Ουκρανία: Διχοτόμηση ή ομοσπονδιοποίηση;
17/04/2014 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ουκρανία: Διχοτόμηση ή ομοσπονδιοποίηση;

Σε επικοινωνιακή πανωλεθρία για την «κυβέρνηση» του Κιέβου, κατέληξαν οι πρώτες ημέρες της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας ενάντια στους εξεγερμένους Ρώσους της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας.

Σε πλήρη ήττα, όχι μόνον επικοινωνιακή, αλλά και ουσιαστική, κατέληξαν οι πρώτες δύο-τρείς ημέρες της ονομαζόμενης «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του Κιέβου σε περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας. Οι εικόνες της παράδοσης μονάδων Ουκρανών αλεξιπτωτιστών σε ένοπλους Ρώσους της Ουκρανίας, καθώς και οι ανθρώπινες ασπίδες των κατοίκων να σταματούν τα τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού, έκλεψαν τις εντυπώσεις, και έδωσαν σαφή νίκη στην «φιλορωσική» πλευρά. Παράλληλα, αποτέλεσαν σαφές πλήγμα στο ούτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλό ηθικό στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτά ως προς την επικοινωνιακή πλευρά. Η άλλη όψη όμως, είναι η πιο σημαντική, αφού αποδεικνύει ότι το Κίεβο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσει επαρκείς και καλά εκπαιδευμένες δυνάμεις, που να του είναι πιστές, και να τις «ρίξει» στην ΝΑ Ουκρανία, προκειμένου να την «καθαρίσει» από τους εξεγερμένους. Είναι εμφανές ότι σε μια χώρα που είναι διαλυμένη πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, και στρατιωτικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν στρατιώτες και αξιωματικοί που θα πυροβολήσουν τους συμπατριώτες τους, ρώσους της ΝΑ Ουκρανίας.

Έδωσαν τα τάνκς τους

Ουκρανία: Διχοτόμηση ή ομοσπονδιοποίηση; 77229 photo

Άλλωστε, αυτό ακριβώς φάνηκε και στο Κραματόρσκ, όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες παρέδωσαν –ουσιαστικά- τα τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) στους ντόπιους Ρώσους. Απλά, δεν πήγαν εκεί για να δώσουν μάχες, παρά τους διαπληκτισμούς που είχαν με τους ντόπιους και τους πυροβολισμούς στον αέρα (βλέπε βίντεο στο τέλος) Ωστόσο, οι ουκρανοί αλεξιπτωτιστές δεν θα είχαν σταματήσει την πορεία τους προς το Κραματόρσκ, εάν δεν τους είχαν «μπλοκάρει» οι ένοπλοι που ήταν με το μέρος των εξεγερμένων.

Άτομα, αρκετά καλά εξοπλισμένα και με μεγάλη στρατιωτική εμπειρία. Στα βίντεο (https://www.youtube.com/watch?v=-owJow4nR58) μάλιστα, φαίνονται οι ουκρανοί αλεξιπτωτιστές να οδηγούνται συνοδεία ενόπλων (από το 0,56-0,58 έως και 1,18 λεπτά), να αφήνουν τα ΤΟΜΠ και στη συνέχεια, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να οδηγούνται εκτός της πόλης μόνον με τον ατομικό οπλισμό τους. Κατόπιν, οι ρώσοι ένοπλοι φαίνονται να «απολαμβάνουν» τα νέα αποκτήματά τους, τα τεθωρακισμένα, και να κάνουν ακόμα και «σπινιαρίσματα» με αυτά (https://www.youtube.com/watch?v=LZ5pRQnUR0o και https://www.youtube.com/watch?v=pGW_wXRdDMY#t=302).

Ο τακτικός στρατός της Ουκρανίας, λοιπόν, εκτός του ότι βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, δεν φαίνεται να έχει διαθέσεις για να λειτουργήσει ως δύναμη καταστολής. Αναμφισβήτητα, υπάρχουν μονάδες «πραιτοριανών», που υπάγονται κυρίως στο υπουργείο Εσωτερικών και στις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, αλλά αυτές είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπίσουν τόσο τους ενόπλους, όσο και τους απλούς πολίτες της περιοχής. Και εάν σε μικρές πόλεις, όπως το Κραματόρσκ και το Σλαβιάνσκ, τα βρήκαν «μπαστούνια» οι δυνάμεις που εστάλησαν από το Κίεβο, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι θα συμβεί στο Ντονιέτσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφέρειας που σχεδόν σύσσωμη έχει ξεσηκωθεί.

