07/11/2009 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Κλίντον ως Μάρκος Αυρήλιος στην ΠρίστιναΤο πελώριο άγαλμα «τερατούργημα» που στήθηκε πρόσφατα σε μια από τις κεντρικές πλατείες της Πρίστινα, πρωτεύουσας του Κοσόβου, είναι αφιερωμένο στον πρώην πρόεδρο William Jefferson Clinton. Προφανώς ο Κλίντον  αντιμετωπίζεται ως κάποιο είδος θεότητας στη χώρα. Οι ντόπιοι τον ευγνωμονούν για τους βομβαρδισμούς που διέταξε εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1999, στη προσπάθεια του να στηρίξει τους Αλβανούς απέναντι στη σερβική επιθετικότητα. Για αυτό και του έστησαν άγαλμα. Είναι ύψους 2.5 μέτρων, και κατασκευασμένο από χαλκό. Απεικονίζει τον 42ο Αμερικανό πρόεδρο, να κρατάει έναν φάκελο στο ένα χέρι, ενώ με το άλλο απευθύνει κάποιο είδος χαιρετισμού προς τη κεντρική λεωφόρο η οποία έχει επίσης ονομαστεί προς τιμήν του.

«Ποτέ δεν περίμενα πως κάποιος θα μου στήσει άγαλμα…» δήλωσε ο ίδιος, την ώρα της αποκάλυψής του, και ενώ το παρευρισκόμενο πλήθος παραληρούσε. Η αμηχανία του ήταν σίγουρα θέμα τόσο μετριοφροσύνης, όσο και αισθητικής. Το άγαλμα είναι απαίσιο. Αν και βασίζεται (υποτίθεται) σε αυτό του Αύγουστου Καίσαρα, θυμίζει περισσότερο εκείνα τα κολοσσιαία αγάλματα που τιμούσαν (υποτίθεται) τον Λένιν, τον Μπρέζνιεφ και τον Τσαουσέσκου στις αλήστου μνήμης Σοβιετική Ένωση και ανατολική Ευρώπη.

Και όπως στην αρχαιότητα, ο Νέρων, ο Αύγουστος ή ο Μάρκος Αυρήλιος απεικονίζονταν με τη μορφή του Ηρακλή ή του Απόλλωνα, ή κάποιας άλλης θεότητας, έτσι και στον Κλίντον έχει δοθεί μια αισθητική φόρμα που απηχεί τα γούστα των κατοίκων της Πρίστινα. Στέκεται ευθυτενής, καλοπροαίρετος, δυναμικός, ένας πραγματικός φίλος και προστάτης δηλαδή, των λαών, που εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι υπερμεγέθης σε σχέση με αυτούς, ατενίζει καθαρά το μέλλον στο οποίο και επιθυμεί να τους οδηγήσει….

Ο ρεαλισμός της γραβάτας του, το καλοτσακισμένο παντελόνι του, και το κουμπωμένο του σακάκι, αποδεικνύουν ξεκάθαρα, για όσους ακόμη χρειάζονται αποδείξεις, το γιατί τέτοιες μορφές εικαστικής τέχνης δεν φιλοτεχνούνται πλέον, τουλάχιστον από την εποχή του Α` Π.Π. 

Από τη αρχαιότητα έως και τις αρχές του 20ου αιώνα, ο κόσμος γνώριζε πώς να κατασκευάζει μνημεία. Πρόσφατα όμως, ο κόσμος αδυνατεί να νιώσει τη μεγαλοσύνη, και εμποτισμένος πλήρως με την ειρωνεία που κυριαρχεί παντού,  δυσκολεύεται  πλέον να φιλοτεχνήσει μνημεία έστω και στοιχειώδους αισθητικής. Παράδειγμα για αυτόν τον ισχυρισμό αποτελεί και η αποτυχημένη προσπάθεια να αποτυπωθεί επάξια και η τραγωδία της 11/9. Το μόνο που διασώζει το νέο μνημείο προς τιμή του Κλίντον, με ανθρώπινες και όχι αισθητικές παραμέτρους, είναι το γεγονός ότι η πανάθλια αισθητική του αποδεικνύει και την ειλικρίνεια της κατασκευής του.

