#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/10/2010 19:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Γάλλος μπάτλερ

Την ίδια ώρα που το Παρίσι βρίσκεται στους δρόμους, ο Ν. Σαρκοζί υπογράφει με τη Μέρκελ τη νέα Λισαβόνα,προδίδοντας ταυτόχρονα την πατρίδα του και τον ευρωπαϊκό Νότο. Μια νέα κυβέρνηση του Βισύ στο προσκήνιο

Του Μενέλαου Τασιόπουλου*Ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Ούτε και η συγκυρία κατά την οποία βρίσκεται στα Ηλύσια Πεδία είναι μια αδιάφορη στιγμή της Ιστορίας. Ο Νικολά Σαρκοζί, από τότε που ήταν δήμαρχος ακόμη, πολύ περισσότερο αργότερα ως υπουργός Εσωτερικών, θέλησε να εκφράσει μια νέα ευρωπαϊκή Δεξιά. Μίλησε για τάξη, εθνικό μεγαλείο, Ευρώπη που γυρίζει στις παλιές εποχές της και ανοίγεται στον κόσμο. Οταν βρέθηκε στην προεδρία της χώρας του, ανέλαβε πρωτοβουλίες για Ευρωμεσογειακή Κοινότητα, για μια νέα Μεσόγειο. Επισκέφθηκε πολλές χώρες της Ευρωζώνης και θέλησε με κάθε τρόπο να επαναφέρει τους Λαούς και τα Εθνη της Ευρώπης σε μια άλλη πραγματικότητα. Πιο κοντά στη δομή τους, την ιστορία τους, τα χαρακτηριστικά τους. Φυσικά, παράλληλα προώθησε και εμπέδωσε τον γαλλογερμανικό άξονα με παρτενέρ τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Ενέταξε και πάλι τη Γαλλία στο ΝΑΤΟ. Πραγματοποίησε ουσιαστικά ανοίγματα στη Μόσχα. Επέστρεψε στη Βόρειο Αφρική και τους γαλλόφωνους πληθυσμούς της. Ζήτησε και επέτυχε την ανασυγκρότηση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Διαπραγματεύθηκε και αμύνθηκε υπέρ μιας ελεύθερης Ευρώπης, απέναντι στη γερμανοκρατία του δημοσιονομικού εθνικιστικού μερκαντιλισμού. Παντρεύτηκε την Κάρλα Μπρούνι. Ο Σαρκοζί έμοιαζε με τον ισχυρό ηγέτη, με το αστραφτερό προφίλ, σε μια Ευρώπη χωρίς ηγεσίες, όραμα και έμπνευση, ασφυκτιούσας στα στενά σύνορα της εσωτερικής αγοράς και του Μάαστριχτ.

Η Γαλλία είναι μια περίεργη χώρα. Ενωσιακή στο όραμα. Εθνική στις λογικές και τη νοοτροπία της. Κάποιοι που δεν την αγαπούν ιδιαίτερα τη χαρακτηρίζουν σοβινιστική. Η Γαλλία αρνήθηκε ως Λαός, με δημοψήφισμα, το Σύνταγμα των ενωμένων χωρών της Ευρώπης. Εστειλε το μήνυμα προς όλους τους εταίρους της, ο καθένας σπίτι του και όλοι μαζί στην πλατεία. Η Γαλλία δεν είναι ξεκάθαρο πού τοποθετείται. Στον ευρωπαϊκό Βορρά ή στον ευρωπαϊκό Νότο. Η γαλλική ελίτ τοποθετείται στον Νότο, αφού ποτέ δεν απώλεσε τον χαρακτήρα της Μεσογείου. Ο Σαρκοζί στο σχήμα αυτό έδειχνε απόλυτα προσαρμοσμένος. Εδειχνε ικανός να υπερασπιστεί τον Λαό του και να προασπίσει ταυτόχρονα και τα συμφέροντα μιας Ευρώπης που δεν θα είχε πρωτεύουσα το Βερολίνο.

