Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα γράφει για το «χαρακίρι» της Ελλάδας
10/02/2015 18:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα γράφει για το «χαρακίρι» της Ελλάδας

«Το χαρακίρι» τιτλοφορείται το άρθρο του διάσημου Περουβιανού συγγραφέα και νομπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα στην «El Pais», σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Κάνοντας παραλληλισμούς με την πραγματικότητα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ο Λιόσα γράφει: «Οι Ιάπωνες ευγενείς δεν αυτοκτονούν πια, αλλά η θυσιαστική τελετουργία τους παραμένει ζωντανή και πλέον είναι συλλογική. Σ’ αυτήν έχουν επιδοθεί χώρες όπως η Αργεντινή και η Βενεζουέλα. Τώρα, είναι η σειρά της Ελλάδας».

Αφού χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα δημαγωγικό, λαϊκίστικο αριστερό κόμμα», υποστηρίζει ότι υποσχέθηκε στους Έλληνες «μια Επανάσταση και τον Παράδεισο». «Αλλά στην ολέθρια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, που υπήρξε γενέτειρα της δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού, αυτή η σκοτεινή κάθαρση των Ελλήνων εκλογέων είναι ίσως κατανοητή» γράφει.

Στη συνέχεια, ο Λιόσα αναφέρεται στην δαιμονοποίηση της Γερμανίας: «Η Γερμανία δεν μπορεί να κατηγορείται επειδή τόσες χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ναυάγησαν οικονομικά. Η Γερμανία είχε κυβερνήσεις συνετές και ικανές, νοικοκυρεμένες και ειλικρινείς και γι’ αυτόν τον λόγο ενώ άλλες χώρες κατέρρεαν, εκείνη αναπτύχθηκε και δυνάμωσε. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία χρειάστηκε να απορροφήσει και ν’ αναστήσει ένα πτώμα -την κομμουνιστική Γερμανία- μια προσπάθεια τρομερή, που όμως την έφερε σε πέρας αγόγγυστα χωρίς να ζητήσει βοήθεια από κανέναν, αλλά με την αποφασιστικότητα και τη στωικότητα των πολιτών της. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ είναι ταγμένα φιλοευρωπαϊκή και η καλύτερη απόδειξη αυτού είναι ο γενναιόδωρος και συνεπής τρόπος με τον οποίο στηρίζει, με τους πόρους και τις πρωτοβουλίες της, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μόνο η διάδοση των στερεοτύπων και των ιδεολογικών μύθων εξηγεί το φαινόμενο της φροϊδικής μεταβίβασης που κάνει την Ελλάδα (και όχι μόνο) να μέμφεται την πιο επιτυχημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταστροφή που της προξένησαν οι πολιτικοί που επί τόσα χρόνια ο ίδιος ο ελληνικός λαός αναδείκνυε με τις ψήφους του στην κυβέρνηση και δημιούργησαν τις δεινές συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει».