 The New Republic

ΣΧΟΛΙΑ

 1. double trouble avatar
  double trouble 07/11/2009 08:32:14

  ΑΛΒΑΝΟΜΟΥΡΗΣ...ΚΛΙΝΤΟΝ....ΠΟΣΟ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΤΣΟΓΥΦΤΙΑ...ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ....

 2. F avatar
  F 07/11/2009 09:05:10

  Πάντως μεγαλεῖα γιὰ τὸ βλαχαδερὸ ἀπ'τὸ Ἀρκάνσας...

 3. anetos avatar
  anetos 07/11/2009 09:09:29

  «Ποτέ δεν περίμενα πως κάποιος θα μου στήσει άγαλμα…» ...εκτος απο τα αλμπανα .... αλλα για να ειναι ολοκληρωμενο θα επρεπε να εχει και την Λεβινσκυ στα ποδια του ως "Πριστινα ευγνωμονουσα" με πουρο...

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/11/2009 09:46:20

  Heil

  Είναι πολύ πριμιτιφ τελικά, ορισμένα πράγματα δεν είναι τυχαία

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/11/2009 09:51:49

  για κοσοβάρους μιλάμε... και για Δημοκρατικό, από τους χειρότερους.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ archaeopteryx 07/11/2009 10:04:16

   τι Πριστινα τι Τιρανα ...
   θα χρειαστουν 100 χρονια εξελικτικης διαδικασιας

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ αλλενάκι 07/11/2009 10:07:44

    Στην Νέα Υόρκη, οι ταξιτζήδες είναι Αλβανοί. Πριν 10 χρόνια είχε Ινδούς, Πακιστανούς και τέτοια. Πριν 20 ισπανόφωνους από το Μεξικό και κάτω. Πριν 30 εμιγκρέδες από την ΕΣΣΔ. Πριν 40 PhDδες σε Φυσική. Πριν 50 Έλληνες. Καλά πάμε...

 6. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 07/11/2009 10:15:56

  Έχουμε κι εμείς ένα, του Τρούμαν. Πιό διακριτικό μεν αλλά το concept είναι το ίδιο.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ εναςάσχετος 07/11/2009 10:18:37

   σωστό, αν και ποτέ δεν υπήρξε ομοφωνία για το στήσιμό του και τη διατήρησή του νομίζω

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ αλλενάκι 07/11/2009 10:21:31

    ε... εντάξει, καλά έχουμε περάσει, για τα δεδομένα μας τα τελευταία 50 χρόνια... να πας στη Σόφια να δεις τι καρπαζία έχουν φάει εκείνοι οι δύστυχοι... ακόμα ζαλίζονται.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ archaeopteryx 07/11/2009 10:27:01

     αυτό εννοώ με εξελικτική διαδικασία με ρίζες
     άλλο αυτό και άλλο να σου δώσουν μια κλωτσιά και από τον πρωτογονισμό να βρεθείς σε υλική ευμάρεια κινητών τηλεφώνων και plasma tv ξαφνικά

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ archaeopteryx 07/11/2009 10:31:26

     δύσκολες οι συγκρίσεις... άλλοι καιροί... τότε έδιναν τσουβάλια με quaker oats και γάλα σκόνη.... στα χωριθά μας δεν ήξεραν τι να τα κάνουν και τα χρησιμοποιούσαν σαν ...ζωοτροφές. Εξ άλλου είμαστε λιγότερο αρπακτικοί εμείς για λόγους που δεν ξέρω.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ εναςάσχετος 07/11/2009 10:19:05

   κατά σύμπτωση, πριν 50 χρόνια, σαν τους ταξιτζήδες στην ΝΥ

 7. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 07/11/2009 10:36:19

  για λόγους που δεν ξέρεις;
  ένα '40 δεν σου φτάνει;
  όλοι αυτοί οι γύρω γύρω κελαιδουσαν στα γερμανικά ή κρύβονταν για να μη συμμετέχουν

