#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2011 08:54
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Καντάφι πολιορκεί τη Βεγγάζη
Για τον Ελεύθερο Τύπο από την Λιβύη, Θανάσης Αργυράκης

Αποφασισμένοι μέχρι την τελική νίκη και την ανατροπή του Καντάφι είναι οι κάτοικοι της επαναστατημένης Βεγγάζης. Ιδιαίτερα μετά την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων εναντίον στόχων του Λίβυου «ηγέτη», αναπτερώθηκε το ηθικό των εξεγερμένων. Παρότι, πάντως, τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν στόχους όχι μόνον στην Τρίπολη και στις άλλες πόλεις, αλλά και στα περίχωρα της Βεγγάζης, όπου είναι συγκεντρωμένες δυνάμεις του Καντάφι, οι κάτοικοι της «πρωτεύουσας της επανάστασης» εξακολουθούν να είναι με το δάκτυλο στη σκανδάλη, φοβούμενοι ότι οι πραιτοριανοί του καθεστώτος θα ξαναχτυπήσουν τη Βεγγάζη. Μόλις προχθές, άλλωστε, οι πιστές στον Καντάφι στρατιωτικές μονάδες και οι μισθοφόροι του επιχείρησαν να εισβάλουν στην πόλη, χτυπώντας τους υπερασπιστές της ανηλεώς, με κάθε πολεμικό μέσον που διέθεταν. Μια κίνηση που επιτάχυνε τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της Λιβύης.

Ο Ελεύθερος Τύπος, ως το μόνο ελληνικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης που βρισκόταν και προχθές στη Βεγγάζη, διαπίστωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι επιχείρησαν μαζικά να εισέλθουν στην πόλη και ότι οι ισχυρισμοί του καθεστώτος ότι επρόκειτο για κάποιους ένοπλους οπαδούς του που προσπάθησαν να επανακαταλάβουν τη Βεγγάζη είναι ωμά ψεύδη. Από τις 6.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου αρκετά χιλιόμετρα δυτικά της Βεγγάζης ακούγονταν ακατάπαυστα μαζικοί βομβαρδισμοί πυροβολικού, το πιθανότερο από συστοιχίες «Γκραντ» (γνωστές ως «Κατιούσες»). Πρόκειται για άκρως φονικό οπλικό σύστημα, το οποίο ισοπεδώνει τα πάντα σε εκτάσεις χιλιομέτρων. Οι βομβαρδισμοί αυτοί, από τους οποίους σειόταν ολόκληρη η πόλη, διήρκεσαν τουλάχιστον δύο ώρες. Τότε, ήδη σε πολλές γειτονιές, άρχισαν να απομακρύνουν τις γυναίκες και τα παιδιά εκτός πόλης. Εμειναν μόνον οι άντρες και οι νέοι που μπορούσαν να πολεμήσουν. Οσοι δεν είχαν όπλα (και αυτοί ήταν πάρα πολλοί) «οπλίστηκαν» με βόμβες μολότοφ, κυνηγετικά όπλα, καλάσνικοφ και όποια άλλα όπλα είχαν πάρει από τις στρατιωτικές αποθήκες του Καντάφι.