elpais.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 10/02/2015 22:57:28

  Σωστά γράφει ότι είναι χαρακίρι αυτό που πάει να γίνει, άλλα άμα είναι να στηρίζει την άποψή του σε λάθος επιχειρήματα, καλύτερα να μην έγραφε τίποτα. Έλεος πια με τον κάθε μεταλλαγμένο πρώην αριστερό, νυν νεοφιλελέ (όπως ο συγκεκριμένος) που γράφει την βλακεία του, χωρίς να ξέρει τί του γίνεται. Και δεν με πειράζουν, φυσικά αυτά που γράφει για τις παχιές υποσχέσεις του Σύριζα, γιατί εκεί έχει δίκιο. Αλλά όλη η τρίτη παράγραφος είναι για πέταμα. Γιατί όντως φέρει μερίδιο ευθύνης καί η Γερμανία, που «τόσες χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ναυάγησαν οικονομικά». Η Γερμανία αβάνταρε τα ελλείματα γιατί τα ελλείματα τα δικά μας ήταν τα πλεονάσματα τα δικά μας. Ας του το πεί κάποιος. Ή η άλλη η κοτσάνα ότι δήθεν «η γερμανική κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ είναι ταγμένα φιλοευρωπαϊκή και η καλύτερη απόδειξη αυτού είναι ο γενναιόδωρος και συνεπής τρόπος με τον οποίο στηρίζει, με τους πόρους και τις πρωτοβουλίες της, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.» Ούτε ο Σώυμπλε δεν τα λέει αυτά! Καλύτερα να παραμείνει Περουβιανός συγγραφέας ο τύπος παρά να παριστάνει τον πολιτικό αναλυτή. ΥΓ: Άλλη χοντρή βλακεία που έγραψε/αναμάσησε είναι αυτό στη δέυτερη παράγραφο, που αναφέρεται στην Ελλάδα ως δήθεν «γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού». Η Ελλάδα, ευλογημένε, είναι η γενέτειρα του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, που είναι άλλος από τον Δυτικό. Ο Δυτικός πολιτισμός πηγάζει από την Γερμανική βαρβαρότητα και την άρνηση του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Ακόμα κι όταν 700 χρόνια μετά τον νεκροθάφτη της Ευρώπης Καρλομάγνο, η γερμανοκρατούμενη (εν είδει απαρτχάιντ) Δυτική Ευρώπη, άρχισε να υιοθετεί στοιχεία του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, το έκανε μέσα από τον φρικτά παραμορφωτικό φακό της Γερμανικής τυφλότητας. Με αποτέλεσμα τον σημερινό Δυτικό «πολιτισμό», για τον οποίον οι Έλληνες δεν φέρουμε καμία ευθύνη, εις βάρος της ανθρωπότητας.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΚΜ 10/02/2015 23:13:43

   Ορθή επανάληψη: « ... τα ελλείματα τα δικά μας ήταν τα πλεονάσματα τα δικά της.»

  • Hunter avatar
   Hunter @ ΚΜ 10/02/2015 23:52:43

   Αγαπητέ ΚΜ, η Γερμανία και κατ' επέκταση η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Δανία κ.λ., ΔΕΝ είναι υπεύθυνες για τα εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας. Τα ελλείμματα που έχουν αυτές οι χώρες δεν οφείλονται στο αβαντάζ της Γερμανίας, του Βελγίου ή της Ολλανδίας, αλλά αποκλειστικά στα εσωτερικά τους προβλήματα, στις (κακές ή ανύπαρκτες) κρατικές δομές και υποδομές τους καθώς και στην (κακή ή ξεπερασμένη) νοοτροπία μεγάλης μερίδας των πολιτών τους! Η Γερμανία δεν διόρισε στο ελληνικό Δημόσιο 1.000.000 "παιδιά της αλλαγής" τα οποία θα συνταξιοδοτούνται στα 45 με ιλιγγιώδες ποσό εφάπαξ και σύνταξη 3-4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του γενικού ασφαλιστικού φορέα! Η Γερμανία δεν διόρισε τον Μπόμπολα και τον Κόκκαλη "γενικούς εθνικούς εργολάβους" δημοσίων έργων, δεν τους ανέθεσε φωτογραφικά π.χ. την κατασκευή εθνικών οδικών αξόνων ούτε αγόρασε κατόπιν τα ημιτελή (!!!) έργα 8 φορές υπερτιμημένα! Η Γερμανία δεν θέσπισε στην Ελλάδα "γρηγορόσημα"! Η Γερμανία δεν θέσπισε "φακελάκια" στα δημόσια νοσοκομεία ούτε διόρισε γιατρούς να κάνουνε μέσα σε αυτά δημόσιες σχέσεις για τα παράνομα απογευματινά ιδιωτικά γιατρεία τους! Η Γερμανία δεν ρήμαξε τα ελληνικά δημόσια σχολεία και δεν θέσπισε ως αναγκαία τα "ιδιαίτερα" στα σπίτια με 30-40 Ευρώ την ώρα μαύρα! Η Γερμανία δεν προέτρεψε και δεν προτρέπει το 60% ανά επαγγελματικό κλάδο στην Ελλάδα να φοροδιαφεύγει συστηματικά! Η Γερμανία δεν "έκλεισε" στην Ελλάδα κανένα επάγγελμα για τους κοινούς θνητούς! Η Γερμανία δεν "απαγορεύει" την ιδιωτικοποίηση π.χ. του ΟΣΕ, ο οποίος βάζει το κράτος 1 Δις ετησίως μέσα για να πληρώνει 17.000 ανθρώπους να το ξύνουν (μετά συγχωρήσεως)! Αυτά είναι εσωτερικά προβλήματα της Ελάδας και αν δεν τα λύσουμε, θα είμαστε μια ζωή εξαρτημένοι είτε από τη Γερμανία, είτε από όποιον άλλον στο εξωτερικό ζητάμε χρήματα! Γιατί μια ζωή θα ζητάμε χρήματα από το εξωτερικό αν δεν αλλάξουμε τα παραπάνω και ως γνωστόν χρήματα δεν δίνει κανείς χωρίς "τόκο" πόσο μάλλον "κουρεμένα" ή "αγύριστα" (ποικιλοτρόπως ερμηνευόμενο)!

