#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/01/2014 15:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ο Γιανουκόβιτς παίζει με τη φωτιά»Η κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαλύσει την χώρα, σχολιάζει ο
Adrian Karatnycky, συνεργάτης του αμερικανικού think tank Atlantic Council.

Η πολιτοφυλακή της Ουκρανίας πυροβόλησε και σκότωσε τρεις διαδηλωτές κατά τις μαζικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, την Τετάρτη το πρωί. Ένας ακόμα είχε πεθάνει νωρίτερα από ξυλοδαρμό. Οι θάνατοι αυτών των διαδηλωτών ήταν οι πρώτοι στα 23 χρόνια της ιστορίας της ανεξάρτητης Ουκρανίας και ήρθαν αφού οι διαδηλωτές είχαν συμφωνήσει να σταματήσουν τις βίαιες συγκρούσεις με τις αρχές, με την ελπίδα της έναρξης των διαπραγματεύσεων με τις αρχές.
Την Κυριακή το απόγευμα, το κέντρο του Κιέβου είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης από το Μεσαίωνα. Οι αψιμαχίες άρχισαν όταν οι εισβολείς επιτέθηκαν σε αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, με γκλομπ και αυτοσχέδια ρόπαλα. Οι «πολεμιστές» είχαν μεταλλικές ασπίδες και φορούσαν κράνη από μέταλλο και πλεξιγκλάς. Κάποιοι κατασκεύασαν έναν καταπέλτη για να ρίχνουν βόμβες μολότοφ.
Από τη μια πλευρά ήταν οι στρατιώτες της εσωτερικής ασφάλειας και των μονάδων ειδικού σκοπού της πολιτοφυλακής, που εκπροσωπούν το ολοένα και πιο δικτατορικό καθεστώς του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Από την άλλη πλευρά, ριζοσπαστικοποιημένοι Ουκρανοί, εξοργισμένοι από τη διαφθορά και τον προσωπικό πλουτισμό των αφεντικών τους εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, που ενισχύθηκαν από μια σειρά ακροδεξιών ομάδων που έχουν στρατολογήσει εκατοντάδες οπαδούς στα μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου της πόλης.

Οι γιατροί που εργάζονται με την αντιπολίτευση ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών της σύγκρουσης, πάνω από 1.400 πολίτες νοσηλεύθηκαν με χτυπήματα, εγκαύματα και άλλα σοβαρά τραύματα. Η αυξανόμενη δημόσια οργή είχε επίσης ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δεκάδες αστυνομικοί. Οι θάνατοι των διαδηλωτών και οι  μάχες αποτελούν απόδειξη των αποτυχημένων πολιτικών του προέδρου της Ουκρανίας και της απροθυμίας του - για περισσότερο από δύο μήνες, να απαντήσει στις ειρηνικές μαζικές διαδηλώσεις με την έναρξη διαλόγου με την ειρηνική αντιπολίτευση.
Κάθε Κυριακή τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν ειρηνικά στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, αγανακτισμένοι από την εκτεταμένη διαφθορά και την απόρριψη μιας φιλόδοξης συμφωνίας οικονομικής σύνδεσης της κυβέρνησης με την Ευρώπη.
Όλο αυτό το διάστημα, ο Γιανούκοβιτς απέρριπτε τον σοβαρό διάλογο με την αντιπολίτευση, αύξησε την καταστολή και επέκτεινε το νομικό πλαίσιο για τη δικτατορία. Τα μέτρα αυτά βοήθησαν στην ριζοσπαστικοποίηση του λαού και οδήγησαν στη βίαιη αντι- αντίδραση της Κυριακής. Τώρα είναι σαφές ότι ο Γιανούκοβιτς έχει συμμαχήσει με τους σκληροπυρηνικούς, που τον ωθούν σε απομόνωση από τη Δύση και στην εγκαθίδρυση μιας τυραννίας που εξαρτάται από τη Ρωσία. Αυτοί οι σκληροπυρηνικοί προσφέρουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά παράλληλα εφαρμόζουν αστυνομική βία, επιταχύνουν τις συλλήψεις και δημιουργούν μια στρατιωτική παρουσία στο Κίεβο.
Οι φωνές των μετριοπαθών και μεταρρυθμιστών στο στενό κύκλο του Γιανούκοβιτς αγνοήθηκαν, οδηγώντας στην παραίτηση του επικεφαλής του επιτελείου του Serhiy Lovochkin και στην περιθωριοποίηση των επιχειρηματικών ηγετών και των μετριοπαθών νομοθετών του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών. Κατά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, τα πράγματα είναι πιθανό να γίνουν πολύ χειρότερα: πιο αιματηρά και πιο καταπιεστικά.
Όμως με τον καιρό, αυτή η καταστολή είναι πιθανό να αποτύχει. Καθώς ξεκινά την καταστολή του, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς υποστηρίζεται από περίπου το ένα τέταρτο του λαού του. Η δημοτικότητά του είναι περίπου το ένα τρίτο εκείνης του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία και του Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Λευκορωσία, όταν ξεκίνησαν τις προσφορές τους για την απολυταρχική διακυβέρνηση. Σε αντίθεση με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ο Γιανούκοβιτς αντιμετωπίζει αντιπολίτευση ικανή να κινητοποιήσει εκατομμύρια για να βγουν  στους δρόμους και να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες σε μονάδες αυτοάμυνας.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια περιφερειακή διαίρεση, που θα μπορούσε να αφήσει το Κίεβο και το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και της Δυτικής Ουκρανίας έξω από τον έλεγχο του καθεστώτος του Γιανουκόβιτς. Ο Ιχόρ Σμέχσκο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας όταν ήταν πρωθυπουργός ο Γιανούκοβιτς κατά την περίοδο 2003-2004 , προέβλεψε τη Δευτέρα ότι σε περίπτωση μαζικής καταστολής οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα χωριστούν κατά το πολιτισμικό χάσμα Ανατολής-Δύσης της χώρας.
Αυτά τα δεδομένα είναι γνωστά σε πολλούς στο στρατόπεδο του Γιανούκοβιτς, ειδικά στους ηγέτες των επιχειρήσεων που υποστήριξαν την άνοδό του στην εξουσία, αλλά έχουν γίνει όλο και πιο δυσαρεστημένοι από τον αυταρχικό τρόπο του και την προσωπική απληστία του. Μαζί με την ευφυή διεθνή πίεση και διαμεσολάβηση, οι πιέσεις της μαζικής αντίστασης μπορεί να επαναφέρουν την Ουκρανία, από την αποσταθεροποίηση και την καταστροφική πορεία του Γιανούκοβιτς.