Με το πέρασμα του καιρού ο Σαρκοζί έχασε το έργο. Οι διεθνείς πρωτοβουλίες του κατέληξαν να είναι αποσπασματικές, το life style μοντέλο ζωής του και η αδυναμία του να εκφράσει μια σοβαρή και συγκροτημένη άποψη για τη Γαλλία, την Ευρώπη και την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού τον οδήγησαν σε έναν θλιβερό ρόλο. Αυτόν του πειθαρχημένου μπάτλερ στην υπηρεσία της καγκελαρίου. Αυτό φάνηκε με τον πλέον ευδιάκριτο τρόπο την τελευταία εβδομάδα.

Ο Σαρκοζί συμφώνησε με τη Μέρκελ για μια νέα Λισαβόνα. Σε αυτή θα προβλέπεται ότι όσες χώρες έχουν ελλείμματα και χρέος ανώτερο του προβλεπόμενου θα χάνουν την ψήφο τους, θα τίθενται υπό Επιτροπεία, θα ελέγχονται η συγκρότηση και η εκτέλεση του προϋπολογισμού τους από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, θα πληρώνουν πρόστιμα και ποινές μαζί με τα τοκοχρεολύσια. Ουσιαστικά δηλαδή ο Σαρκοζί λειτούργησε εναντίον της Γαλλίας και του Νότου. Γιατί το αστείο του πράγματος είναι ότι η ίδια η Γαλλία είναι πρωταθλήτρια τόσο στο έλλειμμα όσο και στο χρέος, ενώ για παράδειγμα η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης έχει δημιουργήσει αντιδράσεις πρωτόγνωρες στην Ευρώπη των συμβιβασμένων και των «γκρίζων» κοστουμιών, στους δρόμους του Παρισιού.

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι ένας προδότης για την Ελεύθερη Ευρώπη και από νεο-γκωλικός κατέληξε εκφραστής μιας νέας κυβέρνησης του Βισύ. Το χειρότερο είναι ότι η Γαλλία για μια ακόμη φορά δείχνει ιστορικά αδύναμη να προστατεύσει την Ευρώπη από τον παγγερμανισμό και η ηγεσία της μοιάζει με μια νέα γραμμή Μαζινό για τους Λαούς και τα Εθνη. Μάλιστα στη συνέχεια η καγκελάριος πήρε τον «Γάλλο μπάτλερ» της ως συνοδεία στη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, προκειμένου να συμφωνηθεί ο άξονας του ευρωπαϊκού Βορρά, μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας. Η σχέση που θα προσφέρει τα ενεργειακά αποθέματα που χρειάζεται η βιομηχανία του Ρήνου για να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τη νεοαποικιακή «εσωτερική αγορά» της Ευρώπης.Αυτό που δεν σκέφθηκε ο Σαρκοζί το σκέφθηκαν όμως εκατομμύρια Γάλλοι, από μαθητές μέχρι συνταξιούχοι, που ξεχύθηκαν στους δρόμους και αντιστέκονται στην ισοπέδωση και τις ντιρεκτίβες της «Σχολής της Φρανκφούρτης». Η Γαλλία υπό την κοινωνική αυτή έννοια της «ανυπακοής» παίζει τον ρόλο της. Αφυπνίζει συνειδήσεις, θυμίζει δικαιώματα, αναδεικνύει πρακτικές. Ο πολιτικός υπηρέτης της οικογένειας Ρότσιλντ, μιας εκ των κυρίαρχων της Παγκοσμιοποίησης, χαρακτηρίζει τα εκατομμύρια των «ελεύθερων ανθρώπων» στους δρόμους ως ταραχοποιούς. Το κρίμα είναι γι’ αυτόν που κατόρθωσε μέσα σε τόσο λίγο χρόνο να προδώσει τόσους πολλούς και τόσα πολλά. Το κέρδος είναι για όλους εμάς που έχουμε μπροστά μας ένα μοντέλο ενεργούς συμμετοχής πολιτών, στην αναστροφή των εξελίξεων, που δομούνται ύστερα από το «πλιάτσικο» του δημόσιου πλούτου μας και την κωδικοποίηση κανόνων επιστροφής στα δεδομένα του πρώιμου καπιταλισμού, αντί για τον υστεροκαπιταλισμό που οφείλουν οι εταιρείες, οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι στους πολίτες-εργαζόμενους την εποχή του Διαδικτύου.