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Hunter 11/02/2015 00:48:07

    Όλα αυτά ευθύνονται μόνο για μέρος των προβλημάτων μας. Στο μεταξύ, τη Ζήμενς, τους Χριστοφοράκους, τα υποβρύχια ξέχασες να τα αναφέρεις, όλως τυχαίως. Όμως, ακόμα κι έτσι, αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι έκαναν τα στραβά μάτια και στην διόγκωση των ελλειμάτων, και στην κατάρρευση του εμπορικού ισοζυγίου και σε πολλά άλλα, και η ΕΕ εν πολλοίς υπέσκαψε την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Γιατί τους συνέφερε. Επομένως, 1) εμείς μπορούμε και πρέπει να αναζητήσουμε τις δικές μας ευθύνες αλλά χωρίς να τους χαρίζουμε τις δικιές τους και 2) δεν δικαιούνται να μας εγκαλούν. Αυτοί ωφελούνται από όλα αυτά δεν βλάπτονται, όπως θέλουν να παριστάνουν. Τους αξίζει κάθε κακό και στο βαθμό που μπορώ, θα βλάψω τον μέσο γερμανό. Ήδη το κάνω, εκεί που τους πονάει.

    • Hunter avatar
     Hunter @ ΚΜ 11/02/2015 01:20:52

     Αγαπητέ ΚΜ, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι σε ενδιαφέρει να πάει φυλακή ο Χριστοφοράκος αλλά δεν βλέπω να καίγεσαι καθόλου για αυτούς που "τα πήραν" από το Χριστοφοράκο... Γιατί;;; Ο Χριστοφοράκος ήταν διευθυντής μίας ιδιωτικής εταιρείας που προσπαθούσε με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να πάρει μερίδιο στην αγορά. Ο Χριστοφοράκος δεν μπορούσε να αναθέσει έργα στον εαυτό του με όσα εκατομμύρια και να ερχόταν στην Ελλάδα! Τα έργα του τα ανέθεσαν πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα και υψηλά ιστάμενοι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα! Τουτέστιν υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, "ειδικοί σύμβουλοι", "νομικοί σύμβουλοι", στρατηγοί κτλ. κτλ. Στο σύνολό τους δηλαδή Έλληνες ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ στην Ελλάδα... Αντί να κατηγορήσουμε αυτούς που "τα πήραν" για να προτιμήσουν την SIEMENS έναντι μιας άλλης εταιρείας με καλύτερη προσφορά, κατηγορούμε τη Γερμανία σαν κράτος...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Hunter 11/02/2015 03:00:12

      Ποιός λέει ότι δεν θέλω να πάνε φυλακή οι άλλοι; Κι αυτοί να πάνε φυλακή, που τα πήραν από τον Χριστοφοράκο. Κι αυτοί υπηρέτες της Γερμανίας υπήρξαν, με το να τα παίρνουν. Αλλά ακόμα και μονομερής να είμαι, δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΣ το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί που θέλω την τιμωρία του Χριστοφοράκου. Συνεννοηθήκαμε;

