Ο Κάμερον παρουσιάζει νέους νόμους για τη μετανάστευση
21/05/2015 14:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Κάμερον παρουσιάζει νέους νόμους για τη μετανάστευση

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να παρουσιάσει τα μέτρα της κυβέρνησής του για την μετανάστευση, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα αγγίζει επίπεδα ρεκόρ και μία ημέρα πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Λετονία, στην οποία ευελπιστεί να αρχίσει την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της χώρας του με την Ένωση.

Ο αριθμός των μεταναστών στη Βρετανία ανήλθε σε 318.000 το 2014, που είναι το υψηλότερο επίπεδο μετά το 2005, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο Κάμερον αντιμετωπίζει σημαντική πίεση, καθώς έχει δεσμευτεί να μειώσει τον αριθμό αυτόν σε λιγότερους από 100.000 ετησίως. Τα στοιχεία μάλιστα δόθηκαν στη δημοσιότητα εν όψει των εξαγγελιών Κάμερον για το θέμα, μέτρα τα οποία στοχεύουν στο να αποτρέψουν τους επίδοξους μετανάστες να μεταβούν στη Βρετανία. Σε ομιλία του στο Λονδίνο προτού μεταβεί στη Λετονία για την αυριανή σύνοδο, ο Κάμερον θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες ενός νέου νόμου που θα καθιστά την παράνομη εργασία στη Βρετανία ποινικό αδίκημα.

Το περιεχόμενο της ομιλίας του θα είναι ουσιαστικά εθνικό, η χρονική συγκυρία της ομιλίας του όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα μήνυμα προς τους ηγέτες της ΕΕ για το πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιον το μεταναστευτικό ζήτημα: θέλει να τους δείξει ότι είναι αποφασισμένος να αποκλείσει τους μετανάστες από τα προνόμια που τους παρέχονται στην χώρα του. Θέλει να αναγκάσει τους μετανάστες της ΕΕ να περιμένουν τέσσερα χρόνια πριν από την πρόσβαση σε μια σειρά από κοινωνικές παροχές και να κερδίσει την εξουσία να απελαύνει άνεργους που αναζητούν εργασία μετά από έξι μήνες. «Ισχυρή χώρα δεν είναι εκείνη που ανεβάζει τη γέφυρα...είναι εκείνη που ελέγχει τη μετανάστευση», θα πει ο Κάμερον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σε ένα ενδεικτικά θετικό σημάδι για τη Βρετανία, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τον βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν στο Βερολίνο για να συζητήσουν την πιθανότητα μεταρρύθμισης. Η Γερμανία θέλει τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει την ίδια στιγμή με την επαναδιαπραγμάτευση της Βρετανίας. Κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγών.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, 318.000 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία το 2014 από 209.000 που ήταν ο αριθμός αυτός το 2013. Η Υπηρεσία χαρακτήρισε την αύξηση αυτή «στατιστικά σημαντική», σχολιάζοντας ότι είναι λίγο μικρότερη από την προηγούμενη κορύφωση των 320.000 το 2005. Η οικονομία της Βρετανίας, που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, την καθιστά έναν ελκυστικό προορισμό για όσους αναζητούν εργασία.

reuters.com, independent.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.