Να σημειωθεί πως το Ντονιέτσκ είναι νευραλγικής σημασίας σημείο για σημερινή κατάσταση. Αφενός πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, αφετέρου η ομώνυμη περιοχή είναι η βιομηχανική καρδιά της χώρας. Η απόλυτη πλειοψηφία των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων της είναι ρώσοι της Ουκρανίας. Ως γνωστόν, πολλά κυβερνητικά κτίρια τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις της περιοχής, έχουν καταληφθεί από ρώσους.

Προβοκάρουν νέες κυρώσεις

Ουκρανία: Διχοτόμηση ή ομοσπονδιοποίηση; 77230 photo

Ο μόνος τρόπος για να δείξει η «κυβέρνηση» του Κιέβου ότι μπορεί να έχει έναν έστω μίνιμουμ έλεγχο στο προνομιακό «γήπεδο» -για τη Μόσχα- της ΝΑ Ουκρανίας, είναι να δείξει πυγμή ή και να προκαλέσει λουτρό αίματος. Στο μεταξύ, ο –έως τώρα- κύριος στόχος της αμερικανικής προπαγάνδας είναι να φανεί ότι πίσω από όλα όσα συμβαίνουν στην ΝΑ Ουκρανία βρίσκεται η Μόσχα. Πολύ περισσότερο ότι δεν πρόκειται για εξέγερση του πληθυσμού, αλλά για ένοπλους τρομοκράτες, και πράκτορες της Μόσχας. Βέβαια, όσοι γνωρίζουν την περιοχή ξέρουν ότι κάτι τέτοιο απέχει από την πραγματικότητα, αν και σίγουρα υπάρχουν περιοχές και μεγάλες πόλεις της ΝΑ Ουκρανίας, που ο ρωσικός πληθυσμός τους δεν είναι «μπετόν», όπως στο Ντονιέτσκ.

«Ρωσικό αίμα», όμως, στην περιοχή θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Κρεμλίνο, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει να χυθεί ρωσικό αίμα. Ναι, αλλά όλες οι εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, μόνον να εισβάλλει η Ρωσία στην Ουκρανία δεν θέλει. Τουλάχιστον προς το παρόν. Το Κρεμλίνο επίσης, όσο κι’ αν εμφανίζει την αντίθετη εικόνα, φοβάται επέκταση των Δυτικών κυρώσεων. Εως τώρα, οι κυρώσεις είναι ήσσονος σημασίας. Κλιμάκωσή τους, ωστόσο, θα δημιουργούσε σοβαρότατα προβλήματα στη ρωσική οικονομία. Πάντως, με ακριβώς αυτήν την απειλή στην «ατζέντα» τους φαίνεται να κατεβαίνουν οι ΗΠΑ στην τετραμερή Διάσκεψη στη Γενεύη (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Ουκρανία) τις επόμενες ημέρες. Αραγε, θα κάνουν πράξη την απειλή τους;

Κυρώσεις και τουρισμός προς Ελλάδα

Ουκρανία: Διχοτόμηση ή ομοσπονδιοποίηση; 77231 photo

Πολύ περισσότερο, θα ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι τους Αμερικανούς; Οι μέχρι στιγμής κινήσεις της Γερμανίας, δεν δείχνουν και τόσο μεγάλη προθυμία. Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία (16 Μαρτίου), η πρώτη εταιρεία που έσπευσε στη Μόσχα, με τον επικεφαλής της μάλιστα να συναντάται με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο, ήταν η Siemens. Τι συμφώνησαν, μεταξύ των άλλων; Να μετάσχει ο γερμανικός κολοσσός στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς Βαλκάνια-Ευρώπη, SouthStream.

Τυχόν, νέες κυρώσεις πάντως, εκτός της Ρωσίας, θα πλήξουν καίρια και την Ευρώπη, και ενδεχομένως την Ελλάδα. Και ένας από τους πρώτους τομείς, πολύ πιθανώς θα είναι ο Τουρισμός. Ηδη, παράγοντες στον χώρο φέρονται να έχουν σοβαρότατες ανησυχίες για την ροή ρωσικού τουρισμού προς τη χώρα μας, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Η ανησυχία τους εντάθηκε όταν η υπουργός Τουρισμού, κ.Ολγα Κεφαλογιάννη, δεν μετείχε στην προγραμματισμένη για χτές επίσκεψη στη Μόσχα, εξαιτίας ασθένειας, σύμφωνα με πληροφορίες. Είναι ωστόσο, η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που η υπουργός δεν πηγαίνει στη Μόσχα σε προγραμματισμένη επίσκεψή της. Η προηγούμενη είχε συμπέσει με το δημοψήφισμα στην Κριμαία και με όργιο φημών για ευθυγράμμιση της Αθήνας με τη σκληρή γραμμή» της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Γραμμή, την οποία ακόμα και σήμερα τηρούν πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μόσχα: Άμεσος στόχος, Ομοσπονδιοποίηση