Η πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά την αποκατάσταση της σταθερότητας της Ουκρανίας και την οικοδόμηση της εθνικής συναίνεσης θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας η οποία θα είναι αντίθετη στις τακτικές της κρατικής αστυνομίας, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως νόμιμο, συνταγματικό κέντρο της εξουσίας. Η δυτική διπλωματία και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης πρέπει να εργαστούν ήσυχα προς αυτόν τον στόχο. Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της ΕΕ και ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να μιλήσουν απευθείας με τον Γιανούκοβιτς, προειδοποιώντας τον για τις ολέθριες συνέπειες για τον ίδιο και για το οικονομικό μέλλον της Ουκρανίας, αν επιλέξει το δρόμο της καταστολής.
Υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία να επανέλθει  η Ουκρανία στο δρόμο της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Πάνω απ 'όλα, δεν είναι ώρα ούτε για τους Ουκρανούς ούτε για τη Δύση να εγκαταλείπουν την ελπίδα. Είναι εφικτό παρά - και εξαιτίας - του αίματος που ρέει στους δρόμους του Κιέβου.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303947904579336550310087212?mod=rss_Opinion?mod=hp_opinion&mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702303947904579336550310087212.html%3Fmod%3Drss_Opinion%3Fmod%3Dhp_opinion

ΣΧΟΛΙΑ

 1. christof avatar
  christof 23/01/2014 16:59:42

  Γιατι μου θυμιζει τη Συρια, Αιγυπτο, κλπ. Εν πασει περιπτωσει μην επαναλαμβανετε την δυτικη προπαγανδα γιατι την πανε την Ουκρανια για διχοτομιση .Τα συμφεροντα της τεως Σοβιετιας με το μοναδικο ναυσταθμο στη Σεβαστουπολη εινα πολυ μεγαλυτερα απο τα συμφεροντα του θειου Σαμ,και η ρωσσικη αρκουδα δε μασαει.

  • ΑΡΗΣ avatar
   ΑΡΗΣ @ christof 23/01/2014 18:23:09

   ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ!!!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ christof 23/01/2014 21:00:09

   Εδώ μιλάμε για κανονικό πρακτοριλίκι και μάλιστα χρηματοδοτούμενο και όχι απλά υποκινούμενο. Συρία με τους μισθοφόρους των δυτικών μου θυμίζει. Και την Αθήνα των δεκεμβριανών που οι αναρχικοί είχαν ενωθεί με τους λαθρομετανάστες για να πέσει ο Καραμανλής που είχε συμφωνίες με Πούτιν και να έρθει ο φίλος του Σόρος ΓΑΠ και το μνημόνιο με το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Και στην Ουκρανία ο Γιανουκόβιτς δεν μπαίνει σε ΝΑΤΟ-ΕΕ-μνημόνια με τη βοήθεια που έδωσε σε ρευστό ο Πούτιν.

