#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/01/2014 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς οδηγεί την Ουκρανία προς ένα αστυνομικό κράτος»Όταν η Ουκρανία δέχθηκε μια οικονομική διάσωση της ετοιμόρροπης οικονομίας της, ύψους 20 δις δολαρίων, από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, απομακρύνθηκε κι άλλο από την προγραμματισμένη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολιάζει ο Neil Buckley.
Αλλά μόνο τώρα έχει καταστεί σαφές πόσο η κίνηση αυτή αντιπροσώπευε όχι μόνο την αποδοχή του ρωσικού χρήματος, αλλά και μιας ξεχωριστής μορφής ρωσικού αυταρχισμού.
Το κυβερνόν κόμμα του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς την περασμένη Πέμπτη έφερε στο κοινοβούλιο ένα πακέτο νόμων που πολλοί αναλυτές λένε πως θα μπορούσε να μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα αστυνομικό κράτος. Την Τρίτη τα νομοσχέδια απλά καταχωρήθηκαν. Δεν υπήρχε διαβούλευση και καμία συζήτηση. Πέρασαν με ψήφο διά ανάταση των χεριών μετά από μία μόνο ανάγνωση. Την Παρασκευή, αψηφώντας την ΕΕ και την πίεση των ΗΠΑ, ο Γιανούκοβιτς τα υπέγραψε, προκαλώντας βίαιη αντίδραση την Κυριακή.
Η νομοθεσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να συντρίψει τις δύο μηνών αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν αφού ο Γιανούκοβιτς άρχισε να οπισθοχωρεί από την προβλεπόμενη συμφωνία της ΕΕ αλλά και για να φυλακίσουν τους διαδηλωτές για περιόδους που κυμαίνονται από μέρες έως χρόνια. Θα μπορούσε επίσης να κάνει πολύ πιο δύσκολο για τους Ουκρανούς - η πλειοψηφία των οποίων, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, είναι αντίθετη με τον Γιανούκοβιτς και υποστηρίζει μια συμφωνία με την ΕΕ-  να απομακρύνουν τον πρόεδρο στις εκλογές του Μαρτίου του 2015. Θα μπορούσε να εμποδίσει οποιαδήποτε διαμαρτυρία κατά του είδους της νοθείας που χρησιμοποιήθηκε για να ανακηρύξει τον Γιανούκοβιτς αρχικό νικητή στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας το 2004, προτού το αποτέλεσμα ανατραπεί από την Πορτοκαλί Επανάσταση.
Νομικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν πως οι νόμοι περιορίζουν σημαντικά το δικαίωμα διαμαρτυρίας των Ουκρανών και την ελευθερία του Τύπου. Ποινικοποιούν την συκοφαντία, που μπορεί να περιλαμβάνει προσπάθειες για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τα εγκλήματα από κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκτός εάν βασίζονται σε γεγονότα που έχουν ήδη καθοριστεί από τα δικαστήρια. Ένας αόριστος ορισμός του «εξτρεμισμού» επιφέρει μια πιθανή τριετή ποινή. Όπως και στη Ρωσία από το 2012, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη από το εξωτερικό πρέπει να χαρακτηρίζονται ως «ξένοι παράγοντες».
Από την άποψη του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, η χρηματοδοτική στήριξη σημαίνει ότι η Ρωσία έχει έννομο συμφέρον στο να τον στηρίξει στην εξουσία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά της. Ορισμένοι νόμοι πηγάζουν από τις πρόσφατες διαδηλώσεις. Το να οδηγείς σε μια πομπή περισσοτέρων από πέντε αυτοκινήτων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα διετή κατάσχεση των οχημάτων και αδειών οδήγησης - μια αντίδραση στα πρόσφατα κομβόι των διαδηλωτών, έξω από τις πολυτελείς κατοικίες του Γιανούκοβιτς και ορισμένων συμμάχων του.
Επειδή οι διαδηλωτές φόρεσαν κράνη ποδηλασίας μετά από τους συνεχείς ξυλοδαρμούς διαδηλωτών φοιτητών στα τέλη Νοεμβρίου, το να φοράς ένα κράνος σε μια διαμαρτυρία μπορεί πλέον να οδηγήσει σε κράτηση 10 ημερών.  Το στήσιμο  σκηνών, όπως αυτές που υπήρχαν στο κέντρο του Κιέβου επί εβδομάδες, χωρίς την άδεια της αστυνομίας, μπορεί να σημαίνει 15 ημέρες στη φυλακή.
Τίποτα από αυτά δεν προβλεπόταν πριν από έξι μήνες, όταν η Μόσχα άρχισε τις προσπάθειες να αποτρέψει την Ουκρανία και τρία άλλα πρώην σοβιετικά κράτη από τη σύναψη εμπορικών και πολιτικών συμφωνιών συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκφοβιστικές τακτικές της Ρωσίας, όσον αφορά την διατάραξη του διασυνοριακού εμπορίου και την απαγόρευση διάφορων ουκρανικών εξαγωγών, έμοιαζε να σπρώχνουν το Κίεβο προς την ΕΕ. Αλλά, αφού ο Γιανούκοβιτς κατάλαβε πόσο η Ρωσία θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία της Ουκρανίας και την δημοτικότητά του αν το Κίεβο έκανε συμφωνία με την ΕΕ, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην πραγματικότητα κατάφερε να εξαγοράσει την πίστη του.
Η δέσμευση της Μόσχας να αγοράσει 15 δις δολάρια σε ουκρανικά ομόλογα, με μείωση των τιμών στο ένα τρίτο για το ρωσικό φυσικό αέριο έβαλε το Κίεβο σε αναμονή. Αυτό φαίνεται να επεκτείνει τη χορήγηση δανείων στο Κίεβο και με την εμπειρία της Ρωσίας στην καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν για την εκλογική νοθεία στις βουλευτικές εκλογές της το 2011. Πολλοί από τους νέους νόμους της Ουκρανίας είναι παρόμοιοι με εκείνους που πέρασαν στη συνέχεια στη Ρωσία.  Ο νόμος περί «ξένου παράγοντα» είναι ένα αντίγραφο. Μερικοί μοιάζουν ακόμα περισσότερο με της πιο αυταρχικής Λευκορωσίας, η οικονομία της οποίας επίσης διατηρείται στη ζωή από τις ρωσικές επιδοτήσεις.