 8. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 07/11/2009 10:57:30

  Η "Αλβανία" αποτελεί ένα κρατίδιο παρωδία, που έφτιαξαν σκόπιμα οι μεγάλες δυνάμεις, μικρό, απίθανα ασήμαντο και εκ γενετής ελεγχόμενο, για να διαθέτουν σφήνα στα Βαλκανία. Η Ιλλυρία αποτελεί ιστορικό τμήμα της Ελληνικής κοιτίδας, οι Αρβανίτες αφομοιώθηκαν πλήρως στον Ελλαδικό χώρο και έδωσαν τα ρέστα τους στον αγώνα του 21, ο εθνικός ήρως των σημερινών "Αλβανών" είναι Έλληνας - ο Γεώργιος Καστριώτης, αλβανιστί Σκάντερμπεργκ (και ας είναι ευλογημένοι οι παπούδες μου Ακροκόνδυλος και Μπούας που τον έβγαλαν στο κλαρί) η "αλβανική" αποτελεί μίξη γλωσσών.
  Οι "Αλβανοί" τα γνωρίζουν αυτά καλύτερα από τον καθένα. Εγκλωβισμένοι σε ένα κρατίδιο, η οικονομία του οποίου στηρίζεται αποκλειστικά στο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών και τα εμβάσματα από την Ελλάδα, βρίσκονται προ του συγκεκριμένου διλήμματος κατά πόσο θα αποτελούν λαό-συμμορία, ως μακρύ χέρι της επιθετικής πολιτικής του ανθελληνικού ΝΑΤΟ, ή εάν θα ενωθούν εκούσια με την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, φυσικό τμήμα του οποίου αποτελούν.
  Για να αποφευχθεί αυτό, ο σουλτάνος φρόντισε να καταπιέζονται μόνιμα οι Σκιπετάροι από τους εξισλαμισμένους. Και οι αρχιτέκτονες που έστησαν στην συνέχεια τον κεμαλισμό φρόντισαν το ίδιο με την σέχτα των Μπεχτατζήδων, που μαζί με τους ντονμέδες αποτελλούν την άρχουσα τάξη της "τουρκίας". Κατά "τύχη" στην ίδια σέχτα ανήκε και ο "κόκκινος" Εμβέρ Χότζα. Τα τελετουργικά της οποίας οι τρόφιμοι της οδού Αχαρνών θα μπορούσαν να μας εξηγήσουν.
  Φυσική συνέπεια και το άγαλμα του φυστικά. Εάν οι "αλβανοί" αρέσκονται να γίνονται ντίλερ, μαχαιροβγάλτες του Σόρος και να εκπορνεύονται, επέλεξαν τον κατάλληλο.
  Οι ιστορία όμως έχει αποδείξει πάντοτε, ότι οι αμαρτίες πληρώνονται.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Μποτίλια στο Πέλαγος 07/11/2009 11:03:31

   Kαλημέρα Μποτίλια. Οι αναλύσεις σου είναι έξοχες όπως πάντα.
   Δεν ξέρω αν το διάβασες, διέπραξε ένας νεαρός Αλβανός στην Χειμάρα ένα έγκλημα προχτές. Δολοφόνησε τον Έλληνα εργοδότη του. Τα μέσα εκεί σήκωσαν ολόκληρη καμπάνια και τον αντιμετωπίζουν περίπου ως εθνικό ήρωα ότι σκότωσε τον καταπιεστή του Έλληνα ρατσιστή κτλ.

