλέον έδρες που θα χρειαστεί; Για την Ιταλία - και την Ευρώπη - η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι για γέλια. Η επανεμφάνιση του Μπερλουσκόνι είναι ήδη κάτι αρκετά κακό. Η προοπτική της Ιταλίας να βυθιστεί για άλλη μια φορά σε χρόνια αστάθεια είναι χειρότερη.

ft.com

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. MCA. avatar
    MCA. 14/02/2013 21:50:30

    Το άθροισμα των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις του κόμματοςτου Μπερλουσκόνι και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων,δύο Ευρωσκεπτικιστικών παρατάξεων πλησιάζει το 50%!Θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι Ιταλικές εκλογές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.