#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/03/2011 07:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Καντάφι έχει ακόμη πιστούς φίλους στη διεθνή κοινότηταΠαρά τις επίμονες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να παραιτηθεί, ο Λίβυος ηγέτης Moammar Gadhafi, συνεχίζει να απολαμβάνει τη στήριξη αρκετών ξένων ηγετών.

Η στήριξη αυτή βασίζεται σε μια κοινή αντί-αποικιοκρατική αντίληψη που μοιράζονται, καθώς και στην εγγενή τάση κάποιων καθεστώτων να θέλουν να υπονομεύσουν τη διεθνή κοινότητα.

Έτσι, ενώ τα περισσότερα κράτη αποδοκιμάζουν τον Gadhafi για τη καταστολή που επιχείρησε, και συνεχίζει να επιχειρεί εναντίον των διαδηλωτών,  και που έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους, κάποιοι από τους συμμάχους του, όπως είναι η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε, αρνούνται να πάρουν δημόσια θέση εναντίον του.

Όπως λέει ο Barak Seener του λονδρέζικου think tank Royal United Services Institute, «Υπάρχει μια φυσική σύγκλιση μεταξύ όλων αυτών των καθεστώτων για μεγιστοποίηση της εξουσίας. Προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσο περισσότερη δύναμη μπορούν. Για παράδειγμα, η Βενεζουέλα έχει ισχυρούς δεσμούς και με το Ιράν».

Ο πρόεδρος Hugo Chavez της Βενεζουέλας έχει ζητήσει να συσταθεί μια διεθνής επιτροπή καλής θέλησης που θα μεσολαβήσει στη Λιβύη. Αντιθέτως, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μελετά αυστηρές κυρώσεις, αλλά και παραπομπή του λιβυκού καθεστώτος για εγκλήματα πολέμου.

Χθες, ο  Chavez δήλωσε στη κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας, πως «ο Gadhafi είναι φίλος μου και φίλος της χώρας μας για πολύ καιρό». Πριν μερικές ημέρες σχολίασε το ενδεχόμενο εισβολής στη Λιβύη, ως μια «παραφροσύνη της αμερικανικής αυτοκρατορίας, που προσπαθεί να κυριαρχήσει στο κόσμο, με τη φωτιά και το αίμα».

Επίσης τη Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Fidel Castro καταδίκασε την «αναπόφευκτη αμερικανοκίνητη εισβολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, που έχει ως σκοπό να πάρει η Αμερική στα χέρια της το λιβυκό πετρέλαιο».

Σύμφωνα με τον Seener, κράτη που δεν έχουν «καθαρό μητρώο», που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, που δεν λογοδοτούν στο λαό τους, και που δεν διαθέτουν καν ανεξάρτητη δικαιοσύνη, χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές και στην εξωτερική τους πολιτική.

Ένας ακόμη στενός φίλος και σύμμαχος του Gadhafi είναι και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Robert Mugabe. Η Λιβύη τον έχει ενισχύσει με εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την αναλύτρια Jane Kinninmont του ινστιτούτου Chatham House, «Η διεθνής κοινότητα δεν έχει πολλά κίνητρα για να στηρίξει τον Gadhafi, αφού όλα δείχνουν πως θα ανατραπεί…πολλές χώρες έκαναν ήδη διπλωματική στροφή 180ο , όμως αποκλείεται να κάνει το ίδιο και η Ζιμπάμπουε».

Και θυμίζει τη περίπτωση του Σουδάν, όταν στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων στο Darfur, με το Σουδάν να εισπράττει τη διεθνή καταδίκη, «υπήρχαν ακόμη αρκετοί φίλοι και υποστηρικτές του στο διεθνές στερέωμα».

 

Παράλληλα υπάρχει και μια άλλη ομάδα κρατών, όπως η Κίνα, η Ρωσία, και η Τουρκία, που ενώ είναι απίθανο να στηρίξουν δημόσια τον Gadhafi, αποκλείεται να στηρίξουν και μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, ή ακόμη και μια απαγόρευση πτήσεων.

Όπως αναφέρει ο Seener, «Δεν πρόκειται απλά για μια αντί-Δυτική πολιτική. Για παράδειγμα η Τουρκία αυξάνει συνεχώς τις διπλωματικές και οικονομικές της σχέσεις με το Ιράν, και όσο το κάνει, τόσο εισέρχεται στη σφαίρα επιρροής του. Δεν πρόκειται να καταδικάσει τις πρακτικές του Gadhafi».

Πάντως, παρά την υποστήριξή του από κάποιους λίγους φίλους, οι αναλυτές προβλέπουν άσχημο τέλος για τον Λίβυο δικτάτορα.

Ο δικηγόρος (διεθνούς δικαίου) Scott Horton θυμίζει πως «Οι ανατραπέντες δικτάτορες υπόκεινται σήμερα σε αγωγές, τόσο από τις κυβερνήσεις που τους διαδέχονται στην εξουσία, όσο και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και στο τέλος παραπέμπονται , δικάζονται, και καταδικάζονται…».

Άλλοι όμως πιστεύουν ακράδαντα πως ο Gadhafi θα πολεμήσει μέχρι θανάτου, αφού γνωρίζει πως οι επιλογές του, και οι φιλίες του είναι ελάχιστες.

 

S.A.-CNN

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 09/03/2011 08:28:28

  Ο δικος μας ποσους φιλους εχει , και γιατι αμα πεσει δεν θα δικαστει και καταδικαστει.

 2. parsifal avatar
  parsifal 09/03/2011 09:44:25

  Τα κράτη "που δεν εχουν καθαρό μητρώο" είναι ολως τυχαίως αυτά που αρνούνται την αυθεντία των ΗΠΑ και των λιγδο-ευρωπαίων που τρέχουν πίσω τους... Δεν σέβονται επιπλέον τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν απανθρακώνουν σε "ηλεκτρικές καρέκλες", δεν εχουν φυλακές "ιδιωτικού δικαίου", δεν κάνουν θανατηφόρες ενέσεις με ...κτηνιατρικά φάρμακα, δεν χρησιμοποιούν χαλύβδινες μπάλες στα πόδια των εναγομένων στην δικαιοσύνη και τέλος δεν εχουν ούτε Γκουαντάναμο !
  Να "απελευθερωθούν" πάραυτα και να γνωρίσουν την απόλυτη δημοκρατία και την πλήρη ισονομία και αδελφοσύνη με Ιρακινούς, Αφγανούς, Ιορδανούς και Σαουδάραβες "συμβούλους ελευθερίας" !

 3. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 09/03/2011 11:10:07

  ..."....Σύμφωνα με τον Seener, κράτη που δεν έχουν «καθαρό μητρώο», που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, που δεν λογοδοτούν στο λαό τους, και που δεν διαθέτουν καν ανεξάρτητη δικαιοσύνη, χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές και στην εξωτερική τους πολιτική."......

  Για να σκεφτούμε μερικά.... Κατεχόμενο Ιράκ, Σαουδική Αραβία...

  Όσο για το "καθαρό μητρώο" ας το αφήσει το CNN...θα πάμε πολύ δυτικότερα από τους δικτατορίσκους της Μέσης Ανατολής...

  Τον Καντάφι ΠΡΕΠΕΙ να τον διώξει ο ίδιος ο λαός της Λιβύης... Το θέμα είναι ότι πρόκειται για πάμπλουτη χώρα και την λιγουρεύονται πολλοί ...Χαλιμπαρτονιστές!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.