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ αλλενάκι 07/11/2009 11:18:03

    Αλλενάκι σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια, γνωρίζεις ότι η εκτίμηση είναι αμοιβαία και ότι εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος.
    Στο θέμα που παραθέτεις, ο μακροσυγγενής Γιώργος Τενέτης (διότι και εγώ κατάγομαι από την Χειμάρα) θα μπορούσε να γράψει ολόκληρο βιβλίο, πως στήνονται τέτοιου είδους προβοκάτσιες.
    Αχ ρε Γιωργάκη, Χειμαριώτης και έτρεχες για την υπηρεσία, όταν αυτή έβαζε τις βάσεις για την "μεγάλη" αλβανία. Πόσο θα μπορούσες να προσφέρεις στο τόπο μας αν δεν έμπλεκες με αλήτες.

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Μποτίλια στο Πέλαγος 07/11/2009 11:30:03

     Προβοκάτσια ξεπροβοκάτσια δεν ξέρω, πάντως καλό είναι να έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας και των τάσεων που κυριαρχούν σε μια κοινωνία. Η Ιλλυρία είναι παρελθόν. Η Ελλάδα είναι παρελθόν, παρόν και μέλλον. Όταν μια χώρα εμφορείται από αλυτρωτισμό η ιδέα περί "εκούσιας" ένωσης με μια οποιαδήποτε άλλη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη ουτοπία [για την Ελλάδα φυσικά].
     Ας προσγειωθούμε ...

    • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
     Μποτίλια στο Πέλαγος @ Μποτίλια στο Πέλαγος 07/11/2009 12:31:30

     Άλλο ο αλυτρωτισμός και άλλο η μετάνοια. Εάν αποδεχθούμε τα σύνορα να χαράζονται με χάρακα επί χάρτου, όπως έπραξε η αποικιοκρατία στην Αφρική, τότε τα εθνολογικά και τα ιστορικά δεδομένα είναι επόμενο να περνάνε στο περιθώριο.
     Η αναφορά μου εστιάζεται σε ζωντανά και επίκαιρα δεδομένα, που συνιστούν την τρέχουσα πραγματιστική βάση. Ο σημερινός πληθυσμός της αλβανίας αποτελείται απoκλειστικά από Έλληνες, δεν υπάρχει αλβανικό DNA. H αλβανική γλώσσα είναι μεταλλαγμένη από ξένες προσμίξεις Πελασγική διάλεκτος. Η Ιλλιρία είναι Ελληνική περιοχή όπως η Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Θράκη, η Κρήτη και η Ιονία. Όποιος κάνει ένα ταξίδι στην Αλικαρνασσό μπορεί να διαπιστώσει τον τρόπο που οι γηγενείς λατρεύουν τους Έλληνες.
     Αυτά δεν αποτελούν Ελλαδική προπαγάνδα. Ο αρβανίτης Αριστίδης Κόλιας γράφει για την Ελληνικότητα των αλβανών εδώ και πολλές δεκαετίες, πολύ πριν μπει θέμα "μεγάλης αλβανίας".
     Η φυσική έκταση της δέουσας Ελληνικής επικράτειας είναι τελείως άλλη από την σημερινή. Εάν αποδεχόμεθα να μας χωρίζουν οι δυτικοί όπως την Αφρική, αυτό είναι θέμα επιλογής. Το αίμα παραμένει ζωντανό και μιλάει αλλιώς.

     http://hrcak.srce.hr/file/15462
     http://www.nature.com/ejhg/journal/v8/n7/pdf/5200443a.pdf
     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3304152?dopt=Abstract
     http://www.scribd.com/doc/326027/PaleomtDNA-analysis-and-population-genetic-aspects-of-old-Thracian-populations-from-SouthEast-of-Romania
     http://www.youtube.com/watch?v=ZQJ9DY4DdiI&feature=related

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ Μποτίλια στο Πέλαγος 07/11/2009 13:56:33