[photo_4]

Η Μόσχα σήμερα, με την στήριξη που παρέχει στους εξεγερμένους της Α.Ουκρανίας, έναν στόχο έχει: Να αποσπάσει συμφωνία για Ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας, και πριν τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές, στο τέλος Μαΐου, αν είναι δυνατόν να έχει γίνει και το σχετικό δημοψήφισμα στης ανατολικές περιφέρειες. Τον προηγούμενο μήνα, αρχικώς είχε διαφανεί κάποια μίνιμουμ συμφωνία και από την αμερικανική πλευρά (από τον ΥΠΕΞ, Κέρρυ). Ωστόσο, άπαντες στη συνέχεια ήταν πολύ επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους. Το γεγονός μάλιστα, ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο Κίεβο ο επικεφαλής της CIA, Τζόν Μπρέναν, ενίσχυσε τις απόψεις ότι μαίνεται η αμερικανο-ρωσική αντιπαράθεση με επίκεντρο την ουκρανική κρίση.

Σε αυτή τη φάση, εκτιμάται ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι ακόμα ελεγχόμενη. Όπως και οι «εκρήξεις» που προκαλούνται από το ρωσικό στοιχείο με ή και χωρίς την υποστήριξη της Μόσχας. Εάν όμως, το Κίεβο δεν μπορέσει να πάρει το πάνω χέρι –και όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί- και η αντιπαράθεση λάβει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου, τότε ουδείς μπορεί να αποκλείσει και τα πιο ακραία πολεμικά σενάρια.

Σε αυτή την περίπτωση, και ιδιαίτερα εάν υπάρξει ρωσική εισβολή, πράγματι το Κίεβο θα μπορέσει να κινητοποιήσει δυνάμεις για να αντισταθούν στους Ρώσους. Κυρίως από την Δυτική, σφόδρα αντιρωσική Δυτική Ουκρανία, η οποία, ούτως ή άλλως θέλει να ενωθεί με την Ευρώπη. Σίγουρα, θεαματικά πολύ περισσότερο απ’ ότι θα ήθελαν οι Ρώσοι της Ουκρανίας να ενωθούν με τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία μάλλον δεν το θέλει. Τουλάχιστον προς το παρόν. Ουδείς γνωρίζει, βέβαια, τι θα γίνει εάν γενικευθεί η σύγκρουση.

Το πρόβλημα, επίσης, είναι ότι η «κυβέρνηση» του Κιέβου βρίσκεται εγκλωβισμένη στην εθνικιστική συνθηματολογία της, και πιέζεται παράλληλα από τις ακραίες εθνικιστικές και ακροδεξιές τάσεις ειδικά στη Δ.Ουκρανία, που έχουν ισχυροποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Ως γνωστόν, η επιχείρηση που εξαγγέλθηκε, ονομάστηκε από το Κίεβο, «αντιτρομοκρατική». Μόνον που και ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Γιανουκόβιτς ονόμασε την αιματηρή επιχείρηση κατά των διαδηλωτών στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου, «αντιτρομοκρατική», αλλά είδαμε ποια ήταν η τύχη του. Εάν δεν αποφέρει κάποια «πολιτικά οφέλη», η «κυβέρνηση» του Κιέβου δεν αποκλείεται να κινδυνεύσει με πτώση. Κάτι που θα ήταν ευχής έργον για τη Μόσχα.

Η Ουκρανία κινείται κάνοντας ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί, και η τύχη της, εάν θα μείνει όπως την ξέραμε έως σήμερα, θα διχοτομηθεί ή θα γίνει ομοσπονδία, θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες, αν όχι ημέρες.