Στις 8.00 το πρωί, από τα δυτικά, οι κανταφικοί άρχισαν να εισβάλλουν με τη βοήθεια των τανκς. Στο μεταξύ, βέβαια, οποιεσδήποτε δυνάμεις των εξεγερμένων βρέθηκαν μέσα στο πεδίο των βομβαρδισμών είχαν εξουδετερωθεί ή είχαν οπισθοχωρήσει. Στη συνέχεια, οι πραιτοριανοί του καθεστώτος προχώρησαν μέσα στην πόλη, σε γειτονιές που απέχουν περί τα 3-4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Εφτασαν, μάλιστα, στην οδό «Πέπσι», σε απόσταση μόλις μερικών εκατοντάδων μέτρων από το σημείο όπου βρισκόμαστε. Οι μάχες ήταν σφοδρότατες. Χρησιμοποιώντας φορητά αντιαρματικά όπλα, πολυβόλα και ό,τι άλλο διέθεταν, οι εξεγερμένοι όχι μόνον σταμάτησαν τις δυνάμεις του Καντάφι, αλλά τις έσπρωξαν εκτός πόλης. Από τις αιματηρές μάχες, αλλά και τους ωμούς βομβαρδισμούς των τανκς του Καντάφι μέσα σε κατοικημένες περιοχές, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 150 άτομα και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Ολη τη νύχτα πριν από την επίθεση των κανταφικών, αλλά και κατά τη διάρκειά της, δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό από όλα τα τζαμιά της πόλης να ακούγονται οι μουεζίνηδες να διαβάζουν στίχους από το Κοράνι και να ψέλνουν. Κάτι που εμψύχωνε τους εξεγερμένους μαχητές και τους κατοίκους της πόλης. Δεκάδες μισθοφόροι, κυρίως Αφρικανοί, συνελήφθησαν από τους κατοίκους της Βεγγάζης, ενώ οι νεκροί κανταφικοί σύρθηκαν στους δρόμους. Κατελήφθησαν, επίσης, αρκετά άρματα μάχης των κανταφικών. Η μαζική επίθεση στη Βεγγάζη δείχνει ότι ο Καντάφι κάθε άλλο παρά κράτησε το λόγο του για κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος, σε μια επίδειξη ανατολίτικης κουτοπονηριάς, επιχείρησε να παραπλανήσει την ονομαζόμενη διεθνή κοινότητα και να εισβάλει στο προπύργιο των εξεγερμένων, παρότι γνώριζε ότι η αντίσταση εκεί θα ήταν σκληρή. Η αποτυχία του σήμανε την έναρξη, μια ώρα αρχύτερα, των αεροπορικών βομβαρδισμών της Λιβύης. Φυσικό είναι ο ίδιος, ο οποίος τώρα κρύβεται, να εμφανίζεται με αντιιμπεριαλιστικές ρητορικές, οι οποίες όμως, ως όλα δείχνουν, δεν πείθουν την πλειοψηφία των Λιβύων.

Οι πρώην σύμμαχοι, τα κοιτάσματα και οι άσπονδοι φύλαρχοι

[caption id="attachment_92307" align="alignnone" width="600" caption="Εξεγερμένοι στην Βεγγάζι ( antinews)"][/caption]

Ο Καντάφι, με την επιθετική του στάση απέναντι στους εξεγερμένους και επειδή δεν θέλει να εγκαταλείψει την εξουσία που διατηρεί με τον πιο βίαιο τρόπο επί 40 χρόνια, ανοίγει την πόρτα στις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα Λιβύη. Ηταν, βέβαια, ο ίδιος που τα είχε κάνει «πλακάκια» με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, στις οποίες είχε προ ετών εκχωρήσει με προνομιακούς όρους την εκμετάλλευση των πετρελαίων και του φυσικού αερίου της χώρας. Ως αντάλλαγμα, είχε λάβει τη στήριξη στο καθεστώς του. Ακόμα και στην περίπτωση της επιστροφής στη Λιβύη του θεωρούμενου ως υπεύθυνου για την τρομοκρατική ενέργεια-αεροπορική τραγωδία στο Λόκερμπι της Σκοτίας, λέγεται ότι είχε μεσολαβήσει μεγάλη βρετανική πετρελαϊκή εταιρία, με αντάλλαγμα χρυσοφόρα συμβόλαια. Με μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η στάση των φυλάρχων των δύο μεγαλύτερων φυλών της Δυτικής Λιβύης. Πολλοί εξεγερμένοι της Ανατολικής Λιβύης θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να τον εγκαταλείψουν. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με μαζικές αποσκιρτήσεις από τον τακτικό στρατό, θα σημάνει ραγδαίες εξελίξεις και στο τέλος δεν θα μείνει παρά με 3.000-4.000 πραιτοριανούς του. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι, λόγω των «ιδιαιτεροτήτων» και του άκρως βίαιου χαρακτήρα του, ο Καντάφι πριν από το τέλος δεν θα διστάσει να προκαλέσει εκατόμβες νεκρών.

*Στο ρεπορτάζ συνέβαλε και ο Λίβυος δημοσιογράφος Μοχάμεντ Σάχαμπι.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.