     Μποτίλια αυτά που παραθέτεις είναι λίγο πολύ γνωστά για την Ιλλυρία. Αυτό που εσύ ορίζεις ως "φυσική έκταση της δέουσας Ελληνικής επικράτειας" άλλοι μπορεί να το διαβάζουν αντίστροφα... προς όφελος της δικής τους επικράτειας. Είχαν ευκαιρία να μετονομαστούν σε Ιλλυρία, όταν απελευθερώθηκαν από το Χότζα, δεν το έπραξαν. Πολιτισμικά όμως σήμερα, μετά από αιώνες συγχρωτισμό με οθωμανούς, εντάσσονται στο μουσουλμανικό τόξο. Μέχρι τη στιγμή που θα επιχειρήσουν τη δική τους υπέρβαση, αν και όποτε την επιχειρήσουν, εμείς πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Όσοι από τους Αρβανίτες της Ελληνικής επικράτειας πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων έγιναν Έλληνες. Δεν τίθεται θέμα επ' αυτού.

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ Μποτίλια στο Πέλαγος 07/11/2009 11:53:04

   Ε ναι...μετα τους Βαλκανικους πολεμους και η κουτση Μαρια ξερει πως δεν ηταν στα σχεδια η δημιουργια αλβανικου κρατους.Το σχεδιο ελεγε να χωριστει η ζωνη αυτη αναμεσα σε Σερβια και Ελλαδα(δεν ειχαν καν μια ενιαια γλωσσα μεταξυ τους,ακομα δεν εχουν Τοσκικα Αλβανικα και Γκεκικα Αλβανικα)αλλα χαρη στη λυσσα της Ιταλιας και της Αυστριας για να μην εχει η Σερβια τετοια εκταση και να ελεγχει ολη την Αδριατικη λενε δεν φτιαχνουμε ενα μικρο κρατος να το κανουμε ο,τι θελουμε?Πως ειχανε πει τοτε στην δικη μας επανασταση...ενα τετοιο πραγμα.

 9. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 07/11/2009 13:23:31

  Ποση αληθεια κρυβει η λεξη ΕΛ-ΛΗΝ !
  Παρ ολα τα βασανα μας,τις αδυναμιες και τα παθη μας,εκπεμπουμε φως ακομη.
  Πλεουμε αναμεσα σε ζομπιοποιημενα-ομογενοποιημενα πληθη..

 10. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 07/11/2009 14:07:15

  @Μποτίλια στο πέλαγος
  Καλημερα.Σημαντικη παρεμβαση.
  Επιτεψτε μου να επαναφερω στη συζητηση μια παλαιοτερη παρεμβαση που αφορα στους Κοσσοβαρους(=Κοσσους).Οι οποιοι ουδεμια σχεση εχουν με τους Αλβανους.
  Αντιθετως ειναι της ιδιας βιοσυστασεως με τους "Αγγλους"(=Κιμβρους).
  βλ.Στραβων-ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ
  Στεφανος εκ των Εθνικων-ΚΑΤ ΕΠΙΤΟΜΗΝ
  Αρριανος-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ.
  Παρουσιαζουν μεγαλο ενδιαφερον τα ορυχεια του Κοσσυφοπεδιου....

  • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο Πέλαγος @ Aris lalidis 08/11/2009 00:06:37

   Άρη σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εάν μελετήσουμε την σύγχρονη ιστορία μας κάποιοι φρόντιζαν μόνιμα - άσχετα με ποιο τρόπο εκδηλωνόταν η αγωνιστικότητα του Ελληνικού λαού - να χαλάει η συνταγή. Με περισσότερη εγρήγορση ίσως είναι επιτεύξιμο κάτι καλύτερο στο μέλλον.
   Σημαντικές οι φυλετικής υφής παρατηρήσεις σου. Αναφορικά με τους Άγγλους αξίζει να μελετηθούν και οι Σάκες (Σάξονες).

 11. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/11/2009 14:58:30

  Κάποτε στο περιοδικό ΑΝΤΙ, υπήρχε στο οπισθόφυλλο μια διαφήμιση για ένα βιβλίο που διαπραγματευονταν την αισθητική του κιτς. Λεγόταν "Κάτι το Ωραίον".
  Μου το θύμισε λοιπόν, το κιτσάτο αυτό τερατούργημα των Αλβανών χλεχλέδων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.