 2. Dimos avatar
  Dimos 23/01/2014 20:07:16

  Για τις διαδηλώσεις έξω από τις δυτικές πρεσβείες κατά της παρέμβασης των δυτικών στα εσωτερικά της Ουκρανίας, γιατί δεν αναφέρεται τίποτα από τα δυτικά ΜΜΕ; Και αν θυμάμαι καλά, στα δικά μας γεγονότα στο Σύνταγμα, οι κουκουλοφόροι με τα λοστάρια αποκαλούνταν εξτρεμιστές από την ΕΕ. Οι τύποι αυτοί με τα περίστροφα, τα λοστάρια και τις μολότοφ (θυμίζουν πολύ τους μεταφερόμενους διαδηλωτές από στρατόπεδα του ΝΑΤΟ της Ουγγαρίας, στο Βελιγράδι που διαδήλωναν κατά του Μιλόσεβιτς λίγο πριν τους βομβαρδισμούς) τους οποίους μάλιστα επισκέφθηκαν ο Κέρυ και οι μισοί υπουργοί της ΕΕ, αποκαλούνται στις ανακοινώσεις της ΕΕ ως Κοινωνία των Πολιτών...Η Δύση δεν μπορεί να χωνέψει τις απώλειες του 2013 (Συρία, Ουκρανία) και έχει ενεργοποιήσει την παλιά καλή συνταγή της πρόκλησης χάους με τη συνδρομή των ΜΜΕ της τα οποία φιλοτεχνούν τις εικόνες που επιθυμούν οι δυτικές κυβερνήσεις. Πάντως μετά την υπογραφή Ουκρανίας Ρωσίας για το δανεισμό της πρώτης, μια πιθανή φιλοδυτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τα γνωστά "δημοκρατικά" πραξικοπήματα, θα πρέπει να βρει την πρώτη βδομάδα κιόλας γύρω στα 20 δις, έτσι για πλάκα... Η Μέρκελ θα τα δώσει ή τα μνημόνια που θα τους επιβάλει; Και όσο για αυτόν τον επαναστάτη, πυγμάχο και τιτάνα της πολιτικής επαναστατικής σκέψης Κλίτσκο, ηγέτη της αντιπολίτευσης του Κιέβου, πόσοι ξέρουν ότι ζει στις ΗΠΑ όπου έχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και τα επαγγελματικά του συμφέροντα; Περαστικός ήταν ο κύριος από το Κίεβο (δεν θα μπορούσε βέβαια να περάσει από την ανατολική Ουκρανία) και είπε, δεν κάνουμε και καμιά εξέγερση έτσι για πλάκα;
  Και για να συνδυάζουμε διάφορα πράγματα για να μην μας πιάνουνε κορόϊδα οι ειδικοί της προπαγάνδας, ένα κουίζ, έτσι για να περάσει η ώρα. Τι κοινό έχουν οι Πούσι Ράϊοτς, οι ισλαμιστοφασίστες που τινάζουν αθώο κόσμο στον αέρα, και η η ευαίσθητη προοδευτική διεθνής κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Και οι τρείς καλούν τους πάντες στον πλανήτη να συμπράξουν (μποϋκοτάρουν) για τη ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Τυχαίο; Δε νομίζω...

 3. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 23/01/2014 20:09:02

  όλοι αυτοί είναι πράκτορες της δύσης, Πρέπει να μπουν δύο μεραρχίες στρατού, να τους πιάσουν με τα χέρια κουβαλητούς, να δικάσουν τους πρωταίτιους και να τους στείλουν όλους στη Σιβηυρία να φτιάξουν σιδηροδρομικές γραμμές!

  • el eternauta avatar
   el eternauta @ Γεώργιος 23/01/2014 21:52:41

   πανε ηδη αρματα μαχης στο Κιεβο.
   Δόθηκε η εντολη. Δεν μασανε εκει.

 4. ένας avatar
  ένας 24/01/2014 13:46:14

  Τους στυγνούς εκβιασμούς της Πουτινικής Ρωσίας μέσω του αερίου τους ξεχάσατε έτσι? πολύ επιλεκτική μνήμη έχετε..εύχομαι να μην υποκύψουν οι ουκρανοί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.