    • τεφαρίκι avatar
     τεφαρίκι @ ΚΜ 11/02/2015 01:53:44

     Και τι ήταν η ΕΕ, ο μπαμπάς μας να "κάνει στραβά μάτια", να μας επιτρέπει ή να μας απαγορεύει πολιτικές; Τότε ακόμα δεν ήμασταν υπό επιτήρηση. Για τη στραβομάρα μας δε φταίνε οι άλλοι, εμείς φταίμε. Όσο ψάχνουμε να ρίξουμε σε πλάτες άλλων ευθύνες ελληνικές, χαΐρι δε θα δούμε. Ακριβώς επειδή νομίζουμε ότι εμείς καλά τα κάναμε όλα και δε φταίμε, γι αυτό ξαναγυρίζουμε στις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Λαός που δε μαθαίνει από τα λάθη του, είναι καταδικασμένος να τα επαναλαμβάνει... Άντε λοιπόν πάλι να ξανακάνουμε ότι ο Αντρέας. Φτου κι απ την αρχή, καλό 1981... Η Λεπίδα Έρχεται...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ τεφαρίκι 11/02/2015 03:38:13

      Δεν κατάλαβες τίποτα από όσα έγραψα. Εγώ μπορώ να διαμαρτυρηθώ για την διαφθορά. Ο Γερμανός όχι, γιατί το μπίζνες μόντελ του βασίζεται στην διαφθορά και την καλλιέργεια της διαφθοράς στην Ελλάδα. Κανένας δεν είπε ότι όλα είχαν καλώς - αλλά έξεσται στο είδος σας να στρεψοδικείτε.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Hunter 11/02/2015 02:41:43

    Ωστόσο, η αρχή της "αφθαρσίας της ύλης" όπως αυτή εφαρμόζεται στην Οικονομία, σε συνδυασμό με το 60%, ποσοστό των εισαγωγών μας από ΕΕ, μας δείχνει το μέγεθος του συμφέροντος της "Γερμανίας" από μια σπάταλη και μη ανταγωνιστική "Ελλάδα". Στις ΗΠΑ, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας μιας Πολιτείας έναντι μιας άλλης, εξισορροπείται από την μεταφορά κεφαλαίων από μια "πλούσια" σε απόδοση φόρων Πολιτεία σε μια "φτωχή", μέσω της FED, όπως και οι πλουσιότεροι νομοί της Ελλάδας χρηματοδοτούν, μέσω του κράτους τους φτωχότερους. Στην ΕΕ ομως, οι πλούσιες, χάρη στις σπατάλες και ανικανότητες των φτωχών χώρες, τρώνε και πίνουν στην υγεία των κορόϊδων.... Πιό ταιριαστό ήταν το ΕΟΚ από το ΕΕ. ΕΕ δεν γίναμε ακόμα...

 2. Αλεξανδρα Β. avatar
  Αλεξανδρα Β. 11/02/2015 01:15:44

  Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Hunter - θα πρέπει επιτέλους, ως έλληνες, να καταλάβουμε τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε και όχι συνέχεια να βρίζουμε άλλους για τα χάλια μας! Γιατί,αξιοπρέπεια, για μένα, η πραγματική αξιοπρέπεια, είναι να κάνεις την αυτοκριτική σου και να ξεπληρώνεις στο ακέραιο τις υποχρεώσεις σου και όχι να ζητάς να σου τις χαρίσουνε! Και όσο για ζημενς, φεροσταλ και λοιπές γερμανικές εταιρίες να θυμίσω ότι αυτές προσφέρανε μίζες δεν τις πήρανε! Άλλοι τις πήρανε, δικοί μας... Ο Θεός να τους κάνει δικούς μας... Γιατί , όσο με αφορά, όλους αυτούς, τους γνωστούς και άγνωστους που δέχτηκαν μίζες, εκτός από κλέφτες,τους αποκαλώ και προδότες! Γιατί προδότες είναι αυτοί που πήρανε μίζες, όχι αυτοί που τις δώσανε...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Αλεξανδρα Β. 11/02/2015 03:41:39

   Κανένας δεν είπε να μην διορθώσουμε τα λάθη μας. Όμως, αυτό δεν αποτελεί λόγο, να μην αποδίδουμε στους Γερμανούς αυτό που τους αναλογεί. Και στην τελική, έτσι γουστάρω εγώ, να τους βλάψω και τα παιδιά τους να ζήσουν στη δυστυχία. Όσο για το ψευτοεπιχείρημα «αυτοί δίναν μίζες, δεν παίρνανε», ποιός σου είπε εσένανε ότι δεν τρέχει τίποτα με το να δίνουν μίζες ή ότι έχουν κάποιο ελαφρυντικό;