Η κρίσιμη διαφορά μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας είναι η ισχυρή κοινωνία των πολιτών της. Οι Ρώσοι ποτέ δεν εμφανίστηκαν στη Μόσχα κατά εκατοντάδες χιλιάδες όπως στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της Πορτοκαλί Επανάστασης ή στο αποκορύφωμα των πρόσφατων διαδηλώσεων. Πολλοί διαδηλωτές αισθάνονται, ωστόσο, ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει αρκετά για να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι οι στοχευμένες κυρώσεις εναντίον ανώτερων αξιωματούχων της Ουκρανίας, παρόμοιες με εκείνες που εφαρμόστηκαν κατά της Λευκορωσίας. Η
Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν μέχρι στιγμής διστάσει να λάβουν τέτοια μέτρα. Μπορούν ακόμη να αναθεωρήσουν - ειδικά αν ο Γιανούκοβιτς χρησιμοποιήσει τους δρακόντειους νέους νόμους του για να καθαρίσει τους δρόμους του Κιέβου.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/2fbc5c92-80e7-11e3-95aa-00144feab7de.html#axzz2qlgYotjq

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 20/01/2014 11:01:30

  Άκουγα έκπληκτος χτες πως οι διαδηλωτές εκεί ήθελαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας και να το καταλάβουν. Είναι δυνατόν μία δημοκρατία να τα ανέχεται αυτά;
  Δηλ. εδώ στην Ελλάδα πρέπει αναλογικά να το επιτρέψουμε; Όχι, δα!

 2. kastis avatar
  kastis 20/01/2014 14:39:39

  Ακριβώς η ίδια εικόνα και στην Ελλάδα. Αστυνομικό κράτος αντί για κοινωνικές δαπάνες, ορδές αστυνομικών, χημικά, κλούβες....

 3. Ρηνα avatar
  Ρηνα 22/01/2014 11:00:22

  Oι μισοι Ουκρανοι θελουν τους Ρωσους κι οι υπολοιποι την ΕΕ. Αυτο το διχασμο ειναι βεβαιο οτι καποιοι θα τον εκμεταλλευτουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.