Καταλήγουμε στο ότι ο Διακυβερνητισμός στην Ευρώπη παράγει θλιβερά αποτελέσματα για την κοινωνική συγκρότηση, ακόμη και στη Γερμανία με το 3,7 % πλεόνασμα. Αρα η Ευρώπη θα ξεσηκωθεί και θα δημιουργήσει ένα νέο status quo στις σχέσεις εξουσίας. Γιατί τα πολιτικά συστήματα δημιουργούνται για να πετυχαίνουν μια αρμονία μεταξύ των αλληλοσυγκρουόμενων ατομικών και κορπορατικών συμφερόντων. Στην παρούσα φάση η ευημερία διώκεται. Αρα μια νέα Δεξιά και μια νέα Αριστερά θα αφανίσουν τους «μπάτλερ» του υπό δημιουργία υπερ-κράτους, με τις τρεις πρωτεύουσες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται το Παρίσι.

(δημοσιεύεται στην ΑΞΙΑ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 25/10/2010 20:26:03

  Ποιος είναι δίπλα στον Σαρκοζύ στην πρώτη φωτογραφία, ο Γιακουμάτος;

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Στέργιος 26/10/2010 14:25:59

   Οχι ο Γιακουμάτος. Ο Τσιλιβίθρας είναι. Με κατάνα.

   Θραξ Αναρμόδιος

 2. nina avatar
  nina 25/10/2010 20:33:58

  ανατριχιαστικές εξελίξεις.Θαυμστός καινούργιος κόσμος.

 3. kiki avatar
  kiki 25/10/2010 21:00:08

  Αχα το γλυκο μου,φασιστες ολου του κοσμου ενωθειτε.
  Να τωρα που δικαιωνεται το ΚΚΕ,ΕΟΚ και ΝΑΤΟ,το ιδιο συνδικατο.
  Οτι θα το ελεγα η αναθεωρητρια δεν το πιστευα.

  • Misha avatar
   Misha @ kiki 25/10/2010 21:15:54

   Μοi aussi

 4. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 25/10/2010 21:07:18

  Εἰναι αλήθεια ότι και οι συντηρητικοί Γάλλοι είναι απογοητευμένοι από τον Σαρκοζύ, και όχι τώρα, αλλά εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/10/2010 21:56:35

  Χα, ο συγγραφέας νομίζει ότι ο Σαρκοζύ δεν πατάει γερά στα πόδια του, και μόνο στο Παρίσι τρίζει το έδαφος, ενώ η Μέρκελ...πατάει σε μπευόν. Προφανώς δεν πέρασε από τη Στουτγκάρδη τελευταία, ούτε άκουσε για μια άλλη ξανθειά Βερολινέζα λίγο πιό νέα από τη Μέρκελ, αλλά με κοντό μαλλί, ονόματι Renate Künast. Άχ, κούνια που τον κούναγε, οι αιώνιοι επαρχιώτες σχολιογράφοι από την Αθήνα.
  Ά, και η "σχολή της Φραγκφούρτης" είναι οικονομικό λύκειο παπάδων για τραπεζίτες. Και το μουσικό όργανο που έπαιζε ο Τέοντορ Αντόρνο, σίγουρα ήταν μπαγλαμάς μονόχορδος.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/10/2010 22:11:54

  "Μια νέα Δεξιά και μια νέα Αριστερά"! Παρέα, σε στύλ δημαρχίας Καρδίτσας. Όλα τα λεφτά είναι εδώ: Ο αντι - Γαλλογεμανικός Άξονας, τα παιδιά από το City, οι Greek εφοπλιστάδες και οι αντιευρωπαικές "Αξίες" τους.

  • Φαινότυπος avatar
   Φαινότυπος @ Ο Θείος 26/10/2010 00:38:35

   Θείο, είναι πολλά τα λεφτά.

 7. JOHN avatar
  JOHN 26/10/2010 09:30:51

  Οι Γερμανικη Ευρωπη ειναι ηδη πραγματικοτητα.Και ηγετισκοι πλασιε του στυλ Σαρκοζι ειναι πολυ κατωτεροι των περιστασεων για ν αντισταθουν.Το μελλον της γηραιας ηπειρου φαινεται πολυ χλωμο για τους λαους της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.