   • Αλεξανδρα Β. avatar
    Αλεξανδρα Β. @ ΚΜ 11/02/2015 19:09:38

    Είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιεί κανείς τον όρο ψευτο-επιχείρημα όταν δεν έχει να αντιτείνει μία σοβαρή απάντηση... Θα ήταν προτιμότερο με τα δικά του επιχειρήματα να δείξει αν ένα επιχείρημα ευσταθεί ή όχι... Αλλά αυτό είναι δύσκολο, το αντιλαμβάνομαι... Είναι πιό εύκολοι οι χαρακτηρισμοί!!! Εν πάση περιπτώσει, ναι, προσωπικά με ενοχλεί περισσότερο που "συμπολίτες" μου δέχτηκαν να πάρουν μίζες εις βάρος μου και εις βάρος όλων των υπολοίπων συμπολιτών μου και εξαιτείας τους να βρισκόμαστε στην δεινή αυτή κατάσταση!!! Γιατί αν είμαστε στην κατάσταση που είμαστε, δεν είναι γιατί βρέθηκαν κάποιοι γερμανοί να μοιράσουν μίζες αλλά γιατί κάποιοι "συμπολίτες" μας τις πήρανε!!! Οι γερμανοί απλά βρήκαν πρόσφορο έδαφος!! Και κάποιοι "δικοί μας" δεν δίστασαν καθόλου να μας την φέρουν πισώπλατα!! Γιατί έτσι "γούσταραν" και αυτοί όπως εσείς...

    • KM avatar
     KM @ Αλεξανδρα Β. 11/02/2015 19:45:58

     Όπως εγώ; Ρε άντε τράβα στο Λεβερκούζεν να δεις άν έρχομαι! Εγώ έχω και μια ιστορία εδώ μέσα, έτσι σου είπανε εσένανε; Και σε πειράζουνε και οι «χαρακτηρισμοί», τρομάρα σου! Που σε μάραναν και οι πληθυντικοί...
     Σου εξήγησα γιατί αυτά που γράφεις είναι τετριμμένα και ψευτοεπιχειρήματα αλλά ούτε αυτό δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις (ή κάνεις ότι δεν το καταλαβαίνεις). Αυτό που γράφεις ότι οι Γερμανοί «βρήκαν πρόσφορο έδαφος», είναι ελαφρυντικό γι'αυτούς; Να πέσουν στα μαλακά, επειδή «βρήκαν πρόσφορο έδαφος»; Και ήταν όντως πρόσφορο ή το καλλιέργησαν; Και στην Πορτογαλία, κι εκεί πρόσφορο ήταν; Να'χες, νά'λεγες... Το ότι εσύ δεν τα βρίσκεις όλα αυτά επιλήψιμα ή σχετιζόμενα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, χαρακτηρίζει εσένανε και μόνο!

     • Αλεξανδρα Β. avatar
      Αλεξανδρα Β. @ KM 12/02/2015 10:29:33

      Κάποιος ο οποίος κάνει ότι "γουστάρει" είναι κάποιος ο οποίος δεν δείχνει σεβασμό στους συνανθρώπους του και δεν διστάζει να προχωρήσει σε πράξεις γιατί "έτσι γουστάρει" έστω και αν αυτό σημαίνει ότι καταπατά τα δικαιώματα των συνανθρώπων του... Το διευκρινίζω γιατί προφανώς δεν έγινε αντιληπτό... Αυτόν τον ίδιο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του "κάνω ότι γουστάρω και οι άλλοι ας πάνε να κόψουν το λαιμό τους" επέδειξαν και όσοι δέχτηκαν τις μίζες... Εν πάση περιπττώσει, ελπίζω η μακρά ιστορία σας "εδώ μέσα" να σας επιτρέψει κάποια στιγμή να περάσετε και στο επόμενο επίπεδο συνομιλίας... Σε αυτό το επίπεδο όπου επιδεικνύουμε σεβασμό στον συνομιλητή μας και στις απόψεις του και αν πιστεύουμε ότι έχει λάθος του το επιδεικνύουμε με επιχειρήματα και όχι χαρακτηρισμούς...

     • Αιρετικός avatar
      Αιρετικός @ Αλεξανδρα Β. 12/02/2015 12:31:22

      Η προσφορά μίζας λέγεται ενεργητική δωροδοκία και τιμωρείται όπως και η λήψη (παθητική)...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.