(Στις φώτο, κάτοικοι του Κραματόρσκ πιάνονται στα χέρια με τους ουκρανούς αλεξιπτωτιστές για να τους σταματήσουν και να μην μπούν στην πόλη τους)

Le Canard

Δείτε τα βιντεο:

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 17/04/2014 12:49:47

  Oπως είπαμε, η Ρωσία πλέον έχει ξεπεράσει προ πολλού το στάδιο παρακμής της εποχής Γιέλτσιν όπου οι Αμερικάνοι μπορούσαν να αγοράζουν αντι πινακίου φακής ακόμα και υποβρύχια του Σοβιετικού Ναυτικού, και να θεωρούν αποικίες τους τις πρώην Σοβιετικές χώρες. Γι αυτό και ο Ομπάμα διακριτικά στρίβει δια του αρραβώνος ('αλλωστε τι είχε, τι έχασε) κάθε φορά που συναντάει την δίκαια άρνηση του Πούτιν να ξεπουλήσει τα εδάφη της πρώην κραταιάς Ρωσικής Αυτοκρατορίας της ΕΣΣΔ, αφήνοντας ως συνήθως τους "συμμάχους" του Ευρωπαίους να πληρώνουν το λογαριασμό...Στην Ευρασιατική Ενωση θα ενταχθούν μάλλον τελικά όλες οι πρώην Ανατολικές χώρες και θα μένει το ερώτημα αν τελικά θα γίνει ΑΥΤΗ η τελική ΕΕ απο τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, όπως την ξεκίνησαν οι Γάλλοι διάδοχοι του Ντε Γκώλ...

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 17/04/2014 13:06:41

   "...συναντάει την δίκαια άρνηση του Πούτιν να ξεπουλήσει τα εδάφη της πρώην κραταιάς Ρωσικής Αυτοκρατορία..." Δικά του είναι να τα ξεπουλήσει ή όχι; Που τα βρήκε, του τάδωσε ο παππούς του;

   • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ βαγγέλας 17/04/2014 20:45:06

    Oχι αλλά μπορεί να τα δώσει κι αυτός στο ΤΑΙΠΕΔ...

 2. βαγγέλας avatar
  βαγγέλας 17/04/2014 13:15:40

  Το ίδιο Ντονετσκ έχει λιγότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους, όλη η μητροπολιτική περιοχή έχει δύο. Οι Ρώσοι είναι το 48%.

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ βαγγέλας 17/04/2014 13:44:13

   Η επαρχία (Oblast) Ντόνετσκ έχει 4.7 εκατομμύρια, αλλά εκεί οι Ρώσοι είναι 38%.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ βαγγέλας 17/04/2014 17:17:46

    Και άλλοι τόσοι οι Ρωσόφρονες Ουκρανοί, που δεν αποδέχονται την επίσημη κρατική ιδεολογία του Κιέβου περί του τί είναι η Ουκρανική ταυτότητα.

    • βαγγέλας avatar
     βαγγέλας @ ΚΜ 17/04/2014 19:34:21

     Τότε γιατί απαντούν "Ουκρανοί" κι όχι "Ρώσοι";

     • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
      ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ βαγγέλας 17/04/2014 20:48:13

      Προφανώς είναι σαν εμάς. "Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις". (Ι.Τσαρούχης)

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ βαγγέλας 17/04/2014 22:54:52

      Γιατί ΕΙΝΑΙ Ουκρανοί - δεν αποδίδουν όμως στην ταυτότητα αυτή (στον όρο αυτό) το ίδιο νόημα όπως οι οπαδοί του Ουκρανικού εθνικισμού. Για να σου δώσω να καταλάβεις, συνοπτικά, ο λόγος που δεν αυτοαποκαλούνται «Ρώσοι», είναι πώς, εδώ και αιώνες, «Ρώσοι» (σκέτο) κατέληξε να αποκαλείτε μέρος μόνο των πάλαι ποτέ καλούμενων Ρώσων. Συγκεκριμένα, οι «Μεγαλορώσοι» («Βελικο-ρώσσοι», στη γλώσσα τους). Οι άλλες δυο μεγάλες φυλετικές υποομάδες του αρχαίου Ρωσικού γένους είναι οι Λευκορώσοι («Μπελα-ρώσσοι» στη γλώσσα τους) που ακόμα καλούνται έτσι και οι σημερινοί Ουκρανοί, οι οποίοι αποκαλούνταν «Μικρορώσοι» («Μαλο-ρώσσοι», στη γλώσσα τους) ή «Ρουθηνοί», στις γερμανοκρατούμενες και πολωνοκρατούμενες περιοχές. Οι κάτοικοι της Ανατολικής Ουκρανίας, έχουν λοιπόν επίγνωση της ιδιαιτερότητάς τους ως Ουκρανών (ιστορική πραγματικότητα και βίωμα) αλλά δεν την ανάγουν, όπως οι Ουκρανοί εθνικιστές, σε εν πολλοίς επίπλαστη εθνική συνείδηση, που βλέπει τους Ρώσους ως ξένους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.